Ο Φεβρουάριος θα είναι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ένας μήνας έντονων κομματικών διαδικασιών με κορυφαία διαδικασία το συνέδριο που θα πραγματοποιηθεί από τις 23 έως τις 25 του μήνα στην Αθήνα. Ήδη βρίσκεται σε εξέλιξη ο προσυνεδριακός διάλογος, ενώ το επόμενο και το μεθεπόμενο Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθούν δύο αναπτυξιακά περιφερειακά συνέδρια το πρώτο στην Κοζάνη και το δεύτερο στη Λάρισα, παρουσία του Στέφανου Κασσελάκη. Ενδιαφέρον ωστόσο αναμένεται να υπάρξει για το τρίτο Σαββατοκύριακο του Φλεβάρη, στις 17 και 18 του μήνα, καθώς θα στηθούν εκ νέου εσωκομματικές κάλπες για την ανάδειξη των συνέδρων, την εκλογή νέων Συντονιστικών Ομάδων Μελών και νέων μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος σε όλη τη χώρα. Οι εσωκομματικές αυτές εκλογές μετά τη διάσπαση και την αποχώρηση των μελών που συγκροτούν πλέον τη Νέα Αριστερά και στο παρελθόν αποτέλεσαν μέρος της εσωκομματικής αντιπολίτευσης στην Κουμουνδούρου και κυρίως οι συσχετισμοί που θα διαμορφωθούν την επομένη του συνεδρίου και το πως θα... κατανεμηθεί ο κομματικός μηχανισμός έχουν ένα παραπάνω ενδιαφέρον.
Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης οι πληροφορίες αναφέρουν πως οι παρασκηνιακές διεργασίες, συζητήσεις, συναντήσεις και ζυμώσεις είναι έντονες. Ήδη έχουν ξεκινήσει οι πρώτες επαφές, ενώ όπως σχολιάζουν κομματικά στελέχη στη «ΜτΚ» ακόμα είναι νωρίς για να υπάρχει σαφής εικόνα για τα... στρατόπεδα που θα συγκροτηθούν εντέλει. Δεδομένου μάλιστα του γεγονότος ότι αλλάζει και ο τρόπος εκλογής των μελών των Νομαρχιακών Επιτροπών τα οποία πλέον εκλέγονται απευθείας από τη βάση του κόμματος και όχι μέσω αντιπροσώπων της Συνδιάσκεψης της κάθε πόλης, όπως στο παρελθόν, δημιουργούνται επιπλέον ασάφειες στο αχαρτογράφητο αυτό πεδίο. Όπως έχει γίνει γνωστό, σε εγκύκλιο που εστάλη από την Κεντρική Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου (ΚΟΕΣ) στις 31/12/2023 δικαίωμα ψήφου στις προσυνεδριακές διαδικασίες και δικαίωμα εκλέγειν και εκλέγεσθαι στις εκλογές έχουν όσοι εγγραφούν στο κόμμα μέχρι και το Σάββατο 3 Φεβρουαρίου 2024.
Η επόμενη ημέρα για εκείνους που τελικά έμειναν
Μετά τη διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ και την αποχώρηση των 11 βουλευτών που συγκρότησαν την Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Αριστεράς όπως και δεκάδων μελών της Κεντρικής Επιτροπής, οι νομαρχιακές επιτροπές Α’ και Β’ Θεσσαλονίκης παρέμεναν «ακέφαλες» αφού οι γραμματείς Κώστας Αμπατζάς και Χρήστος Μαϊκίδης, αντίστοιχα, παραιτήθηκαν και αποχώρησαν από το κόμμα.
Στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης δε, ο Κώστας Αμπατζάς υπήρξε ένας εκ των βασικών υποστηρικτών της υποψηφιότητας Αχτσιόγλου στις εσωκομματικές εκλογές ενώ ο αναπληρωτής γραμματέας του οργάνου, Μίλτος Οικονόμου, στέλεχος της «Ομπρέλας» και υποστηρικτής του Ευκλείδη Τσακαλώτου παραιτήθηκε μεν από το κομματικό του αξίωμα, παραμένει ωστόσο στην Κουμουνδούρου και δεν έχει ενταχθεί στην Νέα Αριστερά. Το ενδιαφέρον λοιπόν εστιάζεται στα στελέχη εκείνα που μέχρι την εκλογή Κασσελάκη ανήκαν σε συγκεκριμένες τάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, διαφωνούν με την σημερινή ηγεσία του κόμματος αλλά παραμένουν σε αυτό, ενώ οι άλλοτε «συνοδοιπόροι» τους εσωκομματικά άνοιξαν την πόρτα της εξόδου και αποχώρησαν.
Πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχει επικοινωνία αυτών των στελεχών, οι οποίοι δεν είναι πολλοί στον αριθμό, με την πλευρά του μέλους της Πολιτικής Γραμματείας Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος έχει διαφοροποιηθεί από την ηγεσία και οι κινήσεις του υποδεικνύουν πως επιδιώκει να ηγηθεί της εσωκομματικής αντιπολίτευσης απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. Στους διαδρόμους της Κουμουνδούρου συζητιέται το σενάριο που θέλει εξελίξεις μετά τις ευρωεκλογές και αναλόγως του αποτελέσματος της κάλπης για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Όπως αναφέρουν οι καλά γνωρίζοντες πρόσωπα και καταστάσεις αυτή την περίοδο βρίσκονται σε εξέλιξη διεργασίες γύρω από την δημιουργία αυτού του μπλοκ σε τοπικό επίπεδο και κυρίως πολλές συζητήσεις για το όνομα που θα μπορούσε να ηγηθεί αυτού σε τοπικό επίπεδο και να διεκδικήσει την θέση του συντονιστή της Νομαρχιακής Επιτροπής ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Α’ Θεσσαλονίκης.
Οι νεοπροεδρικοί και η... απροθυμία
Κινητικότητα και ενδιαφέρον εκδηλώνεται και από τη μεριά εκείνων που επί Αλέξη Τσίπρα ανήκαν στους «προεδρικούς» και στην «Κίνηση Μελών». Τα στελέχη αυτά φέρονται να συνομιλούν με τον Νίκο Παππά και τους συνεργάτες του και θεωρούνται «νεοπροεδρικοί» υποστηρίζοντας τον Στέφανο Κασσελάκη. Όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά πάντως στελέχη του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ το μπλοκ αυτό είναι υπό διαμόρφωση.
Η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης αποτελείται από 41 μέλη, τα οποία εκλέγουν τον συντονιστή του οργάνου και τον αναπληρωτή του. Υπάρχουν ωστόσο εισηγήσεις σε κεντρικό επίπεδο να μειωθεί ο αριθμός τους εξαιτίας της απροθυμίας των στελεχών να δραστηριοποιηθούν πιο ενεργά στο κόμμα, εξαιτίας του ασυμβιβάστου που έχουν τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής να είναι υποψήφια αλλά και τις γενικότερης δυσφορίας λόγω των χαμηλών ποσοστών που λαμβάνει το κόμμα στις δημοσκοπήσεις.
Σε επίπεδο βουλευτών ακόμα οι τρεις βουλευτές της Α’ Περιφέρειας και ο Σωκράτης Φάμελλος της Β’ Περιφέρειας δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους. Θεωρείται πιθανό πάντως πως Κατερίνα Νοτοπούλου, Χρήστος Γιαννούλης και Ράνια Θρασκιά να μην εμπλακούν στις διαδικασίες εξαιτίας του κοινοβουλευτικού τους φόρτου που αυξήθηκε μετά τη διάσπαση αλλά και του Συνεδρίου. Αναφορές στην Α’ περιφέρεια, που δεν περνούν απαρατήρητες στο κομματικό ακροατήριο έχουν επίσης η Γραμματέας ΚΟ και βουλευτής Πέλλας Θεοδώρα Τζάκρη και η εκπρόσωπος τύπου Δώρα Αυγέρη.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.01.2024