Την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος και τους στόχους για τον «ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία» μετά την ήττα συζητούν και σκιαγραφούν στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.
Το ποσοστό της τάξης του 32% αποτιμάται παρά την ήττα ως θετικό, και δίνει τη δυνατότητα στο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα, να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, μιας και η μείωση της διαφοράς με τη Νέα Δημοκρατία από τις ευρωεκλογές καθώς και η υπέρβαση του «φράγματος» του 30% δεν αφήνουν περιθώρια αμφισβήτησης για το πρόσωπό του.
Όπως τόνιζαν όλο το προηγούμενο διάστημα στελέχη της προεδρικής πτέρυγας του κόμματος, ο Αλ. Τσίπρας είναι ο άνθρωπος που πήρε το κόμμα από το 3% και το έκανε κυβέρνηση, και αυτό δεν επιδέχεται αμφισβήτηση.
Το αποτέλεσμα των εθνικών εκλογών καθιερώνει το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ ως το δεύτερο μεγάλο πόλο του πολιτικού συστήματος της χώρας, διαμορφώνοντας συνθήκες νέου δικομματισμού και δίνει τη δυνατότητα στον Αλ. Τσίπρα να ασκήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης με μια ισχυρή Κοινοβουλευτική Ομάδα 86 μελών.
Ενδεικτικό του κλίματος που επικρατεί στην Κουμουνδούρου είναι το γεγονός ότι ο Αλέξης Τσίπρας κατά την πρώτη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως η Προοδευτική Συμμαχία αποτελεί μία στρατηγική επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, που θα πρέπει να επικυρωθεί το προσεχές διάστημα, ενώ επισήμανε πως το εκλογικό αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρή επιβεβαίωση της εδραίωσης του ΣΥΡΙΖΑ ως αδιαμφισβήτητο εκφραστή των αριστερών, προοδευτικών και δημοκρατικών δυνάμεων, και διασφαλίζει μία ισχυρή, μαχητική και προγραμματική αξιωματική αντιπολίτευση.
Ανασυγκρότηση του κόμματος
Στην ίδια συνεδρίαση ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε πως το ποσοστό των εθνικών εκλογών δεν πρέπει να οδηγήσει σε επανάπαυση αλλά, αντίθετα, να δρομολογήσει άμεσα τις διαδικασίες για την ανασυγκρότηση του κόμματος και την αντιστοίχησή του με την ευρεία εκλογική του βάση.
Για αυτόν το λόγο και υπογράμμισε την ανάγκη να ξεκινήσει αμέσως μετά το καλοκαίρι μία πλατιά καμπάνια οργανωτικής ανασυγκρότησης, με έμφαση και στη νέα γενιά που έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στον ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές, με ποσοστό 38% στις ηλικίες έως 24 ετών. Βασικός στόχος είναι μέχρι το συνέδριο, που προγραμματίζεται για το τελευταίο τρίμηνο του έτους, είναι τα οργανωμένα μέλη του κόμματος να φθάνουν τουλάχιστον το 10% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η δήλωση του γραμματέα του ΣΥΡΙΖΑ Πάνου Σκουρλέτη, ο οποίος σε συνέντευξή του σε διαδικτυακή τηλεόραση (CNN Greece) εκτίμησε πως από το 2012 ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα κόμμα σε κίνηση, και με αφετηρία τη σύγχρονη αριστερά μπόρεσε να εκφράσει συνολικά τον προοδευτικό χώρο.
Παράλληλα, εκτίμησε πως η συζήτηση για μετάλλαξη του ΣΥΡΙΖΑ λειτουργεί αποπροσανατολιστικά και παραδέχτηκε ότι κάτω από την πίεση του κυβερνητικού έργου, το κόμμα είχε εγκαταλειφθεί όλο το προηγούμενο διάστημα.
Ο κ. Σκουρλέτης υπογράμμισε ότι είναι απλοϊκό και αποπροσανατολιστικό το δίλημμα μεταξύ «παλιού» και «νέου» ΣΥΡΙΖΑ και επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσει το κόμμα πιο βαθιές κοινωνικές ρίζες. «Κοιτάμε πώς θα φτιάξουμε έναν ανοιχτό, μαζικό και λαϊκό ΣΥΡΙΖΑ, που θα ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της εποχής μας», είπε χαρακτηριστικά.
Τέλος, ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ εκτίμησε ότι ένα από τα μεγαλύτερα λάθη της απερχόμενης κυβέρνησης ήταν ότι έδωσε λαβή με λάθη και παραλείψεις της για να ενισχυθεί το «αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο».
Δυναμική και προγραμματική αντιπολίτευση
Η κυβερνητική εμπειρία του ΣΥΡΙΖΑ και των στελεχών του δίνει τη δυνατότητα εμπεριστατωμένης και προγραμματικής αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη. Οι περισσότεροι βουλευτές που θα έχει η Κοινοβουλευτική Ομάδα θα έχουν διατελέσει υπουργοί ή πρόεδροι κοινοβουλευτικών επιτροπών όλο το προηγούμενο διάστημα, εμπειρία που σε καμία περίπτωση δεν υπήρχε πριν από το 2015.
Για ένα «ενιαίο, μεγάλο και λαϊκό κόμμα» έκανε λόγο από την πλευρά του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Νίκος Παππάς, υπογραμμίζοντας σε συνέντευξή του (News 24/7) ότι αυτή είναι η ανάγκη του προοδευτικού χώρου. Μάλιστα, αναφέρθηκε και σε μέτωπο εντός Βουλής, με ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ και ΜέΡΑ 25, με συμμαχίες και σε πολιτικό επίπεδο. Ανέφερε δε ως ενδεικτικά παραδείγματα τη συνυπογραφή από τα κόμματα της αριστεράς κοινών προτάσεων νόμου για την αύξηση του κατώτατου μισθού ή την προστασία των εργασιακών δικαιωμάτων.
«Ο προοδευτικός χώρος έχει ανάγκη από ένα ενιαίο, μεγάλο, λαϊκό κόμμα, με σοβαρά ερείσματα στην κοινωνία, στα συνδικάτα και στην αυτοδιοίκηση» δήλωσε ο κ. Παππάς, ενώ για το ρόλο του ΣΥΡΙΖΑ την επόμενη περίοδο ανέφερε ότι «θα κάνει δυναμική, προγραμματική, δομική αντιπολίτευση».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 14 Ιουλίου 2019