ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα 30 συμβόλαια θανάτου και οι λόγοι που δεν εξιχνιάζονται

Θεολόγος Ηλιού01 Μαΐου 2022

Αναμενομένη χαρακτηρίστηκε από αξιωματικούς της Ελληνικής Αστυνομίας η εκτέλεση του Γιάννη Σκαφτούρου, καθώς τις πληροφορίες για το συμβόλαιο θανάτου που εκκρεμούσε σε βάρος του φαίνεται να γνώριζαν πολλοί αλλά και ο ίδιος που σχεδόν πάντα κυκλοφορούσε με ισχυρή ομάδα ασφαλείας. Ο τρόπος που εκτελέστηκε σοκάρει, καθώς πρώτη φόρα για τα ελληνικά δεδομένα εκτελεστές εισέβαλλαν στην οικία του θύματος και άδειασαν πάνω του καλάσνικοφ, χωρίς να υπολογίζουν ακόμα και τα ανήλικα παιδιά που βίωσαν τις άγριες στιγμές σε απόσταση αναπνοής από τον 55χρονο, το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα.

Η έρευνα είναι σε εξέλιξη και τα «λάθη» που έκαναν οι εκτελεστές γεννούν ερωτήματα για όσα συνέβησαν. Αστυνομικές πηγές εκτιμούν πως ίσως η δολοφονία να εξιχνιαστεί λόγω της μοτοσικλέτας που άφησαν πίσω οι εκτελεστές αλλά και από την προσπάθεια να κλέψουν αγροτικό αυτοκίνητο, που παράτησαν επειδή σκάλωσε στις λάσπες.

Τα μεγαλύτερα ερωτήματα αφορούν το σύνολο του «συνδικάτου του εγκλήματος», καθώς ο Γιάννης Σκαφτούρος αποτελούσε έναν από τους τελευταίους των «μεγάλων». Το ξεκαθάρισμα λογαριασμών ως αιτία των 30 εκτελέσεων από το 2017 είναι σίγουρο, αλλά εξετάζεται πλέον αν υπάρχει αλλαγή «φρουράς» ή αν χάλασαν οι άτυπες συμφωνίες που είχαν μεταξύ τους οι διάφορες ομάδες.

Ως συμβόλαια θανάτου χαρακτηρίστηκαν οι δολοφονίες γνωστών επιχειρηματιών, αθλητών αλλά και η δολοφονία του δημοσιογράφου Γιώργου Καραϊβάζ. Στις περισσότερες περιπτώσεις τα κίνητρα ήταν ξεκάθαρα, ενώ σε ελάχιστες ακόμα αναζητούνται.

Τι σηματοδοτούν οι 30 εκτελέσεις

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια οι εκτελέσεις ανθρώπων της νύχτας είναι πολύ συχνό και ανησυχητικό φαινόμενο, διότι υπήρχαν δολοφονίες σε κοινή θέα, σε μαγαζιά, ανοικτούς χώρους με κόσμο αλλά και μπροστά στα μάτια συγγενών των θυμάτων. Τα συνολικά 30 συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια ερμηνεύονται με διάφορους τρόπους από τις αρχές.

«Συνήθως σε αυτές τις περιπτώσεις, προχωρούν σε εκτελέσεις και πληρώνουν συμβόλαια θανάτου διότι φοβούνται ότι ίσως σκοτωθούν οι ίδιοι σύντομα. Δηλαδή γίνεται και προληπτικά, διότι μπορεί να υπάρξει φήμη ότι η μια ομάδα μιλάει για τον αρχηγό της άλλης και προχωρούν σε εκτελέσεις από το αίσθημα φόβου» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων ΝΑ Αττικής Γιώργος Καλλιακμάνης.

Δεν αποκλείεται όμως πίσω από τις εκτελέσεις να κρύβεται νέα μοιρασιά της πίτας. «Υπάρχει και η φήμη ότι μετά την οικονομική κρίση προσπαθούν να πάρουν κάποιοι τα πόστα της νύχτας και υπάρχουν και νέες συμμορίες που διεκδικούν. Η αλήθεια πρέπει να βρίσκεται κάπου στη μέση. Το σίγουρο είναι ότι ο ηθικός αυτουργός υπογράφει συμβόλαιο θανάτου είτε για μην γίνει θύμα είτε για εκδικητικούς λόγους» σημειώνει ο κ. Καλλιακμάνης.

Πώς στήνονται τα συμβόλαια θανάτου

Οι αρχές διαπιστώνουν πως τα συμβόλαια θανάτου παραγγέλνονται και εκτελούνται με κοινή μεθοδολογία που έχει αποτυπωθεί στις περισσότερες περιπτώσεις.

«Για δεκαετίες βλέπουμε ότι η μεθοδολογία στα συμβόλαια θανάτου δεν έχει αλλάξει» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο συνδικαλιστής αστυνομικός, Σταύρος Μπαλάσκας. «Προϋποθέσεις αποτελούν η κρυφή αμοιβή, η διόπτευση του χώρου, να μην γνωρίζονται οι εκτελεστές με το θύμα, ο τρόπος διαφυγής και η διάρκεια επιχείρησης σε πολύ μικρό χρονικό περιθώριο» αναφέρει ο κ. Μπαλάσκας για τα συμβόλαια θανάτου.

Όσο για τον χρόνο που θεωρείται ο κατάλληλος για μια εκτέλεση, ο κ. Μπαλάσκας αναφέρει ότι «κρίνουν οι ίδιοι στην κάθε περίπτωση».

Γιατί δεν εξιχνιάζονται

Το 5% των συμβολαίων θανάτων εξιχνιάζεται σε παγκόσμιο επίπεδο. Ακούγεται συχνά ότι η αστυνομία δεν μπλέκει ανάμεσα σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών ανθρώπων της νύχτας και ότι δεν προχωρούν οι έρευνες σε βαθμό εξιχνίασης. Ο Γιώργος Καλλιακμάνης διαψεύδει κατηγορηματικά αυτές τις θεωρίες και εξηγεί την δυσκολία εξιχνίασης αυτών των περιπτώσεων.

«Δεν μιλάνε ποτέ από την πλευρά των θυμάτων. Υπάρχει ομερτά για ευνόητους λόγους και δεν δίνει κανείς κανέναν. Εκτός από την σιωπή, όμως, χρησιμοποιούν επαγγελματίες εκτελεστές εγχώριους αλλά κυρίως εισαγόμενους που φεύγουν από τη χώρα μετά την εκτέλεση. Συνήθως οι εκτελεστές είναι Γεωργιανοί και Αλβανοί, αλλά υπάρχουν και Έλληνες» τονίζει ο κ. Καλλιακμάνης. Μάλιστα, αναφέρεται και στις μελετημένες πράξεις τους που δεν αφήνουν ίχνος πίσω τους. «Χρησιμοποιούν τηλέφωνα με κάρτες από το Πακιστάν, ενώ ποτέ την ώρα της εκτέλεσης δεν έχουν πάνω τους κινητό ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή. Είναι πάντα αποστειρωμένοι, δηλαδή δεν αφήνουν ίχνη DNA σε τίποτα, καθώς έχουν καλυμμένα τα πάντα» .

Τα μέλη της Greek Mafia φαίνεται να έχουν υιοθετήσει τον όρκο σιωπής όπως και σε άλλες μαφίες. «Πολύ λίγες περιπτώσεις εξιχνιάζονται. Είναι ένας κλειστός κύκλος και όταν υπάρχει ξεκαθάρισμα λογαριασμών, τα στόματα παραμένουν πάντα κλειστά στα πρότυπα της Ιταλικής μαφίας» αναφέρει ο Σταύρος Μπαλάσκας.

«Πολλά συμβόλαια σφραγίζονται και μέσα από την φυλακή» τονίζει ο κ. Καλλιακμάνης. «Σε καμία περίπτωση όμως η αστυνομία δεν κάνει τα στραβά μάτια για την εξιχνίαση, Δεν ισχύει ότι τους αφήνουμε να σκοτώνονται, είναι πολύ επικίνδυνο αυτό, γιατί όσο πιο εύκολα εκτελούν το συμβόλαιο και όσο πιο δύσκολα γίνεται η εξιχνίαση, μπορούν εύκολα να αρχίζουν να περνούν σε άλλους κύκλους εκτελέσεων, όπως δημοσιογράφων, δικαστών, δικηγόρων κ.ά.» επισημαίνει.

Από τα τελευταία συμβόλαια θανάτου που εκτελέστηκαν, οι έρευνες κατέληξα σε συλλήψεις στην υπόθεση του Γιάννη Μακρή, του Μιχάλη Ζαφειρόπουλου και του Ντίμη Κορφιάτη.

Η περίπτωση Σκαφτούρου και τα αναπάντητα ερωτήματα

Η δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου φαίνεται να έγινε από καλοπληρωμένους και θρασύτατους εκτελεστές που δεν δίστασαν να μπουν στο σπίτι του στις 12 το μεσημέρι για να τον σκοτώσουν μπροστά σε μέλη της οικογένειάς του. Ο κίνδυνος και για τους ίδιους ήταν μεγάλος, καθώς δεν τους πρόσφερε το περιβάλλον της υπαίθρου ένα ασφαλές μονοπάτι διαφυγής. Όμως, όπως αποδεικνύεται υπήρχαν ατυχίες που θα τους κοστίσουν.

«Ο μεγαλύτερος παράγοντας που δεν μπορεί να υπολογιστεί σε ένα συμβόλαιο θανάτου είναι οι ατυχίες της στιγμής. Και σ’ αυτό το συμβόλαιο φαίνεται πως υπήρχαν ατυχίες με την μηχανή τους και το αγροτικό όχημα που προσπάθησαν να κλέψουν. Δεν ήταν λάθη, αλλά ατυχίες!» τονίζει ο κ. Μπαλάσκας.

«Δείχνουν ότι για κάποιο λόγο οι εκτελεστές αιφνιδιάστηκαν» σημειώνει ο κ. Καλλιακμάνης «ίσως η μηχανή να σταμάτησε λόγω βλάβης και έτσι ίσως μπορεί να βρεθεί κάποιο στοιχείο. Ακόμα και στο αγροτικό που μπήκαν, μπορεί να άφησαν ίχνη. Δεν τα είχαν προβλέψει αυτά και εκτέθηκαν».

Η αστυνομία προσπαθεί να συνθέσει το παζλ της δολοφονίας του Γιάννη Σκαφτούρου, συνδυάζοντας κομμάτια από το παρελθόν του και τυχόν «ανοιχτούς λογαριασμούς» που είχε. Το Ιούνιο του 2018 ο «θείος Τζο», όπως τον αποκαλούσαν, είχε δεχθεί δολοφονική επίθεση μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, όταν ένας κρατούμενος Αλβανικής καταγωγής προσπάθησε να τον σκοτώσει με μαχαίρι. «Τότε, το συμβόλαιο θανάτου φαίνεται να είχε υπογραφτεί από την Αλβανική μαφία. Εξετάζεται και τώρα αν πρόκειται για το ίδιο συμβόλαιο ή αν έχει υπογραφεί νέο από άλλη ομάδα» λέει ο κ. Καλλιακμάνης.

Στην υπόθεση του 55χρονου όμως, υπάρχουν και κάποιες «σατανικές» συμπτώσεις που αποδείχθηκαν μοιραίες για την εκτέλεσή του. Τη Δευτέρα του Πάσχα είχε δώσει ρεπό σε όλους τους άντρες ασφαλείας του και δεν φορούσε αλεξίσφαιρο γιλέκο. Άλλοι το αποδίδουν σε στενή παρακολούθηση των εκτελεστών που ευνοήθηκαν από τις συμπτώσεις, ενώ άλλοι μιλούν για καλή πληροφόρηση εκ των έσω. «Υπάρχουν πράγματα για εκείνη την ημέρα τα οποία θα μας μείνουν σαν απορίες, γιατί εξηγήσεις θα μπορούσε να μας δώσει μόνο ο ίδιος, ο Γιάννης Σκαφτούρος. Αυτός ήξερε γιατί δεν φορούσε αλεξίσφαιρο και γιατί έλειπε η ομάδα ασφαλείας» επισημαίνει ο κ. Μπαλάσκας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.04.2022

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.