ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: Εκτός κυβερνητικών σχεδιασμών η πόλη για τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία

MakThes Team02 Ιουλίου 2024

«Έξω από τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς» κατηγορούν τον πρωθυπουργό ότι αφήνει για ακόμη μια φορά τη Θεσσαλονίκλη, με κοινή τους επιστολή οι βουλκευττές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ρ. Θρασκιά, Χ. Γιαννούλης, Κ. Νοτοπούλου και Σ. Φάμελλος, αναφορικά με την Κοινή Υπουργική Απόφαση σχετικά με τα Μουσικά & Καλλιτεχνικά Σχολεία.

Συγκεκριμένα η απόφαση προβλέπει την ίδρυση 6 Γυμνασίων, ενός Γενικού Λυκείου και 5 Λυκειακών Τάξεων, από το σχολικό έτος 2024-2025, όμως; κανένα από αυτά δεν είναι στη Θεσσαλονίκη και την ευρύτερη περιοχή της, με την σχολική στέγη να αποτελεί μείζον πρόβλημα.

Στη Θεσσαλονίκη λειτουργεί μόνο ένα Μουσικό Σχολείο στα ανατολικά (Πυλαία) και ένα Καλλιτεχνικό Σχολείο στα δυτικά (Αμπελόκηποι), με πολλά λειτουργικά και κτιριοδομικά προβλήματα, που δεν δύνανται να καλύψουν τις ανάγκες των κατοίκων και την επιθυμία των μαθητών. 

«Με μία στοιχειώδη αντιστοίχιση σχολικών μονάδων ανά κατοίκους, η Θεσσαλονίκη θα έπρεπε να έχει τουλάχιστον 2 Μουσικά Σχολεία και, κατ’ ελάχιστο, 2 Καλλιτεχνικά Σχολεία. Γεννάται εύλογα λοιπόν η απορία σχετικά με τα κριτήρια, βάσει των οποίων η κυβέρνηση έλαβε την εν λόγω απόφαση που εξαιρεί τη Θεσσαλονίκη. Θυμίζουμε ότι το 2018 - 2019 είχαν ξεκινήσει οι διαδικασίες εξασφάλισης στέγης Καλλιτεχνικού Σχολείου στο κέντρο της Θεσσαλονίκης (στην κενή πτέρυγα του ιστορικού κτιρίου του Παπάφειου Ιδρύματος) που πάγωσαν μόλις ανέλαβε η κυβέρνηση τη ΝΔ», αναφέρουν οι βουλευτές του ΣΥρΙΖΑ.

Στην επιστολή τους μιλούν για συνεχή απαξίωση της καλλιτεχνικής παιδείας στην χώρα, συνεχή αδιαφορία για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν τα ήδη υφιστάμενα Καλλιτεχνικά και Μουσικά Σχολεία, συνεχή υπονόμευση της δημόσιας εκπαίδευσης σε όλες τις βαθμίδες, και τονίζουν οως τέτοιες αποιφάσεις δεν αρκούν, πολλώ δε μάλλον όταν εξαιρούν πόλεις σαν τη Θεσσαλονίκη, με επιβεβαιωμένες ανάγκες, που έχουν αναδείξει με τον πιο εμφατικό τρόπο τη στενή σύνδεση της μουσικής παιδείας και της τέχνης με την ιστορία του τόπου.

«Για εμάς, στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, τα Μουσικά και Καλλιτεχνικά Σχολεία αποτελούν κοιτίδες πολιτισμού, δημιουργικής έκφρασης και παιδείας και τα χρειαζόμαστε στην πόλη! Καλούμε την Κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, να μεριμνήσει για τις ανάγκες όλων των περιοχών, χωρίς εξαιρέσεις», σημειώνουν οι βουλευτές του κόμματος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.