ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα μηνύματα από τη «Μήδεια» και η στρατηγική Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου21 Φεβρουαρίου 2021

Είναι η δεύτερη εβδομάδα που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δεν κρύβει την ενόχλησή του από γεγονότα και κυβερνητικές συμπεριφορές. Το περασμένο Σάββατο ήταν το περιστατικό με το γεύμα στο μπαλκόνι της Ικαρίας, αλλά και τα «μπρος - πίσω» στις τοποθετήσεις υπουργών του που τον ενόχλησαν και δεν το έκρυψε. Μιλώντας για εικόνα που πλήγωσε του πολίτες, αλλά και για υπουργικές κακοφωνίες.

Στα μέσα της εβδομάδας έγινε σαφές ότι για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα ο πρωθυπουργός δεν ήταν ικανοποιημένος από τις επιδόσεις της κρατικής μηχανής. Αυτή τη φορά στη μάχη κατά της «Μήδειας». Και είναι πιθανόν αυτή η δεύτερη… κακοφωνία να τον ενόχλησε περισσότερο, καθώς γρατζούνησε την εικόνα που ο ίδιος χτίζει εδώ και καιρό περί του κράτους που αποκτά αξιοπιστία απέναντι στους πολίτες. Είναι ενδεικτικό εδώ η αποστροφή από την ομιλία του κατά τη διάρκεια της ΚΟ της ΝΔ που συγκλήθηκε διαδικτυακά την Πέμπτη το πρωί. Στη συνεδρίαση αφού επισήμανε το ασυνήθιστο μέγεθος της κακοκαιρίας που χτύπησε την Αττική αλλά και τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε ο κρατικός μηχανισμός δεν έκρυψε τα προβλήματα κάτω από το τραπέζι.

«Και εγώ και πολλοί άλλοι ενοχληθήκαμε από αυτό το πινγκ πονγκ των ευθυνών ανάμεσα στους διάφορους αρμόδιους», σημείωσε. Μία ημέρα μετά κατά τη συνάντησή του με την Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου ήταν ακόμη πιο σαφής.

«Ξέρω ότι υπήρχαν καθυστερήσεις, καταλαβαίνω απόλυτα το θυμό και την ενόχληση των πολιτών και εμείς θα διορθωθούμε και θα γίνουμε καλύτεροι στο μέλλον για να αντιμετωπίζουμε προληπτικά, αλλά και εκ των υστέρων, τέτοια φαινόμενα», σημείωσε.

Τι μέλει γενέσθαι; Θα υλοποιηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για την αποκρυστάλλωση των αρμοδιοτήτων σε όλα τα επίπεδα κρατικής λειτουργίας. Ξεδιαλύνοντας έτσι το κουβάρι της συναρμοδιότητας που πάντοτε δημιουργεί προβλήματα στο ελληνικό κράτος, ανάμεσα σε αποκεντρωμένες διοικήσεις, δασαρχεία, περιφέρειες, δήμους και επιχειρήσεις (π.χ. ΔΕΔΔΗΕ) που μπορεί να εμπλέκονται σε διαδικασίες, όπως το κλάδεμα των δέντρων. Όλα αυτά -όπως σημείωσε και ο πρωθυπουργός- θα αντιμετωπιστούν κεντρικά με σχέδιο νόμου τον οποίο θα φέρει προς ψήφιση το υπουργείο Εσωτερικών.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε μία γενναία ενίσχυση των επενδύσεων για κρίσιμα δίκτυα υποδομών. Για τον ΔΕΔΔΗΕ, όπου οι επενδύσεις την τελευταία δεκαετία μειώθηκαν κατά σχεδόν 75%, είχε ήδη δρομολογηθεί από την ίδια την επιχείρηση και από τη μητρική της επιχείρηση, δηλαδή ΔΕΗ, ένα φιλόδοξο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού του δικτύου σε βάθος δεκαετίας, ύψους 3,5 δισ. Αυτό σημαίνει ότι ήδη από φέτος ο ΔΕΔΔΗΕ διπλασιάζει τις επενδύσεις για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου του και προσθέτει νέες ψηφιακές δυνατότητες.

Ταυτόχρονα η κυβέρνηση είχε εντάξει στο Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης μία σειρά από δράσεις υποδομών που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, ύψους 1 δισ., κάποιες από τις οποίες έχουν να κάνουν και με υπογειοποίηση καλωδίων σε κρίσιμες περιοχές, όπου τα καλώδια πρέπει για λόγους ασφαλείας να είναι υπόγεια. «Θα μάθουμε, λοιπόν από αυτή την κρίση, θα γίνουμε καλύτεροι και στο ζήτημα της διαχείρισης της κρίσης», σημείωσε ο πρωθυπουργός.

Θετικά μηνύματα από τον εμβολιασμό

Αντίθετα η διαχείριση του εμβολιασμού παρά τα προβλήματα που προκλήθηκαν λόγω της κακοκαιρίας στην Αττική δείχνει να πηγαίνει καλά. Τις τελευταίες ημέρες ο αριθμός των εμβολιασθέντων καθημερινά ξεπερνά κατά πολύ τις 20.000, ενώ την Παρασκευή έφτασε τις 30.370, με το συνολικό αριθμό των εμβολιασθέντων να φτάνουν μέχρι στιγμής τις 634.037.

Στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει ο εμβολιασμός των πολιτών με σοβαρά νοσήματα. Στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι με τον εμβολιασμό τόσο των μεγαλύτερων σε ηλικία πολιτών, όσο και των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, θα αρχίσει, από το Μάρτιο, να μειώνεται ο κίνδυνος πίεσης στο Εθνικό Σύστημα Υγείας. Και από τον Απρίλιο που θα υπάρχει και ο σύμμαχος του καλού καιρού η κατάσταση ως προς τη μεταδοτικότητα του ιού θα βελτιωθεί σημαντικά.

Από την Παρασκευή εξάλλου η ψηφιακή Ελλάδα έκανε ένα βήμα περαιτέρω, καθώς οι πολίτες που έχουν λάβει και τις δύο δόσεις εμβολίου θα μπορούν να τυπώνουν τη βεβαίωση εμβολιασμού. Όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Ψηφιακής διακυβέρνησης Κυριάκος Πιερρακάκης οι πολίτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις του εμβολίου, θα μπορούν, μέσω της πλατφόρμας gov.gr να εκτυπώσουν τη σχετική βεβαίωση.

Την ίδια στιγμή στην κυβέρνηση υπάρχει μεγάλη ικανοποίηση για το γεγονός ότι η επίδοση της χώρας στις ψηφιακές συναλλαγές με το Δημόσιο ξεπέρασε για το 2020 και τις πιο αισιόδοξες προσδοκίες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ο προηγούμενος χρόνος αποτέλεσε σταθμό για τη διασύνδεση μεταξύ μητρώων και υπηρεσιών του Δημοσίου και την καταπολέμηση της γραφειοκρατίας.

Τόσο οι ψηφιακές υπηρεσίες όσο και οι διαλειτουργικότητες αυξήθηκαν κατακόρυφα και σε ό,τι αφορά στις ψηφιακές υπηρεσίες προς τους πολίτες και στην αυτόματη άντληση στοιχείων μεταξύ φορέων του Δημοσίου για λογαριασμό των πολιτών.

Ειδικότερα και εν μέσω πανδημίας τα συστήματα του Δημοσίου είτε «μίλησαν μεταξύ τους», είτε παρείχαν ηλεκτρονικές υπηρεσίες προς τους πολίτες αθροιστικά σε περισσότερες από 90.000.000 φορές, αποτρέποντας έως αντίστοιχο αριθμό φυσικών επισκέψεων από πολίτες προς υπηρεσίες, με τις ηλεκτρονικές συναλλαγές να υπερδεκαπλασιάζονται από το 2018.

Μάλιστα, στον αριθμό αυτό δεν συνυπολογίζονται οι υπεύθυνες δηλώσεις και εξουσιοδοτήσεις που εκδόθηκαν μέσω του gov.gr, καθώς για οι συγκεκριμένες υπηρεσίες παρέχονται μέσω κωδικών web banking. Οι συγκεκριμένες υπηρεσίες έχουν ξεπεράσει τα 2,5 εκατομμύρια έγγραφα, συνεπώς ο τελικός αριθμός του 2020 προσεγγίζει τα 95 εκατομμύρια.

Ο αριθμός αυτός είναι πάνω από 10 φορές μεγαλύτερος από τον αντίστοιχο του 2018, όταν πραγματοποιήθηκαν 8.780.889 συναλλαγές και σχεδόν τρεις φορές μεγαλύτερος από αυτόν του 2019, οπότε και είχαμε 34.688.318 συναλλαγές.

Πάντως όπως φάνηκε και από την παρέμβαση του πρωθυπουργού στη συνεδρίασης της ΚΟ της ΝΔ η κυβέρνηση θα συνεχίσει να επιταχύνει το έργο της. «Έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας και ένα πολύ πλούσιο νομοθετικό προγραμματισμό έως τα τέλη Ιουνίου του 2021», σημείωσε χαρακτηριστικά. Στέλνοντας ένα σαφές μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση. Και προς το εσωτερικό της ΝΔ για την μεταρρυθμιστική ορμή που πρέπει να κυριαρχήσει το 2021, αλλά και προς την αντιπολίτευση, η οποία όπως είπε είναι κατώτερη των περιστάσεων. «Έχουμε μία αντιπολίτευση η οποία περίπου μας ζητά να βάλουμε το Κοινοβούλιο σε καραντίνα. Το Κοινοβούλιο όμως θεωρώ ότι λειτουργεί υποδειγματικά. Η απάντησή μας είναι σαφής: η Δημοκρατία δεν μπαίνει σε καραντίνα και οι μεταρρυθμίσεις συνεχίζονται και θα συνεχίζονται με ακόμα μεγαλύτερη ένταση», τόνισε ο πρωθυπουργός. Χαράσσοντας έτσι και την κυβερνητική στρατηγική για το επόμενο διάστημα.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Φεβρουαρίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.