ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα κορονοπάρτι επιβραδύνουν την αποκλιμάκωση

Θεολόγος Ηλιού07 Ιουνίου 2021

Τα κορονοπάρτι σε υπαίθριους χώρους επέστρεψαν και πολλαπλασιάζονται κάθε εβδομάδα. Σε σπίτια με μαζώξεις φίλων και γνωστών αλλά και σε υπαίρθριους χώρους με εκατοντάδες νέους που μόνο κοινό έχουν μία «πρόσκληση» ή ενημέρωση μέσω των μέσων μαζικής δικτύωσης (social media). Το φαινόμενο εξελίσσεται τις τελευταίες εβδομάδες έντονα, ενώ πλέον υπάρχουν νέες ευφάνταστες ιδέες από παρέες νέων που διοργανώνουν κρυφά ιδιωτικά πάρτι στα προάστια της πόλης.

Μέσα σε 15 ημέρες υπήρχαν τρεις εισαγγελικές παρεμβάσεις για τα πάρτι που διοργανώνονται στον υπαίθριο χώρο του ΑΠΘ, μπροστά από τη Φιλοσοφική Σχολή. Μετά από καταγγελίες για δυνατή μουσική και τις τελευταίες εικόνες που κυκλοφόρησαν στο διαδίκτυο, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης έδωσε εντολή να διεξαχθεί προκαταρκτική εξέταση για να εντοπιστούν οι διοργανωτές και να αποδοθούν οι προβλεπόμενες ποινικές ευθύνες.

Τα πάρτι στο ΑΠΘ, όπως πάντα, γίνονται γνωστά μέσα από σελίδες στο Facebook και το Instagram. Φαίνεται πως το ραντεβού πλέον είναι καθιερωμένο για τα βράδια της Παρασκευής και του Σαββάτου. Λίγη ώρα πριν την απαγόρευση κυκλοφορίας και το κλείσιμο των καταστημάτων εστίασης, φοιτητές και νεαρά άτομα κατευθύνονται προς το Αριστοτέλειο, συγκεντρώνονται στα γρασίδια της Φιλοσοφικής και το πάρτι με άφθονο αλκοόλ, ηχεία και χορό τελειώνει τα ξημερώματα.

Μάλιστα, το περασμένο Σάββατο, από νωρίς το απόγευμα υπήρχαν αστυνομικές δυνάμεις πέριξ του ΑΠΘ για να αποτραπεί ένα νέο πάρτι. Ωστόσο όταν αποχώρησαν, οι νέοι βρήκαν ξανά δίοδο και χωρίς να τηρείται κανέναν μέτρο προστασίας από τον κορονοϊό διασκέδαζαν μέχρις τις πρώτες πρωινές ώρες. Δεν είναι λίγοι αυτοί που λένε ότι μοιάζει ακατόρθωτο να απομακρυνθεί το πλήθος μέσα από το ΑΠΘ από την αστυνομία, όταν ξεπερνούν τα 1.000 άτομα οι συγκεντρωμένοι.

Όμως, εκτός από παράνομο και ενοχλητικό για τους περίοικους αλλά και τους ασθενείς στα νοσοκομεία ΑΧΕΠΑ και Γεννηματά, τα πάρτι αυτά μπορούν να εκτροχιάσουν ξανά την πορεία της πανδημίας.

«Δεν υπάρχει καμία συναίνεση από την πλευρά της πρυτανείας. Παραβιάζονται τα μέτρα σε αυτά τα πάρτι και είναι εξαιρετικά επικίνδυνο. Εμείς, προχωρούμε κάθε φορά σε αναφορές και καταγγελίες, ώστε να σταματήσει αυτό το φαινόμενο» αναφέρει στη «ΜτΚ» ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ευστράτιος Στυλιανίδης.

Πώς στήθηκε το πάρτι στο δάσος

Το προηγούμενο Σάββατο είδαμε και ένα πρωτότυπο κορονοπάρτι που στήθηκε στη μέση του πουθενά σε δασική περιοχή. Σύμφωνα με πληροφορίες μία παρέα νέων από τη Θέρμη το διοργάνωσε σε «μυστικό» μέρος ανάμεσα στον Χορτιάτη και το Πανόραμα.

Οριοθέτησαν το χώρο με κορδέλες και όποιος ήθελε να περάσει πλήρωνε είσοδο 5 ευρώ. Βέβαια, όποιος πήγε στο πάρτι πήρε ιδιωτική πρόσκληση μέσω των social media, όπως και οδηγίες για να εντοπίσουν το σημείο. Το σκηνικό θύμιζε ένα ανοιχτό club, καθώς είχε όλα όσα χρειαζόταν: ανθρώπους που ήταν στην υποδοχή, φωτορυθμικά, dj και μπαρ με δεκάδες μπουκάλια. Όσοι συμμετείχαν, μέσα από Instastory έδειχναν πόσο καλά περνούν έως τις 5 το πρωί και μιλούσαν για κάτι πρωτότυπο, που αν δεν βιώναμε ημέρες πανδημίας, πραγματικά θα αποτελούσε μία πρόταση διασκέδασης. Ωστόσο, οι στενές επαφές, ο χορός, η δυνατή μουσική που οδηγεί σε φωνές και μεγαλύτερη εκτόξευση σταγονιδίων σε μία ηλικιακή ομάδα που ακόμα δεν έχει προλάβει να εμβολιαστεί σε μεγάλο ποσοστό, αποτελούν κίνδυνο. Όπως κίνδυνο αποτελεί και ένα ανεξέλεγκτο πάρτι σε δασική περιοχή, όπου μπορεί να ξεσπάσει φωτιά.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «ΜτΚ», την ίδια ώρα το ίδιο βράδυ έγινε κορονοπάρτι και σε υπαίθριο χώρο στην Ευκαρπία. Μάλιστα, σε αυτό συμμετείχαν rappers και επίσης υπήρχε δυνατή μουσική.

Πρέπει να σημειωθεί όμως ότι τελευταία στα social media βλέπουμε πολλούς που ανεβάζουν στιγμές από «ιδιωτικά πάρτι» με δεκάδες ή και εκατοντάδες άτομα. Ανάμεσά τους γνωστοί καλλιτέχνες, dj, ποδοσφαιριστές και επιχειρηματίες. Φαίνεται πως είναι ένα φαινόμενο που εξαπλώνεται συνεχώς ως ένα νέο μοντέλο διασκέδασης, που δεν αποκλείεται να παραμείνει και μετά την άρση των μέτρων.

Πώς μεταφράζονται σε κρούσματα

«Οι συνωστισμοί που παρατηρούνται σε αυτά τα πάρτι ήδη επηρεάζουν την πορεία της πανδημίας» δηλώνει στη «ΜτΚ» ο πνευμονολόγος του «Παπανικολάου» και αν. καθηγητής Πνευμονολογίας-Λοιμωξιολογίας στο ΑΠΘ Ιωάννης Κιουμής.

Μπορεί να μην αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα, αλλά τα κορονοπάρτι επιβραδύνουν την αποκλιμάκωση, σύμφωνα με τον κ. Κιουμή. «Η παράβαση των μέτρων σε αυτά τα πάρτι, έχει ως αποτέλεσμα να εξελίσσεται βραδύτερα η αποκλιμάκωση που αναμένουμε. Θα μπορούσαμε να έχουμε γρηγορότερα αποτελέσματα. Όπως μπορεί ανά πάσα στιγμή να ανατραπεί η κατάσταση. Τα πάρτι που γίνονται στο ΑΠΘ και σε άλλα μέρη μπορούν να αποτελέσουν θρυαλλίδα ανατροπής» εξηγεί ο καθηγητής.

Ανάμεσα στα πάρτι σε κλειστούς και ανοιχτούς χώρους, δεν υπάρχει σίγουρη απάντηση για το που υπάρχει μεγαλύτερη επικινδυνότητα. «Κανείς δεν ξέρει αν τα 20 άτομα μέσα σε ένα κλειστό χώρο ισοδυναμεί σε επικινδυνότητα με 100 άτομα σε ανοιχτό χώρο. Το μόνο σίγουρο είναι πως και στις δυο περιπτώσεις ο χορός, το τραγούδι και οι στενές επαφές προκαλούν εστίας υπερματάδοσης» αναφέρει ο κ. Κιουμής.

Το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης

Στα θετικά, όμως, το ιικό φορτίο στα λύματα της Θεσσαλονίκης δείχνει σταθεροποίηση, ενώ το τελευταίο διάστημα διαπιστώνεται μία πτωτική πορεία. «Πριν δύο εβδομάδες είχαμε πτωτική τάση, την περασμένη εβδομάδα είδαμε σταθεροποίηση. Πιστεύουμε όμως πως θα συνεχίσουμε να πέφτουμε» λέει ο αντιπρύτανης του ΑΠΘ Ευστράτιος Στυλιανίδης, τονίζοντας όμως πως η Θεσσαλονίκη βρίσκεται ακόμα στο «πορτοκαλί».

«Απέχουμε ακόμα από το ‘πράσινο’ στα επίπεδα του ιικού φορτίου στα λύματα. Για παράδειγμα, αν για το ‘πράσινο’ πρέπει να πέσουμε στο βαθμό 10, τώρα είμαστε στο 20» αναφέρει ο κ. Στυλιανίδης για να αντιληφθούμε το σημείο που βρισκόμαστε.

Μπορεί να βοηθήσει η εστίαση;

Οι επιχειρηματίες της εστίασης αναμένουν στα μέσα Ιουνίου την άρση της απαγόρευσης της κυκλοφορίας μετά τις 12.30 π.μ., την λειτουργία εσωτερικών χώρων αλλά και να επιτραπεί η αναπαραγωγή μουσικής στα μαγαζιά τους. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως η τελευταία άρση θα περιορίσει και τα κορονοπάρτι που γίνονται σε υπαίθριους χώρους.

«Αν έχουμε μουσική στους χώρους μας και το ωράριο λειτουργίας επεκταθεί τουλάχιστον έως τις 1.30 π.μ., δεν θα βλέπουμε εικόνες συνωστισμού στα πανεπιστήμια και σε άλλους χώρους» υποστηρίζει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Εστιατόρων και Καφέ Μπαρ Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης. «Είναι λογικό, όσο καλοκαιριάζει, όταν φεύγουν στις 12 π.μ. από τα μαγαζιά να ψάχνουν πλατείες και κορονοπάρτι για να συνεχίσουν το βράδυ τους. Αν απελευθερωθεί πλήρως η κυκλοφορία και η λειτουργία των καταστημάτων, πιστεύουμε πως θα εξαλειφθεί το φαινόμενο» συμπληρώνει.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 6 Ιουνίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.