Με την εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ μετά την παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα να μπαίνει στην τελική ευθεία, οι τέσσερις, μέχρι στιγμής, «μνηστήρες» του προεδρικού θώκου της Κουμουνδούρου έχουν ξεκινήσει να... κινούνται. Ήδη οι πρώτες περιοδείες ολοκληρώθηκαν, τα επιτελεία των υποψηφίων αρχηγών έχουν «κλειδώσει», όπως και οι πρώτες στηρίξεις πρωτοκλασάτων στελεχών του κόμματος, ενώ δεν λείπουν και οι πρώτες συντροφικές «μαχαιριές» που δείχνουν ότι ο μήνας του μέλιτος στην κούρσα αυτή της διαδοχής έχει παρέλθει.
Οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης εκτιμούν πως όσο πλησιάζει ο χρόνος για να «στηθούν» οι κάλπες ανάδειξης του νέου αρχηγού, οι τόνοι θα ανέβουν παρά την πρόθεση όλων των πλευρών η εσωκομματική αυτή διαδικασία να μην εξελιχθεί σε νέο πεδίο αντιπαράθεσης και προσπάθειας υπεροχής των διαφόρων τάσεων και ρευμάτων.
Στη Θεσσαλονίκη πάντως, πρώην βουλευτές και κομματικά στελέχη επιθυμούν η διαδικασία αυτή να μην διχάσει στελέχη, μέλη αλλά και πολίτες που ενδεχομένως θελήσουν να συμμετέχουν στις εκλογές, κάτι το οποίο φάνηκε και από την παρουσία προσώπων που δεν την στηρίζουν στην εκδήλωση της Έφης Αχτσιόγλου που είναι η πρώτη που επισκέφτηκε την πόλη. Κινητικότητα υπάρχει και στα τέσσερα στρατόπεδα.
Σήμερα στην «ΜτΚ» μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ και της Νομαρχιακής Επιτροπής από τη Θεσσαλονίκη καταθέτουν τις απόψεις τους για την επόμενη ημέρα στο κόμμα αλλά και μιλούν για την προτίμησή τους στα πρόσωπα.
Χρήστος Ρόκος, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, μέλος της Γραμματείας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών και η επακόλουθη απόφαση του Αλέξη Τσίπρα για αποχώρηση από την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, σηματοδοτούν το κλείσιμο ενός ιστορικού κύκλου και τη νομοτελειακή έναρξη μιας διεργασίας που θα οδηγήσει στο ΣΥΡΙΖΑ της νέας εποχής.
Είμαι περήφανος που το κόμμα μου οδεύει σε μια εξόχως πολιτική, ανοιχτή και δημοκρατική διαδικασία για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας. Η κατάθεση των επιμέρους πολιτικών προτάσεων και η παραγωγική τους σύνθεση, θα θέσουν τα θεμέλια της επόμενης μέρας. Είμαι βέβαιος ότι αυτή η διαδρομή θα συμβάλλει ουσιαστικά στην ιδεολογική ανασυγκρότηση και στη στοχοθεσία για ένα κόμμα που θα πρεσβεύει το όραμα της κοινωνίας για ισότητα, δικαιοσύνη και ελευθερία.
Ένα κόμμα πολυσυλλεκτικό που θα είναι ο εκφραστής των πιο δημιουργικών και δυναμικών τάσεων και των πιο προοδευτικών ανησυχιών της ελληνικής κοινωνίας. Προσωπικά, αξιολογώ ότι η υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου επιχειρεί να συμπυκνώσει την ανάγκη για τη στρατηγική ανανέωση, την επανασύσταση του χώρου και την επανασυγκρότηση του πολιτικού φορέα, θέτοντας στο επίκεντρο το περιεχόμενο της πολιτικής.
Μόνο έτσι, άλλωστε, θα μπορέσουμε να περιγράψουμε πειστικά το εναλλακτικό σχέδιο για την Ελλάδα του μέλλοντος, ως μια χώρα υψηλών προσδοκιών που νοιάζεται για τους ανθρώπους της.
Μίλτος Οικονόμου, αναπληρωτής γραμματέας ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης
Η εκλογική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούνη και η γενναία - ηθικά και πολιτικά -αποχώρηση του Αλέξη Τσίπρα από την προεδρία του κόμματος άνοιξε αιφνιδιαστικά αλλά και υποχρεωτικά τη συζήτηση για τη διαδοχή του.
Παράλληλα ανοίγεται κι ένας «καθαρός» διάδρομος για να τεθούν στο τραπέζι ζητήματα ταυτότητας του κόμματος, συγκρότησης ενός σαφούς πολιτικού σχεδίου-πρότασης προς την κοινωνία, αιτήματα για την υπέρβαση των δυσλειτουργιών που ταλάνισαν το κόμμα τα τελευταία χρόνια (δημοκρατική λειτουργία, ασφαλιστικές δικλείδες ουσιαστικής συμμετοχής των μελών, ζωντάνια στις οργανώσεις βάσης κλπ).
Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται ανοικοδόμηση με μια νέα «αρχιτεκτονική μελέτη» που θα εμπνέεται από τις ιδέες και τα προτάγματα της ανανεωτικής ριζοσπαστικής αριστεράς, ενισχυμένα με τις επιτακτικές προ(σ)κλήσεις της εποχής, ώστε να γίνει όχι απλώς ελκυστικός αλλά και μια σοβαρή δύναμη-ανάχωμα στη νεοφιλελεύθερη πραγματικότητα που ζούμε και στην επιχείρηση ανάκαμψης της ακροδεξιάς, η οποία κεντρίζει και κολακεύει τα πιο συντηρητικά ένστικτα της ελληνικής κοινωνίας.
Χρειάζεται -σε μια βαθιά ταξική κοινωνία-να μιλήσει στη νεολαία, στους εργαζόμενους, στους ανέργους, στους ανθρώπους «χωρίς φωνή», στους εργαζόμενους -δουλοπάροικους του τουρισμού και της εστίασης, σε όλες και όλους που θα μπορούν να αναγνωρίσουν τον εαυτό τους, τις ανάγκες τους, τα όνειρα τους, την αγωνία τους για τις βαριές συνέπειες της κλιματικής κρίσης σε μια πολιτική δύναμη αλλαγής της κοινωνίας.
Η Αριστερά και κυρίως οι άνθρωποι που αυτή φιλοδοξεί να εκφράσει και να συμπορευτεί μαζί τους θέλουν έναν πολιτικό φορέα δυνατό, δημοκρατικό, ανοιχτό με σχέδιο ξεκάθαρο για το παρόν και όραμα για το μέλλον. Έναν πολιτικό φορέα που να μην κραυγάζει απλώς τα δεινά του κόσμου ,αλλά να προτείνει λύσεις και να παλεύει ανυποχώρητα για την άλλη πραγματικότητα που είναι εφικτή.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την παρουσία του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην θέση βαριάς ευθύνης-αυτήν του προέδρου του κόμματος -με όλη τη σκευή που έχει ως άνθρωπος, ως επιστήμονας, ως πολιτικό όν μπορεί να τα καταφέρει.
Δημήτρης Δημητριάδης, μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ
Το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα των εκλογικών αναμετρήσεων και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την Προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχουν δημιουργήσει ένα έντονο κλίμα εσωστρέφειας και προβληματισμού στο κόμμα. Ταυτόχρονα δημιουργούν την υποχρέωση εκλογής νέου ή νέας Προέδρου όσο πιο γρήγορα γίνεται. Οι τέσσερις υποψηφιότητες που κατατέθηκαν οδηγούν στην ανάγκη επιλογής.
Στηρίζω την υποψηφιότητα του Νίκου Παππά, γιατί είναι ο μόνος που με καθαρό τρόπο επιμένει σ’ αυτό που αποφασίσαμε, στη μεγάλη παράταξη από τη ριζοσπαστική Αριστερά μέχρι το προοδευτικό Κέντρο. Αυτό που ο Αλέξης Τσίπρας περιέγραψε με τρεις όρους: Διεύρυνση, Ανασυγκρότηση, Μετασχηματισμός. Μπορεί η ήττα να είναι σημαντική, όμως παραμένουμε αξιωματική αντιπολίτευση και η πορεία που ξεκίνησε μετά το 2019 πρέπει να συνεχιστεί με μεγαλύτερη ένταση και όχι να ξαναγυρίσουμε στη «ζεστή φωλιά της ριζοσπαστικής Αριστεράς», όπως λέει ο ίδιος.
Γιατί είναι ο μόνος που λέει καθαρά ότι η ήττα μας ήταν και στρατηγική ήττα της απλής αναλογικής. Τώρα πρέπει σε συνθήκες ενισχυμένης αναλογικής να χτίσουμε την παράταξη που μπορεί να κερδίσει. Το έχουμε ξανακάνει στο παρελθόν. Γιατί χτυπάει η καμπάνα κινδύνου για τα ελληνοτουρκικά. Δεν μπορείς να προαναγγέλλεις υποχωρήσεις, όταν πας σε διαπραγμάτευση διατρανώνοντας το δίκιο σου. Γιατί στηρίζει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενάντια στα σχέδια της κυβέρνησης Μητσοτάκη. Η πρόταση Πισσαρίδη είναι συνώνυμη της καταστροφής τους. Το σοκ της ήττας δεν πρέπει να μας οδηγήσει να κάνουμε βήματα προς τα πίσω.
Όντας αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύουμε στην ανάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας, ανταποκρινόμενοι στην εμπιστοσύνη όσων πολιτών μας ψήφισαν. Σε αυτόν τον αγώνα στηρίζω το Νίκο Παππά.
Δέσποινα Κετογλίδου, Μέλος Κεντρικής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
Η εκλογή νέου προέδρου στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, παρά το γεγονός ότι γίνεται σε σύντομο χρόνο χωρίς να προηγηθεί η συζήτηση για τους λόγους της ήττας και για το κόμμα που θέλουμε την επόμενη μέρα, δεν παύει να είναι μια βαθιά πολιτική διαδικασία. Ας μην επιτρέψουμε - και κυρίως οι υποψήφιοι - να εξελιχθεί σε μια εσωκομματική αντιπαράθεση για τα πρόσωπα που διεκδικούν την προεδρία.
Η πολιτικοποίηση της διαδικασίας είναι απαραίτητη αν θέλουμε να αποκτήσει ενδιαφέρον όχι μόνο για τα μέλη του κόμματος αλλά και για ολόκληρη την κοινωνία. Ο διαγκωνισμός του ποιος συμπαρατάσσεται με ποιον/ποια και ποιος στηρίζει ποιον/ποια χωρίς πολιτικούς όρους αφήνει τον κόσμο παγερά αδιάφορο. Επειδή με ρωτάτε σας απαντώ πολύ συνοπτικά ότι υποστηρίζω τον Στέφανο Τζουμάκα γιατί θέτει την ανεξαρτησία της πολιτικής έναντι των οικονομικών συμφερόντων και της διαπλοκής ως τον πυρήνα της πολιτικής του πλατφόρμας.
Γιατί με έπεισε ότι έχει στρατηγική για την ήττα του Μητσοτάκη και του Μητσοτακισμού. Γιατί μιλάει για το κόμμα των μελών και όχι των τάσεων, της γραφειοκρατίας και της κομματικής ελίτ και δίνει στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τα χαρακτηριστικά λαϊκού, πατριωτικού, σοσιαλιστικού κόμματος που επιδιώκει να εκφράσει κάθε δημοκράτη που μάχεται τη δεξιά, την ακροδεξιά και τον νεοφιλελευθερισμό.
* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 30.07.2023