«Είναι πολλά αυτά που πρέπει ακόμη να γίνουν» έγραψε πριν από μερικές ημέρες ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη φετινή έκδοση του «Our World», όπου ήταν το τιμώμενο πρόσωπο.
Στη γραπτή παρέμβασή του, ο πρωθυπουργός σημείωσε με νόημα ότι «το να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε δεν σημαίνει ότι έχουμε ήδη φτάσει, γιατί ο δρόμος θα είναι μακρύς και δεν θα πρέπει να υποτιμούμε τις αυξανόμενες πολυπλοκότητες που καθιστούν το σημερινό κόσμο εξαιρετικά απρόβλεπτο».
Σε αυτές τις λίγες λέξεις συμπυκνώνεται με πολύ μεστό τρόπο ο επτάμηνος απολογισμός της κυβέρνησης της ΝΔ και του Κυριάκου Μητσοτάκη, μιας περιόδου που ο ίδιος ο πρωθυπουργός τιτλοφόρησε ως «η προοδευτική διακυβέρνηση που απαιτεί μεταρρυθμιστική ηγεσία».
Με τις μεταρρυθμίσεις, τη φράση «το είπαμε, το κάναμε» και τη μεγάλη παραγωγή νομοθετικού έργου να αποτελούν τους βασικούς μπούσουλες της στρατηγικής της περιόδου, αλλά και τη μεγάλη ταχύτητα με την οποία κινήθηκε η κυβέρνηση σε πολλές από τις περιπτώσεις που διαχειρίστηκε. Με αποτέλεσμα να υπάρξει μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη στην οικονομία και η Ελλάδα να επιστρέψει -για πρώτη φορά έπειτα από δώδεκα χρόνια- στις αγορές με την έκδοση 15ετούς ομολόγου. «Γνωρίζω πόσο σκληρή δουλειά μάς περιμένει ακόμη. Και ότι τόσο η κοινή γνώμη όσο και η πλειοψηφία του πολιτικού κόσμου έχουν ήδη αγκαλιάσει τη νέα Πρόεδρο της Δημοκρατίας Αικατερίνη Σακελλαροπούλου, την πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει αυτό το αξίωμα στην ιστορία της Ελλάδας», σημείωσε ο πρωθυπουργός.
Μετριοπάθεια στην πολιτική
Μάλιστα, ο κ. Μητσοτάκης θεωρεί ότι η Ελλάδα δείχνει σήμερα στην Ευρώπη ότι η επιστροφή της μετριοπάθειας στην πολιτική δεν είναι απλώς εφικτή αλλά ιδιαίτερα επωφελής, καθώς θέτει τα θεμέλια του μέλλοντος.
Το διήμερο που μας πέρασε ο πρωθυπουργός συμμετείχε στις εργασίες του έκτακτου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, που έγινε στις Βρυξέλες με αντικείμενο το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την περίοδο 2021 - 2027. Σε αυτές ο πρωθυπουργός προσήλθε με τη γραμμή «δεν μπορούμε να κάνουμε περισσότερα με λιγότερα». Αυτό ήταν και το μότο που ακολούθησε: «Θέλουμε να διαφυλάξουμε τα εισοδήματα των αγροτών αλλά και να τους βοηθήσουμε να κάνουν τη μετάβαση σε έναν τρόπο παραγωγής, ο οποίος να είναι πιο φιλικός προς το περιβάλλον. Διεκδικούμε περισσότερους αναπτυξιακούς πόρους, δηλαδή ένα μεγαλύτερο ΕΣΠΑ. Για να μπορέσουμε να υποστηρίξουμε ακόμη περισσότερο την ισχυρή ανάπτυξη που ήδη διαπιστώνουμε στην ελληνική οικονομία, να δημιουργήσουμε περισσότερες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας, κυρίως στην περιφέρεια. Διεκδικούμε πόρους για να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη τη δίκαιη μετάβαση σε μία οικονομία χαμηλών εκπομπών», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά την προσέλευσή του στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Η προσθήκη στη δήλωσή του φωτογραφίζει την πρώτη σοβαρή πολυπλοκότητα ή μεγάλο αγκάθι που έχει να αντιμετωπίσει η κυβέρνησή του το επόμενο διάστημα.
«Διεκδικούμε έμπρακτη αλληλεγγύη και όχι απλά στα λόγια την αντιμετώπιση του προσφυγικού - μεταναστευτικού προβλήματος και στη φύλαξη των συνόρων, καθώς τα ελληνικά σύνορα είναι και ευρωπαϊκά σύνορα», ήταν τα λόγια του.
Ανησυχούν οι παλινωδίες
Νο 1 λοιπόν το μεταναστευτικό, που δημιουργεί πολλούς προβληματισμούς αλλά και έντονες ανησυχίες στις τοπικές κοινωνίες ιδιαίτερα των νησιών του Βορείου Αιγίου που έχουν επιφορτιστεί και το μεγαλύτερο βέρος των προσφύγων που έρχονται στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση μάλλον υποτίμησε το πρόβλημα, κάτι που φάνηκε και από την αρχική της απόφαση να καταργήσει το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής που είχε δημιουργήσει ο ΣΥΡΙΖΑ και τελικά να το επαναλειτουργήσει. Σε δεύτερη φάση έδειξε μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, προχωρώντας στην υλοποίηση των κλειστών κέντρων, που ανακοίνωσε. Όμως οι αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών ήταν μεγάλες, με αποτέλεσμα να υπάρχει η εκτίμηση ότι χρειάζεται μία μεγαλύτερη αποφασιστικότητα, για να προχωρήσουν οι τελικές αποφάσεις. «Βλήμα εκτοξευθέν δεν επανέρχεται» τονίζει έμπειρος γαλάζιος παράγοντας, υπονοώντας ότι όταν η κυβέρνηση λέει κλειστά κέντρα, το λέει και το εννοεί και δεν το ξανασκέφτεται.
Δεύτερο αγκάθι αποτελούν τα εθνικά θέματα, που λόγω της επιθετικότητας που επιδεικνύει η Τουρκία και ο Ταγίπ Ερντογάν έχουν επαναφέρει στην καθημερινή επικαιρότητα το θέμα. Εδώ δύο είναι τα ζητήματα: η επίδειξη σθεναρής και ενιαίας στάσης και των κομμάτων καθώς και όλων των παραγόντων εντός της κυβέρνησης αλλά και το να μείνει αλώβητη η προσπάθεια ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας. «Σκεφτείτε μόνο πως μία έξαρση της έντασης με την Τουρκία αλλά και οι εικόνες από τα ελληνικά νησιά που είναι γεμάτα από πρόσφυγες μπορούν να επηρεάσουν τους επόμενους μήνες την πορεία του ελληνικού τουρισμού για τα επόμενα χρόνια», τονίζεται χαρακτηριστικά.
Τρίτο αγκάθι μπορεί να αποτελέσει το ασφαλιστικό που μπήκε για τα καλά στη δημόσια συζήτηση με την κατάθεση του νέου νομοσχεδίου, που την Πέμπτη πέρασε από την αρμόδια επιτροπή της Βουλής. Εδώ καταγράφονται μια κριτική και ένα ερώτημα: η κριτική περιλαμβάνει τη θέση ότι τελικά ο νόμος Κατρούγκαλου δεν καταργήθηκε. Και το ερώτημα αφορά το ζήτημα του πώς θα περάσουν στο σύνολο της ελληνικής κοινής γνώμης οι αλλαγές που υλοποιεί η κυβέρνηση. Σε ένα θέμα που τα βρήκαν σκούρα πολλές από τις προηγούμενες κυβερνήσεις.
Το φάουλ
Το ποδόσφαιρο και η στρογγυλή μπάλα είναι το αγκάθι Νο 4, που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Μπορεί οι τόνοι της αντιπαράθεσης με τις κινήσεις που έκανε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης να έπεσαν, όμως όσο προχωρά ο καιρός και το πρωτάθλημα της Σούπερ Λιγκ βαδίζει προς την κρίσιμη τελική ευθεία, ο γόρδιος δεσμός πρέπει να λυθεί. Το μνημόνιο που ευαγγελίστηκε η κυβέρνηση αποδεικνύεται ένα δύσκολο εγχείρημα και θεωρείται πολύ αισιόδοξο το σενάριο να υπογραφεί εντός του Φεβρουαρίου. Ταυτόχρονα, ο παράγοντας τύχη έβγαλε στο πλαίσιο του κυπέλου άλλες δύο αναμετρήσεις μεταξύ του ΠΑΟΚ και του Ολυμπιακού, που είναι βασικοί πρωταγωνιστές στη μάχη του ποδοσφαίρου. Έτσι τα δύο μεταξύ τους play off ματς κάνουν 5 το συνολικό αριθμό των αναμετρήσεων μεταξύ των δύο ομάδων (μαζί με τη σημερινή αναμέτρηση στο πλαίσιο του πρωταθλήματος), κάτι που μεγαλώνει την πιθανότητα απρόβλεπτων γεγονότων.
Νο 5 το αγκάθι που λέγεται κυβέρνηση. «Υπάρχει απειρία και έλλειψη στιβαρής κεντρικής διοίκησης και συντονισμού», λέει αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας, που θεωρεί ότι τρεις κεντρικοί κυβερνητικοί παίκτες (Γ. Γεραπετρίτης, Γ. Σκέρτσος και Γ. Δημητριάδης) καλούνται να διευθετήσουν καθημερινά δεκάδες ζητήματα. «Όσο λιγότεροι πασόκοι και εξωκοινοβουλευτικοί υπάρχουν τόσο περισσότερο λαοπρόβλητη θα είναι η κυβέρνησή μας» σημειώνει έτερος παλιός κομματικός παράγοντας.
Τέλος υπάρχουν και αυτοί που ζητούν ακόμη πιο πολλές και γενναίες μεταρρυθμίσεις που, επειδή δεν γίνονται, είναι το πρόβλημα Νο 6. Με ιδιωτικοποιήσεις στις αστικές συγκοινωνίες, μεταφορά του ΕΝΦΙΑ στους δήμους και τολμηρή αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 23 Φεβρουαρίου 2020