Άφησαν τις χώρες τους που βρίσκονται σε εμπόλεμη κατάσταση για να βρουν μια νέα πατρίδα και την ελπίδα ότι θα ζήσουν ελεύθεροι χωρίς οι βόμβες να απειλούν τις ζωές τους και τα σπίτια τους. Είναι τα 35 παιδιά, ασυνόδευτα προσφυγόπουλα από το Ιράκ, τη Συρία, την Παλαιστίνη και αλλού, που φιλοξενούνται στη δομή του Ωραιοκάστρου και εποπτεύεται από την «ΣΥΝΥΠΑΡΞΙΣ-Οικουμενικό Πρόγραμμα Προσφύγων», της αστικής μη κερδοσκοπικής εταιρείας της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Στο «σπίτι» τους στο Ωραιόκαστρο, τα προσφυγόπουλα επισκέφθηκαν προ ημερών οι ομάδες Εθελοντών Διασωστών Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και Δρυμού, τα μέλη των οποίων, στο πλαίσιο δράσεων της δομής, εκπαίδευσαν τα παιδιά για το πώς μπορούν να αντιμετωπίζουν το σεισμό, κατά τη διάρκεια του και μετά.
Για τους εθελοντές διασώστες που έχουν αντιμετωπίσει εξαιρετικά δύσκολες καταστάσεις, από τη φονική φωτιά στο Μάτι ως τη σιδηροδρομική τραγωδία των Τεμπών, βιώσαν μια ξεχωριστή εμπειρία με τα προσφυγόπουλα. «Κληθήκαμε από τη διεύθυνση της δομής ασυνόδευτων ανηλίκων, να μεταβούμε στο χώρο και να κάνουμε ένα μίνι εκπαιδευτικό σεμινάριο για την αντιμετώπιση του σεισμού. Ήταν πολύ ωραία η εμπειρία με αυτά τα παιδιά, καθώς είναι παιδιά που έχουν αφήσει τα σπίτια τους εξαιτίας του πολέμου και μπορεί εύκολα να καταλάβει κανείς τι έχουν βιώσει και τι τραύματα κουβαλούν» τόνισε μιλώντας στο makthes.gr η επικεφαλής της Ομάδας Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας δήμου Θέρμης Ντία Παυλικιάνη.
Παρόλα αυτά, όπως είπε, τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για όλα όσα τους μάθαμε και τους εξηγήσαμε, παρακολούθησαν με αμείωτο ενδιαφέρον την εκπαίδευση, ενώ στη συνέχεια έκαναν ερωτήσεις. «Είχαμε τη βοήθεια μεταφραστή, καθώς τα παιδιά μιλούν αραβικά και φαρσί και παρότι αυτό είχε μια δυσκολία, τελικά κύλησε πολύ καλά η ενημέρωση και τα παιδιά έδειξαν ότι κατάλαβαν όλα όσα είπαμε» σημείωσε η επικεφαλής της ομάδας.
Πρωτόκολλο ενεργειών για το σεισμό
Σύμφωνα με την κ. Παυλικιάνη η εκπαίδευση των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων έγινε με αφορμή πρόσφατο σεισμό στην περιοχή του Ωραιοκάστρου, οπότε οι υπεύθυνοι έκριναν σκόπιμο ότι τα παιδιά αυτά πρέπει να ξέρουν πώς να συμπεριφερθούν σε μια τέτοια κατάσταση. «Εξάλλου γνωρίζουν ότι η Ελλάδα είναι σεισμογενής χώρα και παρότι έχουν βρεθεί αντιμέτωπα με βομβαρδισμούς, έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το εκπαιδευτικό σεμινάριο» ανέφερε η κ. Παυλικιάνη.
Η ίδια είπε, ότι οι ομάδες των Εθελοντών Πολιτικής Προστασίας Θέρμης και Δρυμού, αφού επισκέφθηκαν και ξεναγήθηκαν στους χώρους της δομής, συγκέντρωσαν τα παιδιά και αφού τους εξήγησαν για πιο πράγμα θα τους ενημερώσουν στη συνέχεια ανέπτυξαν ένα πρωτόκολλο ενεργειών για το σεισμό.
«Αυτό περιλάμβανε σαφείς οδηγίες για το τι πρέπει να κάνουν όταν σημειωθεί ένας σεισμός, συγκεκριμένα κατά τη διάρκεια τους και αμέσως μετά. Παράλληλα κάναμε και άσκηση εκκένωσης κτιρίων, καθώς δεν είναι καθόλου δεδομένο πως μπορεί αυτό να γίνει με το σωστό τρόπο» υπογράμμισε η επικεφαλής της ομάδας εθελοντών δήμου Θέρμης.
«Εκπαιδεύουμε κάθε χρόνοι εκατοντάδες μαθητές σχολείων και κάθε φορά που μιλάμε για τα παιδιά έχει ενδιαφέρον. Και αυτό γιατί είναι μια ευκαιρία αυτή η γενιά να μάθει σωστά τι κάνουμε σε περίπτωση σεισμού, πως παρέχουμε σωστά πρώτες βοήθειες. Εμείς οι μεγαλύτεροι τα είχαμε μάθει όλα λάθος. Είναι ευκαιρία τα παιδιά και οι νέοι να τα μάθουν όσο πιο σωστά γίνεται» επισήμανε η κ. Παυλικιάνη.