Κομβικό ρόλο στον πολιτικό σχεδιασμό του ΣΥΡΙΖΑ παίζει πλέον το νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας, στο οποίο αντιτίθεται η αξιωματική αντιπολίτευση και το συνδικαλιστικό κίνημα. Στην Κουμουνδούρου ρίχνουν όλες τους τις δυνάμεις στις κινητοποιήσεις ενάντια στις αλλαγές που επιφέρει το νομοσχέδιο Χατζηδάκη και ζητούν την απόσυρση του.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ θεωρούν ότι η επιλογή της κυβέρνησης να προωθήσει ένα τέτοιο σχέδιο νόμου εν μέσω πανδημίας επιβεβαιώνει την αρχική τους εκτίμηση, ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη αντί να στηρίξει το Εθνικό Σύστημα Υγείας, την κοινωνία και την οικονομία προωθεί νόμους που, όπως λένε, εξυπηρετούν τα συμφέροντα των μεγάλων εφοπλιστών.
Παράλληλα όμως, στον ΣΥΡΙΖΑ βλέπουν τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων ενάντια στο νομοσχέδιο ως μια αφορμή για να υπάρξουν ξανά στενές σχέσεις του κόμματος με το συνδικαλιστικό κίνημα, οι οποίες τα προηγούμενα χρόνια είχαν ατονήσει. Όταν ένα κόμμα έχει διατελέσει κυβέρνηση και έχει εφαρμόσει μάλιστα μνημόνιο είναι λογικό να έχει έρθει σε αντιπαράθεση με τους συνδικαλιστικούς φορείς.
Από την πρώτη μέρα όμως που ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρέθηκε στη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης θέτει το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων ως κομβική πολιτική διαφορά με τη Νέα Δημοκρατία. Τώρα είναι η ώρα για το επόμενο βήμα, για την εκ νέου κοινή συμπόρευση του ΣΥΡΙΖΑ με το συνδικαλιστικό κίνημα και στους δρόμους, με αφορμή τόσο το νομοσχέδιο, όσο και τον εορτασμό της εργατικής Πρωτομαγιάς, την επόμενη εβδομάδα.
Η ανάδειξη του νομοσχεδίου σε αιχμή του δόρατος για την αντιπολιτευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απαντάει επίσης και σε εσωτερικούς τριγμούς και αντιδράσεις που εκφράστηκαν το προηγούμενο διάστημα, με αφορμή την παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για την οικονομία. Τότε, είχε σχολιαστεί αρνητικά σε μερίδα στελεχών του κόμματος το γεγονός ότι ο Αλ. Τσίπρας παρουσίασε και συζήτησε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την οικονομία μόνο με τους εκπροσώπους των επιχειρηματιών, απουσία εκπροσώπων των εργαζομένων.
Σε αυτό το αρνητικό ίσως κλίμα απάντησε, μεταξύ άλλων, και η διαδικτυακή εκδήλωση που διοργανώθηκε το απόγευμα της Τρίτης παρουσία του Αλέξη Τσίπρα με μοναδικό θέμα το σχέδιο νόμου «Μητσοτάκη-Χατζηδάκη», όπως το χαρακτηρίζουν, «για την κατάργηση του 8ώρου και των συλλογικών συμβάσεων καθώς και τη θεσμοθέτηση απλήρωτων υπερωριών».
Στην εκδήλωση συμμετείχαν εκπρόσωποι εργατικών κέντρων από όλη την Ελλάδα, συνδικαλιστικών φορέων από τη ΓΣΕΕ, την ΑΔΕΔΥ, εργολαβικών εργαζομένων καθώς και εργαζόμενοι από τους κλάδους της βιομηχανίας, του τουρισμού-επισιτισμού, των μεταφορών και του Πολιτισμού.
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης ο Αλ. Τσίπρας ανέλυσε τη στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στο νομοσχέδιο, και στη συνέχεια δόθηκε ο λόγος στους εκπροσώπους των εργαζομένων.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κάλεσε τους εκπροσώπους των συνδικάτων να πάρουν μαζί με το κόμμα του θέσεις μάχης ενάντια στο νομοσχέδιο, διότι όπως είπε, «η κυβέρνηση αποφάσισε να κηρύξει το πόλεμο στην εργασία, δηλαδή τον πόλεμο στη κοινωνική πλειοψηφία».
«Να πάρουμε θέσεις μάχης. Και όταν κηρύσσεται πόλεμος, δεν υπάρχει άλλη επιλογή από το να πολεμήσεις. Όχι με στόχο τις λιγότερες απώλειες. Αλλά με στόχο να τον κερδίσεις τον πόλεμο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας, τονίζοντας την ανάγκη «να μην κατατεθεί καν το νομοσχέδιο, να μην περάσουν αυτές οι αντιμεταρρυθμίσεις για την πλειοψηφία του ελληνικού λαού, για τους εργαζόμενους, από τη Βουλή των Ελλήνων, όποτε και αν το επιχειρήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη».
Κρίσιμο ραντεβού για τον ΣΥΡΙΖΑ και για τα συνδικάτα αποτελεί η κινητοποίηση για τον εορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Στην Κουμουνδούρου αποφάσισαν να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις που καλούνται στις 6 Μαΐου. Σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και τις υπόλοιπες μεγάλες πόλεις της χώρας τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος αναμένεται να κατέβουν μαζικά στις συγκεντρώσεις, με πανό του ΣΥΡΙΖΑ, τηρώντας όλα τα μέτρα για την αποφυγή διάδοσης του κορονοϊού.
Αυτή ήταν μεταξύ άλλων και η σύσταση του γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, κατά τη διάρκεια των διαδοχικών τηλεδιασκέψεων που είχε το προηγούμενο διάστημα με τους συντονιστές των Νομαρχιακών Επιτροπών του κόμματος και με άλλα στελέχη.
Μέχρι τότε προγραμματίζονται εξορμήσεις και συσκέψεις σε εργασιακούς χώρους, ενώ συνεχίζονται οι παρεμβάσεις και σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, με στόχο τη διάδοση του προγράμματος για την ανόρθωση της οικονομίας.
Παραμένουν οι παλινωδίες
«Η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη συνεχίζει το απόλυτο μπάχαλο στην πανδημία, χωρίς κανένα σχέδιο και καμία λογική», εκτιμούν στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και καλούν την κυβέρνηση να άρει τουλάχιστον παράλογα μέτρα μηδενικής αποτελεσματικότητας, όπως η αποστολή SMS. «Η ανοησία του SMS για να πάει κάποιος έναν περίπατο έχει απαξιωθεί, δεν προσφέρει πλέον τίποτα παρά μόνο τη συντήρηση μίας κουλτούρας ελέγχου και οφείλει να καταργηθεί άμεσα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του κόμματος, Νάσος Ηλιόπουλος.
Στη λάθος διαχείριση της πανδημίας από τη ΝΔ αναφέρθηκε ακόμη μια φορά ο Αλ. Τσίπρας κατά την τηλεοπτική του συνέντευξη στον ΑΝΤ1. «Σε έξι μήνες είχαμε 10.000 νεκρούς, κάτι δεν πάει καλά στη διαχείριση της πανδημίας», σημείωσε μεταξύ άλλων ο πρώην πρωθυπουργός, επισημαίνοντας ότι η κυβέρνηση έχει εργαλειοποιήσει τους επιστήμονες για να κρύψει τις δικές της ευθύνες, μέσω της θέσπισης του γνωστού πλέον «ακαταδίωκτου».
«Υπάρχουν σοβαρές ευθύνες σε σχέση με τον τρόπο που διαχειρίστηκε την πανδημία. Από τον Νοέμβριο έχουμε τα πάντα κλειστά, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να το κάνει αυτό. Η κυβέρνηση μας έχει βάλει σε μια λογική επιτήρησης και αυταρχισμού χωρίς κανένα αποτέλεσμα», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Τσίπρας, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ από την έναρξη του δεύτερου κύματος της πανδημίας ζήτησε από τον πρωθυπουργό συνεννόηση όλων των πολιτικών δυνάμεων και ορισμό υπουργού Υγείας κοινής αποδοχής.
Παράλληλα ο Αλ. Τσίπρας «έκλεισε το μάτι» στους νέους, που όπως είπε έχουν κατηγορηθεί από την κυβέρνηση για ανευθυνότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. «Οι νέοι ανταποκρίθηκαν μαζικά στο άνοιγμα της πλατφόρμας εμβολιασμού για τους 30-39, ας σταματήσουμε να τους στοχοποιούμε» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Όλοι οι πολίτες συμφωνούν με τον Τζανακόπουλο
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ρωτήθηκε από τον Γ. Παπαδάκη και για τα σχόλια που προκάλεσε τις προηγούμενες ημέρες η δήλωση του γραμματέα και βουλευτή του κόμματος, Δημήτρη Τζανακόπουλου, περί ανάγκης εκκαθάρισης του δημόσιου τομέα.
Ο Αλ. Τσίπρας σήκωσε το γάντι δηλώνοντας πως «δεν υπάρχει κανένας σοβαρός πολίτης που δεν συμφωνεί με αυτό που είπε, μίλησε για τις εστίες διαφθοράς που υπάρχουν μέσα στη δημόσια διοίκηση».
Μάλιστα, ο πρώην πρωθυπουργός αναφέρθηκε στην περίοδο διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ, σημειώνοντας ότι υπήρχαν άνθρωποι στη δημόσια διοίκηση που πρώτα επικοινωνούσαν με την τρόικα και μετά με τα μέλη της εκλεγμένης κυβέρνησης. Αναφέρθηκε επίσης στο παραδικαστικό κύκλωμα, αλλά και στο κύκλωμα διαφθοράς μέσα στην Ελληνική Αστυνομία.
Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα στην ανάγκη αντιμετώπισης αυτών των κύκλων μέσα στον δημόσιο τομέα αναφέρθηκε ο Δ. Τζανακόπουλος, και εκεί είναι που χρειάζεται εκκαθάριση, όπως είπε. «Η δημόσια διοίκηση πάσχει και πρέπει να βρούμε τον τρόπο μέσα από τη διαφάνεια και τη λογοδοσία να δημιουργήσουμε μια προοπτική», σημείωσε χαρακτηριστικά.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30 Απριλίου-02 Μαΐου 2021