«Είδες, ότι η Κατερίνα δεν κατάφερε να βγάλει τον δικό της;», έλεγε γνωστό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία στη Θεσσαλονίκη σε παλιό της σύντροφο από τα χρόνια της αριστεράς, ο οποίος είχε απομακρυνθεί από το κόμμα εδώ και χρόνια.
Ο παλιός της σύντροφος ισχυρίζεται ότι διέκρινε στα μάτια του συνομιλητή του μία δόση ικανοποίησης. «Μέχρι που θα μπορούσα να μιλήσω για χαιρεκακία», σχολίασε αργότερα.
Η Κατερίνα είναι η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφια δήμαρχος, Κατερίνα Νοτοπούλου και ο «δικός της» που δεν βγήκε, είναι ο 53χρονος απελθών συντονιστής του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης, Χρήστος Δουίτσης, ο οποίος ασκούσε τα σχετικά καθήκοντα από τον Νοέμβριο του 2017, δηλαδή από τότε που η κυρία Νοτοπούλου ήταν διευθύντρια του Γραφείου του Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, μέχρι και την εκλογική ήττα.
Στις 3 Μαρτίου, με ψήφους 22 έναντι 19, εξελέγη ο 41χρονος δικηγόρος, Κώστας Αμπατζάς, ο οποίος επί κυβερνήσεων ΣΥΡΙΖΑ είχε διατελέσει πρόεδρος στον Οργανισμό Συγκοινωνιακού Έργου Θεσσαλονίκης (ΟΣΕΘ), θέση από την οποία παραιτήθηκε προκειμένου να αναλάβει διευθυντής του πολιτικού γραφείου της πρώην υφυπουργού Μακεδονίας-Θράκης, Ελευθερίας Χατζηγεωργίου. Ο κ. Αμπατζάς φέρεται να ανήκει στον κύκλο των πολιτικών και όχι μόνο φίλων του Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Τζανακόπουλου, διευθύντρια του γραφείου του οποίου ήταν η κυρία Χατζηγεωργίου πριν γίνει υφυπουργός.
Μάλιστα, η κυρία Χατζηγεωργίου υποστήριξε την εκλογή του πρώην συνεργάτη της, ο οποίος, όπως και ο κ. Δουίτσης, σε κάθε περίπτωση απέχουν πολύ από το να χαρακτηριστούν πολιτικά επιφυλακτικοί απέναντι στον πρόεδρο του κόμματος και πρώην πρωθυπουργό Αλεξη Τσίπρα.
Όμως η εκλογή του κ. Αμπατζά εξελήφθη ως ήττα της κυρίας Νοτοπούλου γιατί μειώνεται η επιρροή της στα τεκταινόμενα της οργάνωσης στη Θεσσαλονίκη και μάλιστα τη στιγμή που οι μεγάλος αριθμός των υποψηφίων για την πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ στην Α’ Θεσσαλονίκης προερχόταν από την διεύρυνση που η ίδια είχε προσελκύσει με το ψηφοδέλτιο της στο δήμο Θεσσαλονίκης.
Και αυτό γιατί η εκλογή του κ. Αμπατζά, σε συνδυασμό με την υποστήριξη της κυρία Χατζηγεωργίου επαναφέρει στο προσκήνιο τα σενάρια της υποψηφιότητας της κυρίας Έφης Αχτσιόγλου στη Θεσσαλονίκη.
Άλλωστε δεν ήταν η πρώτη φορά που η κυρία Αχτσιόγλου ακούγεται ως υποψήφια στην πόλη που σπούδασε και απέχει 50 χιλιόμετρα από το πατρικό της σπίτι.
Η πρώτη ήταν το 2014, που κάποιος είχε διαρρεύσει στη Μακεδονία ότι εξετάζεται υποψηφιότητα της 29χρονης τότε δικηγόρου για το δήμο Θεσσαλονίκης με αποτέλεσμα το τότε κομματικό ιερατείο να την υποχρεώσει σε μία ταπεινωτική διάψευση. Στις δημοτικές εκλογές του 2014, ο ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον Τριαντάφυλλο Μηταφίδη, πήρε στο δήμο Θεσσαλονίκης περίπου 10%, δηλαδή περίπου το 1/3 των ψήφων που την ίδια μέρα είχαν τιμήσει το κόμμα στην κάλπη των ευρωεκλογών και τα 2/3 των ψήφων που πήρε η Κ. Νοτοπούλου το 2019.
Η κυρία Αχτσιόγλου είναι βουλευτής και τομεάρχης Οικονομικών, η κυρία Νοτοπούλου, βουλευτής και τομεάρχης Τουρισμού, ενώ ο Τριαντάφυλλος Μηταφίδης, μέλος της Πολιτικής Επιτροπής Θεσσαλονίκης.
Η δεύτερη φορά ήταν όταν στις εκλογές του 2019, ανάμεσα στις εκλόγιμες θέσεις για την κυρία Αχτσιόγλου, είχε εξετασθεί και η Α’ Θεσσαλονίκης, η οποία όμως δεν προχώρησε, όταν ο κ. Τσίπρας την τοποθέτησε εκπρόσωπο Τύπου και δεύτερη στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας. Πάντως στη Θεσσαλονίκη είχε ακουστεί ότι η συζήτηση για την υποψηφιότητα της τότε υπουργού Εργασίας ανέδυε βεβαιότητα εκλογής και είχε προκαλέσει δυσφορία σε πολλούς, ανάμεσα στους οποίους πιο δυναμικά αντέδρασαν εκείνοι που και παλαιότερα είχαν δυσφορήσει με τη συγκεκριμένη υποψηφιότητα. Αλλά δεν ήταν οι μόνοι.
Το παζλ που είχε δημιουργηθεί όμως ήλθε να αναταράξει η ξαφνική απόφαση της κυρίας Νοτοπούλου να βοηθήσει τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Κ. Ζέρβα να εκλέξει πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου Θεσσαλονίκης μετά την απομάκρυνση του Δρόσου Τσαβλή λόγω της εμπλοκής του σε εμβολιασμούς εκτός σειράς.
Στο αποτελούμενο από 49 μέλη δημοτικό συμβούλιο Θεσσαλονίκης, ο κ. Ζέρβας μπορούσε να στηρίζεται στην παρουσία 19 συμβούλων, και η απόπειρα να πιεστούν οι προερχόμενοι από το χώρο της ΝΔ και της κεντροδεξιάς, ανάμεσα στους οποίους ο διάδοχος του Νίκου Ταχιάου στην ηγεσία της παράταξης και πρόεδρος του Μεγάρου Μουσικής δεν απέφερε οφέλη.
Αυτό σήμαινε ότι το ενδεχόμενο συσπείρωσης της κεντροαριστερής αντιπολίτευσης στην γραμμή της αποχής, όπως είχε προαναγγελθεί με κοινή δήλωση 11 δημοτικών συμβούλων, στις 5 Μαρτίου, ανάμεσα στους οποίους η κυρία Νοτοπούλου και ο πρώην υπουργός του ΠΑΣΟΚ, Σπύρος Βούγιας επιβεβαίωνε τη στρατηγική συνεργασιών του ΣΥΡΙΖΑ και απειλούσε τον Κ. Ζέρβα με μία απρόσμενη πολιτική ταλαιπωρία αν όχι ήττα ενώ η πόλη κινδύνευε να μείνει για κάποιες μέρες χωρίς δημοτικό συμβούλιο με ό,τι σημαίνει αυτό για τη λειτουργία του δήμου.
Όμως ξαφνικά στις 6 Μαρτίου, η κυρία Νοτοπούλου διέκοψε τις συζητήσεις της με τις άλλες συμπορευόμενες παρατάξεις και στις 7 Μαρτίου, προσήλθε κανονικά στη συνεδρίαση, διασφαλίζοντας την αύξηση της συμμετοχής στη συνεδρίαση και διαλύοντας κάθε ανησυχία για το ενδεχόμενο αδυναμίας του κ. Ζέρβα να εκλέξει νέο πρόεδρο στο συμβούλιο που θα προκαλούσε σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.
Μάλιστα σε μία επίδειξη θεσμικής ωριμότητας, η νεαρή βουλευτής είπε στη συνεδρίαση ότι η παράταξή της λειτουργώντας «πάντοτε με γνώμονα το συμφέρον της πόλης και την υπεράσπιση της Δημοκρατίας, προσέρχεται στη διαδικασία εκλογής προέδρου του δημοτικού συμβουλίου με σεβασμό στο θεσμό του δημοτικού συμβουλίου και στο ύψιστο αξίωμα του προέδρου του δημοτικού συμβουλίου».
Ουσιαστικά δηλαδή είπε ότι έβαλε το συμφέρον της πόλης πάνω από το κομματικό συμφέρον, σε μία στάση που ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει συνηθίσει την ελληνική κοινωνία. Και όχι μόνο αυτό αλλά ακόμη περισσότερο δημιούργησε καχυποψίες στις άλλες παρατάξεις, οι οποίες εξέφραζαν τη δυσφορία τους για το ότι μέχρι τώρα τις κατηγορούσε ως «δεκανίκια του Ζέρβα».
Όμως παρόμοιες καχυποψίες προκάλεσε και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ, όπου στελέχη αναρωτιόντουσαν μήπως «από πίσω υπάρχει κάτι πονηρό», ειδικά όταν στην ομιλία της στο δημοτικό συμβούλιο απέφυγε να αναφέρει οτιδήποτε σχετικό με τη ΝΔ. Άλλωστε το 2019 εμμέσως πλην σαφώς είχε ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Ζέρβα επειδή ήταν λιγότερο ΝΔ, από τον Ταχιάο.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 13-14 Μαρτίου 2021