Σε προετοιμασία της στρατηγικής του κόμματος για την επόμενη μέρα της πανδημίας προχωρούν τις τελευταίες ημέρες στον ΣΥΡΙΖΑ, με τις τηλεδιασκέψεις ανάμεσα στα στελέχη του κόμματος να είναι συνεχείς. Παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση συνεχίζουν την πολεμική ρητορική απέναντι στις επιλογές της κυβέρνησης, με έμφαση στην «τηλεκατάρτιση» του υπουργείου Εργασίας, η οποία μετά τις έντονες αντιδράσεις ακυρώθηκε.
Σημαντικό ρόλο στην εγρήγορση της αξιωματικής αντιπολίτευσης φαίνεται να έπαιξε και η εκλογολογία του προηγούμενου διαστήματος, η οποία φέρεται να πήγαζε από τους κόλπους της κυβερνητικής πλειοψηφίας. Ο Αλέξης Τσίπρας γνωρίζει πως το κόμμα του δεν είναι ακόμα έτοιμο για μια εκλογική μάχη, καθώς υπάρχουν ανοιχτοί λογαριασμοί που η πανδημία «πάγωσε» για λίγο, όπως η διεύρυνση στην κεντροαριστερά, η οποία έχει αποκτήσει στρατηγικό ρόλο και χαρακτήρα.
Την επόμενη μέρα της πανδημίας η Κουμουνδούρου θα πρέπει να ανακινήσει τις κομματικές διαδικασίες, καθώς πέρα από κάποιες συνεδριάσεις της Πολιτικής Γραμματείας και μια του Πολιτικού Συμβουλίου, τα κεντρικά όργανα του κόμματος υπολειτουργούν λόγω των μέτρων υγειονομικής προστασίας. Σε μια προσπάθεια αναπλήρωσης του κενού λειτουργίας του κόμματος συνεχίζει η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΣΥΡΙΖΑ μέσω της οποίας γίνονται συζητήσεις των μελών με τους τομεάρχες του κόμματος κ.ά.
Χαρακτηριστική ήταν η αποστροφή του κ. Τσίπρα για την ανάγκη ενός νέου κοινωνικού συμβολαίου, κατά τη τηλεδιάσκεψη που είχε με τους τομεάρχες της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος.
Ένα νέο κοινωνικό συμβόλαιο, το οποίο όπως είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «θα θέτει σε προτεραιότητα τον άνθρωπο και όχι τα κέρδη». Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα μέσα από την κρίση του κορονοϊού αναδείχθηκε η ανάγκη να επιστρέψει στη συζήτηση η αξία του δημόσιου χώρου, καθώς «διαψεύδονται όλα τα θέσφατα της νεοφιλελεύθερης διαχείρισης ότι η αγορά μπορεί να τα ρυθμίζει όλα, ότι δεν έχει νόημα να στηρίζουμε το κοινωνικό κράτος και τη δημόσια Υγεία». Έτσι θωρείται πως είναι επιτακτικό και καθολικό αίτημα της κοινωνίας η αναδιοργάνωση του ΕΣΥ.
Κομβικής σημασίας για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας στην οικονομία και την κοινωνία. «Όταν βγούμε από τα σπίτια μας, θα πρέπει όλοι να έχουμε τη δυνατότητα να πάμε σε μια δουλειά, να στηρίξουμε τις επιχειρήσεις, την καθημερινότητα» επισήμανε ο κ. Τσίπρας κατά την τηλεδιάσκεψη, εκφράζοντας ωστόσο την απαισιοδοξία του, καθώς η κυβέρνηση, «ενώ στην αντιμετώπιση της πανδημίας υιοθέτησε τις επιστημονικές προτάσεις για προληπτικά μέτρα, δεν υιοθετεί τις προτάσεις όλων των σοβαρών οικονομολόγων, αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ, για προληπτικά οριζόντια μέτρα».
Κατηγόρησε παράλληλα την κυβέρνηση Μητσοτάκη για «δισταγμό» καθώς δεν προχωρά στα οριζόντια μέτρα, με την αξιοποίηση του «μαξιλαριού» ρευστότητας. «Τον Σεπτέμβριο θα βρεθούμε με τεράστια ύφεση, λουκέτα, ανεργία και χωρίς αυτό το όπλο που σήμερα έχουμε στη διάθεσή μας» είπε χαρακτηριστικά ο πρώην πρωθυπουργός.
Το τρίτο ζήτημα που έθεσε ο Αλέξης Τσίπρας είναι η ανάγκη να αναδειχθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση ότι κάποιοι «αξιοποιούν την κρίση ως ευκαιρία για να αναδιαρθρώσουν την αγορά εργασίας και την οικονομία και να εξυπηρετήσουν συμφέροντα». «Όλα προχωρούν με ΠΝΠ. Δεν υπάρχει λογοδοσία και έλεγχος κι αυτό έχει δώσει τη δυνατότητα στην κυβέρνηση να προβεί σε ενέργειες εξαιρετικά ύποπτες τόσο ως προς την αποτελεσματικότητα όσο και ως προς τις προθέσεις» σημείωσε αναφερόμενος στην ιστορία με την τηλεκατάρτιση και τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης (ΚΕΚ).
Μάλιστα, σε διαδικτυακή του συνέντευξη ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσε πως «ο ΣΕΒ παραγγέλνει, ο κ. Μητσοτάκης υλοποιεί και μετά θα τα ρίχνουν όλοι μαζί στον κορονοϊό», σημειώνοντας πως βασικός εκφραστής του σχεδιασμού της κυβέρνησης να αξιοποιηθεί η κρίση ως ευκαιρία για μια μεγάλη αναδιάρθρωση στην εργασία και την οικονομία είναι ο ΣΕΒ, «ο οποίος, με ισχυρή πρόσβαση πλέον στο Μέγαρο Μαξίμου, θέτει σε εφαρμογή τον σχεδιασμό του, τον οποίο εξάλλου πρόσφατα εξέθεσε δημόσια».
Ζητούν την αποπομπή Βρούτση
Στην Κουμουνδούρου αξιοποίησαν από την πρώτη στιγμή τις αντιδράσεις που υπήρξαν για τα λάθη και τις ελλείψεις των προγραμμάτων τηλεκατάρισης των επιστημόνων, ενώ στην φαρέτρα των επιχειρημάτων τους προστέθηκαν και τα δημοσιεύματα για πολιτικές σχέσεις ιδιοκτητών ΚΕΚ με την κυβέρνηση.
Έτσι άδραξαν την ευκαιρία, και πέρα από την απόσυρση των εν λόγω προγραμμάτων ζήτησαν και συνεχίσουν να ζητούν την απομάκρυνση από την κυβέρνηση του υπουργού Εργασίας, Γιάννη Βρούτση, υπό την ευθύνη του οποίου ήταν το πρόγραμμα κατάρτισης.
Όπως ανέφερε σε δήλωση του μετά την ακύρωση του προγράμματος ο Αλ. Τσίπρας, «η κακήν-κακώς απόσυρση του προγράμματος της τηλεκατάρτισης από την κυβέρνηση, μετά από την ογκούμενη αγανάκτηση και τις αντιδράσεις που προκάλεσε, συνιστά ομολογία αποτυχίας αλλά και ενοχής για τη κυβέρνηση Μητσοτάκη».
Ο κ. Τσίπρας κατέθεσε σχετική κοινοβουλευτική ερώτηση στον πρωθυπουργό, ενώ σε δήλωση του ανέφερε πως «ο κ. Μητσοτάκης δε μπορεί πια να κρύβεται πίσω από τα χάδια και τα λιβάνια των ΜΜΕ. Οφείλει να έρθει στη Βουλή και να απολογηθεί για το οικονομικό σκάνδαλο πρώτου μεγέθους που επιχείρησε να στήσει εν μέσω πανδημίας, υποτιμώντας τη νοημοσύνη του επιστημονικού κόσμου της χώρας».
Να απαντήσει στο ερώτημα εάν «γνώριζε ο κ. Μητσοτάκης και το Μέγαρο Μαξίμου για το σχεδιασμό και την υλοποίηση του προγράμματος - σκάνδαλο ή ήταν δική του πρωτοβουλία που υλοποιήθηκε εν αγνοία του πολιτικού του προϊσταμένου;» κάλεσε τον Γ. Βρούτση η πρώην υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου, ενώ ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης εκτιμά πως «ο κ. Μητσοτάκης έχει υποχρέωση να δώσει εξηγήσεις στους πολίτες και για όλες τις πτυχές αυτού του φιάσκου αλλά και γιατί δεν αποπέμπει τον κ. Βρούτση».
Να υπάρξουν πιέσεις για ευρωομόλογο
Στην ανάγκη νέων πιέσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναφέρθηκε για ακόμη μια φορά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Ο Αλέξης Τσίπρας, κατά την παρέμβασή του στην Προπαρασκευαστική Σύνοδο των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES) υπογράμμισε πως «δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Πρέπει να υιοθετηθούν άμεσα μέτρα όπως το ευρωομόλογο και να συμφωνηθεί η επέκταση του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού, διότι οι σοβαρές οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είναι άμεσες σε πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα. Και ο κίνδυνος από ενδεχόμενη αδράνεια θα είναι διττός. Από τη μία, μία νέα κρίση χρέους με ανυπολόγιστες συνέπειες και από την άλλη μία ενδεχόμενη πολιτική κρίση από την άνοδο των εθνολαϊκιστικών αντιευρωπαϊκών δυνάμεων, ακόμη και σε κρίσιμες χώρες, όπως η Ιταλία και η Γαλλία».
Τόνισε επίσης ότι «η ΕΕ είτε θα αποδεχθεί την αμοιβαιοποίηση του χρέους και θα κάνει γενναία βήματα για μία νέα οικονομική αρχιτεκτονική, είτε θα κάνει μικρά βήματα στην ίδια λογική με το παρελθόν και θα βυθιστεί σε νέα κρίση χρέους και συνοχής».
Παραμένουν οι ελλείψεις στην υγεία
Τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης συνεχίζουν να παρακολουθούν την πορεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν μέσω πανδημίας και πραγματοποιούν παρεμβάσεις μέσω του «Παρατηρητηρίου» που έχει δημιουργηθεί για αυτόν τον σκοπό.
Στην τελευταία του αναφορά ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά πως παραμένουν οι καθυστερήσεις στην ενίσχυση των νοσοκομείων με επικουρικούς γιατρούς και νοσηλευτικό-παραϊατρικό προσωπικό, καθώς και στον έγκαιρο και ομαλό εφοδιασμό τους με μέσα ατομικής προστασίας και τονίζουν πως το μεγάλο έλλειμμα σ’ αυτή τη φάση είναι ότι δεν υπάρχει πολιτικός σχεδιασμός και συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για μόνιμες προσλήψεις στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.
Καταλογίζουν επίσης ευθύνες στην κυβέρνηση για την μη αξιοποίηση των δομών Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, καθώς και για το ότι δεν υπήρξε από την αρχή κεντρική διαχείριση στον εργαστηριακό έλεγχο της πανδημίας.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 26 Απριλίου 2020