ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα Ανδρουλάκη για κυβέρνηση, ΣΥΡΙΖΑ και... επόμενη ημέρα – Ζήτησε ισχυρή εντολή- Τι είπε για τις παρακολουθήσεις

Βαγγέλης Στολάκης15 Σεπτεμβρίου 2022

Υπόθεση παρακολούθησης, Predator και επομένη των εθνικών εκλογών ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στην σημερινή συνέντευξη τύπου του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ. Είναι η πρώτη συνέντευξη τύπου που παραχωρεί αρχηγός του κόμματος μετά από οκτώ χρόνια στο πλαίσιο επίσκεψης στη Θεσσαλονίκη για την διοργάνωση.

Αν και ταλαιπωρημένος λόγω του ατυχήματος που είχε και της επέμβασης στην οποία υποβλήθηκε ο κ. Ανδρουλάκης χθες κατά την ομιλία του στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» χρησιμοποίησε ελάχιστα το βοηθητικό σκαμπό που υπήρχε πίσω του προκειμένου να ξεκουραστεί, ενώ σήμερα εξέφρασε την ικανοποίησή του για την μαζική παρουσία στελεχών του κόμματος στο συνεδριακό κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης».

Ο κ. Ανδρουλάκης δέχτηκε σήμερα 48 ερωτήσεις από δημοσιογράφους τις οποίες απάντησε σε μια... μαραθώνια συνέντευξη τύπου που κράτησε περίπου 3,5 ολόκληρες ώρες.

Αναφέρθηκε πολλές φορές στην υπόθεση παρακολούθησης του κινητού του τηλεφώνου από την ΕΥΠ και στην εξεταστική επιτροπή που βρίσκεται σε εξέλιξη καλώντας ουκ ολίγες φορές τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη με νόμιμο τρόπο να άρει το απόρρητο, ώστε ο πρώην διοικητής της κ. Κοντολέων που το επικαλείται να μπορέσει να μιλήσει. «Δεν είναι ζήτημα προσωπικό. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας» επανέλαβε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, σημειώνοντας πως ο ίδιος είναι το θύμα και πως δεν θα τον σύρει κανείς στην παρανομία. Απαντώντας μάλιστα στην «ΜτΚ» που άνοιξε τη διαδικασία των ερωτήσεων είπε «Είναι θράσος από την πλευρά της κυβέρνησης να θέλει να φορτωθώ εγώ τη νομική ευθύνη. Βάσει του νόμου του 2006 ο πρωθυπουργός που προΐσταται των μυστικών υπηρεσιών, μπορεί να άρει το απόρρητο (γιατί καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται) και να μάθει έτσι ο ελληνικός λαός τι έχει συμβεί σ' αυτήν τη νοσηρή υπόθεση. Ο κ. Ανδρουλάκης συνέχισε λέγοντας πως είναι τυπικοί οι λόγοι της ενημέρωσης. "Όλοι γνωρίζουμε τους ουσιαστικού λόγους της παρακολούθησης. Στα 8 χρόνια που ήμουν ευρωβουλευτής, ποτέ δεν ετέθη θέμα εθνικής ασφάλειας και τίθεται ξαφνικά μόλις καταθέτω υποψηφιότητα για πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και εκλείπει η ανάγκη εθνικού κινδύνου μόλις εκλέγομαι πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ".

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έθεσε και το θέμα καταστροφής του υπηρεσιακού φακέλου για την παρακολούθηση του. "Γιατί να με ενημερώσουν, εφόσον λέγεται ότι έχει καταστραφεί ο φάκελος;". Υπάρχει και ζήτημα πλαστογραφήσεων, σύμφωνα με δημοσιεύματα. Πρόκειται για μια διάτρητη και νοσηρή ιστορία", πρόσθεσε και συνέχισε λέγοντας πως "Όλα μου τα βήματα είναι βήματα νομιμότητας. Δε θα με σύρει κανείς στην παρανομία".

Ζήτησε για άλλη μια φορά να χυθεί άπλετο φως για την πλήρη διαλεύκανση της υπόθεσης.

Εξαπέλυσε τα πυρά του κατά του πρωθυπουργού κάνοντας λόγο για «πρωθυπουργό σε πανικό, σε αδιέξοδα που ο ίδιος δημιούργησε» καλώντας και όπως είπε δίνοντάς του μια ακόμα ευκαιρία να επαναφέρει την «ομαλότητα» στην πολιτική σκηνή μέχρι τις εθνικές εκλογές. «Να πάμε σε εκλογές με καλό πολιτικό κλίμα» τόνισε.

«Η παράταξή μας ήταν θεματοφύλακας πάντα» είπε, ενώ για τα σενάρια της επόμενης ημέρας προέτρεψε να μην «βιαζόμαστε, δεν χρειάζεται να κάνουμε σενάρια. Ας έχουμε την λαϊκή ετυμηγορία». «Με ευθύνη και σεβασμό στις αρχές της παράταξης και τις ανάγκες του ελληνικού λαού» σημείωσε ο κ. Ανδρουλάκης.

Σε άλλο σημείο έκανε λόγο για σενάρια Σπίλμπεργκ που υπονομεύουν το μέλλον της Δημοκρατικής Παράταξης, όπως δήλωσε. Κάλεσε Κυριάκο Μητσοτάκη και Αλέξη Τσίπρα εφόσον συμφωνούν να στηρίξει ένας τον άλλο. «Η χώρα χρειάζεται ένα ισχυρό πολιτικό κεφάλαιο. Όχι κουβέντα σεναρίων» δήλωσε.

Μάλιστα ανέφερε πως ο τόπος πρέπει να έχει κυβέρνηση από την πρώτη Κυριακή με «ισχυρή σοσιαλδημοκρατία» και σοσιαλδημοκρατική πολιτική. «Μπορούμε σε αυτή τη μάχη να είμαστε νικητές» ανέφερε ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ. Υπογράμμισε δε, σε άλλο σημείο της συνέντευξής του «δίνω μάχη στο προσκήνιο, όχι στο παρασκήνιο».

Αναφέρθηκε μεταξύ άλλων σε βασικούς άξονες του προγράμματός του ένα δείγμα του οποίου παρουσίασε χθες από το βήμα του Συνεδριακού Κέντρου «Ιωάννης Βελλίδης». Για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης και τα μέτρα που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός σημείωσε πως «η αδικία της ίδιας επιδότησης της κιλοβατώρας προς όλους πρέπει να τερματιστεί» σημειώνοντας πως οι μη έχοντες θα πρέπει να επιδοτηθούν με υψηλότερα ποσά.

Απαντώντας στα περί «τερατογένεσης» που από το ίδιο βήμα είπε ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Είναι εκφράσεις βγαλμένες από το παρελθόν. Και θέλω να πω στον κύριο Μητσοτάκη ότι αυτές οι τερατογεννέσεις, που ζήσαμε πολύ παλιότερα, και ίσως ως έναν βαθμό και στις αρχές της οικονομικής κρίσης, η δική μας παράταξη δεν ήταν ποτέ πρωταγωνιστής. Ήταν θεματοφύλακας των θεσμών, της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου. Και είναι για μένα υποτιμητικό να μιλάει έτσι για κόμματα, τα οποία είναι κοινοβουλευτικά κόμματα, δημοκρατικά κόμματα». Συνέχισε την επίθεση στον πρωθυπουργό κάνοντας λόγο για «δημοσιονομικό λαϊκιστή».

Για την τουρκική προκλητικότητα είπε πως «το πρόβλημα πλέον είναι μεγάλο» και επέμεινε στην πρότασή του για εμπάργκο όπλων από τα ευρωπαϊκά κράτη.

Για τις δημοσκοπήσεις είπε πως τις παρακολουθεί, ενώ για τον εκλογικό στόχο ότι δεν υπάρχει «ταβάνι».

Ο Ν. Ανδρουλάκης άσκησε κριτική για την απολιγνιτοποίηση στην κυβέρνηση “ήθελαν να ενισχύσουν το λόμπι του φυσικού αερίου” ανέφερε. “Επρεπε να έχει κηρύξει απανθρακοποίηση και θα ήμασταν όπως στην Ιβηρική” συμπλήρωσε κάνοντας λόγο για στρατηγικά λάθος επιλογές. Επανέλαβε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για πλαφόν στη λιανική, φορολόγηση των υπερκερδών , φορολογικά κίνητρα για όποιον θέλει να κάνει εξοικονόμηση. Αναφέρθηκε στα «κόκκινα δάνεια» προτείνοντας μεταξύ άλλων: «Να υπάρξει ένα πλαίσιο διαφάνειας των διαπραγματεύσεων μεταξύ των εταιρειών και των δανειοληπτών, διότι υπάρχουν πάρα πολλά φαινόμενα και καταγγελίες οι οποίες δεν τιμούν τον τρόπο που διαχειρίζονται αυτά τα χαρτοφυλάκια οι εταιρείες διαχείρισης.

Πρέπει να υπάρχει αναστολή των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για τους αδύναμους δανειολήπτες όπως έχω πει πολλές φορές». Τόνισε επίσης ότι η κυβέρνηση δεν έδειξε αντανακλαστικά για την πάταξη της αισχροκέρδιας.

Είπε, πως ο ίδιος και το κόμμα του οραματίζονται άλλο ήθος διακυβέρνησης. «Θέλουμε ανοιχτή διακυβέρνηση» ανέφερε. «Δεν μπήκα στην πολιτική για να στήσω σύστημα εξουσίας. Αναφέρθηκε στους λόγους για τους οποίους δεν ζητά παραίτηση του πρωθυπουργού για το ζήτημα των υποκλοπών.

Ο κ. Ανδρουλάκης ανακοίνωσε επίσης ότι το επόμενο διάστημα θα αναλάβει πρωτοβουλίες και θα επιδιώξει συνάντηση με την πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου προκειμένου να την ενημερώσει για την υπόθεσή του. «Διότι πρέπει και η Πρόεδρος της Δημοκρατίας η οποία είναι εγγυητής του πολιτεύματος να βοηθήσει για την ομαλοποίηση του πολιτικού κλίματος της χώρας, χωρίς συνωμοσιολογίες και χωρίς διχαστικά διλήμματα που οδηγούν στη συγκάλυψη» ανάφερε χαρακτηριστικά. «Δεν μπορούμε να δεχτούμε αντισυνταγματικό μυθριδατισμό στη χώρα» σημείωσε σε άλλο σημείο των απαντήσεών του.

Για τη Θεσσαλονίκη έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο ΜΕΤΡΟ και τον ΟΑΣΘ, λέγοντας ότι πρέπει να κυκλοφορούν 500 οχήματα στους δρόμους για την αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού.

Σε σχετική ερώτηση για τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές ανέφερε ότι «ένα κόμμα δεν μπορεί να επιβάλλει πρόσωπα» και πως προτεραιότητά του είναι να μην δοθούν χρίσματα στους δήμους. Άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο στήριξης συγκεκριμένων υποψηφίων στις περιφέρειες.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τον Ευάγγελο Βενιζέλο κι αν έχει επικοινωνία μαζί του ανέφερε πως επικοινωνεί με τους πρώην προέδρους του κόμματος τακτικά (Βενιζέλο, Παπανδρέου, Σημίτη). «Είχαμε την τύχη να έχουμε σημαντικούς προέδρους. «Είχαμε την τύχη να έχουμε σημαντικούς προέδρους που έχουν προσφέρει πάρα πολλά στον τόπο και με σημαντικές εμπειρίες. Και έχω χρέος να συζητώ μαζί τους γιατί τα χρόνια της ανάπτυξης και της ευρωπαϊκής προοπτικής και τα χρόνια της ΟΝΝΕ ήταν πολύ σημαντικά χρόνια με κορωνίδα την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ. Και η εθνική ευθύνη της δημοσιονομικής περιπέτειας, που κράτησαν τη χώρα όρθια με το λόγο της αλήθειας χωρίς να συμμετέχουν σε ψεκασμένα σενάρια με μόνο στόχο την πολιτική τους επιβίωση. Όλα αυτά δείχνουν ότι αυτοί οι άνθρωποι έχουν μία πολύ μεγάλη εμπειρία και σε διεθνές επίπεδο και είναι χρήσιμοι σε οποιαδήποτε συζήτηση κάνουμε, διότι βοηθά στο να βλέπουμε τα πράγματα με έναν περισσότερο αξιολογικό και συγκριτικό με προηγούμενες εποχές τρόπους. Και αυτό το επιδιώκω» τόνισε.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.