ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα δράμα των απαχθέντων Ισραηλινών από τη Χαμάς, στους δρόμους της Θεσσαλονίκης (βίντεο, φωτ.)

Ελένη Θεοδωρίδου18 Οκτωβρίου 2023

Στη Θεσσαλονίκη έφτασε η καμπάνια Kidnapped From Israel η οποία έχει ως στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση των πολιτών για τον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς.

Συγκεκριμένα, το κέντρο της πόλης έχει γεμίσει με αφίσες οι οποίες γράφουν ΑΠΑΓΩΓΗ και παρουσιάζουν τα στοιχεία και τις φωτογραφίες ανθρώπων που απήχθησαν από τη Χαμάς μέσα από τα σπίτια τους.

Όλες οι αφίσες συνοδεύονται από το εξής μήνυμα:

«Στις 7 Οκτωβρίου, σχεδόν 200 αθώοι πολίτες απήχθησαν από το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας. Η τοποθεσία τους παραμένει άγνωστη. Περισσότεροι από 3,000 άνδρες, γυναίκες και παιδιά από τριών μηνών ως 85 ετών, τραυματίστηκαν, σκοτώθηκαν, χτυπήθηκαν, βιάστηκαν και απομακρύνθηκαν από τους αγαπημένους τους από την Χαμάς».


H καμπάνια δημιουργήθηκε από μια μικρή ομάδα Ισραηλινών με έδρα τη Νέα Υόρκη, με επικεφαλής τους καλλιτέχνες Nitzan Mintz και Dede Bandaid, και σχεδιάστηκαν από τον Tal Huber σε συνεργασία με τη Shira Gershoni.

Όπως περιγράφεται στην επίσημη ιστοσελίδα της καμπάνιας, οι καλλιτέχνες με έδρα το Τελ Αβίβ, οι οποίοι έβλεπαν τη φρίκη αυτού του πολέμου να εκτυλίσσεται ενώ ήταν μακριά από τους φίλους και τις οικογένειές τους στο Ισραήλ, αποφάσισαν να δράσουν αμέσως. 


Αυτή η εκστρατεία δεν χρηματοδοτείται και έχει γίνει πλέον ένα από τα πιο διαδεδομένα αντάρτικα δημόσια έργα τέχνης στην ιστορία, καθώς συνεχίζει να εξαπλώνεται με νέες εικόνες αφισών που βγαίνουν στην επιφάνεια σε δρόμους, σταθμούς, πανεπιστήμια, διαδηλώσεις και πολλά άλλα.









Στο φως βίντεο αιχμάλωτης της Χαμάς

Πριν λίγες ημέρες, η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα το πρώτο βίντεο με μια κοπέλα που είναι αιχμάλωτή της. Η νεαρή γυναίκα λέγεται Μάγια Σαμ και ήταν, όπως λέει, σε πάρτι κοντά στη Λωρίδα της Γάζας.

Η κοπέλα λέει: «Είμαι η Μάγια Σαμ, είμαι 21 ετών από τη Σοχάμ. Αυτή τη στιγμή βρίσκομαι στη Γάζα. Επέστρεψα νωρίς το πρωί του Σαββάτου από ένα πάρτι στην περιοχή Σντερότ. Τραυματίστηκα σοβαρά στο χέρι. Με έφεραν στη Γάζα και με μετέφεραν στο νοσοκομείο εδώ για τρεις ώρες. Με φρόντισαν και μου παρείχαν φαρμακευτική αγωγή. Σας ζητώ απλώς να με φέρετε πίσω στο σπίτι μου το συντομότερο δυνατό, στην οικογένειά μου, στους γονείς μου, στα αδέλφια μου. Σας παρακαλώ, πάρτε με από εδώ το συντομότερο δυνατό».

Η οικογένεια της Σαμ επιβεβαίωσε ότι είναι η ίδια και δήλωσε ευτυχισμένη που την ξαναβλέπουν, αναφέρει η Haaretz.

«Η Χαμάς δεν γνωρίζει αν οι όμηροι είναι ζωντανοί»

Ο επικεφαλής των πολιτικών και διεθνών σχέσεων της Χαμάς είπε στο Sky News ότι δεν γνωρίζει εάν οι 199 άμαχοι που κρατήθηκαν όμηροι είναι ακόμη ζωντανοί. Ο Δρ Basem Naim είπε ότι αυτό ήταν "αδύνατο" να επαληθευτεί επειδή η Γάζα βρίσκεται υπό σφοδρό βομβαρδισμό.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.