Θερμή αναμένεται να είναι η νέα σεζόν 2021-2022 για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη, με δεδομένες τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις που συνεπάγεται η πανδημία.
Οι δύο τοπικές κομματικές οργανώσεις της Α’ και της Β’ Θεσσαλονίκης θα κληθούν να σχεδιάσουν την στρατηγική τους το επόμενο χρονικό διάστημα με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα, και το αν θα επιτρέπονται οι δια ζώσης συνεδριάσεις και εκδηλώσεις.
Πρώτο και σημαντικό πολιτικό ραντεβού είναι αυτό της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, η οποία θα πραγματοποιηθεί από τις 11 μέχρι τις 19 Σεπτεμβρίου με τιμώμενη χώρα την Ελλάδα. Το δεύτερο Σαββατοκύριακο της διοργάνωσης αναμένεται να βρεθεί στη Θεσσαλονίκη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Αλέξης Τσίπρας για την καθιερωμένη ομιλία και συνέντευξη Τύπου. Ωστόσο στην πόλη αναμένεται να βρεθεί και κατά τη διάρκεια της εβδομάδας της ΔΕΘ, για να έχει την καθιερωμένη σύσκεψη με τους παραγωγικούς και κοινωνικούς φορείς της περιοχής.
Τον πήχη για την επίσκεψή του είχε θέσει ψηλά ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στο ανοιχτό θέατρο Νεάπολης, στα μέσα του Ιούλη, όταν είχε δώσει ραντεβού προς τα στελέχη, τα μέλη και τους φίλους του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβρη στη Θεσσαλονίκη.
Στο μενού της επίσκεψης Τσίπρα είναι δεδομένο πως θα υπάρξουν τα ζητήματα της πανδημίας, της οικονομίας, της Συμφωνίας των Πρεσπών και των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία που ακόμα δεν έχουν έρθει προς ψήφιση στη Βουλή, καθώς και το ζήτημα των αρχαίων της Βενιζέλου και της πορείας των εργασιών στο Μετρό Θεσσαλονίκης.
Ξεχωριστό ενδιαφέρον θα έχει η ενδεχόμενη αναφορά του πρώην πρωθυπουργού στο ζήτημα της ανάπλασης της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς αρκετά στελέχη του κόμματος στην πόλη έχουν εδώ και καιρό εκφράσει τις ενστάσεις τους για το αρχιτεκτονικό σχέδιο που έχει προκύψει και το οποίο όπως λένε περιλαμβάνει μεγάλες κτιριακές παρεμβάσεις και ελάχιστο πράσινο. Μπορεί το ζήτημα να συζητήθηκε σε χαμηλούς τόνους σε κοινή συνεδρίαση των δύο Νομαρχιακών Επιτροπών της πόλης, ωστόσο για τους διαφωνούντες δεν θεωρείται λήξαν.
Δήμος και Περιφέρεια στο τραπέζι της συζήτησης
Έντονες αναμένεται να είναι οι διεργασίες στο τοπικό κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σε σχέση με τον δήμο της Θεσσαλονίκης και την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.
Όπως έχει αναφέρει στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στη «ΜτΚ», το προσεχές διάστημα αναμένεται να ξεκινήσει συντεταγμένα η συζήτηση για την εκπροσώπηση του κόμματος στην τοπική αυτοδιοίκηση, σε μία προσπάθεια έγκαιρης προετοιμασίας του κόμματος για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023.
Στη Θεσσαλονίκη, που πάντα έχει κεντρικά πολιτικά χαρακτηριστικά, η συζήτηση αυτή δεν είναι πολύ εύκολη, καθώς τόσο στον κεντρικό δήμο, όσο και στην περιφέρεια, οι δύο επικεφαλείς που ήταν υποψήφιοι είναι βουλευτές του κόμματος, και μάλιστα της πρώτης γραμμής. Η Κατερίνα Νοτοπούλου είναι τομεάρχης Τουρισμού και ο Χρήστος Γιαννούλης αναπληρωτής τομεάρχης Μεταφορών του ΣΥΡΙΖΑ.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ» η κ. Νοτοπούλου έχει ήδη προχωρήσει σε συζητήσεις με πρόσωπα της πόλης, με στόχο ευρύτερες προοδευτικές συμμαχίες για την επόμενη ημέρα στον δήμο Θεσσαλονίκης.
Όλο αυτό το διάστημα τα δύο πολιτικά στελέχη φέρνουν σε πέρας τις υποχρεώσεις τους σε Βουλή και αυτοδιοίκηση, χωρίς συχνές απουσίες, ωστόσο υπάρχουν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη που έχουν θέσει ζήτημα επάρκειας της παρουσίας τους στον δήμο και την περιφέρεια.
Διαχρονικά στον χώρο του ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει η αντίληψη ότι τα στελέχη της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να μετέχουν ταυτόχρονα και στην κεντρική πολιτική σκηνή. Ωστόσο αυτό δεν επιτυγχάνεται πάντα. Οι κ.κ. Νοτοπούλου και Γιαννούλης εξελέγησαν βουλευτές ενάμισι μήνα μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές του Μαΐου του 2019, και μάλιστα σε πολύ υψηλές θέσεις, με την κ. Νοτοπούλου να εκλέγεται πρώτη και τον κ. Γιαννούλη τρίτο κατά σειρά.
Μέχρι στιγμής οι δύο βουλευτές δεν έχουν ανοίξει τα χαρτιά τους, για το αν θέλουν να θέσουν ξανά υποψηφιότητα στον δήμο και την περιφέρεια. Την πρόθεση τους όμως είναι πολύ πιθανό να κληθούν να δηλώσουν στα τοπικά κομματικά όργανα τους επόμενους μήνες.
Τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ στη Θεσσαλονίκη εκτιμούν ότι για να μπορέσει το κόμμα να έχει αξιοπρεπή παρουσία στις επόμενες τοπικές εκλογές και να διεκδικήσει με αξιώσεις την πρωτιά, τότε θα πρέπει να ξεκινήσουν νωρίς οι διαδικασίες συγκρότησης προοδευτικών πολιτικών συμμαχιών αλλά και ψηφοδελτίων.
Στον δρόμο προς το Συνέδριο
Τακτικό Συνέδριο προγραμματίζεται να πραγματοποιήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, μετά την πετυχημένη υβριδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη, κατά τη διάρκεια της οποίας εγκρίθηκε το πολιτικό πρόγραμμα του κόμματος. Το Συνέδριο, εφόσον το επιτρέψουν οι επιδημιολογικές και πολιτικές συνθήκες, θα κληθεί να επισημοποιήσει τον «γάμο» του ΣΥΡΙΖΑ με την Προοδευτική Συμμαχία, ψηφίζοντας νέα Κεντρική Επιτροπή και Πολιτική Γραμματεία.
Εφόσον το Συνέδριο προγραμματιστεί, το τοπικό κόμμα στη Θεσσαλονίκη θα κληθεί να οργανώσει τον εσωκομματικό διάλογο στις Οργανώσεις Μελών, καθώς και να εκλέξει αντιπροσώπους για το Συνέδριο. Τη σεζόν που πέρασε τα στελέχη του κόμματος κατάφεραν να οργανώσουν τοπική Συνδιάσκεψη και πανελλαδική Προγραμματική Συνδιάσκεψη μέσω της τεχνολογίας και των τηλεδιασκέψεων. Κάτι τέτοιο αναμένεται να επιχειρηθεί και σε σχέση με το τακτικό Συνέδριο.
Σε κάθε περίπτωση η πραγματοποίηση του Συνεδρίου θα επισημοποιήσει την προσπάθεια του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθει δημοσκοπικά και να διεκδικήσει ξανά με αξιώσεις την πρώτη θέση στις επόμενες εθνικές εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν.
Αναφορικά πάντως με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και τη συγκρότηση ψηφοδελτίων, στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Θεσσαλονίκης δεν έχει υπάρξει καμία συζήτηση. Η ΔΕΘ και η παρουσία του Αλέξη Τσίπρα στην πόλη τον Σεπτέμβρη ίσως αποτελέσει μια καλή αφορμή για επίδοξους βουλευτές, να δηλώσουν το σχετικό ενδιαφέρον.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 22 Αυγούστου 2021