ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γκάζια από τον Θεοδωρικάκο για το ThessINTEC: «Aπαιτείται η άμεση επιτάχυνση του έργου» (βίντεο, φωτ.)

Σοφία Χριστοφορίδου22 Αυγούστου 2024

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να μετατρέψει τη Θεσσαλονίκη σε πρωτεύουσα της ελληνικής καινοτομίας για το σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας» τόνισε ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, επισκεπτόμενος σήμερα την έκταση όπου πρόκειται να δημιουργηθεί το τεχνολογικό πάρκο τέταρτης γενιάς ThessINTEC, στην περιοχή Τσαϊρια στην Περαία.

Υπενθύμισε ότι το έργο χρηματοδοτείται με 33 εκατομμύρια ευρώ του Υπουργείου Ανάπτυξης από το Ταμείο Ανάκαμψης. Σημειωτέον ότι το χρονικό ορόσημο για την ολοκλήρωση των έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης είναι το 2025. Αυτή τη στιγμή γίνονται εργασίες για τη διαμόρφωση του οικοπέδου, που μέχρι πρότινος ήταν βάλτος. Όπως εξήγησε ο κ. Θεοδωρικάκος «ο λόγος που βρίσκομαι εδώ είναι ότι θέλω να λύσουμε αμέσως μια σειρά πρακτικά θέματα, διότι απαιτείται η άμεση επιτάχυνση του έργου. Θέλω να ολοκληρωθεί όσο γίνεται πιο γρήγορα. Θέλω να ξεπεραστεί κάθε είδους καθυστέρηση».

Ο πρόεδρος της Εταιρείας Ανάπτυξης του ThessINTEC Νίκος Ευθυμιάδης, επεσήμανε ότι οι μέχρι στιγμής εργασίες χρηματοδοτούνται αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, τα 3 εκατ. ευρώ που συγκεντρώθηκαν από βιομηχάνους που στηρίζουν το εγχείρημα και συμμετέχουν στο μετοχικό κεφάλαιο και δεν έχει ξοδευτεί ούτε ένα ευρώ από δημόσιους πόρους. Περιέγραψε το καθεστώς της περιοχής που φιλοξενούσε τις εγκαταστάσεις της Φωνής της Αμερικής και το πώς πέρασε από το ΤΑΙΠΕΔ στην Αλεξάνδρεια Ζώνη Καινοτομίας, η οποία συμμετέχει εκ μέρους του δημοσίου στο εγχείρημα του.

Στη συνέχεια έδειξε στον υπουργό το πώς αναμένεται να αναπτυχθεί το τεχνολογικό πάρκο σε όλη του την έκταση, με την εγκατάσταση του ΕΚΕΤΑ και των Ισραηλινών επενδυτών και αναφέρθηκε στο πλεονέκτημα της γειτνίασης με τις ολυμπιακές εγκαταστάσεις του ΚΑΠΠΑ που περιλαμβάνουν πισίνα ολυμπιακών διαστάσεων και θέσεις ελλιμενισμένο ιστιοφόρων.

«Με την επίσκεψη του υπουργού, σήμερα, φαίνεται πως επιβεβαιώνεται το ενδιαφέρον της κυβέρνησης γι’ αυτό το πρότζεκτ, το οποίο φυσικά προβάλλει τον δήμο Θερμαϊκού. Κι εγώ ως δήμαρχος και όλη η διοίκηση του δήμου στηρίζουμε, διαχρονικά, αυτή την εξέλιξη» ανέφερε από την πλευρά του ο δήμαρχος Θερμαϊκού Θόδωρος Τζέκος, εκφράζοντας την αισιοδοξία του καθώς ήδη οι πρόδρομες εργασίες ξεκίνησαν, υπάρχουν τα πρώτα κεφάλαια εξασφαλισμένα για τις πρώτες υποδομές. «Είναι διαφήμιση και προβολή, όχι μόνο για τον Θερμαϊκό, όχι μόνο για τη Βόρεια Ελλάδα, για όλη την Ελλάδα αλλά για όλη την Ευρώπη, όπως θα εξελιχθεί» συμπλήρωσε.

Τμήμα αυτής της έκτασης των 700 και πλέον στρεμμάτων θα παραχωρηθεί κι ένα τμήμα στον δήμο Θερμαϊκού, όπως ανέφερε ο κ. Τζέκος. Οι χώροι αναψυχής και πρασίνου θα είναι διαθέσιμοι όχι μόνο για όσους εργάζονται στις εταιρείες που θα φιλοξενεί το κέντρο αλλά και για όλους τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής και θα τους διαχειρίζεται ο δήμος Θερμαϊκού.

Τον κ. Θεοδωρικάκο συνόδευε η υφυπουργός Ανάπτυξης Άννα Μάνη-Παπαδημητρίου, ο υφυπουργός Εσωτερικών Κώστας Γκιουλέκας, καθώς και ο προκάτοχος του που συνέβαλε στη δημιουργία του σχετικού θεσμικού πλαισίου Θόδωρος Καράογλου, ο βουλευτής Στρατός Σιμόπουλος, ο επίσης βουλευτής Φάνης Παππάς και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Σίμος Διαμαντίδης.





This page might use cookies if your analytics vendor requires them.