ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης: «Φορτσάρει» μετά την ΔΕΘ

Βαγγέλης Στολάκης09 Οκτωβρίου 2022

Συνεδριάσεις, συνελεύσεις, εξορμήσεις και εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη περιλαμβάνονται στην ατζέντα της τοπικής κομματικής οργάνωσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για το επόμενο διάστημα. Η κινητοποίηση για την ομιλία του αρχηγού του κόμματος και πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην φετινή ΔΕΘ γέμισε ικανοποίηση τα τοπικά κομματικά στελέχη τα οποία επιθυμούν από τη μία να κρατήσουν σε εγρήγορση παλιά και νέα μέλη της Κουμουνδούρου κι από την άλλη να... φορτσάρουν με τις μηχανές στο φουλ ενόψει των επικείμενων εθνικών εκλογών. Στόχος, όπως αναφέρουν χαρακτηριστικά «να μεταδίδεται καθημερινά στους πολίτες το μήνυμα για πολιτική αλλαγή, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος για ανάδειξη του ΣΥΡΙΖΑ σε πρώτο κόμμα το βράδυ των πρώτων εκλογών της απλής αναλογικής και στη συνέχεια με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα να σχηματιστεί προοδευτική κυβέρνηση με τη συμμετοχή των κομμάτων της αντιπολίτευσης».

«Ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε το εναρκτήριο λάκτισμα στη ΔΕΘ» έλεγε χαρακτηριστικά τοπικό στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ και συμπλήρωνε πως «ξεκίνησε μία μάχη καθημερινή σε όλα τα επίπεδα: τόσο μέσα στη Βουλή όσο και στους χώρους εργασίας και στην κοινωνία».

Το απόγευμα της περασμένης Πέμπτης πραγματοποιήθηκε σύσκεψη της Γραμματείας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης με τους Συντονιστές Οργανώσεων Μελών για να αποφασιστεί το πλαίσιο δράσης. Δόθηκαν κατευθυντήριες οδηγίες και αποφασίστηκε πως εντός διμήνου παράλληλα με τις εξορμήσεις και τις ανοιχτές συνελεύσεις στις γειτονιές θα πραγματοποιηθούν πέντε εκδηλώσεις με κεντρικούς ομιλητές Τομεάρχες του κόμματος, ενώ στις αρχές Δεκεμβρίου θα γίνει Διημερίδα για τη Θεσσαλονίκη. Τις επόμενες ημέρες θα συνεδριάσει και το πολιτικό Γραφείο, ενώ το επόμενο Σαββατοκύριακο συγκαλείται στην Αθήνα η Κεντρική Επιτροπή, όπου αναμένεται εκτός απροόπτου να ανοίξει και το θέμα των αυτοδιοκητικών εκλογών του 2023. «Με θετικό το πρόσημο στο όργανο που ανταποκρίθηκε στις αυξημένες υποχρεώσεις του Σεπτεμβρίου, τη σκυτάλη παίρνουν οι οργανώσεις μελών. Επικοινωνούμε τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ σ’ όλες τις γειτονιές, σε ανοιχτές συνελεύσεις, σε εξορμήσεις. Φιλοδοξούμε εντός του επόμενου διμήνου να πετύχουμε το στόχο της κοινοποίησης των θέσεων μας για να οδεύσουμε πλέον στην προεκλογική περίοδο, ενισχύοντας τις θέσεις και τις προτάσεις μας» δήλωσε στη «ΜτΚ» ο γραμματέας της Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης, Κώστας Αμπατζάς.

Εκδηλώσεις και εξορμήσεις

Είχε προηγηθεί συνεδρίαση της Γραμματείας Νομαρχιακής Επιτροπής Α’ Θεσσαλονίκης μία εβδομάδα πριν όπου τέθηκε επί τάπητος ο σχεδιασμός και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα. Στην ατζέντα των δράσεων, περιλαμβάνονται επίσης μαζικές εξορμήσεις των Οργανώσεων Μελών σε εμπορικά καταστήματα, λαϊκές αγορές και χώρους εργασίας στο πλαίσιο της καμπάνιας «Δικαιοσύνη Παντού», στην οποία εντάσσονται οι επεξεργασμένες θέσεις του κόμματος για την προστασία της κοινωνίας από την ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια. Μια πρώτη δράση έγινε το περασμένο Σαββατοκύριακο.

Ευρωομόλογο και κυρώσεις για την Τουρκία

Ο Αλέξης Τσίπρας βρέθηκε στην Πράγα στην Προσύνοδο του PES ζητώντας την έκδοση ευρωομολόγου για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης, ενώ υπεραμύνθηκε της άποψης για επιβολή ευρωπαϊκών κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας. Για το ευρωομόλογο είπε: «Η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε έναν δύσκολο χειμώνα, γι’ αυτό απαιτούνται λύσεις και αποφάσεις αποτελεσματικές. Πρώτα απ’ όλα η Ευρώπη θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πορευτεί με την αρχή της αλληλεγγύης ή ο καθένας μόνος του απέναντι στην κρίση και όποιος αντέξει. Όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία, που χρηματοδοτεί 200 δισ. ευρώ, προκειμένου να δημιουργήσει ένα εργαλείο για να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση στη Γερμανία, αλλά αρνείται παρόμοια εργαλεία για το σύνολο των ευρωπαϊκών κρατών ή το πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου». Και συμπλήρωσε ο κ. Τσίπρας: «Συνεπώς θεωρούμε ότι το κοινό ευρωπαϊκό ομόλογο για τη χρηματοδότηση δράσεων προκειμένου να αντιμετωπιστεί η ενεργειακή κρίση σε κάθε κράτος-μέλος ξεχωριστά αποτελεί απόλυτη αναγκαιότητα. Την ίδια στιγμή, η Ευρώπη πρέπει να αποφασίσει να σταματήσει να πορεύεται σαν τον υπνοβάτη προς το γκρεμό, σε σχέση με την ουκρανική κρίση. Πρέπει να αναλάβει διπλωματικές πρωτοβουλίες για να τερματιστεί η ρωσική εισβολή, να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν ο πόλεμος. Δεν μπορεί τις εξελίξεις να τις καθορίζει μονάχα ο Πούτιν με τα φιλοπόλεμα σχέδιά του, τα επιθετικά του σχέδια, και οι ΗΠΑ με τα δικά τους οικονομικά συμφέροντα».

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης έθεσε το ζήτημα επιβολής ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία. «η Ευρώπη, επίσης, πρέπει να αποφασίσει αν θα έχει δυο μέτρα και δυο σταθμά. Δεν μπορεί την ίδια στιγμή που ορθώς εναντιώνεται στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, να μην παίρνει μία σαφή θέση και στάση σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μίας χώρας κράτους-μέλους της ΕΕ από την Τουρκία με το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο. Οφείλει λοιπόν η ΕΕ να έχει μία ξεκάθαρη στάση σε ό,τι αφορά ένα πλαίσιο κυρώσεων, ένα πακέτο κυρώσεων, στη βάση του πλαισίου του 2019 που θα ενεργοποιηθεί εάν η Τουρκία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας δυτικά του 28ου μεσημβρινού» ανάφερε ο κ. Τσίπρας. Το αίτημα Τσίπρα προκάλεσε την αντίδραση του κυβερνητικού εκπροσώπου που κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα «να υπερψηφίζει τα εξοπλιστικά προγράμματα, που θωρακίζουν έμπρακτα τη χώρα μας απέναντι στις απειλές» όπως είπε χαρακτηριστικά. Απαντώντας το γραφείο Τύπου της Κουμουνδούρου κάλεσε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να δηλώσει «αν θα διεκδικήσουν κυρώσεις για την Τουρκία και αν θα επεκτείνουν τα χωρικά ύδατα στην Ανατολική Μεσόγειο» όπως είπε χαρακτηριστικά.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με πληροφορίες ο Αλέξης Τσίπρας συναντήθηκε με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας, Ζοζέπ Μπορέλ, στο περιθώριο της Συνόδου των Ευρωσοσιαλιστών, εκθέτοντάς του τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ τόσο για τις τουρκικές προκλήσεις, όσο και για τον συνεχιζόμενο πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 09.10.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.