ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ: Τα ανοιχτά ζητήματα στο δρόμο προς τη διεύρυνση

Ιάσων Μπάντιος23 Φεβρουαρίου 2020

Το άνοιγμα και την εξωστρέφεια του ΣΥΡΙΖΑ θέλησαν να συμβολίσουν στην Κουμουνδούρου με τη χθεσινοβραδινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο «τάε κβον ντο» αλλά και με τις απαντήσεις που έδωσε ο ίδιος σε ερωτήσεις μελών του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες ψηφίσθηκαν μέσα από την πλατφόρμα του iSYRIZA.

Παρά την προσπάθεια αυτή, τα ανοιχτά ζητήματα στο δρόμο προς την διεύρυνση και το συνέδριο παραμένουν, και είναι πολύ πιθανό οι εσωτερικές ίριδες να συνεχιστούν και να κορυφωθούν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ το προηγούμενο Σαββατοκύριακο και η οριακή καταψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε από τους 53+ για τον τρόπο με τον οποίο θα εγγράφονται τα μέλη του κόμματος ανέδειξαν τις δύο διαφορετικές αντιλήψεις που επικρατούν για την επόμενη μέρα.

Από τη μία ο Αλέξης Τσίπρας και οι προεδρικοί καταψήφισαν την τροπολογία και υπερασπίστηκαν τη δυνατότητα εγγραφής στον ΣΥΡΙΖΑ μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας χωρίς αυτοπρόσωπη παρουσία σε κάποια συνεδρίαση και από την άλλη η κεντροαριστερή εσωτερική αντιπολίτευση έδωσε τη μάχη, ώστε να συνεχίσει να είναι απαραίτητη η φυσική παρουσία του νέου μέλους σε τουλάχιστον μία συνεδρίαση. Οι αριθμοί για το κλίμα που επικράτησε είναι χαρακτηριστικοί, καθώς 55 μέλη καταψήφισαν την τροπολογία των 53+, 50 την υπερψήφισαν, πέντε μέλη ψήφισαν λευκό, ενώ αξιοσημείωτες είναι και οι 40 απουσίες από την ψηφοφορία.

Σημειώνεται ότι την πρόταση για αυτοπρόσωπη παρουσία ψήφισαν, εκτός της τάσης των «53+» (η οποία διαθέτει περίπου 30 μέλη στην ΚΕ), τόσο ο γραμματέας του κόμματος Πάνος Σκουρλέτης όσο και ο Νίκος Φίλης, αλλά και άλλα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής, στέλνοντας, έτσι, σαφές μήνυμα στο εσωτερικό του κόμματος. Παράλληλα, δύο άλλες τροπολογίες της μειοψηφίας -σχετικά με τα αριστίνδην μέλη και την ποσόστωση στην επόμενη Κεντρική Επιτροπή- καταψηφίστηκαν χωρίς να γίνει καταμέτρηση, αφού από την ανάταση χεριών ήταν εμφανές το αποτέλεσμα.

Πάντως, ο Αλέξης Τσίπρας στις τοποθετήσεις του στην Κεντρική Επιτροπή εμφανίστηκε αποφασισμένος να υπερασπιστεί το άνοιγμα του κόμματος, όποιο και αν είναι το κόστος στο εσωτερικό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ.

Εξέφρασε ανοιχτά τη διαφωνία του με την αυτοπρόσωπη παρουσία των νέων μελών. Όπως ανέφερε, «θέλω με ευθύτητα στην Κ.Ε. να εκφράσω τη διαφωνία μου με μία άποψη που είναι καθόλα σεβαστή: Ότι όσοι σύντροφοι εγγράφονται στην πλατφόρμα και θέλουν να συμμετάσχουν στην κομματική μας ζωή -προφανώς και διά ζώσης, στις συγκεντρώσεις και στη δράση μας σε τοπικό ή κλαδικό επίπεδο- αλλά δεν έχουν το χρόνο ή τη διάθεση να παρακολουθούν τις συνεδριάσεις των οργανώσεών μας, δεν πρέπει να είναι ισότιμα μέλη, αλλά ενδεχομένως να είναι απλοί υποστηρικτές ή ενδεχομένως να τους θεωρήσουμε υποτιμητικά ως followers, όχι καν υποστηρικτές».

«Πιστεύω ότι είναι λάθος μεγάλο να υποτιμήσουμε το σπουδαίο εργαλείο του διαδικτύου και a priori να θεωρούμε όσους θέλουν να ενταχθούν, να ενταχθούν γιατί θέλουν να δουλέψουν. Μπορεί κάποιοι απ’ αυτούς να μη θέλουν να δουλέψουν, μπορεί να είναι ένα ποσοστό, στην πορεία, μπορεί να το βρούμε αυτό, αλλά αυτοί οι οποίοι θέλουν να ενταχθούν στην κομματική ζωή μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και να είναι ενεργά, δρώντα μέλη στους κοινωνικούς χώρους, πιστεύω ότι θα πρέπει να τους ανοίξουμε το δρόμο» συμπλήρωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του κόμματος.

Ο τρόπος εγγραφής σε ένα κόμμα χαρακτηρίζεται κομβικής σημασίας καθώς δίνει το στίγμα για την αντίληψη που υπάρχει για τη λειτουργία του. Οι υπέρμαχοι της άποψης που υποχρεώνει σε φυσική παρουσία του νέου μέλους εγείρουν ζητήματα δημοκρατίας και διαφάνειας, καθώς, όπως λένε, μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μπορούν να εγγραφούν πολίτες που ουδέποτε θα προσφέρουν στη λειτουργία του κόμματος, ωστόσο θα έχουν το δικαίωμα να επηρεάζουν το μέλλον του ΣΥΡΙΖΑ καθώς θα ψηφίζουν για το συνέδριο αλλά και για τις εκλογές των Νομαρχιακών Επιτροπών ανά την επικράτεια.

Σε σχέση με το δεύτερο ζητούμενο, την αλλαγή ονόματος δηλαδή, φαίνεται πως υπάρχει η συμφωνία του συνόλου του κόμματος για να προστεθεί κάτι δίπλα στο ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτό ωστόσο παραμένει τι θα είναι αυτό που θα προστεθεί. Συζητιέται η παραμονή του «Προοδευτική Συμμαχία», ενώ έχουν κατατεθεί και προτάσεις όπως «Πράσινη Συμμαχία». Την απόφαση για το ζήτημα αναμένεται να λάβει η Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, με τη συμμετοχή της Προοδευτικής Συμμαχίας, στη συνεδρίαση που θα πραγματοποιηθεί το Σαββατοκύριακο 7 και 8 Μαρτίου.

Όσον αφορά τη συζήτηση επί του κειμένου απολογισμού, στον ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζουν την ικανοποίησή τους για την ευρύτατη αποδοχή, καθώς με επιμέρους διαφοροποιήσεις όλες οι τάσεις το υποδέχθηκαν με θετικά λόγια, ενώ ομοφώνως εγκρίθηκε ως κείμενο βάσης για τον προσυνεδριακό διάλογο. Στελέχη από όλες τις τάσεις σημείωναν ότι είναι η πρώτη φορά που ένα κόμμα εξουσίας προχωρά ανοιχτά σε μια τέτοια διαδικασία.

Τα δύο στρατόπεδα που εμφανίστηκαν στην Κεντρική Επιτροπή αναμένεται να εμφανιστούν και στην Κεντρική Επιτροπή Ανασυγκρότησης, με τη διαφορά ότι θα συμμετέχουν και οι σύμμαχοι της κεντροαριστεράς. Αξίζει να σημειωθεί ότι στο στρατόπεδο των προεδρικών δεν επικρατεί ομοψυχία, κάτι που δεν αποκλείεται να εκφραστεί και δημόσια στο δρόμο προς το συνέδριο.

Σε κάθε περίπτωση, οι εσωτερικές αντιπαραθέσεις αναμένεται να συνεχιστούν, με αποτέλεσμα να χάνεται το… δάσος, που δεν είναι άλλο από την άσκηση αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.

Η παραδοχή Τσακαλώτου και ο Κουβέλης

Ενδιαφέρουσα ήταν η παραδοχή του Ευκλείδη Τσακαλώτου σε σχέση με τον απολογισμό της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Όπως μεταξύ άλλων είπε, είχε να αισθανθεί περήφανος για κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ από το 2009, ενώ έριξε τη «σπόντα» του και στην ανανεωτική πτέρυγα του Φώτη Κουβέλη για εκείνη την περίοδο και τη διάσπαση που ακολούθησε.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος και πρώην ΥΠΟΙΚ γράφει κάθε εβδομάδα στον ιστότοπο tvxs.gr το «ημερολόγιο του Ευκλείδη Τσακαλώτου», επιχειρώντας να σχολιάσει την πολιτική επικαιρότητα με πιο χαλαρό και ελεύθερο τρόπο, απ’ ό,τι σε μια γραπτή ή τηλεοπτική συνέντευξη. Γράφει λοιπόν ο κ. Τσακαλώτος ότι «στην ΠΓ (Πολιτική Γραμματεία) για τον απολογισμό που συνέταξαν ο Γιάννης Δραγασάκης, ο Αριστείδης Μπαλτάς και ο Θοδωρής Δρίτσας. Καιρό είχα να αισθανθώ τόσο περήφανος για ένα κείμενο του κόμματός μου. Ίσως η τελευταία φορά ήταν στο προγραμματικό συνέδριο το 2009, όπου ο τότε Συνασπισμός έκανε μια σοβαρή δουλειά πάνω στην ιδέα της οικονομίας των αναγκών ως συμβολή στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ. Ότι η τότε ανανεωτική πτέρυγα το θεώρησε την αρχή του τέλους του Συνασπισμού ήταν για μένα ένδειξη ότι ήμασταν σε καλό δρόμο».

Βέβαια, 11 χρόνια μετά, ο κ. Τσακαλώτος κάθεται ξανά δίπλα δίπλα με τον Φώτη Κουβέλη στις συνεδριάσεις της Κεντρικής Επιτροπής. Έχει ο καιρός γυρίσματα…

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Φεβρουαρίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.