ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

Τα μισά δέντρα του Ζωολογικού Κήπου προσβλήθηκαν από το έντομο "φονιά"

Βαγγέλης Στολάκης04 Νοεμβρίου 2019

Περισσότερα από είκοσι δέντρα έχουν κόψει μέχρι σήμερα, σύμφωνα με όσα δηλώνει στο makthes.gr ο αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος και Βιώσιμης Κινητικότητας του δήμου Θεσσαλονίκης Σωκράτης Δημήτριαδης, στο Ζωολογικό Κήπο, οι αρμόδιες υπηρεσίες και αύριο αναμένεται να κοπούν άλλα δεκαπέντε. Όπως υποστηρίζει πολλά δέντρα έχουν προσβληθεί από το αποκαλούμενο από πολλούς «έντομο- φονιά» των πεύκων, τον γνωστό φλοιοφάγο με την επιστημονική ονομασία Tomicus piniperda, που τείνει να αποδεκατίσει το περιαστικό δασος του Σέιχ Σου.

Σύμφωνα με τον κ. Δημήτριαδη “σχεδόν τα μισά δέντρα που βρίσκονται στο ζωολογικό κήπο έχουν προσβληθεί από το έντομο”. “Σύμφωνα με τους υπαλλήλους της υπηρεσίας μέχρι σήμερα κόψαμε περίπου είκοσι δέντρα και έπονται κι άλλα” τονίζει.

Το ζήτημα του φλοιοφάγου αυτού εντόμου απασχολεί έντονα τις υπηρεσίες πρασίνου του δήμου Θεσσαλονίκης, καθώς έκτος από το Σέιχ Σου και τα δέντρα του Ζωολογικού Κήπου έχουν προσβληθεί και τα δέντρα στο αλσύλλιο Πέριξ των Λουτρών της Θέρμης που υπάγονται στον δήμο Θεσσαλονίκης. Όπως υποστηρίζει ο κ. Δημήτριαδης στο σημείο η υπηρεσία έχει καταγράψει περισσότερα από 20 δέντρα που προσβλήθηκαν από το έντομο και χρειάστηκε να κοπούν.

“Γνωρίζουμε το πρόβλημα και επιχειρούμε να το αντιμετωπίσουμε” σχολιάζει ο κ. Δημήτριαδης. Ο ίδιος λέει πως τα δέντρα τα οποία κόβονται αναμένεται να αντικατασταθούν άμεσα από άλλα, πλατύφυλλα τα οποία είναι ανθεκτικά και δεν προσβάλλονται από το “έντομο φονιά”.

Ο φλοιοφάγος προσβάλλει κυρίως τα πεύκα που έχουν ασθενές ανοσοποιητικό και τα ξηραίνει με ταχείς ρυθμούς, ενώ η διάδοσή του από δένδρο σε δένδρο, ιδίως την άνοιξη, είναι πολύ εύκολη, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι εντονότερο εκεί που υπάρχει πυκνή βλάστηση.

Σημειώνεται πως, μέχρι σήμερα ο φλοιοφάγος έχει καταστρέψει περίπου το 10-15% της συνολικής έκτασης του περιαστικού δάσους του Σέιχ Σου. Κατά την επίσκεψή του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειες, Κωστής Χατζηδάκης στην Θεσσαλονίκη στην 84η ΔΕΘ ανακοίνωσε ότι θα διατεθεί κονδύλι ύψους 500.000 ευρώ για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.