Η υπόθεση του Ανδρέα Πάτση με την διαγραφή του από την Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ λόγω των επαγγελματικών του δραστηριοτήτων, πάλλεται μεταξύ του «εγώ δεν γνώριζα» και «όλοι γνώριζαν». Συγκεκριμένα, ο ίδιος ο βουλευτής Γρεβενών σε τηλεοπτικές εμφανίσεις δήλωσε ότι δεν γνώριζε για το ασυμβίβαστο του βουλευτή με αναθέσεις από το Δημόσιο αλλά και για τη συμμετοχή του σε εταιρείες του εξωτερικού.
Από την άλλη, κάθε χρόνο στο Πόθεν Έσχες του δήλωνε την δραστηριότητά του αλλά τώρα κατόπιν εορτής ζητούνται εξηγήσεις και μπαίνει στο μικροσκόπιο των ελεγκτικών αρχών. Μάλιστα, ακόμα και ο ίδιος άφησε αιχμές λέγοντας πως δεν γίνεται όλη η χώρα να ξέρει την επιχειρηματική δραστηριότητά του και να μην την γνωρίζει το κόμμα που άνηκε.
Ο Ανδρέας Πάτσης, επικαλέστηκε τον έλεγχο από την επιτροπή Πόθεν Έσχες που του έγινε το 2020 μετά τις καταγγελίες Κουκάκη, αλλά όπως είπε, μετά απ’ αυτόν δεν τον ενόχλησε κανείς. Από το 2018, όταν έθεσε υποψηφιότητα για βουλευτής Γρεβενών, μέχρι το 2020 το εισόδημα του οκταπλασιάστηκε, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Πόθεν Έσχες του που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Συγκεκριμένα, το 2018 δήλωνε εισόδημα 34.700 ευρώ, το 2019 δήλωσε 91.000 ευρώ και το 2020 έφτασε στις 242.000 ευρώ. Οι καταθέσεις του το 2018 ανέρχονταν μόλις σε 3.300 ευρώ και την επόμενη χρονιά εκτοξεύτηκαν στα 2,3 εκατ., όπου παρέμειναν και το 2020. Το 2018 δήλωνε συμμετοχή σε εταιρείες με κεφάλαιο μόλις 161.000 ευρώ και τα επόμενα δύο χρόνια εμφανίζει συμμετοχές σε εταιρείες με κεφάλαια 1.300.000 ευρώ.
Οι εταιρείες και οι εκπροσωπήσεις
Η δικηγορική εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών, «Ανδρέας Πάτσης & Συνεργάτες», ιδρύθηκε το 2005 με έδρα την Αθήνα αλλά και γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Μέχρι πρότινος, λειτουργούσε ως μητρική και στην ομπρέλα της είχε τις Credit Action Helas, Bosphorus International Law Firm, Phoenix Real Estate και τη Capital Advisoy.
Ωστόσο, ο Ανδρέας Πάτσης εμφανίζεται να μετέχει σε 16 εταιρείες της Ελλάδας και του εξωτερικού. Θρυαλλίδα των εξελίξεων αποτέλεσαν οι 27 συμβάσεις, όπως προκύπτουν και από τη «Διαύγεια», που υπέγραψε ως εκπρόσωπος της ελβετικής εταιρείας «DLA Piper» με τα ΕΛΤΑ, με κέρδος για την εταιρεία 822.000 ευρώ.
Η συνεργασία με τον διεθνή οίκο υπογράφτηκε το 2020, για την υποστήριξη των ΕΛΤΑ σε εξειδικευμένα θέματα Ευρωπαϊκού Δικαίου, Ανταγωνισμού, Καθολικών Υπηρεσιών κ.ά. Η συγκεκριμένη εταιρεία, ενημέρωσε τα ΕΛΤΑ ότι ο συνεργάτης τους στην Ελλάδα που θα τους τιμολογεί θα είναι ο Ανδρέας Πάτσης.
Μετά την διαγραφή Πάτση από την ΝΔ, παραιτήθηκε ο διευθύνων σύμβουλος των ΕΛΤΑ Γιώργος Κωνσταντόπουλος. Πηγές αναφέρουν ότι ο κ. Κωνσταντόπουλος δεν είχε καμία εμπλοκή με την επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας, ωστόσο αποφάσισε να παραιτηθεί για λόγους ευθιξίας.
Συγκεκριμένα, άνθρωποι που τον γνωρίζουν και μιλούν στη «ΜτΚ» λένε ότι παραιτήθηκε σεβόμενος την πορεία του και βεβαιώνουν ότι στα 67 του έτη δεν θα ήθελε να εμπλακεί με σκάνδαλα και απολογίες.
Ο Γιώργος Κωνσταντόπουλος, πριν αναλάβει στα ΕΛΤΑ, κατείχε τη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου του ομίλου της Singular Logic.
Πάντως, η αντιπολίτευση βάζει στο στόχαστρο τα πρόσωπα που πήραν την απόφαση για την συνεργασία των ΕΛΤΑ με την ελβετική εταιρεία, αφήνοντας αιχμές για υπουργεία και υψηλά ιστάμενα πρόσωπα (όχι μόνο για τον Κυριάκο Πιερρακάκη).
Ωστόσο, κόκκινο πανί για την υπόθεση Πάτση είναι, η εταιρεία «Πλάτων» με την οποία πήρε δάνειο από την Τράπεζα Πειραιώς 4,2 εκατ. ευρώ για την εξαγορά κόκκινων δανείων 62 εκατ. ευρώ της ίδιας τράπεζας. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κόκκινα δάνεια που αγόρασε η εταιρεία του βουλευτή Γρεβενών ήταν κυρίως καταναλωτικά δάνεια και χρέη καρτών.
Όπως εκτιμάται, πρόκειται για δάνεια που η τράπεζα προσπάθησε να τα εισπράξει με κάθε τρόπο πριν τα πουλήσει αλλά δεν τα κατάφερε και ως υποθέσεις βρίσκονταν στα υπόγεια.
Συνήθως, τα καταναλωτικά δάνεια είναι μικρά δύσκολα θα ξεπεράσουν τις 50.000 ευρώ, ωστόσο κατά δήλωση του Ανδρέα Πάτση τα κόκκινα δάνεια που αγόρασε είχαν αξία 62 εκατ. ευρώ, γεγονός που σημαίνει ότι ήταν χιλιάδες τα δάνεια που αγόρασε.
Στο μικροσκόπιο θα μπει και το ελβετικό δάνειο που πήρε το 2019 μέσω της κυπριακής εταιρείας ειδικού σκοπού «Horsehold», με το οποίο μπήκε στην εταιρεία «Lyktos» που είναι και ο βασικός μέτοχος της Παγκρήτιας τράπεζας.
Όλα τα παραπάνω δεν θα απασχολούσαν κανέναν, εάν ο Ανδρέας Πάτσης παρέμενε απλώς ένας δικηγόρος και επιχειρηματίας, καθώς μέχρις στιγμής φαίνεται να ακολούθησε σε κάθε περίπτωση την νόμιμη οδό. Αλλά, όντας βουλευτής και εκπροσωπώντας τον κόσμο που τον ψήφισε στα Γρεβενά τίθεται ζήτημα «το ηθικό και το νόμιμο».
Στο συγκεκριμένο σκέλος, τίθεται και η συνεργασία εταιρειών που συμμετέχει με την 3η Υγειονομική Περιφέρεια και συγκεκριμένα με το νοσοκομείο Γρεβενών, όπου εκλέχθηκε βουλευτής.
Στη Θεσσαλονίκη
Εκτός από τα γραφεία των εταιρειών του που διατηρεί στη Θεσσαλονίκη, ο Ανδρέας Πάτσης ασχολήθηκε και με τα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης. Με την εταιρεία «Hellenic Media Ventures» το 2015 έφτασε να έχει το 92,5% του Radio North 98. Στο πρώτο δ.σ. πρόεδρος της εταιρείας εμφανίστηκε ο γιος του, Πάρις και ο βουλευτής Γρεβενών εμφανίστηκε ως μέλος.
Τα περισσότερα χρόνια, στα χέρια του Πάτση, το ραδιόφωνο ήταν μουσικό με ψυχαγωγικό πρόγραμμα. Κάποια στιγμή, προσπάθησε να κάνει στροφή στην ενημέρωση, φέρνοντας μάλιστα και δημοσιογράφο από την Αθήνα για να αναλάβει τον συντονισμό και την διεύθυνση.
Ωστόσο δεν προχώρησε η προσπάθεια αυτή, όπως και η συνεργασία με τον Όμιλο Πολιτή και τον Sfera 102.2 δεν κράτησε περισσότερο από χρόνο και τελικά το 2018 αποφάσισε να πουλήσει τον σταθμό.
* Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 30.10.2022