Μεγαλώνει και αλλάζει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη μετά τα αποτελέσματα της περασμένης Κυριακής. Συνολικά στις δύο εκλογικές περιφέρειες το κόμμα εκλέγει 14 βουλευτές: 9 στην Α’ και 4 στη Β’ και 1 στο Επικρατείας, από τους οποίους οι 3 είναι νεοεκλεγέντες. Πρόκειται για τον Διαμαντή Γκολιδάκη και τον Δημήτρη Βενιέρη που εκλέγονται στην Α’ Θεσσαλονίκης, τον Φάνη Παπά που αναδείχτηκε βουλευτής στη Β’ Θεσσαλονίκης και την Νεφέλη Χατζηιωαννίδου από το ψηφοδέλτιο Επικρατείας.
Στην πρώτη εκλογική περιφέρεια του νομού συνεχίζεται μία διαδικασία αλλαγών στην ανθρωπογεωγραφία των βουλευτών της ΝΔ, που είχε ξεκινήσει από παλιότερα. Από τους 8 και τους 7 βουλευτές, που είχαν εκλεγεί το 2004 και το 2007 αντίστοιχα και επί προεδρίας Κώστα Καραμανλή, φτάσαμε επί Αντώνη Σαμαρά στους 4 του 2015 (Καραμανλής, Γκιουλέκας, Καλαφάτης, Ράπτη) και από τους 7 του 2019 επί προεδρίας Κυριάκου Μητσοτάκη (Καραμανλής, Γκιουλέκας, Ράπτη, Καλαφάτης, Ευθυμίου, Σιμόπουλος, Κούβελας) στους 9 της περασμένης Κυριακής, που είναι οι 6 του 2019 (πλην Καραμανλή) μαζί με τους Διαμαντή Γκολιδάκη και Δημήτρη Βενιέρη, καθώς και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Η τελική κατάταξη δείχνει αλλαγές στο μετοχολόγιο των βουλευτών, ενώ σιγά-σιγά φαίνεται να κερδίζει έδαφος στη Θεσσαλονίκη ο αέρας του Κυριάκου Μητσοτάκη. Δικής του λογικής είναι ο Δημήτρης Κούβελας (μπήκε στη λίστα το 2019), ενώ το ίδιο ισχύει και για τους νεοεκλεγέντες Δ. Γκολιδάκη και Δ. Βενιέρη που όπως και ο κ. Κούβελας μπήκαν για πρώτη φορά στη λίστα της ΝΔ επί Κυριάκου Μητσοτάκη και εκλέχτηκαν την περασμένη Κυριακή. Ο πρωτεύσας το 2023 σε σταυρούς Σταύρος Καλαφάτης δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί μητσοτακικής απόχρωσης, καθώς έχει διατελέσει υπουργός στις κυβερνήσεις και του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, όμως για δύο χρόνια στο υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης αποτέλεσε το πρόσωπο της κυβέρνησης Μητσοτάκη στον Βορρά. Κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη έχει έρθει και η καραμανλική Έλενα Ράπτη, που μπήκε για πρώτη φορά στη λίστα της ΝΔ επί Κώστα Καραμανλή το 2004.
Σαμαρικής απόχρωσης θα μπορούσε κανείς να χαρακτηρίσει την Άννα Ευθυμίου (μπήκε στη βουλευτική λίστα επί Αντώνη Σαμαρά το 2015), που πάντως εκλέχτηκε για πρώτη φορά επί Κυριάκου Μητσοτάκη και την Κυριακή κατέγραψε πολύ μεγάλη αύξηση σταυρών. Το σαμαρικής καταγωγής ισχύει και για τον Στράτο Σιμόπουλο, καθώς ήταν για πρώτη φορά υποψήφιος επί Αντώνη Σαμαρά. Πάντως παρά τις αυξομειώσεις στον αριθμό των βουλευτών η πρώτη τριάδα (Καλαφάτης, Γκιουλέκας, Ράπτη) παραμένει σταθερή αξία από το 2015. Φυσικά σημαντική αλλαγή για την Α’ Θεσσαλονίκης αποτελεί και η αποχώρηση του Κώστα Καραμανλή που εκλεγόταν βουλευτής στην Α’ Θεσσαλονίκης από το 1989.
Τη θέση του αναμένεται να πάρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, καθώς όπως όλα δείχνουν θα κρατήσει την έδρα του εδώ. Κρατάμε και την παρουσία της νέας βουλευτή Επικρατείας Νεφέλης Χατζηιωαννίδου που είναι κοντά στον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και του πρώτου επιλαχόντα από τη λίστα της Επικρατείας και τέως πρύτανη Νίκου Παπαϊωάννου, που μπορεί να παίξει ρόλο στο μέλλον.
Ανατροπές είχαμε και στη Β’ Θεσσαλονίκης, όπου το αποτέλεσμα της Κυριακής επιβεβαίωσε την τάση για εμφάνιση νέων παικτών. Η κυριαρχία της δυάδας των παλιών Θόδωρου Καράογλου (παντός καιρού, καθώς στο παρελθόν έχει προσεγγίσει πολλούς ισχυρούς παίκτες της ΝΔ) και Σάββα Αναστασιάδη (καραμανλικός), μία ισχυρή δυάδα που κρατούσε από το 2009, αμφισβητήθηκε την περασμένη Κυριακή. Πρώτον από την πρωτιά του σαμαρικού Δημήτρη Βαρτζόπουλου, που αν και ήταν υποψήφιος για πέμπτη φορά (1993, 1996, 2000, 2019 και 2023) πρωτοεκλέχτηκε βουλευτής μόλις το 2019 και δεύτερον από την εκλογή για πρώτη φορά του μητσοτακικού Φάνη Παπά. Πολλές οι αλλαγές, πολλά τα σχόλια για τη νέα ομάδα βουλευτών, με πιο πετυχημένο αυτό γαλάζιου παράγοντα της Θεσσαλονίκης που αλά John le Carre χαρακτήρισε τις πρωτιές Καλαφάτη-Βαρτζόπουλου ως «την επικράτηση των επίμονων και εργατικών κηπουρών»…
Όλα αυτά συνθέτουν μία νέα ανθρωπογεωγραφία που όμως μπορεί να αλλάξει μετά τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, αν μπουν στη νέα Βουλή νέα κόμματα, κάτι που θα σημαίνει ότι η ΝΔ θα χάσει έδρες στην Α’ και πιθανώς στη Β’ Θεσσαλονίκης. Η τράπουλα όμως θα ανακατευθεί για τα καλά όταν μετά τις δεύτερες εκλογές και την διαφαινόμενη νίκη της ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης κληθεί να αποφασίσει για τα πρόσωπα από τη Θεσσαλονίκη που θα συμμετέχουν στη νέα του κυβέρνηση. Εκεί θα δούμε πέρα από τις επιλογές των εκλογέων την αξιολόγηση που θα κάνει ο ίδιος ο πρόεδρος της ΝΔ. Για τον οποίο -όπως είπε στην συνέντευξή του στον Alpha- «πιο πολύ θα μετρήσει τι έκαναν οι βουλευτές στις δεύτερες εκλογές από το τι σειρά εκλογής είχαν στις εκλογές της περασμένης Κυριακής».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28.05.2023