ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ 88η ΔΕΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τ. Θεοδωρικάκος: Το υπουργείο Ανάπτυξης δεν «φταίει» για την ακρίβεια

Σοφία Χριστοφορίδου07 Σεπτεμβρίου 2024

Το υπουργείο Ανάπτυξης στα μάτια της πλειοψηφίας της κοινής γνώμης «είχε μεταλλαχτεί σε υπουργείο ακρίβειας» σχολίασε ο αρμόδιος υπουργός ο υπουργός Ανάπτυξης Τάκης Θεοδωρικάκος, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος. Όπως επεσήμανε το υπουργείο του οποίου προΐσταται σχετίζεται μόνο με το 1/3 της ακρίβειας, αυτής που σχετίζεται με τα τρόφιμα και τα είδη διαβίωσης -διευκρινίζοντας ότι το ενεργειακό κόστος είναι αρμοδιότητα άλλου υπουργείου- και ότι στην Ελλάδα εφαρμόζεται η πιο αυστηρή νομοθεσία στην Ε.Ε., που επιβάλλει πλαφόν κερδών σε σχέση με τον Δεκέμβριο του 2021, ενώ έχει αυξηθεί το όριο προστίμων.

Η αξία της εργασίας έναντι των επιδομάτων

Όπως είπε, ο ρόλος του υπουργείου Ανάπτυξης είναι ευρύτερες από την εποπτεία της αγοράς, είναι η προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα και η διευκόλυνση της επιχειρηματικότητας, ώστε να γίνει πιο παραγωγική, να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να συμβάλει στην κοινωνική συνοχή. Ο κ. Θεοδωρικάκος ανέφερε ότι χάρη στο σταθερό πολιτικό και οικονομικό περιβάλλον της τελευταίας πενταετίας η χώρα στάθηκε στα πόδια της, με ρυθμό ανάπτυξης 2,3% σε ετήσια βάση και δημιουργία 163.000 νέων επιχειρήσεων.

«Στόχος είναι η ανάπτυξη μέσα από ένα μοντέλο περισσότερων θέσεων εργασίας» επεσήμανε ο κ. Θεοδωρικάκος, σημειώνοντας ότι το ποσοστό ανεργίας από 17% το 2019 μειώθηκε στο 9,5% σήμερα. Μάλιστα απευθυνόμενος προς τους επιχειρηματίες σχολίασε τη δυσκολία τους να βρουν ανθρώπους να εργαστούν, προβλέποντας ότι το πρόβλημα θα γίνει ακόμα μεγαλύτερο αν αναπτυχθεί περεταίρω η βιομηχανική παραγωγή. Για αυτό, όπως είπε πρέπει να αναδειχθεί η αξία της εργασίας κι ότι «είναι πολύ πιο δημιουργική η ζωή όταν εργάζεται κανείς και είναι δημιουργικός παρά όταν ζει καταχρηστικά, με επιδόματα»

«Πρωτεύουσα» του νέου παραγωγικού μοντέλου

Σε λίγες εβδομάδες το υπουργείο Ανάπτυξης θα παρουσιάσει τα βασικά χαρακτηριστικά του νέου παραγωγικού μοντέλου της χώρας, εμφανίστηκε δε βέβαιος ότι η Μακεδονία και η Θεσσαλονίκη θα είναι «πρωτεύουσα του νέου παραγωγικού μοντέλου».

Το νέο μοντέλο θα δίνει έμφαση στην πράσινη και ψηφιακή μετάβαση, στην ισόρροπη ανάπτυξη και τη μείωση των περιφερειακών ανισοτήτων για να επιτευχθεί ο απολύτως αναγκαίος ο στόχος της σύγκλισης, όπως έκανε γνωστό ο κ. Θεοδωρικάκος.Στο νέο παραγωγικό μοντέλο θα προβλέπεται καθοριστική ενίσχυση της βιομηχανίας «για να προσφέρει μεγαλύτερο ποσοστό στο ΑΕΠ και την ασφάλεια της χώρας» όπως είπε ο υπουργός, κάνοντας αναφορά στο ενεργειακό κόστος που πλήττει την ανταγωνιστικότητα της βιομηχανίας. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι θα πρέπει να διατηρηθεί η «ισχυρή συμμετοχή του τουρισμού στο ΑΕΠ» με τρόπο βιώσιμο και αποτελεσματικό.

Ο κ. Θεοδωρικάκος προανήγγειλε μια σημαντική μεταρρύθμιση που θα νομοθετηθεί το επόμενο διάστημα: οποίος θέλει να καταθέσει επενδυτική πρόταση για εμβληματικές επενδύσεις, θα υποβάλλει το φάκελότου αποκλειστικά σε μια υπηρεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης. «Θέλουμε να παραμερίσουμε κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο γιατί δεν είναι δυνατόν να περνούν από 2-3 επίπεδα ελέγχου, προκαλώντας καθυστέρηση στα επενδυτικά σχέδια» είπε, προσθέτοντας ότι η παρούσα κυβέρνηση εργάστηκε για να δημιουργήσει φιλικό επενδυτικό περιβάλλον μειώνοντας τη γραφειοκρατία σε 2.500 κατηγορίες δραστηριοτήτων.

Είπε ακόμη ότι επόμενο δίμηνο πρόκειται να εγκριθούν εμβληματικές και στρατηγικές επενδύσεις 170 εκατ. ευρώ στον τομέα της βιομηχανίας, με προτεραιότητα τον πράσινο μετασχηματισμό, ενώ είναι σε εξέλιξη το πρόγραμμα «έξυπνη μεταποίηση» ύψους 85 εκατ. ευρώ και το πρόγραμμα «Ερευνώ καινοτόμω» στο οποίο υποβλήθηκαν 400 προτάσεις από 500 επιχειρήσεις ύψους 237 εκατ. Ευρώ..

Ο κ. Θεοδωρικάκος εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πόλη «αλλάζει πίστα, μπαίνει δραστικά στο χάρτη πόλεων της Ευρώπης με πολύ μεγαλύτερο δυναμισμό και προοπτικη», ενώ δεν παρέλειψε να κάνει θα αναφορά στη «θετική και δημιουργική συγκυρία» της παράδοσης του μετρό, που θα είναι «το ωραιότερο και πιο σύγχρονο μέτρο της Ευρώπης». Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάπλαση της ΔΕΘ,, την αναβάθμιση της ΒΙΠΕ Σίνδου και το ThessINTEC που ειναι «το μεγαλύτερο έργο του υπουργείου σε όλη την Ελλάδα»

Στο χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ και της ΚΕΕΕ Ιωάννης Μασούτης αναφέρθηκε στις θετικές εξελίξεις για την ελληνική οικονομία, αλλά και στον αγώνα που δίνουν οι επιχειρήσεις για να συγκρατήσουν το κόστος λειτουργίας, τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις από τις χρήσεις του παρελθόντος και την αγωνία να κάνουν νέες επενδύσεις, ώστε να προλάβουν το τρένο της τεχνολογικής επανάστασης. Ζήτησε να σταθεί η πολιτεία στο πλευρό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, γιατί από εκεί θα κριθεί η ανάκαμψη της χώρας με γερές βάσεις.

Αναφορικά με τη Θεσσαλονίκη επεσήμανε την ανάγκη για ολοκλήρωση των έργων πρώτης προτεραιότητας, όπως το μετρό και οι επεκτάσεις του, ο έκτος προβλήτας στο λιμάνι, η μετατροπή του στρατοπέδου Γκόνου σε logistics center, το σιδηροδρομικό δίκτυο, η ανάπλαση της ΔΕΘ, η ενίσχυση των αστικών συγκοινωνιών, η τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων του Flyover κ.α.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.