ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗ

Τα "αγκάθια" του νέου νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές

Φανή Σοβιτσλή18 Μαρτίου 2021

Στην τελική ευθεία για την ψήφιση του από τη Βουλή, που αναμένεται στις αρχές Απριλίου, εισέρχεται το σχέδιο νόμου για τις αυτοδιοικητικές εκλογές του 2023, που έχει ως στόχο να διορθώσει την ακυβερνησία στην οποία οδήγησε περισσότερους από 200 δήμους o «Κλεισθένης», καθώς σήμερα στις 10 το βράδυ λήγει η δημόσια διαβούλευση στην οποία τέθηκε από τις 4 Μαρτίου.

Η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών, η οποία έχει ήδη παραλάβει τις παρατηρήσεις της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) και της Ένωσης Περιφερειών Ελλάδος (ΕΝ.ΠΕ), τις οποίες αναμένεται να τις ενσωματώσει στο τελικό κείμενο του νομοσχεδίου, που σε πρώτη φάση θα κατατεθεί στην Επιστημονική Επιτροπή της Βουλής και στη συνέχεια στις κοινοβουλευτικές επιτροπές, για να κατατεθεί στη συνέχεια στην Ολομέλεια για την ψήφιση του.

Παρά την αποδοχή σχεδόν του συνόλου του σχεδίου νόμου από τους δυο βαθμούς της αυτοδιοίκησης, δήμους και περιφέρειες, το ΥΠΕΣ καλείται να διαπραγματευτεί για δυο βασικές διατάξεις που αφορούν: στη μείωση του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, σε μεγάλους δήμους και περιφέρειες και στην εκλογή προέδρων κοινότητας, καθώς το σχέδιο νόμου προβλέπει την κατάργηση ξεχωριστής κάλπης.

Αυτοδιοικητικοί παράγοντες εκτιμούν ότι οι παρατηρήσεις αυτές θα γίνουν δεκτές, δεδομένου ότι το ΥΠΕΣ έχει συμμάχους του την ΚΕΔΕ και την ΕΝ.ΠΕ και δεν έχει σκοπό να χάσει αυτό το πλεονέκτημα.

Βασικό χαρακτηριστικό αυτής της διάταξης είναι ότι δεν θα υπάρχει ξεχωριστό ψηφοδέλτιο και τα κοινοτικά συμβούλια θα εκλέγονται σε ένα ψηφοδέλτιο, αυτού του δημάρχου, ενώ πρόεδρος θα εκλέγεται από τον συνδυασμό που θα έχει την πλειοψηφία. Θέση της ΚΕΔΕ είναι το ψηφοδέλτιο να είναι ενιαίο και παραταξιακό, ανεξάρτητα από το όριο των κατοίκων και κάθε συνδυασμός να έχει τους δικούς του υποψήφιους, ανεξάρτητα από το μέγεθος της πόλης ή χωριού.

Ο νικητής… τα παίρνει όλα

Όπως τόνισε στο makthes.,gr ο διευθυντής της ΚΕΔΕ, Γιάννης Καραγιάννης το σχέδιο νόμου οδεύει προς τη Βουλή, ωστόσο είπε πως μένει στο εξής η ηγεσία του ΥΠ.ΕΣ να ενσωματώσει βασικές παρατηρήσεις, κυρίως στο θέμα της μείωσης του αριθμού των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, που αναμένεται να κλειδώσει στο 10% και τον εκλογή των προέδρων Κοινοτήτων.

Επί της ουσίας η πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση συμφώνησε στους περισσότερους άξονες που θέτει το σχέδιο νόμου, ενώ οι αλλαγές που συμφωνήθηκε να γίνουν αφορούν, στην κατάργηση της τέταρτης κάλπης για τους Κοινοτικούς Συμβούλους, στη μη μείωση του αριθμού δημοτικών συμβούλων, τουλάχιστον σε περιοχές με πληθυσμό έως 50.000 κατοίκους, αλλά και την ημερομηνία κατάθεσης των συνδυασμών, που κλείδωσε στις 31 Αυγούστου και όχι τον Ιούνιο όπως προέβλεπε το σχέδιο νόμου.

Οι αλλαγές πάντως, αν μη τι άλλο, θα δημιουργήσουν ισχυρότατους δημάρχους και περιφερειάρχες από το 2023, καθώς ο νικητής των εκλογών θα… τα πάρει όλα, αφού ο υποψήφιος που θα συγκεντρώσει το 43%+ 1 ψήφο έως και 60% θα καταλάβει συνολικά τα 3/% των εδρών, γεγονός που του δίνει ευρεία πλειοψηφία στο δημοτικό και περιφερειακό συμβούλιο.

Οι βασικές αλλαγές που επιφέρει το Σχέδιο Νόμου, συνοψίζονται στα εξής:

- Το όριο εκλογής από τον πρώτο γύρο τίθεται στο 43% συν μία ψήφο

- Μείωση του αριθμού των μελών των δημοτικών και περιφερειακών συμβουλίων,

-Κατάργηση ξεχωριστού ψηφοδελτίου για τις δημοτικές κοινότητες
- Επαναφορά της 5ετούς θητείας. Οι δήμαρχοι και οι περιφερειάρχες που θα εκλεγούν τον Οκτώβριο του 2023, θα έχουν πλήρη πενταετή θητεία.
- Τίθεται όριο 3% για το δικαίωμα εκλογής δημοτικού ή περιφερειακού συμβούλου, το οποίο είναι ευθυγραμμισμένο με το ισχύον στις βουλευτικές εκλογές και ανεξάρτητο από τον αριθμό των μελών του.
- Εξασφαλίζεται η εκλογή των 3/5 των μελών του συμβουλίου στον νικητή των εκλογών.
- Τίθεται καταληκτική ημερομηνία η 31η Αυγούστου για την κατάρτιση και δήλωση των συνδυασμών ώστε να υπάρχει πλήρης έλεγχος των εκλογικών δαπανών και να είναι εγκαίρως στο εκλογικό σώμα γνωστοί οι υποψήφιοι.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.