ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα αντανακλαστικά Ανδρουλάκη, η υπόθεση Καϊλή και η επίθεση στη ΝΔ

Βαγγέλης Στολάκης18 Δεκεμβρίου 2022

«Παγωμάρα» και «μούδιασμα». Με αυτές τις λέξεις και φράσεις περιγράφουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής το κλίμα στη Χαριλάου Τρικούπη τις τελευταίες ημέρες, μετά την σύλληψη της Εύας Καϊλή για το Qatargate. 

Και μπορεί να αντανακλαστικά της ηγεσίας του κόμματος να ήταν άμεσα και γρήγορα, καθώς μόλις έγινε γνωστό ότι η ευρωβουλευτής ελέγχεται από τις βελγικές αρχές ο Νίκος Ανδρουλάκης προχώρησε σχεδόν ταυτόχρονα στη διαγραφή της από το κόμμα, ωστόσο περιμένουν να δουν πως θα καθίσει η σκόνη που έχει σηκωθεί και πως θα επηρεάσει η εξέλιξη αυτή στις δημοσκοπήσεις σε πρώτη φάση και στην επίδοση του κόμματος το βράδυ των εκλογών που... πλησιάζουν σε δεύτερη. 

Είναι χαρακτηριστικό ότι το ΠΑΣΟΚ την περασμένη Κυριακή στην σκιά της υπόθεσης Καϊλή παρουσίασε το πρόγραμμά του ενόψει εκλογών, κάτι που σχεδόν πέρασε απαρατήρητο, αφού το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε όσα είπε ο κ. Ανδρουλάκης για το Qatargate.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης από την πρώτη στιγμή, την επομένη κιόλας το πρωί φρόντισε να καταστήσει σαφές πως η Εύα Καϊλή ήταν ξένο σώμα στο ΠΑΣΟΚ, δεν συμμετείχε στις κομματικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες και δήλωσε ότι «λειτουργούσε ως Δούρειος Ίππος της ΝΔ» και όχι ετοιμαζόταν για μεταγραφή αεροδρομίου στην Νέα Δημοκρατία. 

Η απόσταση άλλωστε Καϊλή - Ανδρουλάκη ήταν μεγάλη εδώ και καιρό, ενώ οι καλά γνωρίζοντες ξέρουν ότι δεν είχαν σχέσεις και πρόσφατα μάλιστα στις Βρυξέλλες με αφορμή τις περιβόητες δηλώσεις της για τα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ είχαν μία έντονη αντιπαράθεση, ενώ φέρεται να είχε κάνει γνωστό ότι η Θεσσαλονικιά πολιτικός στις επόμενες εθνικές εκλογές και ευρωεκλογές δεν θα είχε καμία θέση στα «πράσινα» ψηφοδέλτια. 

Δεν είναι τυχαίο μάλιστα το γεγονός ότι κορυφαία στελέχη του κόμματος την τελευταία εβδομάδα επέμειναν πως η κ. Καϊλή από την εκλογή Ανδρουλάκη και μετά απουσίαζε από τις διαδικασίες του κόμματος, φέροντας μάλιστα ως παράδειγμα το γεγονός ότι στην περασμένη ΔΕΘ ενώ η ίδια βρισκόταν στην Θεσσαλονίκη δεν παραβρέθηκε στην ομιλία Ανδρουλάκη στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

«Οφείλει να παραδώσει την έδρα της»

Την περασμένη Παρασκευή, ο Νίκος Ανδρουλάκης μίλησε την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ. Ανέφερε ότι ο ίδιος είναι απέναντι σε φαινόμενα διαφθοράς και μιλώντας για την υπόθεση Καϊλή σημείωσε: «Δεν είμαι εδώ για να υπερασπιστώ διεφθαρμένους ημέτερους αλλά για να υπερασπιστώ την αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι σε ένα λαό, που νιώθει την πολιτική ως παραγωγό προβλημάτων και όχι λύσεων. Χρόνια τώρα είμαι πεπεισμένος ότι για να αναγεννηθεί η Δημοκρατική Παράταξη, υπάρχει μόνο ένας δρόμος. 

Η ρήξη με τις εξαρτήσεις και τα συμφέροντα και είμαι αποφασισμένος αυτόν το δρόμο να τον διανύσω μέχρι τέλους αντιμετωπίζοντας όποιο εμπόδιο εμφανίζεται σε αυτή την προσπάθεια. Ακόμη και αν βρίσκεται μέσα στον ίδιο μας τον χώρο» είπε ο κ. Ανδρουλάκης. Κάλεσε δε, την Εύα Καϊλή για ακόμα μία φορά να παραδώσει την έδρα της στην Ευρωβουλή. «Η Εύα Καϊλή πρόδωσε τους χιλιάδες ψηφοφόρους της παράταξης και οφείλει να παραδώσει την έδρα της. Η αντίθετη άποψη, που άκουσα να διατυπώνεται ακόμη και με νομικούς όρους, είναι απαράδεκτη και θολώνει το μήνυμα μας απέναντι σε αυτά τα φαινόμενα».

Ο κ. Ανδρουλάκης επιτέθηκε στον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση με αφορμή το θέμα των παρακολουθήσεων λέγοντας μάλιστα πως το Μαξίμου καθοδηγούσε την Καϊλή. «Δεν έχει πάτο το βαρέλι του εξευτελισμού της κυβέρνησης Μητσοτάκη» είπε ενώ οριοθετώντας τις διαχωριστικές γραμμές και με τη ΝΔ και με τον ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε: «Είναι ικανοί για όλα, αρκεί να μείνουν στην καρέκλα της εξουσίας, όπως ο κ. Τσίπρας με τον Καμμένο. Και η απάντηση σε αυτήν τη δημοκρατική διολίσθηση είναι: ψήφος στη δημοκρατική παράταξη, ψήφος στους ισχυρούς θεσμούς, ψήφος στη διαφάνεια».

Ο Νίκος Ανδρουλάκης ζήτησε ισχυρή λαϊκή εντολή «για να ανατρέψουμε την ιδιότυπη ομηρία του προοδευτικού κόσμου της χώρας» όπως σημείωσε. «Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει στην αξιωματική αντιπολίτευση, τόσο θα μένει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία» είπε επίσης ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. «Ο Αλέξης Τσίπρας αποδεικνύεται διαχρονικά ο καλύτερος πελάτης του Κυριάκου Μητσοτάκη» σημείωσε σε άλλο σημείο της ομιλίας του.

Ισχυρό ΠΑΣΟΚ και κυβέρνηση την πρώτη Κυριακή

Παράλληλα, ο κ. Ανδρουλάκης κάλεσε τους πολίτες να κάνουν τη «Δημοκρατική Ανατροπή» στις επόμενες εκλογές και «με ισχυρό ΠΑΣΟΚ για να προκύψει κυβέρνηση από την 1η Κυριακή στη βάση προγραμματικής συμφωνίας και όχι για να βολευτούν κομματικοί πρωταγωνιστές στις καρέκλες της εξουσίας. Χωρίς τις εκλογικές περιπέτειες της εξουσιομανίας του κ. Μητσοτάκη» τόνισε. 

«Για να επιβάλλουμε το σοσιαλδημοκρατικό μας πρόγραμμα, που μόνο αυτό εγγυάται μια Ελλάδα με εθνική αξιοπρέπεια και κοινωνική δικαιοσύνη» πρόσθεσε κι έκλεισε αργότερα την ομιλία του κάνοντας λόγο για μια νέα μεγάλη αλλαγή. «Όπως τότε, το 1981» ανέφερε.

Εσωτερική γκρίνια

Επιπλέον πονοκεφάλους ωστόσο προκαλεί και η υπόθεση Καϊλή στο εσωτερικό του κόμματος με τις ισορροπίες να είναι λεπτές και εύθραυστες. Ο βουλευτής Θεσσαλονίκης, Χάρης Καστανίδης μιλώντας στη Βουλή άφησε αιχμές για καθυστέρηση στη διαγραφή Καϊλή. 

«Η ευθύνη των ηγεσιών είναι ότι αν δεν υποστηρίζουν ή τουλάχιστον ανέχονται αυτούς που ζουν από τα πολιτικά κόμματα, και έκπληκτοι ή τεθλιμμένοι τους διαγράφουν όταν παραβιάζουν με ατιμωτικές πράξεις τον όρκο τους» είπε ο κ. Καστανίδης και κατέληξε: «Αυτό να μην ξανασυμβεί. Είναι χρέος του πολιτικού συστήματος να προλάβει και θωρακίσει με θεσμικό τρόπο το πολιτικό σύστημα».

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 18.12.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.