Σε μια συμβολική κίνηση αλληλεγγύης προχώρησαν τα παιδιά της χορωδίας του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας.
Μια «μεγάλη αγκαλιά», όπως είπαν τα ίδια, άνοιξαν απόψε στους πρόποδες της Ακρόπολης, μπροστά στο σπίτι του μεγάλου συνθέτη, για να χωρέσουν όλα τα παιδιά της Τουρκίας και της Συρίας που υποφέρουν μετά τον καταστροφικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Ο μαέστρος τους Στέφανος Καρδιόλακας, λίγο πριν τα παιδιά πάρουν το μικρόφωνο για να δώσουν το δικό τους μήνυμα, είπε χαρακτηριστικά «στέλνουμε μήνυμα αγάπης, συμπόνιας και αλληλεγγύης στα παιδιά και τους λαούς της Τουρκίας και της Συρίας που βιώνουν την ανείπωτη τραγωδία των σεισμών». Ως προς την πρωτοβουλία των παιδιών να γίνει αυτή η συμβολική συναυλία, ο κ. Καρδιόλακας σημείωσε ότι αγκαλιάστηκε αμέσως από τον πρόεδρο του μουσείου Παρασκευά Παρασκευόπουλο αλλά και από τους γονείς των παιδιών καθώς, όπως σχολίασε, «αυτή είναι η παρακαταθήκη του Μίκη, να χτίζουμε γέφυρες φιλίας και ειρήνης με τους γείτονες. Με τις φωνές των παιδιών, την ποίηση του Ελύτη και τη μουσική του Θεοδωράκη στέλνουμε μια μεγάλη αγκαλιά».
«Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ» και «Της Αγάπης Αίματα» ήταν τα δύο τραγούδια που επέλεξε η παιδική χορωδία για να μεταφέρει την συμπαράστασή της προς την Τουρκία και τη Συρία, από την καρδιά της Αθήνας, στις ρίζες της Ακρόπολης.
Λίγο πριν τραγουδήσουν τους στίχους που ξέρει κάθε Έλληνας και Ελληνίδα, θέλησαν να απευθύνουν μερικές λέξεις προς τα παιδιά που αυτές τις ημέρες θρηνούν, έχουν χάσει αγαπημένους ή έχουν ξεριζωθεί εξαιτίας της καταστροφής.
«Εμείς τα παιδιά της χορωδίας Μίκη Θεοδωράκη του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας», είπε ένα από τα μεγαλύτερα κορίτσια, εκπροσωπώντας και τα υπόλοιπα, «με δυο τραγούδια σύμβολα, εκφράζουμε την αγάπη μας, τη φιλία και την αλληλεγγύη μας σε εσάς, τα παιδιά του σεισμού, τα παιδιά της Τουρκίας και της Συρίας».
«Με δυο τραγούδια δυνατά σε συναισθήματα και μηνύματα, του αγαπημένου μας Μίκη Θεοδωράκη, ισχυρό, παγκόσμιο σύμβολο της φιλίας των λαών και της δημοκρατίας σε ποίηση του μεγάλου Έλληνα ποιητή Οδυσσέα Ελύτη, σας δίνουμε το χέρι μας και ανοίγουμε την αγκαλιά μας» συνέχισε το παιδί διαβάζοντας λίγους στίχους από το ποίημα «Της Δικαιοσύνης Ήλιε Νοητέ, μη παρακαλώ σας, μη λησμονάτε τη χώρα μου» και κατόπιν, συμπλήρωσε «της αγάπης αίματα με πορφύρισαν».
«Τραγουδάμε τα τραγούδια μας, τα τραγούδια των δικών μας μεγάλων της ποίησης και της μουσικής και σας τα αφιερώνουμε. "Τις πιο όμορφες μέρες μας δεν τις έχουμε ζήσει ακόμη", γράφει ο δικό σας ποιητής, ο αγαπημένος και στην Ελλάδα Ναζίμ Χικμέτ» σημείωσε ένα άλλο κορίτσι. «Με ένα χειμωνιάτικο αεράκι που δεν το σταματούν σύνορα σας στέλνουμε σήμερα τα τραγούδια μας, την συμπόνια μας, την αγάπη, την αλληλεγγύη και τη φιλία μας. Σας περιμένουμε στην Ελλάδα κι έχουμε για εσάς μια μεγάλη ανοικτή αγκαλιά, όπως κάνουν οι φίλοι στα δύσκολα» κατέληξαν τα παιδιά.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας Παρασκευάς Παρασκευόπουλος σε γραπτή δήλωσή του επισήμανε: «Τα τραγούδια του Μίκη και οι συμβολισμοί τους, με ένα αεράκι που δεν γνωρίζει σύνορα φθάνουν σήμερα τους απέναντι φίλους μας, σαν δύναμη και παρηγοριά... Ξέρουμε ότι ο Μίκης θα ήταν παρών, είναι παρών, στην μεγάλη τραγωδία που ζει η γειτονική μας Τουρκία... Με οδηγό την πνευματική του παρακαταθήκη, κινούμαστε έτσι όπως θα έκανε και ο ίδιος.
Μέσα από την τραγωδία των σεισμών, αναδείχθηκαν τα ισχυρά φιλειρηνικά αισθήματα των δύο λαών. Είναι η ώρα της διπλωματίας των πολιτών, και αυτό υπηρέτησε, για πολλές δεκαετίες, ο Μίκης Θεοδωράκης… Το Μουσείο Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας, θα αναλάβει ανάλογη πρωτοβουλία, για να χτισθούν και πάλι οι γέφυρες φιλίας και συνεργασίας των δύο λαών.
Τα τραγούδια του Μίκη θα φτάσουν μέσα από τα εθνικά δίκτυα ενημέρωσης των δύο χωρών στην Τουρκία και τη Συρία και βέβαια σε όλη την Ελλάδα, δίνοντας για μια ακόμη φορά στον μεγάλο συνθέτη τον ρόλο του πρεσβευτή της αλληλεγγύης και της συνεννόησης των δύο λαών».
Υπενθυμίζεται ότι ο Μίκης Θεοδωράκης συμμετείχε σε μεγάλη συναυλία αλληλεγγύης που πραγματοποιήθηκε το 1999 στην Κωνσταντινούπολη μετά τον φονικό σεισμό στην Τουρκία, μαζί με την Ορχήστρα Μίκη Θεοδωράκη, την Μαρία Φαραντούρη και τον Ζουλφί Λιβανελί, την οποία είχαν συνδιοργανώσει η ΓΣΕΕ και τα συνδικάτα της γειτονικής χώρας.
Χορηγοί επικοινωνίας της εκδήλωσης με τα παιδιά της παιδικής χορωδίας του Μουσείου Μίκη Θεοδωράκη Ζάτουνας είναι το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων και το πρακτορείο Ειδήσεων της Τουρκίας Αnadolu, ενώ η πραγματοποίησή της έγινε δυνατή χάρη στην υποστήριξη των δήμων Ιλίου και Γορτυνίας.