Σε δύο «όπλα» τα οποία διαθέτουν πλέον οι γιατροί της χώρας οφείλεται η σταθεροποίηση των νέων νεκρών από την ασθένεια COVID-19 που προκαλεί ο νέος κορονοϊός Sars Cov-2 και προκύπτει από τις καθημερινές επιδημιολογικές εκθέσεις του ΕΟΔΥ.
Ο Συμεών Μεταλλίδης, αναπληρωτής καθηγητής Παθολογίας και Λοιμωξιολογίας ΑΠΘ στην Α' Παθολογική Κλινική του ΑΧΕΠΑ και μέλος της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας για την πανδημία εξηγεί μιλώντας στο makthes.gr, ότι «δεν έχει αλλάξει κάτι στα θεραπευτικά πρωτόκολλα» των ασθενών με COVID-19. «Η μόνη λογική που έχει αλλάξει, είναι ότι έχουν αλλάξει τα κριτήρια και η εμπειρία των γιατρών, με αποτέλεσμα να ξέρουν πότε θα πρέπει να νοσηλευθεί ένας άρρωστος, ώστε να μη χαθεί πολύτιμος χρόνος, γιατί κάποια φάρμακα μπορούν να δρουν στα αρχικά στάδια της νόσου», προσθέτει ο κ. Μεταλλίδης.
Ίδιες οι πιθανότητες επιβίωσης των διασωληνωμένων
Ερωτηθείς εάν έχουν βελτιωθεί οι πιθανότητες ίασης στους ασθενείς που φθάνουν στο σημείο να διασωληνωθούν εντός μίας ΜΕΘ, προειδοποιεί ότι «πάντα όταν φτάνει ένας ασθενής στη διασωλήνωση, θα έχει έναν αυξημένο κίνδυνο θανάτου» και ως εκ τούτου, «στην παρούσα φάση της επιδημίας το κυρίαρχο είναι να μπορούμε να έχουμε την καλύτερη δυνατή νοσηλεία στις ΜΕΘ, δηλαδή να μη φτάσουμε στο σημείο να αναπτύξουμε κρεβάτια "κρίσης" και δεν θα είναι ό,τι καλύτερο για τον άρρωστο».
Σε δύο εβδομάδες τα πρώτα αποτελέσματα για τα φάρμακα που δοκιμάζονται
Στο ερώτημα ποια φάρμακα βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών σήμερα στην Ελλάδα και ειδικότερα στο ΑΧΕΠΑ, ο κ. Μεταλλίδης αναφέρει πως «δοκιμάζονται ανοσοτροποποιητικά φάρμακα, δοκιμάζονται μονοκλωνικά αντισώματα, θα ξεκινήσει μία μελέτη με μονοκλωνικά αντισώματα, ολοκληρώθηκε μία μελέτη που χορηγούσαμε υπεράνοσο ανοσοσφαιρίνη, δηλαδή αντισώματα από ασθενείς και αναμένουμε κάποιες μελέτες με κάποια εισπνεόμενα αντιικά φάρμακα».
Από τα παραπάνω φάρμακα, δεν υπάρχουν αποτελέσματα για τη μέχρι στιγμής αποτελεσματικότητάς τους, διότι «όλες αυτές οι μελέτες είναι σχεδιασμένες να είναι διπλές τυφλές μελέτες, δηλαδή ο ασθενής παίρνει το φάρμακο, ή ένα εικονικό φάρμακο». Σε αυτή τη διαδικασία οι γιατροί δεν γνωρίζουν ποιος ασθενής λαμβάνει τι, οπότε «δεν μπορώ να ξέρω αν το φάρμακο ήταν αποτελεσματικό. Περιμένουμε μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες τα πρώτα συγκεντρωτικά αποτελέσματα» για την υπεράνοσο ανοσοσφαιρίνη, διευκρινίζει ο καθηγητής του ΑΠΘ.
Για τα αποτελέσματα των υπόλοιπων κλινικών δοκιμών, θα πρέπει πρώτα να «τρέξουν» οι μελέτες σε όλο τον κόσμο, τονίζει ο ίδιος.
Οι εμβολιασμοί το δεύτερο «όπλο»
Το δεύτερο «όπλο» των γιατρών στο τρίτο «κύμα» της πανδημίας είναι οι πάνω από 600.000 εμβολιασθέντες πολίτες, 75 ετών και άνω.
Μπορεί το συνολικό ποσοστό εμβολιαστικής κάλυψης του πληθυσμού να είναι μικρό σαν συνολικό νούμερο, ωστόσο αυτές από τους 600.000 εμβολιασμούς ηλικιωμένων, «αναμένουμε για το σύστημα Υγείας να βελτιώσει την ανάγκη των νοσηλειών. Βεβαίως είναι ήδη ένα πολύ σημαντικό όπλο», δεδομένου ότι οι ευπαθείς ομάδες μεγάλης ηλικίας είναι αυτές που καταλήξαν κατά κύριο λόγο, παρατηρεί ο κ. Μεταλλίδης.
Ο εμβολιασμός «δεν θα εξαφανίσει τη νόσο», αλλά θα μειώσει τη θνητότητα σε όλους τους ασθενείς, καταλήγει ο καθηγητής.