ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Σε προεκλογικούς ρυθμούς παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη

Βαγγέλης Στολάκης11 Ιουλίου 2022

Με το βλέμμα στραμμένο στις επόμενες εθνικές κάλπες παρά τις διαβεβαιώσεις Μητσοτάκη και μάλιστα δις αυτή την εβδομάδα, μία από το βήμα της Βουλής και μία σε συνέντευξή του ανήμερα των «γενεθλίων» των τριών χρόνων της κυβέρνησής του την περασμένη Πέμπτη, είναι οι στενοί συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αλλά και τα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Στην Κουμουνδούρου εκτιμούν πως ο πρωθυπουργός αν και δηλώνει δημόσια ότι οι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της θητείας της παρούσας κυβέρνησης, τελικά θα οδηγηθεί στην απόφαση για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.

Είναι χαρακτηριστική η απάντηση κορυφαίου στελέχους της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «εμείς συνεχίζουμε κανονικά τον προγραμματισμό μας και είμαστε έτοιμοι για εκλογές». Παρά το αρχικό «μούδιασμα» που προκάλεσαν οι δηλώσεις του πρωθυπουργού για εκλογές στο τέλος της θητείας, καθώς η ατμόσφαιρα που είχε διαμορφωθεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ με ευθύνη του Μεγάρου Μαξίμου και των διαρροών αλλά και των επίσημων τοποθετήσεων κυβερνητικών στελεχών, αξιολογήθηκε προς ώρας πως το κόμμα θα πρέπει να βρίσκεται σε εκλογική ετοιμότητα και να μην υπάρξει εφησυχασμός στις τάξεις του ΣΥΡΙΖΑ. «Ποιος τον εμπιστεύεται; Έχει χάσει τον έλεγχο και όσο παραμένει αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα αστάθειας» σχολίασε στο twitter ο κ. Τσίπρας. «Ο κ. Μητσοτάκης μας είπε ότι αναλαμβάνει το ρίσκο της σταθερότητας για τη χώρα, αλλά στην πραγματικότητα ο ίδιος είναι ο βασικός παράγοντας αστάθειας. Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκινάνε τα σενάρια για πρόωρες εκλογές» δήλωσε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος («Πρώτο Πρόγραμμα»).

Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά στη «ΜτΚ» στελέχη που ανήκουν την «πρώτη γραμμή» ο πρωθυπουργός «συνεχίζει να μαδάει την μαργαρίτα σχετικά με τις εκλογές». Στο ΣΥΡΙΖΑ επιμένουν στην πρόταση Τσίπρα για ορισμό υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών και προκήρυξη εκλογών τον Σεπτέμβριο. Το επανέλαβε άλλωστε και από το βήμα της Βουλής ο αρχηγός του κόμματος και τέως πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατηγορώντας μάλιστα τον πρωθυπουργό ως υπαίτιο για την πολιτική αστάθεια που έχει δημιουργηθεί. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε από τον πρωθυπουργό δηλώσει ότι η χώρα θα οδηγηθεί σε εκλογές το Σεπτέμβριο, είπε «και ελάτε να συνεννοηθούμε, όπως αρμόζει σε κάθε δημοκρατική πολιτεία, για τους όρους και τους δημοκρατικούς κανόνες της εκλογικής αναμέτρησης».

«Δώστε δημοκρατική διέξοδο», τόνισε απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό. Έθεσε για ακόμα μία φορά το κατά τον ΣΥΡΙΖΑ δίλλημα των επόμενων εθνικών εκλογών: «Πολιτική αλλαγή και ο εφιάλτης τέλος ή εφιάλτης δίχως τέλος» όπως είπε χαρακτηριστικά.

«Βλέπουν» ακόμα και μπλόφα

Στις αναλύσεις τους, οι κομματικοί παράγοντες της Κουμουνδούρου εκτιμούν ότι ο πρωθυπουργός διαβεβαιώνοντας πως οι εκλογές θα γίνουν στα τέλη της θητείας, «απλώς μπλοφάρει» όπως υποστηρίζουν χαρακτηριστικά. «Είτε μπλοφάρει, είτε αλλάζει άποψη κάθε είκοσι ημέρες. Είναι ανεξήγητο ενώ όλες οι δημοσκοπήσεις φανερές και μυστικές δείχνουν πως υπάρχει φθορά της κυβέρνησης ο ίδιος και οι συνεργάτες του να επιμένουν η κυβέρνηση να συνεχίσει. Πρόκειται για μη ορθολογική απόφαση» συνέχιζαν. Σε ό,τι αφορά πάντως την στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης, οι ίδιοι παράγοντες υποστηρίζουν, πως αυτή δεν αλλάζει: ο ΣΥΡΙΖΑ θα εξακολουθήσει να επαναφέρει το αίτημα για πρόωρες εκλογές, τις οποίες τοποθετεί χρονικά το Σεπτέμβρη, θα συνεχιστούν οι περιοδείες και οι πολιτικές δράσεις και εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα, παράλληλα θα συνεχίσουν οι εκδηλώσεις υποδοχής των νέων μελών. Την ίδια ώρα, τη δεδομένη στιγμή καταρτίζεται το πρόγραμμα του κόμματος που θα παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα από το βήμα της ΔΕΘ του ερχόμενου Σεπτέμβρη (ένα πρώτο πακέτο προτάσεων που αφορά τη «Στεγαστική Πολιτική» παρουσιάστηκε πριν λίγες ημέρες), ενώ τέλος, συνεχίζονται οι διαδικασίες για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων του κόμματος σε όλη την επικράτεια.

Η αξιωματική αντιπολίτευση εν ολίγοις θα συνεχίζει να κινείται σε προεκλογικούς ρυθμούς, άλλωστε την έναρξη της προεκλογικής περιόδου την «σφύριξε» και επίσημα ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας πρόσφατα στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του. Παράλληλα με την παρουσίαση των προτάσεών της για την αντιμετώπιση των πολλαπλών κρίσεων αναμένεται να συνεχίσει και το... «σκληρό ροκ» για τις κυβερνητικές επιλογές. «Όχι, απλά θα συνεχίσουμε. Θα νιώθουν κάθε μας βήμα, την καυτή ανάσα μας πάνω από των σβέρκο τους» έλεγε χαρακτηριστικά βουλευτής της Βόρειας Ελλάδας σε ερώτηση της «ΜτΚ».

Τσίπρας σε ΠΑΣΟΚ: «Αποκλείστε συνεργασία με τη ΝΔ»

Το σκληρό ροκ βέβαια έχει αποδέκτη πλην του κ. Μητσοτάκη και τον Νίκο Ανδρούλακη. Εξάλλου, ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κάλεσε το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής να αποκλείσει εγκαίρως την όποια συνεργασία με τη Νέα Δημοκρατία. «Η χώρα μπορεί να έχει σταθερή προοδευτική κυβέρνηση από την πρώτη κάλπη της απλής αναλογικής. Και εμείς θα χρησιμοποιήσουμε τη δύναμη που θα μας δώσει ο ελληνικός λαός για να βγούμε πρώτο κόμμα για να σχηματίσουμε προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας, όσο και να το ξορκίζετε, κ. Μητσοτάκη» είπε. Και συνέχισε: «Εμείς κάνουμε μονομέτωπο αγώνα κατά της ΝΔ, γιατί αυτή η κυβέρνηση πρέπει να φύγει προτού η βλάβη για τον τόπο καταστεί ανήκεστος. Για τους άλλους τα πράγματα είναι απλά: Αρκεί να πράξουν το αυτονόητο τη Δευτέρα μετά τις εκλογές. Όσοι διακηρύσσουν, όσοι θέλουν προοδευτική -και μάλιστα σοσιαλδημοκρατική- κυβέρνηση δεν έχουν παρά να αποκλείσουν ρητά και κατηγορηματικά από τώρα κάθε σκέψη για συνεργασία με τη ΝΔ του κ. Μητσοτάκη, για να έχουν νόημα οι λέξεις και οι διακηρύξεις τους» όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ξεκίνησε η ονοματολογία για τις λίστες

Σε επίπεδο Θεσσαλονίκης, σύμφωνα με πληροφορίες οι εξορμήσεις στελεχών του κόμματος θα συνεχιστούν με πυκνότητα μέχρι τις 25 Ιουλίου. Στις 13 Ιουλίου μάλιστα η Νομαρχιακή Επιτροπή Α’ Θεσσαλονίκης διοργανώνει εκδήλωση με κεντρικό ομιλητή τον πρώην υπουργό και Τομεάρχη Υγείας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, βουλευτή Ανδρέα Ξανθό. Υπενθυμίζεται πως πριν λίγες ημέρες την πόλη επισκέφτηκε η νέα γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου η οποία μεταξύ άλλων συμμετείχε στην διευρυμένη συνεδρίαση της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης. «Τα μηνύματα που λαμβάνουμε από τις περιοδείες σε όλη την Ελλάδα είναι ότι η κατάσταση δεν πάει άλλο με την κυβέρνηση Μητσοτάκη. Τα προβλήματα των πολιτών συνεχώς αυξάνονται, τα σημερινά στοιχεία για τον πληθωρισμό είναι αποκαλυπτικά της κατάστασης που βιώνει η Ελληνική Κοινωνία. Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει καταθέσει προτάσεις για την ελάφρυνση των ασθενέστερων και μεσαίων στρωμάτων, για την ενίσχυση του κοινωνικού κράτους και την ανάπτυξη και αυτές οι προτάσεις θα αποτυπωθούν σε ένα ολοκληρωμένο κυβερνητικό πρόγραμμα που θα παρουσιαστεί από τον Αλέξη Τσίπρα στη ΔΕΘ» δήλωσε μεταξύ άλλων στο makthes.gr η κ. Σβίγκου.

Στο μεταξύ, τόσο οι Νομαρχιακές Επιτροπές σε όλη τη χώρα, όσο και οι βουλευτές αλλά και τα κομματικά στελέχη καλούνται να υποβάλλον μέχρι αύριο Δευτέρα 11 Ιουλίου τις προτάσεις τους για πρόσωπα που θα μπορούσαν να στελεχώσουν τα ψηφοδέλτια σε κάθε περιφέρεια. Πρόθεση της Επιτροπής Ψηφοδελτίων είναι μέχρι τα τέλη του μήνα να είναι έτοιμες οι λίστες και αμέσως μετά να ληφθούν οι τελικές αποφάσεις από τα αρμόδια συλλογικά κομματικά όργανα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 10.07.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.