Σε καταφύγια για τη… μνήμη, όταν αυτή αρχίζει να ασθενεί, μετατρέπονται καθημερινά οι ειδικοί συμβουλευτικοί σταθμοί που λειτουργούν σε δήμους της Θεσσαλονίκης, στους οποίους καταφεύγουν καθημερινά εκατοντάδες πάσχοντες από άνοια και Αλτσχάιμερ, ακόμη και υγιής πληθυσμός, προκειμένου να υποβληθεί σε ένα πρώτο τεστ πρόληψης. Η παροχή υπηρεσιών είναι εντελώς δωρεάν και γίνεται από εξειδικευμένο προσωπικό, φροντιστές που υποστηρίζουν τους πάσχοντες και τις οικογένειές τους.
Δεδομένης μάλιστα της έλλειψης κρατικών δομών, παρά μόνο τα παραρτήματα της Εταιρείας Alzheimer, οι δημοτικές αυτές δομές που στήνονται από το Ελληνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων έχουν ήδη μεγάλη ζήτηση και έχουν καταφέρει να αποσυμφορήσουν σημαντικά τα ιατρεία πρόληψης της εταιρείας, καθώς πρόκειται για μία νόσο που βρίσκεται ανάμεσα στις πέντε που κλιμακώνεται διαρκώς, κυρίως στο δυτικό κόσμο.
Η προσέλευση στους συμβουλευτικούς σταθμούς που λειτουργούν στους δήμους Παύλου Μελά, Πυλαίας - Χορτιάτη, Καλαμαριάς, Δέλτα και Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη είναι μεγάλη, καθώς αποτελούν ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής, της συμβουλευτικής αλλά και της υποστήριξης ατόμων που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης ή πάσχουν από άνοια και Alzheimer.
«Δυστυχώς, παρότι η νόσος είναι κλιμακούμενη, δεν υπάρχουν κρατικές δομές και την ανάγκη πρόληψης αλλά και ένα είδος θεραπείας έρχονται να καλύψουν οι δομές που λειτουργούν στους δήμους. Οι πάσχοντες βεβαίως απευθύνονται στα παραρτήματα της εταιρείας Alzheimer σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου λειτουργούν κέντρα διαχείρισης της νόσου, με τη λογική της πρόληψης, ωστόσο υπάρχει μεγάλη ζήτηση και μπορούν όλοι να ικανοποιηθούν» ανέφερε η υπεύθυνη του συμβουλευτικού σταθμού στο δήμο Παύλου Μελά, Κούλα Καρυπίδου.
Ομάδες ενίσχυσης της μνήμης
Ο συμβουλευτικός σταθμός στο δήμο Παύλου Μελά άρχισε να λειτουργεί τον Μάρτιο του 2019 και ασχολείται με τη νόσο της άνοιας. Λειτουργεί τρεις φορές την εβδομάδα, κάθε Τρίτη και Πέμπτη: Ιατρείο μνήμης, επανεξετάσεις, κάθε Τετάρτη και Πέμπτη καταγραφή περιστατικών, ομάδες ενίσχυσης μνήμης, πληροφορίες-καθοδήγηση φροντιστών.
«Οι καταγραφές περιστατικών άρχισαν τον Απρίλιο. Συνολικά ο σταθμός έχει δεχτεί περισσότερα από 160 περιστατικά και από αυτά έχει γίνει λήψη ιστορικού και έχουν υποβληθεί σε νευροψυχολογικές δοκιμασίες περίπου 132 άτομα, ενώ εφαρμόζονται test mini mental, moca, test κατάθλιψης και εναλλακτικά άλλα τεστ, αναλόγως με το επίπεδο)» σημείωσε η κ. Καρυπίδου και πρόσθεσε πως σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται ενημέρωση για το ιατρείο μνήμης και προτρέπονται να επισκεφτούν τη νευρολόγο του σταθμού, καθώς και να ενταχθούν στις ομάδες ενίσχυσης μνήμης.
Ο σταθμός λειτουργεί σε δημοτικό κτίριο στη Σταυρούπολη, στην οδό Τζαβέλα 12, κοντά στο ΚΑΠΗ της περιοχής. «Η δομή αυτή είναι ακόμη μία που στήσαμε στο πλαίσιο της κοινωνικής μας πολιτικής με στόχο να προσφέρουμε φροντίδα σε πολίτες που έχουν ανάγκες, σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού» τόνισε μιλώντας στη «ΜτΚ» η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής Παύλου Μελά Χαρά Αμανατίδου.
Στους άλλους δήμους
Στο δήμο Πυλαίας - Χορτιάτη η εκκίνηση του συμβουλευτικού σταθμού για την άνοια, που βρίσκεται στο Πανόραμα, έγινε τον Απρίλιο του 2019 και αποτελεί ακόμη ένα σημαντικό και ουσιαστικό βήμα για την ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής, της συμβουλευτικής αλλά και της υποστήριξης ατόμων που πάσχουν από άνοια και Alzheimer. Μάλιστα, στην πρώτη ενημερωτική εκδήλωση του σταθμού, η βασική ομιλήτρια της ημερίδας ήταν η πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Νόσου Alzheimer και συγγενών διαταραχών, καθηγήτρια του ΑΠΘ Δρ. Μάγδα Τσολάκη, η οποία έδωσε απαντήσεις στο ερώτημα «Πώς να προφυλαχθώ από την άνοια».
Η κ. Τσολάκη σημείωσε ότι η εμφάνιση της νόσου Alzheimer οφείλεται σε αίτια κληρονομικά, αλλά και σε άλλους παράγοντες, ενώ επισήμανε ότι προλαμβάνεται αν αντιμετωπιστούν προβλήματα όπως η κατάθλιψη και το άγχος, η διακοπή του καπνίσματος και η υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής.
Ο συμβουλευτικός σταθμός για την άνοια του δήμου Δέλτα άρχισε να λειτουργεί πριν από έναν μήνα στη Χαλάστρα, για την υποστήριξη των πασχόντων και των οικογενειών τους θα αρχίσει να λειτουργεί στο χώρο του ΚΑΠΗ Χαλάστρας.
Η δημιουργία του εντάσσεται στο πρόγραμμα «Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους Δήμους της Ελλάδας», το οποίο υλοποιεί η Εταιρεία Alzheimer Αθηνών σε συνεργασία με το Εθνικό Διαδημοτικό Δίκτυο Υγιών Πόλεων ΕΔΔΥΠΠΥ.
Ο σταθμός λειτουργεί κάθε Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 8.30 - 14.00 για άτομα που αντιμετωπίζουν προβλήματα μνήμης, μέλη των οικογενειών τους οποιασδήποτε ηλικίας και άτομα άνω των 65 ετών, που επιθυμούν να εξεταστούν ή να συμμετέχουν σε δράσεις πρόληψης. Επίσης, λειτουργεί και για τους επαγγελματίες υγείας και ψυχικής υγείας, τους εργαζόμενους σε τοπικούς φορείς αλλά και για οποιονδήποτε ενδιαφέρεται να ενημερωθεί για την άνοια.
Η προσέλευση δημοτών γίνεται ελεύθερα, αφού έχει προηγηθεί επικοινωνία, ενώ απαραίτητη προϋπόθεση παροχής οποιασδήποτε υπηρεσίας είναι η συναίνεση του ατόμου με την ενυπόγραφη συγκατάθεση σε ειδική φόρμα, σύμφωνα με την αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων.
Σύμφωνα με τους υπευθύνους, στην περίπτωση που υπάρξουν σημαντικά ευρήματα, το άτομο παραπέμπεται σε ιατρό ειδικότητας νευρολόγου ή στον ιατρό του ιατρείου μνήμης του συμβουλευτικού σταθμού, που θα δημιουργηθεί μετά το πέρας της εξάμηνης λειτουργίας του σταθμού.
Σύντομα στο δήμο Λαγκαδά
Την έναρξη λειτουργίας συμβουλευτικού σταθμού για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer ανακοίνωσε και ο δήμος Λαγκαδά, στο πλαίσιο του προγράμματος «Δημιουργία Δικτύου Συμβουλευτικών Σταθμών για την Άνοια στους δήμους της Ελλάδας».
Αναφερόμενος στη νέα δομή, ο δήμαρχος Λαγκαδά Ιωάννης Ταχματζίδης επισήμανε ότι είναι πολύ σημαντικό ότι μέσω αυτού του προγράμματος επικεντρωνόμαστε στην πρόληψη. «Με την έναρξη λειτουργίας του συμβουλευτικού σταθμού, ο δήμος Λαγκαδά μεριμνά για την ευαισθητοποίηση και την έγκαιρη αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer με τη δημιουργία φιλικών κοινοτήτων» σημείωσε ο ίδιος.
Την πρωτοβουλία του δήμου χαιρέτισε και η πρόεδρος της Εταιρείας Alzheimer Αθηνών Δρ. Παρασκευή Σακκά, τονίζοντας πως σε μία κοινότητα φιλική προς την άνοια, τα άτομα με άνοια έχουν πρόσβαση σε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία, απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας φροντίδα και νιώθουν ενσωματωμένοι, με δυνατότητα συμμετοχής, επιλογής και ελέγχου της καθημερινότητάς τους. «Μία κοινότητα φιλική προς την άνοια αποτελείται από μεμονωμένα άτομα, επιχειρήσεις, οργανισμούς, υπηρεσίες και δημόσιους φορείς, μέσα συγκοινωνίας, δημόσιους χώρους που υποστηρίζουν τις ανάγκες των ατόμων με άνοια» ανέφερε χαρακτηριστικά.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16 Φεβρουαρίου 2020