ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ: Σε εγρήγορση και για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές

Βαγγέλης Στολάκης24 Ιουλίου 2022

Μπορεί οι δημοτικές και περιφερειακές κάλπες στη χώρα να στηθούν σε δεκαπέντε μήνες από σήμερα, τον Οκτώβριο 2023, αυτό δεν σημαίνει πως ο χρόνος δεν μετράει... αντίστροφα.

Στην Κουμουνδούρου, το «στρατηγείο» του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συζητήσεις, συναντήσεις και επαφές των ανθρώπων που έχουν αναλάβει το χαρτοφυλάκιο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και την προετοιμασία του κόμματος στην συγκεκριμένη εκλογική διαδικασία, ενώ οι πρόσφατες ανακοινώσεις του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη πως οι εθνικές εκλογές θα γίνουν στη λήξη της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, δηλαδή την άνοιξη 2023 περίπου, έχει φέρει τα... πάνω- κάτω. Και αυτό γιατί, τόσο η ηγεσία όσο και οι κορυφαίοι κομματικοί παράγοντες υπολόγιζαν πως οι εθνικές εκλογές θα πραγματοποιούνταν το φθινόπωρο και θα μεσολαβούσε σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος για την προετοιμασία της επόμενης κρίσιμης εκλογικής διαδικασίας. Τώρα, τα νέα δεδομένα σχεδόν επιτάσσουν έναν παράλληλο σχεδιασμό, οργάνωση και συντονισμό.

Είναι κοινή παραδοχή στο κόμμα πως το μοντέλο που ακολουθήθηκε στις δημοτικές εκλογές του 2014 και του 2019, δηλαδή η στήριξη συγκεκριμένων κομματικών υποψηφιoτήτων, δεν «περπάτησε» και δεν είχε τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Οι υποψήφιοι με το χρίσμα του ΣΥΡΙΖΑ μόνο καλά εκλογικά αποτελέσματα δεν είχαν. Τουναντίον μάλιστα. Σε πολλές περιπτώσεις το 2019, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές που ακολούθησαν των δημοτικών κατέγραψε υψηλά ποσοστά, στις αυτοδιοικητικές κάλπες είδε πολλούς συνδυασμούς τους να τερματίζουν σε χαμηλές θέσεις, ενώ λίγες ήταν οι περιπτώσεις όσων κατάφεραν να περάσουν στο δεύτερο γύρο των εκλογών και να διεκδικήσουν την εκλογή τους τη δεύτερη Κυριακή. Για το λόγο αυτό, είναι κοινά αποδεκτό, και προς αυτή την κατεύθυνση έχουν ξεκινήσει να δουλεύουν οι αρμόδιοι σύμφωνα με πληροφορίες, πως θα πρέπει να ακολουθηθεί «διαφορετική πολιτική στρατηγική» όπως λένε χαρακτηριστικά στελέχη του κόμματος. Ποια είναι αυτή η πολιτική; «Συνεργασίες σε τοπικό επίπεδο με σκοπό τη διεύρυνση» συμπληρώνουν.

«Ο ΣΥΡΙΖΑ να πάει αντίστροφα»

Στο δείγμα της στρατηγικής που θα ακολουθήσει η Κουμουνδούρου αναφέρθηκε άλλωστε πρόσφατα και ο Τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Ζαχαριάδης σε συνέντευξη που παραχώρησε στη «ΜτΚ». «Μετά τις εθνικές εκλογές θα ξεδιπλώσουμε τη στρατηγική μας για τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Έχουμε δουλέψει αρκετά τα τελευταία χρόνια, αλλά «κάτω από τα ραντάρ». Έρχεται η ώρα, μετά τις εκλογές, να δείξουμε τη δουλειά μας. Πιστεύω ότι στις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023 ο ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία θα πρέπει να πάει αντίστροφα: όχι να υποδείξει στις τοπικές κοινωνίες και στους κομματικούς εκλεκτούς, αλλά να ακούσει τη φωνή των τοπικών κοινωνιών, των προοδευτικών αυτοδιοικητικών σχημάτων και μέσα σε αυτό το πλαίσιο «από τα κάτω» ως κομματικός φορέας να προβάλλει τις απόψεις του και τις ιδέες του και να συνδιαμορφώσει το αυτοδιοικητικό πρόγραμμα» είχε δηλώσει χαρακτηριστικά.

Η ομάδα «κρούσης»

Το σημαντικό αυτό φορτίο έχει επωμιστεί η Επιτροπή Αυτοδιοικητικού Σχεδιασμού του κόμματος, στην οποία από την Πολιτική Γραμματεία συμμετέχουν οι: Κώστας Ζαχαριάδης, Κατερίνα Κνήτου, Κατερίνα Νοτοπούλου και Χρήστος Σπίρτζης. Η επιλογή του τελευταίου δε, δεν είναι καθόλου τυχαία δεδομένου ότι είναι ένα κορυφαίο στέλεχος του κόμματος που πολιτικά προέρχεται από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, το οποίο διατηρεί σημαντικές δυνάμεις και υψηλά ποσοστά σε σχέση με εκείνα των εθνικών εκλογών, στο χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Μια πρώτη συνάντηση των αρμοδίων πραγματοποιήθηκε το πρώτο δεκαήμερο του Ιουλίου στη Βουλή. Στη συνάντηση, αν και οι συμμετέχοντες δεν αναφέρθηκαν σε ονόματα υποψηφίων, συζητήθηκαν οργανωτικά ζητήματα αλλά και τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν τη συγκεκριμένη Γραμματεία του κόμματος, το όνομα του συντονιστή και του αναπληρωτή συντονιστή που θα είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής.

«Οι αυτόνομες κάθοδοι δεν προχώρησαν» λέει χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» κορυφαίο κομματικό στέλεχος. Ορισμένοι δε, «βλέπουν» τον νέο νόμο Βορίδη για τις εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που επί της ουσίας κατάργησε την απλή αναλογική, ως «ευκαιρία» του κόμματος να δημιουργήσει μια ενιαία κεντροαριστερή παράταξη στον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης κόντρα στη «γαλάζια» παράταξη.

Το έντονο ενδιαφέρον πάντως όσων έχουν επιφορτιστεί με το ζήτημα εντοπίζεται και στην τακτική επικοινωνία που υπάρχει μεταξύ των εμπλεκομένων.

Σε ό,τι αφορά τα χρονοδιαγράμματα της Κουμουνδούρου μετά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη πως οι εθνικές εκλογές αναμένεται να γίνουν στον κανονικό τους χρόνο, αυτά αλλάζουν. Πληροφορίες θέλουν τους επόμενους μήνες να πραγματοποιούνται επαφές, συναντήσεις και ζυμώσεις και τις ανακοινώσεις για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές να γίνονται τον προσεχή Οκτώβριο. Το επόμενο δίμηνο, πληροφορίες θέλουν, τα πολιτικά στελέχη του κόμματος να «οργώνουν» την χώρα και να έρχονται σε επαφή με αυτοδιοικητικά στελέχη, παρατάξεις και υποψηφίους δημάρχους κυρίως από τον χώρο της Αριστεράς και του κέντρου. «Θα επιδιωχτούν συνεργασίες με σχήματα που κερδίζουν» αναφέρει χαρακτηριστικά βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.


Περιφέρεια και δήμος Θεσσαλονίκης

Προφανώς, και οι επιλογές σε μεγάλους δήμους όπως είναι εκείνοι της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης θα γίνουν με πολιτικά κριτήρια από τον ίδιο τον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα.

Σε ό,τι αφορά την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας ο Χρήστος Γιαννούλης έχει κάνει γνωστό πως δεν θα διεκδικήσει ξανά τον περιφερειακό θώκο, ενώ αναζητούνται τα πρόσωπα που θα μπορούσαν να κοντράρουν τον Απόστολο Τζιτζικώστα.

Στον κεντρικό δήμο Θεσσαλονίκης, η υποψήφια δήμαρχος του 2019 και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Περιφέρεια Κατερίνα Νοτοπούλου, δεν έχει κάνει γνωστές τις προθέσεις της με τις πληροφορίες ωστόσο να αναφέρουν πως επικεντρώνεται στην κεντρική πολιτική σκήνη. Ωστόσο, η ίδια αναμένεται να έχει ρόλο και μάλιστα κεντρικό στην εξεύρεση προσώπου που θα μπορούσε να ηγηθεί ψηφοδελτίου και να κερδίσει τον Κωνσταντίνο Ζέρβα. Το επόμενο διάστημα μάλιστα αναμένεται να λάβει πρωτοβουλίες συνεννόησης με άλλες παρατάξεις που βρίσκονται στα έδρανα της αντιπολίτευσης του δήμου Θεσσαλονίκης. Άνθρωποι πάντως από το περιβάλλον της δεν αποκλείουν κανένα σενάριο για το μέλλον. «Είναι όλα ανοιχτά. Συζητάμε για όλα με όλους τους προοδευτικούς ανθρώπους» έλεγαν χαρακτηριστικά.

* Δημοσιεύτηκε στη "ΜτΚ" στις 24.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.