Η παρουσίαση της νέας σειράς ντοκιμαντέρ, «Τα χρόνια της αθωότητας», που θα κάνει πρεμιέρα τη Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, στις 23:00, στο κανάλι της ΕΡΤ3, πραγματοποιήθηκε σήμερα στην αίθουσα "Παύλος Ζάννας" του κινηματογράφου "Ολύμπιον".
Μέσα από μια σειρά οκτώ ωριαίων επεισοδίων, ο σκηνοθέτης τόσο ιστορικών, όσο και αθλητικών ντοκιμαντέρ, Ηλίας Γιαννακάκης, αποτυπώνει την ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, από τις απαρχές του τη δεκαετία του 1920, μέχρι τη θέσπιση του επαγγελματικού πρωταθλήματος, την αγωνιστική περίοδο 1979-80.
Με περισσότερες από 100 συνεντεύξεις ανθρώπων από το χώρο του ποδοσφαίρου και του αθλητισμού (Διακογιάννης, Δομάζος, Κούδας, Μαύρος, Μπάγεβιτς, Κελεσίδης, Χρηστίδης, Κοντογεωργάκης κ.α.), η νέα σειρά ντοκιμαντέρ υπόσχεται στον τηλεθεατή αυθεντική συγκίνηση, ανάδειξη άγνωστων ιστοριών και επιστροφή σε εκείνα τα χρόνια της αθωότητας, όπου το ποδόσφαιρο ήταν η γιορτή του αθλητισμού.
Ο τίτλος του ντοκιμαντέρ, όσο τυχαίος κι αν είναι με την επικαιρότητα, μιας και κατατέθηκε επίσημα στην ΕΡΤ το 2020, έρχεται σε ένα κομβικό σημείο για την ελληνική κοινωνία, όπου το οπαδικό μίσος έχει «δηλητηριάσει» τον αθλητισμό και συγκεκριμένα το χώρου του ποδοσφαίρου, με αποκορύφωμα το πρόσφατο τραγικό γεγονός της δολοφονίας του 19χρονου Άλκη.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους οι παλαίμαχοι ποδοσφαιριστές κ.κ. Νίκος Χρηστίδης (Άρης, ΑΕΚ), Κούλης Αποστολίδης (ΠΑΟΚ), Κώστας Αϊδινίου (Ηρακλής) και Δημήτρης Τσιρώνης (Καστοριά), οι οποίοι μοιράστηκαν ιστορίες και τόνισαν την απουσία συναισθήματος πλέον από το ποδόσφαιρο και τους φιλάθλους και την εξέλιξή του σε ένα εμπορικό είδος.
Στο πλαίσιο της σημερινής παρουσίασης του ποδοσφαιρικού ντοκιμαντέρ, οι βετεράνοι που παρεβρέθηκαν εξέφρασαν τη θλίψη τους και τα θερμά τους συλλυπητήρια για τον άδικο θάνατο του Άλκη Καμπανού, στέλνοντας ηχηρό μήνυμα να μην υπάρξει ξανά άλλο θύμα.
Αναφορικά με τα περιστατικά βίας που εκδηλώνονται κατά καιρούς ο κ. Αποστολίδης ανέφερε ότι σαφώς υπήρχαν και τότε βίαιες συμπεριφορές μέσα στο γήπεδο, μεταξύ των αντιπάλων, αλλά κρατούσε όσο τα 90 λεπτά του αγώνα.
«Στην κερκίδα υπήρχαν βέβαια οπαδοί και σύνδεσμοι υπήρχαν, αλλά ο κόσμος δεν ερχόταν στο γήπεδο για να μαλώσει. Θεωρώ ότι το ποδόσφαιρο ακολουθεί την κοινωνία γενικότερα».