Με στόχο την προώθηση των ελληνικών τροφίμων και οίνων σε νέες αγορές διοργανώνεται η 31η Detrop, σε συνδυασμό με την Oenos, που εκτός από τον εμπορικό της χαρακτήρα είναι και ένα γαστρονομικό γεγονός. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δοκιμάσουν νέες γεύσεις, superfoods, πιάτα με άρωμα Ελλάδας, με τιμώμενη περιοχή την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Στο πλαίσιο της Detrop θα ανακοινωθούν οι νικητές των Food Experts Awards 2023, των διεθνών βραβείων καινοτομίας και αριστείας του κλάδου τροφίμων και ποτών.
Επίσης, διοργανώνεται ο διεθνής διαγωνισμός μαγειρικής νοτίου Ευρώπης, που υποστηρίζεται από την παγκόσμια ένωση αρχιμαγείρων, με 27 διαφορετικές κατηγορίες. Οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν και να δοκιμάσουν καινοτόμα προϊόντα στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο «Food Trends», ενώ οι εκθέτες θα παρουσιάζουν τα προϊόντα τους, μέσα από ιδανικούς συνδυασμούς που θα ετοιμάζει ομάδα σεφ, στην ενότητα «Detrop Bites», αλλά και το «Pairing Bar» όπου οι οίνοι θα συνδυάζονται με τα τρόφιμα των δύο εκθέσεων.
Οι καλύτερες ποικιλίες ελιάς και ελαιολάδου θα παρουσιαστούν στην ενότητα Golden Olive Expo, ενώ θα υπάρχει ειδικός χώρος γευσιγνωσίας. Παράλληλα θα πραγματοποιηθεί ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας εξαιρετικών ελαιολάδων Olive Oil Trophy, και ο διεθνής διαγωνισμός ποιότητας επιτραπέζιων ελιών «Table Olives Throphy».
Συμμετέχουν συνολικά 420 εκθέτες από δέκα χώρες και 140 ξένοι αγοραστές και εμπορικοί επισκέπτες, που είναι εισαγωγείς με εμπειρία στην προώθηση και πώληση ελληνικών προϊόντων στο εξωτερικό. Την έκθεση αναμένεται να επισκεφτούν εμπορικοί επισκέπτες από 19 χώρες, μεταξύ των οποίων μεγάλες ομαδικές συμμετοχές από τη Βόρεια Μακεδονία και τη Βουλγαρία. Από την τιμώμενη περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης θα συμμετάσχουν 30 εκθέτες και από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας 54 εκθέτες.
Τα περίπτερα των εκθετών καλύπτουν εκθεσιακό χώρο 15.000 τ.μ. στα περίπτερα 8,9,10,13 και 15. Τα εγκαίνια θα πραγματοποιήσει το Σάββατο 18 Φεβρουαρίου ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς, ενώ η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τη Δευτέρα 20 Φεβρουαρίου.
Η Detrop είναι η πιο παλιά έκθεση τροφίμων και ποτών. Πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’70 και το όνομά της είναι μεταγραφή στα greeklish του ονόματος Διεθνής Έκθεση Τροφίμων και Ποτών. Από φέτος θα γίνει και η πρώτη έκθεση που στοχεύει να έχει μηδενικά απορρίμματα, καθώς θα γίνεται διαχωρισμός και κατά το δυνατόν ανάκτηση των απορριμμάτων.
Μετά το πέρας της Detrop & Oenos, στο εκθεσιακό ημερολόγιο της ΔΕΘ ακολουθεί η Agrothessaly 2-5 Μαρτίου στη Λάρισα, η Athens Jewellery 3-6 Μαρτίου στο εκθεσιακό κέντρο της Αθήνας, και 31 Μαρτίου, 1-2 Απριλίου με μια νέα έκθεση για την κυκλική οικονομία.