Περιοδείες, εκδηλώσεις και δράσεις εξωστρέφειας και επικοινωνίας των θέσεών του περιλαμβάνονται στον προγραμματισμό του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ενόψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου. Μία πρώτη... γεύση του τι θα ακολουθήσει και πώς θα εξελιχθεί η προεκλογική εκστρατεία για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης την έδωσε ο Στέφανος Κασσελάκης με την πρόσφατη περιοδεία του στα νησιά του Αιγαίου, αφού μέσα λίγες ημέρες επισκέφτηκε 27 νησιά και συζήτησε με τους κατοίκους τους. Ο αρχηγός του κόμματος είναι αποφασισμένος να αξιοποιήσει και το τελευταίο λεπτό μέχρι να στηθούν οι κάλπες των ευρωεκλογών.
Όλος ο κομματικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου έχει πατήσει γκάζι και τρέχει με... χίλια. Στην Κουμουνδούρου επικρατεί κλίμα ικανοποίησης και αισιοδοξίας, ενώ μετά την παρουσία του φυσικού ηγέτη του κόμματος, Αλέξη Τσίπρα, στην πρόσφατη εκδήλωση παρουσίασης των υποψηφίων ευρωβουλευτών εστάλη το μήνυμα της ενότητας, που είχε περάσει δια πυρός και σιδήρου τους τελευταίους μήνες.
Την αύξηση των ποσοστών του κόμματος στη Θεσσαλονίκη αλλά και τους άλλους έξι νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας, όπου στις εθνικές εκλογές του 2023 υπήρξε... χάσμα και μεγάλη διαφορά σε σχέση με τα ποσοστά που έλαβε η ΝΔ την έχουν επωμιστεί τα τοπικά στελέχη, οι βουλευτές της περιοχής και φυσικά οι τέσσερις υποψήφιοι ευρωβουλευτές που προέκυψαν από τις εσωκομματικές εκλογές και συμμετέχουν στο ευρωψηφοδέλτιο και οι οποίοι μιλούν στη «ΜτΚ» για το διακύβευμα της κάλπης.
Δώρα Αυγέρη
Δημοσιογράφος, σύμβουλος Κοινωνικής Διασύνδεσης προέδρου ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, πρώην βουλευτής
Το μεγάλο στοίχημα των ευρωεκλογών είναι η ενίσχυση του ΣΥΡΙΖΑ και των αριστερών και προοδευτικών δυνάμεων που αγωνίζονται για την αντιμετώπιση των ανισοτήτων, τόσο μεταξύ των κρατών-μελών όσο και στο εσωτερικό των χωρών.
Για την Ελλάδα το διακύβευμα είναι να αντιστραφεί η πολιτική δυναμική και να σταλεί μήνυμα αποδοκιμασίας της κυβέρνησης. Η πατρίδα μας πρέπει να επιστρέψει στον πυρήνα της Ευρώπης και να επουλώσει τις πληγές που άφησε στους δημοκρατικούς θεσμούς και το κράτος δικαίου η διακυβέρνηση Μητσοτάκη.
Για την Β. Ελλάδα είναι κρίσιμο να αποκτήσει ισχυρή εκπροσώπηση στην ευρωβουλή. Θεωρώ προσωπική μου αποστολή να αγωνιστώ για την εξάλειψη των περιφερειακών ανισοτήτων και για να αντιστραφεί η ερημοποίηση της υπαίθρου. Η μείωση του πρωτογενούς τομέα, η πληθυσμιακή συρρίκνωση και το δημογραφικό, η σκόπιμη υποβάθμιση των υπηρεσιών Υγείας και συνολικά του κοινωνικού κράτους, είναι ψηφίδες από το μεγάλο μωσαϊκό της εγκατάλειψης.
Ειδικότερα η Θεσσαλονίκη δεν έχει ανάγκη από μεγαλεπήβολα έργα που παραλύουν την ζωή της πόλης και βραχυκυκλώνουν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το FlyOver ή το σχέδιο τσιμεντοποίησης του χώρου της ΔΕΘ, προς όφελος των μεγάλων εργολάβων και του real estate. Χρειάζεται έργα βιώσιμης ανάπτυξης, σε συνεργασία με τους τοπικούς επιχειρηματίες, για την τόνωση οικονομίας και την βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών της.
Δώρα Τσαμπάζη
Δημοσιογράφος, επιστημονική συνεργάτης σε ευρωπαϊκά θέματα
Αν και τα προβλήματα της Κεντρικής Μακεδονίας είναι γνωστά εδώ και χρόνια, παρατηρούμε δυστυχώς την ιστορική περιφέρεια αυτή της Ελλάδας, να μην απολαμβάνει την ανάπτυξη και την αίγλη που της αξίζει. Τα πρόσφατα γεγονότα με το FlyOver, οι μη επαρκείς μελέτες έτσι ώστε να γίνει το έργο, αλλά να μην ταλαιπωρηθεί ούτε ένας πολίτης στην καθημερινότητά του, η εργαλειοποίηση των αυτοδιοικητικών εκλογών προκειμένου να μην συμπέσει η έναρξη των έργων με αυτές για μικροκομματικούς λόγους, δείχνουν τις παθογένειες σε κάθε επίπεδο.
Η ανάγκη να μπουν φίλτρα από την Ευρώπη σε τέτοιου είδους έργα, αλλά και κανόνες και αδιάβλητες διαδικασίες που πρέπει να ακολουθηθούν, είναι αδήριτη. Εξάλλου η ιστορία μοιάζει τόσο πολύ με αυτή του Μετρό Θεσσαλονίκης. Μία πόλη που έχει γίνει ανέκδοτο η ιστορία του Μετρό, εγκλωβισμένη στην εικόνα της, ότι δεν «μπορεί» παραπάνω.
Όμως σε κάθε επίπεδο της καθημερινότητας η Κεντρική Μακεδονία χάνει στα σημεία από την Αττική. Οι νέοι ψάχνουν δουλειά είτε στο εξωτερικό, είτε στην πρωτεύουσα, κυκλοφορεί η φήμη, (που είναι και πραγματικότητα) ότι στη Θεσσαλονίκη, δεν υπάρχουν δουλειές. Το ΑΠΘ εγκαταλείπεται, ενώ αθλητικοί σύλλογοι και σωματεία παλεύουν με τα χρέη και την επιβίωσή τους.
Οι νομοί Πιερίας, Πέλλας, Ημαθίας, Σερρών, καθαρά αγροτικοί νομοί με προϊόντα όπως το κεράσι και τα ροδάκινα, δεν χαίρουν ουσιαστικής στήριξης από την πολιτεία, όχι μόνο σε περίπτωση φυσικών φαινομένων που κινδυνεύει η σοδειά, αλλά στην καθημερινότητά τους. Με νομοθεσίες ευρωπαϊκές, με υποχρεωτικά πλαφόν σε τιμές καυσίμων από την Ευρώπη, θα πάρουν ανάσα αυτές οι πολύτιμες ομάδες για την επισιτιστική αλυσίδα. Η Κεντρική Μακεδονία πρέπει και μπορεί να στηριχθεί από την Ευρώπη, και να μην είναι έρμαιο τοπικών πολιτικών αποφάσεων. Αρκεί να εκπροσωπηθεί από αρκετούς ευρωβουλευτές που την ξέρουν, την αγαπούν και έχουν ζήσει σε αυτή.
Γιώργος Νούσκαλης
Δικηγόρος, Επίκουρος Καθηγητής Νομικής Σχολής ΑΠΘ
Πρέπει γειωθούμε στην κοινωνία και να δώσουμε στην ευρωβουλή τις μάχες που απαιτούνται στα καίρια ζητήματα, σε μια γηράσκουσα και παρακμάζουσα, ηλικιακά και τεχνολογικά, Ευρώπη και Ελλάδα, εφικτές λύσεις των προβλημάτων της Κεντρικής Μακεδονίας και της Θεσσαλονίκης, όπως: την ανεργία, ιδίως των νέων, λόγω της αποβιομηχάνισης και της δραματικής συρρίκνωσης της παραγωγικής βάσης της χώρας τα τελευταία 20 χρόνια, την έλλειψη απαραίτητων στρατηγικών υποδομών σύνδεσης της με τα Δυτικά Βαλκάνια, την Κεντρική Ευρώπη.
Iδιαίτερα σημαντικό ζήτημα αποτελεί επίσης, η υποβάθμιση της καθημερινότητας των πολιτών της πόλης μας, λόγω αφενός της έλλειψης χώρων πρασίνου-κοινόχρηστων-εγκαταστάσεων και επαρκών δομών-μηχανισμών προστασίας και στήριξης ευάλωτων ατόμων, όπως ΑμεΑ, θυμάτων έμφυλης βίας, διακρίσεων, μονογονεϊκών οικογενειών και ανηλίκων. Μόνο με εμβάθυνση και ενίσχυση της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου, όπως αυτά αναφέρονται απερίφραστα στη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση της 7/6/2016, μπορούμε να έχουμε μια «καλύτερη ζωή».
Αντώνης Τουμανίδης
Συγγραφέας-σεναριογράφος
Η Μακεδονία, όπως και η επαρχία στο σύνολο της, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση ως ένας μακρινός συγγενής -τον οποίο επισκεπτόμαστε σε γιορτές και, υποτιθέμενα, ιδιαίτερες περιπτώσεις και τον υπόλοιπο χρόνο τον ξεχνάμε (στην καλύτερη περίπτωση να πάρουμε και κανένα τηλέφωνο). Και αν είμαστε και αρκετά γενναιόδωροι, όταν τον επισκεφτούμε, προσφέρουμε και κάποια δώρα.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι κατά πόσο η Ευρώπη διαθέτει πόρους και εργαλεία για την επαρχία αλλά κατά πόσο αυτά αξιοποιούνται. Και δεν αξιοποιούνται. Αρκεί να συγκρίνει κανείς την εγχώρια κατάσταση με αυτή που επικρατεί σε άλλες μεγάλες επαρχιακές πόλεις της Ευρώπης και το εκεί βιοτικό επίπεδο.
Η απόσταση από την ελληνική πραγματικότητα μοιάζει χαοτική. Και πώς ζητάμε από τους νέους να ζήσουν στην επαρχία και να επενδύσουν στον πρωτογενή τομέα -που είναι υψίστης σημασίας για τη χώρα μας- όταν δεν βγαίνουμε μπροστά γι’ αυτούς στην Ευρώπη διεκδικώντας κονδύλια ή δεν αξιοποιούμε στο μέγιστο τα όποια εργαλεία παρέχονται; Και, τέλος, δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τη Μακεδονία του πολιτισμού, τη Βυζαντινή Θεσσαλονίκη και Βέροια, την αρχαιολογική Πέλλα και Κοζάνη, την επαρχία των γραμμάτων και των τεχνών. Όλες αυτές οι περιοχές πρέπει να αναδειχθούν και να προβληθούν περαιτέρω μέσω της Ευρώπης, όχι μόνο για τα επιπρόσθετα πιθανά οφέλη στον τουρισμό αλλά γιατί το αξίζουν.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.04.2024