ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ: Τα επόμενα βήματα - Νέες εκλογές μετά την πρόταση μομφής που πέρασε με 163-120 - Ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ

MakThes Team08 Σεπτεμβρίου 2024


Ολοκληρώθηκε η ψηφοφορία επί της πρότασης μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. H πρόταση μομφής κατά του Στέφανου Κασσελάκη πέρασε με άνεση, με 163 «υπέρ», 120 «κατά» και τρία λευκά. Στην ψηφοφορία που έγινε σήμερα το πρωί ψήφισαν τελικά 286 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής σε σύνολο 295, ενώ 9 μέλη της ΚΕ απείχαν.

Mετά από αυτό το αποτέλεσμα, θα γίνουν νέες εκλογές για πρόεδρο στην αξιωματική αντιπολίτευση. Σύμφωνα με το καταστατικό θα προκηρυχθεί έκτακτο συνέδριο. 

Ο Νίκος Παππάς στη ΔΕΘ

  

Κατ’ αρχήν αποφασίστηκε να εκπροσωπήσει το κόμμα στην ΔΕΘ το επόμενο Σαββατοκύριακο, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας Νίκος Παππάς.

Μέσα στο επόμενο διήμερο θα συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία του κόμματος που θα αποφασίσει νέα συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής σε δεκαπέντε μέρες. Η Κεντρική Επιτροπή θα αποφασίσει τις ημερομηνίες για την διεξαγωγή του Εκτάκτου Συνεδρίου, το οποίο θα ανακηρύξει τις υποψηφιότητες για την εκλογή νέου προέδρου του κόμματος. Η Κεντρική Επιτροπή θα εισηγηθεί και τα υπόλοιπα διαδικαστικά θέματα και την ημερομηνία διεξαγωγής της εκλογής νέου προέδρου. Στο Συνέδριο, όμως, θα γίνει και πολιτική συζήτηση για το προγραμματικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ.

Σημειώνεται ότι την πρόθεσή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία, έχει εκδηλώσει δημοσίως ο Παύλος Πολάκης. Επίσης ο Νικόλας Φαραντούρης σε δηλώσεις του έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να θέσει υποψηφιότητα.

Στ. Κασσελάκης: Είμαι λυτρωμένος – Φόρεσαν κουκούλες στα μέλη της ΚΕ


«Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε ο πρόεδρος του κόμματος Στέφανος Κασσελάκης, κατά τη δευτερολογία του μετά την υπερψήφιση της πρότασης μομφής εναντίον του.

«Eίμαι λυτρωμένος γιατί είδαν όλοι οι πολίτες την μομφή που ζω από την πρώτη μέρα που εκλέχτηκα πρόεδρος.

Είναι πρωτοφανές στην πολιτική ιστορία του τόπου η κομματική γραφειοκρατία να μην αποδέχεται από την πρώτη κιόλας μέρα την ψήφο των μελών του κόμματος.

Έτσι πέρασα έναν ολόκληρο χρόνο, τώρα τα ξέρετε όλα.

Φτάσαμε στο σημείο η γραφειοκρατία και η νομενκλατούρα του κόμματος, διάφορες φράξιες να επιστρατεύσουν πρακτικές που δεν ανήκουν στον χώρο της Αριστεράς, καταφεύγοντας ακόμα να εξευτελίσουν τα αξιότιμα μέλη αυτής της Κεντρικής Επιτροπής φορώντας τους κουκούλα.

Οι αποφάσεις μου θα ανακοινωθούν εκεί που λογοδοτώ πάντα, στον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ», ανέφερε ο κ. Κασσελάκης.

Υπενθυμίζεται ότι με 163 ψήφους υποστηρίχθηκε η πρόταση μοφής κατά του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ που κατέθεσαν χθες οι «87» και στήριξε ο Παύλος Πολάκης. Απαιτούνταν 148 ψήφοι επί του συνόλου των 295 μελών της Κεντρικής Επιτροπής, δηλαδή το 50%.

 



Την διαδικασία σχολίασε σκωπτικά ο πρόεδρος του κόμματος. «Τώρα θα αποφασίσουν πώς θα ψηφίσουν για να ψηφίσουν». Συγκεκριμένα ο Στέφανος Κασσελάκης ήθελε η ψηφοφορία να είναι ανοικτή και ονομαστική. Αντίθετα οι αμφισβητίες ήθελαν η ψηφοφορία να είναι μυστική και να στηθεί κάλπη. Καθώς υπήρχε διαφωνία επιχειρηματολόγησαν τρία άτομα από κάθε πτέρυγα για το πώς θα ψηφίσουν για να προκύψει η απόφαση για το πώς θα γίνει η ψηφοφορία για την πρόταση μομφής.

Αυτό αφορούσε και το σκωπτικό σχόλιο του Στέφανου Κασσελάκη στους δημοσιογράφους, σε κάποια στιγμή που βγήκε για λίγο από την αίθουσα. Όταν μάλιστα δημοσιογράφος τον ρώτησε «γιατί να είναι τρεις από κάθε άποψη και όχι ένας», είπε: «για να σας απαντήσω θέλω πρώτα να επιχειρηματολογήσουν τρία άτομα».



This page might use cookies if your analytics vendor requires them.