ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα δύο «όχι» και οι σκέψεις για αλλαγές του Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου30 Ιανουαρίου 2022

Δύο «όχι» και πολλές αλλαγές στο επιχειρησιακό μοντέλο με το οποίο στο μέλλον θα αντιμετωπίζονται τα φαινόμενα κακοκαιρίας περιλαμβάνει το σχέδιο του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επόμενη ημέρα της «Ελπίδας».

Ο πρωθυπουργός δεν έκρυψε ότι υπήρξαν ευθύνες στη διαχείριση της κακοκαιρίας, ενώ στο υπουργικό συμβούλιο ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες. «Υπάρχουν σαφέστατες ευθύνες στον παραχωρησιούχο για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε τη χιονοθύελλα. Αυτές θα διερευνηθούν πλήρως με βάση την υφιστάμενη νομοθεσία, αλλά και τους όρους που περιλαμβάνονται στις σχετικές συμβάσεις με το Δημόσιο», σημείωσε ο πρωθυπουργός. Είναι σημαντικό ότι ύστερα από παρέμβαση του πρωθυπουργού για πρώτη φορά υποχρεώνεται ιδιωτική εταιρεία στη χώρα μας, όπως η Αττική Οδός και η ΤΡΑΙΝΟΣΕ, να καταβάλει αποζημιώσεις προς τους πολίτες που ταλαιπωρήθηκαν, μία απόφαση που βασίζεται σε νόμο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο πρωθυπουργός παραδέχτηκε ότι υπήρξαν προβλήματα και σε κεντρικούς δρόμους του λεκανοπεδίου, φωτογραφίζοντας έτσι τον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.

Όσον αφορά στο μάθημα που πήρε η κυβέρνηση από την «Ελπίδα» είναι αυτό που παραδέχτηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός: ότι σε συνθήκες κρίσεων τα κέντρα και οι προϊστάμενοι των δομών πρέπει να βρίσκονται μαζί, να αποφασίζουν και να δρουν αμέσως από κοινού. Αυτό ανοίγει το δρόμο για αλλαγές ώστε οι επιτροπές διαχείρισης κρίσεων να βρίσκονται στον ίδιο χώρο και να έχουν πολύ σαφή και ξεκάθαρα πρωτόκολλα, ώστε να μην παρατηρούνται φαινόμενα ασυνεννοησίας και καθυστέρησης στη λήψη αποφάσεων, αλλά και ενίοτε αποποίησης ευθυνών. Οι αλλαγές αφορούν στην Πολιτική Προστασία και πιο συγκεκριμένα στον τρόπο λειτουργίας του Κέντρου Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Κρίσεων.

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που υπάρχουν η βασικότερη τομή είναι ότι θα δημιουργηθεί ένα κεντρικό συντονιστικό κέντρο για τη διαχείριση κάθε κινδύνου, καταστροφής ή έκτακτης ανάγκης. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την ενοποίηση των επιμέρους συντονιστικών κέντρων που διαθέτουν οι λοιποί φορείς (ΕΛ.ΑΣ., ΔΕΔΔΗΕ, παραχωρησιούχοι διαχείρισης οδικού δικτύου) και τη διεύρυνση των συμμετεχόντων με εκπροσώπους του ΕΚΑΒ, του ΥΕΘΑ, της Περιφέρειας αλλά και των δήμων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση του όποιου φαινομένου, κάτι που δεν έγινε σωστά στην τελευταία κακοκαιρία, με τα γνωστά αποτελέσματα.

Ακόμη προβλέπεται ένα είδους «war room», δηλαδή ενός «δωματίου», όπου θα βρίσκονται εκπρόσωποι από όλους τους φορείς που εμπλέκονται στη διαχείριση μιας κρίσης και θα ακολουθούνται συγκεκριμένες διαδικασίες βάσει πρωτοκόλλων, ώστε όλοι οι φορείς να ξέρουν ότι σε κάθε περίπτωση τι αρμοδιότητες έχει ο καθένας. «Έχουμε αποδείξει ότι έχουμε το θάρρος να αναγνωρίζουμε τα λάθη μας και τη διάθεση να μαθαίνουμε από αυτά και να γινόμαστε καλύτεροι. Διδασκόμαστε λοιπόν και προχωράμε», ήταν τα λόγια του κ. Μητσοτάκη.

Από εκεί και πέρα έχουμε δύο «όχι» από τη μεριά του κ. Μητσοτάκη σε ό,τι αφορά στις προτάσεις που έπεσαν για την πολιτική αντίδραση της κυβέρνησης. Η πρώτη πρόταση προέβλεπε την απομάκρυνση του επικεφαλής του υπουργείου Χρήστου Στυλιανίδη, ο οποίος και δέχτηκε μεγάλη κριτική για την όλη διαχείριση. Ο πρωθυπουργός δείχνει να συνεχίζει τη στήριξή του προς τον Κύπριο πρώην επίτροπο της ΕΕ, που ας μην ξεχνάμε ότι αποτέλεσε προσωπική του επιλογή και ότι ανέλαβε καθήκοντα μόλις τον περασμένο Σεπτέμβριο. Εξάλλου η άμεση και εν θερμώ αποπομπή δεν είναι ένας τρόπος αντίδρασης που συνηθίζει να ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Όποιες αλλαγές προσώπων έγιναν σε κυβερνητικό επίπεδο ήταν λόγω κακών χειρισμών και δεν έγιναν αμέσως, όπως συνέβη το περασμένο καλοκαίρι με τις αλλαγές στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

Με το ίδιο σκεπτικό ακούστηκαν και προτάσεις για συνολικές αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα. Αλλαγές που θα απαντούσαν στο ζήτημα της πολιτικής ευθύνης της διαχείρισης της κακοκαιρίας και θα διόρθωναν και περαιτέρω μικρο-αδυναμίες του κυβερνητικού σχήματος. Ένας μίνι ανασχηματισμός, δηλαδή. Ούτε εδώ φαίνεται να συμφώνησε ο πρωθυπουργός που γνωρίζει ότι η τελευταία διορθωτική κίνηση είχε ημερομηνία 31 Αυγούστου του 2021.

Η αντίδραση επί της πρότασης δυσπιστίας

Το δεύτερο «όχι» αφορά στην αντίδραση επί της πρότασης δυσπιστίας που υπέβαλε ο Αλέξης Τσίπρας. Κάποιες εισηγήσεις πρότειναν η κυβέρνηση να σηκώσει το γάντι και να προκηρύξει πρόωρες εκλογές. Και αυτοί γιατί κάποιοι εκτιμούν ότι η συγκυρία θα βόλευε τη ΝΔ. Μπορεί η κυβέρνηση να μην περνά και την καλύτερη της περίοδο, αλλά την ίδια στιγμή μία πρόωρη προσφυγή θα αιφνιδίαζε και τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και εν μέρει και το ΚΙΝΑΛ. Παρόλα αυτά ο πρωθυπουργός φαίνεται να μένει πιστός στη γραμμή που έχει χαράξει ότι οι εκλογές θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Για την πρόταση δυσπιστίας που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση δε δείχνουν να ανησυχούν. Κυβερνητικές πηγές τονίζουν ότι μέσω της κίνησης αυτής ο κ. Τσίπρας προσπαθεί να αντιμετωπίσει τα δικά του πολιτικά αδιέξοδα. «Βλέποντας ότι παρά την καταστροφολογία, όχι μόνο δεν ανακάμπτει δημοσκοπικά, αλλά -όπως είχε πει ο Κυριάκος Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής και καταγράφουν πλέον οι δημοσκοπήσεις- δίνει αγώνα για τη δεύτερη θέση, επιχειρεί να συσπειρώσει το κόμμα του και να ξεφύγει, μέσω της πόλωσης, από τη γωνία όπου βρίσκεται. Στη διάρκεια της κοινοβουλευτικής διαδικασίας, που προβλέπεται θα φανεί ανάγλυφα, τι εκφράζει και τι υπηρετεί ο καθένας», τονίζουν χαρακτηριστικά.

Ως προς τη στάση του προέδρου του ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη στην κυβέρνηση σημειώνουν ότι δε συμβιβάζονται αυτά που είπε ο κ. Ανδρουλάκης, ότι δηλαδή το ΚΙΝΑΛ υπερψηφίζει την πρόταση δυσπιστίας του ΣΥΡΙΖΑ κατά της κυβέρνησης και από την άλλη να υποστηρίζει ότι δεν είναι ώρα τώρα να γίνουν εκλογές. «Τελικά η αυτόνομη πορεία αποδεικνύεται εξαιρετικά δύσκολη όταν δεν μένει σύνθημα, αλλά πρέπει να αποδειχθεί στην πράξη», σημειώνουν οι ίδιες πηγές.

Η ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία

Σημαντικά ζητήματα για την κυβέρνηση είναι η ψήφος εμπιστοσύνης προς τη χώρα και την οικονομία που έδωσε εκ νέου JP Morgan, με την επένδυση που έγινε γνωστή κατά τη συνάντηση του κ. Μητσοτάκη με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του οργανισμού Jamie Dimon. O χρηματοοικονομικός οργανισμός, ένας από τους μεγαλύτερους παγκοσμίως, ανακοίνωσε ότι επένδυσε για την απόκτηση περίπου του 49% της διαδικτυακής τράπεζας Viva Wallet.

Τέλος σε ό,τι αφορά στην πανδημία η αποκλιμάκωση των μέτρων που ξεκινά από αύριο Δευτέρα προκαλεί μια συγκρατημένη αισιοδοξία στην κυβέρνηση και τον κρατικό μηχανισμό ότι ο στόχος να γίνει η πανδημία ενδημία έρχεται κοντύτερα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.01.2022
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.