Με το βλέμμα στραμμένο στις μετεγγραφές είναι φέτος πολλοί φοιτητές αλλά και γονείς, καθώς η πανεπιστημιοποίηση των ΤΕΙ και η δημιουργία νέων τμημάτων άλλαξε το χάρτη της ανώτατης εκπαίδευσης, δημιουργώντας νέα δεδομένα.
Οι αντιστοιχίες των τμημάτων, που ανακοινώθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση και τον αρμόδιο υπουργό κ. Γαβρόγλου στις αρχές του μήνα, δημιούργησαν ένα νέο τοπίο που απαιτούσε επιπλέον προσοχή σε σχέση με άλλες χρονιές στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου. Ωστόσο, η εγκύκλιος για τις μετεγγραφές θα ανακοινωθεί από τη νέα υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως, η οποία προς το παρόν κρατά κλειστά τα χαρτιά της, δηλώνοντας λακωνικά πως «θα υπάρξουν μετεγγραφές φοιτητών».
Η διαδικασία και οι προϋποθέσεις
«Στα βασικά κριτήρια και τις προϋποθέσεις που ορίζονται για να πάρει κάποιος μετεγγραφή είναι να υπάρχει αντιστοιχία ανάμεσα στο τμήμα στο οποίο έχει εισαχθεί και στο τμήμα που θέλει να πάρει μετεγγραφή. Αυτό είναι και το σημείο που έπρεπε να προσέξουν οι υποψήφιοι στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού τους δελτίου. Δηλαδή, το τμήμα το οποίο υπολογίζουν ότι θα περάσουν να έχει αντίστοιχο στο τόπο τον οποίο θα πάρουν μετεγγραφή.
Τα κριτήρια είναι οικονομικά και κοινωνικά. Το σύστημα που ισχύει τώρα ορίζει ότι μία σχολή μπορεί να καλύψει το 15% των θέσεων, δηλαδή αν ένα τμήμα έχει δεχθεί 100 φοιτητές, μπορεί να πάρει άλλους 15 από μετεγγραφή, με βάση τα κριτήρια που ορίζονται» δηλώνει ο Κωνσταντίνος Αμπατζίδης, πρόεδρος του Συνδέσμου Φροντιστών Βορείου Ελλάδος.
Ο ίδιος κάνει λόγο και για την ανάγκη που υπάρχει για αδιαφανείς διαδικασίες, θέτοντας τα δικά του ερωτήματα για το σύστημα που υπήρχε τα τελευταία δύο χρόνια με τη δυνατότητα για «κατ’ εξαίρεση μετεγγραφή».
«Αυτό που οφείλουμε να γνωρίζουμε είναι ότι υπήρχε και μια δεύτερη περίοδος για κατ' εξαίρεση μετεγγραφή, μετά την ολοκλήρωση της κανονικής διαδικασίας. Τα τελευταία δυο χρόνια άνοιγε το σύστημα για υποβολή κατ’ εξαίρεση αιτημάτων και θα έλεγα ότι αυτό ήταν ένας τρόπος να αυξηθεί ο αριθμός αυτών που παίρνουν μετεγγραφή χωρίς κριτήρια και ίσως με διαδικασίες που δεν είναι ξεκάθαρες, γιατί δεν υπήρχε κανόνας που να καθορίζει ποιες είναι οι εξαιρέσεις, βάσει των οποίων κάποιος μπορεί να δικαιούται μετεγγραφή. Το αποτέλεσμα ήταν να διαμαρτύρονται οι φοιτητές».
Εξαιρέσεις και ανισότητα
Η διαδικασία των μετεγγραφών καθορίζεται από μία εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας, η οποία δεν έχει μεγάλες διαφορές τα τελευταία χρόνια και εκδίδεται συνήθως στο τέλος του Σεπτεμβρίου. Η φετινή εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον, καθώς ο αριθμός των αιτήσεων σύμφωνα με τους εκπαιδευτικούς θα είναι μεγάλος, λόγω των νέων τμημάτων και της αντιστοιχίας τους με τμήματα που βρίσκονται σε κεντρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα. Ωστόσο, όπως τονίζουν εκπαιδευτικοί κύκλοι, το νέο σύστημα μετεγγραφών θα δημιουργήσει ένα επιπλέον πρόβλημα στο «χαλαρό» σύστημα που υπάρχει ήδη, όπως λένε με νόημα, κυρίως σε εκείνα τα πανεπιστήμια της Θεσσαλονίκης και της Αθήνας.
Η Σύγκλητος του ΑΠΘ με ψήφισμά της έκρουσε το καμπανάκι του κινδύνου για τις μετεγγραφές του ακαδημαϊκού έτους 2019 - 2020, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τμήματα του Αριστοτελείου αντιστοιχούν με έναν μεγάλο αριθμό νέων τμημάτων, που προέκυψαν από τη διαδικασία συγχωνεύσεων πανεπιστημίων - ΤΕΙ. Όπως μάλιστα, τονίζεται «πολλά από αυτά τα τμήματα είτε δεν έχουν ακόμα εγκεκριμένο πρόγραμμα σπουδών και διδακτικό προσωπικό είτε προέκυψαν από τη μετονομασία υπάρχοντος τμήματος ΤΕΙ χωρίς καμία ουσιαστική ακαδημαϊκή διαδικασία», ενώ η ανακοίνωση της Συγκλήτου κάνει λόγο για ανάπτυξη νέων τμημάτων, σε βάρος των ήδη λειτουργούντων.
Στο ζήτημα αυτό ο κ. Αμπατζίδης προσθέτει και μία άλλη παράμετρο, που σχετίζεται με τη διαφορά των μορίων που έχουν οι εισαχθέντες ενός τμήματος και οι φοιτητές που προκύπτουν από τις μετεγγραφές, τονίζοντας πως «ο κανόνας των μετεγγραφών είναι να ανακουφίζουν τις οικογένειες των φοιτητών, αλλά δημιουργούν ένα τεράστιο πρόβλημα κυρίως στα κεντρικά εκπαιδευτικά ιδρύματα στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, τα οποία ουσιαστικά βρίσκονται με πολύ μεγαλύτερο αριθμό φοιτητών από αυτόν που μπορεί να εκπαιδεύσουν, ενώ μπαίνει και ένα ζήτημα άνισου χειρισμού στη διαδικασία χωρίς ορισμένα κριτήρια. Για παράδειγμα, ένας φοιτητής, για να μπει στο τμήμα του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου πρέπει να συγκεντρώσει 18.000 μόρια και την ίδια στιγμή βρίσκεται στο ίδιο τμήμα, με το σύστημα των μετεγγραφών, ένας φοιτητής που έχει συγκεντρώσει 13.000 με 14.000 μόρια».
Ζητούν τροπολογία
Να ανακουφίσει τις οικογένειες των φοιτητών των πολυτέκνων και τριτέκνων και να αποκαταστήσει την αδικία εις βάρος τους ζητούν εκπρόσωποί τους. Αυτό που θέλουν από τη νέα υπουργό Παιδείας είναι να επανέλθει η μοριοδότηση στο 10% στους φοιτητές αυτών των οικογενειών.
Όπως τονίζει στη «ΜτΚ» ο Στέλιος Τσούλιας, πρόεδρος του Συλλόγου Τριτέκνων Θεσσαλονίκης, «αίτημα της ομοσπονδίας τριτέκνων τα τελευταία τρία χρόνια προς τον τέως υπουργό Παιδείας κ. Γαβρόγλου ήταν να επανέλθει η μοριοδότηση με τις ειδικές κατηγορίες μέσα από το μηχανογραφικό, που μας έδινε ένα ποσοστό 10% επί των εισακτέων φοιτητών στις σχολές, Αντίθετα, ο κ. Γαβρόγλου ψήφισε έναν νόμο πριν από δύο χρόνια, δίνοντας ένα μόνο μόριο στους τρίτεκνους φοιτητές και δυστυχώς για εμάς ισχύει και φέτος, και δεν προλαβαίνει η κ. Κεραμέως να το αλλάξει .Θέλουμε τα παιδιά των τριτέκνων και των πολυτέκνων να μπορούν να παίρνουν το 10% που έπαιρναν και πριν από λίγα χρόνια».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουλίου 2019