«Έχουμε ανοικτά αυτιά σε κάθε λογική και θετική πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, απαντώντας στην επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή της ΝΔ, Γιώργου Βλάχου, σχετικά με «την λειτουργία της αγοράς».
Ο υπουργός ανέφερε ότι στόχος της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση «είναι η ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των πολιτών και των οικογενειών. Η πτώση, όσο είναι δυνατόν, του επιπέδου των τιμών, η αποκλιμάκωση των αυξήσεων και στο επίκεντρό μας είναι τα νοικοκυριά που έχουν μεγαλύτερες δυσκολίες».
Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε στον βουλευτή της ΝΔ ότι «συμφωνούμε απολύτως ότι βασικός στόχος είναι να δουλέψει ο υγιής ανταγωνισμός στην αγορά, ότι διανύουμε μια εξαιρετικά δύσκολη περίοδο με έκτακτες καταστάσεις, γι' αυτό και παίρνουμε έκτακτα μέτρα, που υπό άλλες συνθήκες και καταστάσεις θα ήταν αδύνατον να λάβει μια φιλελεύθερη κυβέρνηση».
Υπενθύμισε πως η κυβέρνηση και οι βουλευτές της ΝΔ «έχουμε ψηφίσει μια σειρά μέτρα που σχετίζονται με πλαφόν στο περιθώριο κέρδους των εταιρειών σε βασικά είδη διαβίωσης και προφανώς και σε τρόφιμα, όπως και την απαγόρευση εκπτώσεων σε προϊόντα που έχουν ανατιμηθεί». Παράλληλα με αυτά τα μέτρα, είπε ο κ. Θεοδωρικάκος, αυτό το εξάμηνο έχει ενισχυθεί η Επιτροπή Ανταγωνισμού με 50 πρόσθετα στελέχη, πολλαπλασιάστηκαν τα ανώτερα όρια των προστίμων, πιέζοντας πολύ έντονα την αγορά και με τους ηλεκτρονικούς ελέγχους.
Σχετικά με το ποια είναι τα αποτελέσματα της πολιτικής της κυβέρνησης, ο υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά, ότι «σαφέστατα και έχει αποτελέσματα αυτή η πολιτική» λέγοντας ότι «σύμφωνα με την Eurostat και την ΕΛΣΤΑΤ, ο πληθωρισμός στα τρόφιμα το Νοέμβριο ήταν στο 0,8%, ίσως ο μικρότερος σε ολόκληρη την Ευρώπη, καθώς η Γερμανία έχει 2,9%, ο μέσος όρος της ΕΕ είναι και αυτός στο 2,9% και έχουμε άλλες χώρες που είναι άνω του 6%».
«Τους τελευταίους έξι μήνες, ο μέσος όρος των τιμών στα super markets από όπου προμηθεύονται τα βασικά είδη τα ελληνικά νοικοκυριά, είναι αρνητικός» τόνισε.
Ο υπουργός, εκτίμησε ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα έχει η κοινωνική αυτή ομάδα που χρειάζεται να νοικιάσει σπίτι καθώς «αντιμετωπίζουν ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα, επειδή οι τιμές των ενοικίων, ειδικά στην Αττική, έχουν εκτιναχθεί» και εδώ αναγνώρισε ότι θα πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά πράγματα. «Δεν είμαι εδώ για τις εντυπώσεις» αλλά για να «κρίνομαι από τα αποτελέσματα». Σχολιάζοντας τις 15 προτάσεις που έκανε ο βουλευτής της ΝΔ, είπε ότι «ορισμένες τις έχω ήδη δρομολογημένες προς ουσιαστική αξιοποίηση από τον ελεγκτικό μηχανισμό. Και αυτές θα φέρουν χωρίς καμία αμφιβολία αποτελέσματα». Απέρριψε δε, ότι τα πρόστιμα μπαίνουν για επικοινωνιακούς λόγους.
Ο υπουργός επισήμανε στον κ. Βλάχο, πως όταν ήταν εκείνος υφυπουργός Εμπορίου, διαπίστωσε «ότι τον Δεκέμβριο του 2007 είχαμε πληθωρισμό στα τρόφιμα 4,80% και τον Δεκέμβριο του 2008 στο 3,90% τον Δεκέμβριο, όταν ο γενικός πληθωρισμός ήταν 3,90% και 2% αντίστοιχα».
Ο βουλευτής της ΝΔ, Γιώργος Βλάχος, από την δική του πλευρά, αναφερόμενος στην ακρίβεια της αγοράς σημείωσε ότι «οι συνεχιζόμενες ανατιμήσεις βασικών αγαθών υποδεικνύουν το πόσο λάθος είχαν οι αναλυτές και όλοι όσοι μιλούσαν για φαινόμενο προσωρινού χαρακτήρα». Σημείωσε πως «σε αυτές τις έκτακτες καταστάσεις που ζούμε, επιβάλλεται η λήψη έκτακτων μέτρων για την προστασία καταναλωτών όσων και υγειών επιχειρηματιών». Ο βουλευτής είπε στον υπουργό ότι με την ανάληψη των καθηκόντων του «περίμενε συγκριμένες παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της δύσκολης αυτής κατάστασης όπως την προσδιορίζουν τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ και την ζει η κοινωνία» αλλά «μέχρι σήμερα αδυνατώ να κατανοήσω κάποια πολιτική» καθώς «ούτε τα εποχιακά και εορταστικά καλάθια, ούτε οι έλεγχοι και τα πρόστιμα - πέρα τις εφήμερες εντυπώσεις - ούτε η μείωση του ΦΠΑ αποτελούν κάποια συγκεκριμένη πολιτική, αλλά έκτακτα μέτρα που δεν μπορούν να αλλάξουν την μεγάλη εικόνα που βλέπουν και ζουν οι πολίτες».
Ο κ. Βλάχος είπε ότι «η διατήρηση του ποσοστού κέρδους, χωρίς άλλα μέτρα, δεν είναι ολοκληρωμένη πολιτική» ενώ και «η απαγόρευση προσφορών σε ανατιμημένα προϊόντα, είναι μεν κάτι σωστό, αλλά δεν επαρκεί». Ανέφερε ότι διαφωνεί με ορισμένους «νεο-φιλελεύθερων απόψεων, που υποστηρίζουν ότι στην ελεύθερη αγορά δεν μπορεί να υπάρχουν παρεμβάσεις» και πρόσθεσε πως «αντί να ζητάμε από την ΕΕ να ξυπνήσει από τον λήθαργο και τις εμμονές της για να πάρει μέτρα και σε συμφωνίες κυρίων με το λιανεμπόριο, πρέπει εμείς να πάρουμε μέτρα που θα προσδιορίζουν μια ολοκληρωμένη πολιτική για την ομαλή λειτουργία της αγοράς και την στήριξη των καταναλωτών». Ο βουλευτής παρατήρησε ότι «οι αυξήσεις των εισοδημάτων που προσπαθεί η κυβέρνηση, είναι λάθος να λέμε ότι θα αντισταθμίσουν τις αυξήσεις καλύπτοντας την ανεξέλεγκτη αγορά».
Παράλληλα, ο βουλευτής προχώρησε σε 15 προτάσεις όπως: Η απαγόρευση κάθε αύξηση της τιμής. Η κάθε αύξηση τιμής να αναγγέλλεται στο υπουργείο Ανάπτυξης μαζί με τον φάκελο κοστολογικών στοιχείων που τεκμηριώνουν την αύξηση αυτή. Επίσης, να κατατίθεται μαζί φάκελος σε σχέση με την τιμή πώλησης στις άλλες χώρες της ΕΕ όταν αφορά εισαγόμενα προϊόντα. Το υπουργείο Ανάπτυξης, να οφείλει εντός 20 ημερών, να ελέγξει την πληρότητα των προσκομισθέντων στοιχείων, με αποδοχή ή απόρριψη της προτεινόμενης τιμής. Το υπουργείο Ανάπτυξης να δύναται να ζητήσει φάκελο τεκμηρίωσης για οποιοδήποτε προϊόν, ανεξάρτητα από το αίτημα αύξησης της τιμής. Το μεικτό ποσοστό κέρδους να παραμένει για περιορισμένο διάστημα σταθερό, λόγω της αναστάτωσης στην ελληνική και διεθνή αγορά. Για τα παραγόμενα στην Ελλάδα προϊόντα να προσκομίζεται μόνο φάκελος κοστολογικών στοιχείων. Η διακίνηση αγροτικών προϊόντων να γίνεται με παραστατικά που αναφέρουν την τιμή και εξοφλούνται με δίγραμμη επιταγή. Διατήρηση της απαγόρευσης προσφορών σε πρόσφατα ανατιμημένων προϊόντα. Κάθε συμφωνία μεταξύ χονδρεμπορίου και λιανεμπορίου να γνωστοποιείται στο υπουργείο Ανάπτυξης. Κάθε προσφορά ή έκπτωση να αναγράφεται επί του τιμολογίου, προκειμένου να γνωρίζει το υπουργείο Ανάπτυξης την καθαρή τιμή χρέωσης. Με δελτία αποστολής να μπορούν να διακινούνται μόνο επιστροφές ληγμένων προϊόντων. Ξεχωριστή σήμανση κάθε νέας συσκευασίας, κυρίως, που μειώνει την ποσότητα. Σήμανση τιμής μονάδας εμφανώς στα ταμπελάκια στα ράφια. Μηχανήματα ανάγνωσης τιμών σε διάφορα σημεία μέσα στα super market. Εξόφληση τιμολογίων έως 90 ημέρες και σε 30 ημέρες για τα νωπά και περιορισμένης κατανάλωσης προϊόντα, για να μην χρηματοδοτεί ο αγρότης και ο κτηνοτρόφος τον έμπορο. Σε περίπτωση δε, μείωσης του ΦΠΑ, αυτή να κρατείται στα ταμεία των καταστημάτων όπως γίνεται με τις προσφορές, γιατί έτσι μόνο θα φτάσει στον παραγωγό.
Ο κ. Βλάχος, είπε στον υπουργό ότι «με τις προτάσεις που σας ανέπτυξα, δεν μπορούμε να υποσχεθούμε θαύματα αλλά μπορούμε να κάνουμε τους Έλληνες να μην νιώθουν δεύτερης κατηγορίας με τους πολίτες άλλων χωρών» και ολοκλήρωσε ρωτώντας, «έχουμε την βούληση να συγκρουστούμε με τα κακώς κείμενα; Με το να συγκρουστούμε ίσως και με συμφέροντα;».