ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΒΟΡΕΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

Τα ψώνια σε Τουρκία - Βουλγαρία κλείνουν τα μαγαζιά στον Έβρο

MakThes Team20 Μαρτίου 2023

Της Ανατολής Μαυρίδου

Το ένα μετά το άλλο κλείνουν τα τοπικά καταστήματα στον Βόρειο Έβρο με τους καταναλωτές της τοπικής κοινωνίας να συνεχίζουν να κάνουν τα ψώνια τους στις κοντινές πόλεις κυρίως της Τουρκίας και της Βουλγαρίας...

Οι συνεχείς ανατιμήσεις στην χώρα μας, σε συνδυασμό με την πτώση της αξίας της τουρκικής λίρας που κάνει ακόμα πιο συμφέρουσες τις τιμές στη γειτονική χώρα, οδηγούν τους καταναλωτές στις αγορές της Τουρκίας και τους εμπόρους του Έβρου στην απόγνωση.

Είδη πρώτης ανάγκης, τρόφιμα, είδη ένδυσης – υπόδησης, ακόμα και νυφικά είναι κάποια από αυτά που αγοράζουν οι Έλληνες καταναλωτές. Μονοήμερες εκδρομές διοργανώνονται για τα ψώνια της εβδομάδας, ενώ πολλοί συρρέουν καθημερινά ακόμα και για τα απαραίτητα του σούπερ μάρκετ και το φουλάρισμα του ντεπόζιτου του αυτοκινήτου.

«Όσο και να είναι οι τιμές μας οι καταναλωτές πηγαίνουν και βάζουν στην Τουρκία και την Βουλγαρία. Εμείς βλέπουμε τους παλιούς πελάτες μας να βάζουνε βενζίνη στις γειτονικές χώρες. Εκεί που πουλούσα 2.000 λίτρα την ημέρα τώρα πουλάω 200 και τα αυτοκίνητα συνεχίζουν να κυκλοφορούν. Πήγαμε στο τελωνείο, είδαμε και γίνεται πανικός. Με την Τουρκία έχουμε 1 ευρώ διαφορά. Υπάρχουν διαρροές και δεν κάνουν τίποτα για αυτό» λέει στο makthes.gr η Βασιλική Καλαϊτζή, Πρόεδρος της Ένωσης Βενζινοπωλών Βορείου Έβρου.

Όπως εξηγεί στο makthes.gr ο Βασίλης Κασαπίδης, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Αλεξανδρούπολης η διαφορά στις τιμές είναι όντως αισθητή, ειδικά στα καύσιμα που εκεί ξεπερνά το 50%. «Τον τελευταίο χρόνο υπάρχει κυρίως το δέλεαρ στις ισοτιμίες που προκύπτει ένα πολύ οικονομικό καύσιμο. Αυτό που έχει επηρεάσει πολύ είναι αυτή η εξίσωση που από την μία έχουν ανέβει σημαντικά οι τιμές των καυσίμων στην χώρα μας και παράλληλα λόγω της μεγάλης διαφοράς ισοτιμίας που προέκυψε τα τελευταία 2 - 3 χρόνια με την Τουρκία έχει πέσει πάρα πολύ το καύσιμο, 60 - 70% σε σύγκριση με την Ελλάδα».

«Ψωμιά, λαχανικά, ντομάτες πράσα, είδη ένδυσης υπόδησης, οικιακής χρήσης, χαρτιά υγείας... νυφικά»

Η περιοχή του Έβρου ζει εδώ και περίπου 15 χρόνια με το φαινόμενο της «καταναλωτικής μετανάστευσης» και πλέον οι αγορές αγαθών από τις πόλεις των γειτονικών χωρών είναι κάτι σύνηθες. Το φαινόμενο όμως από ότι παρατηρείται αντί να μειωθεί εντείνεται και η τοπική αγορά ειδικά στον Βόρειο Έβρο ψυχορραγεί.

«Από ψωμιά, λαχανικά, ντομάτες πράσα είδη ένδυσης, υπόδησης, οικιακής χρήσης, χαρτιά υγείας. Το μία φορά την εβδομάδα είναι σχεδόν το απαραίτητο. Κάθε Παρασκευή έχουν εκεί λαϊκή και στο όνομα της λαϊκής οργανώνονται ημερήσιες εκδρομές για την Ανδριανούπολη» λέει στο makthes.gr η Φιλιώ Μυλωνά, πρόεδρος εμπορικού συλλόγου Ορεστιάδας.

«Πέραν τούτου πηγαίνουν και καθημερινά για καφέ, για ψώνια, όταν δεν έχουν τι να κάνουν πηγαίνουν και παίρνουν τα γλυκά τους, τα αλμυρά τους, τους ξηρούς καρπούς τους. Τα πάντα όλα παίρνουν. Γαμπριάτικα κοστούμια, νυφικά, κομμωτήρια, φανταστείτε ότι χρειάζεται κάποιος καθημερινά συν τα έκτακτα δώρα για γιορτές, γεννητούρια, γάμους εμπεριέχονται σε μία ημερήσια εκδρομή στην Ανδριανούπολη».

Στην Αλεξανδρούπολη από την άλλη πλευρά ο κ. Κασαπίδης λέει πως η διαρροή είναι κυρίως με την Κεσσάνη που είναι περίπου στα 60 χιλιόμετρα, Επισημαίνει πάντως στους καταναλωτές πως πρέπει να είναι προσεκτικοί στα προϊόντα που αγοράζουν. «Όσον αφορά την διαφορά των τιμών, που σαφώς υπάρχει, προσπαθώ να επιστήσω την προσοχή των καταναλωτών στο ότι θα πρέπει να συγκρίνουν όμοια πράγματα. Δεν μπορώ να συγκρίνω ένα προϊόν "μαϊμού" που ψωνίζει κάποιος από ένα κατάστημα της Τουρκίας και να το συγκρίνει με ένα επώνυμο προϊόν στην Ελλάδα. Συνήθως γίνονται αυτές οι στρεβλώσεις και λένε πως πήραν κάτι που στοιχίζει 20 ευρώ από εκεί ενώ εδώ το βρίσκουμε 50 ευρώ».

Οι λύσεις που πρέπει να βρεθούν

Ο νομός Έβρου διαθέτει τέσσερις πύλες εξόδου, δύο για την Βουλγαρία και δύο για την Τουρκία, οι οποίες χρησιμοποιούνται αυτή την στιγμή. Ο Βόρειος Έβρος, η πόλη της Ορεστιάδας τυχαίνει να βρίσκεται μόλις 15 λεπτά από την Τουρκία (Ανδριανούπολη) και 20 – 30 λεπτά από την Βουλγαρία (Σβίλενγκραντ) έως το Ορμένιο. Η περιοχή αυτή έχει δραματική διαρροή όσον αφορά τα καύσιμα κυρίως από τα πρατήρια της Βουλγαρίας.

«Αυτό που πρέπει να γίνει όχι σήμερα αλλά χθες θεωρούμε ότι είναι τουλάχιστον εδώ στα παραμεθόρια ή να μειωθεί ή να καταργηθεί ο φόρος καυσίμων ούτως ώστε να κάνουμε την περιοχή ένα πόλο έλξης για όσους μπορούν να έρθουν, να έχει και μια επισκεψιμότητα. Στο θέμα του ΦΠΑ εδώ είμαστε με 24% και απέναντι είναι με 8% οπότε θα πρέπει να υπάρχει ειδικό φορολογικό καθεστώς για την περιοχή και τέλος μείωση του μεταφορικού ισοδύναμου» τονίζει η κ. Μυλωνά υπογραμμίζοντας πως όλοι είμαστε υπεύθυνοι «κανείς δεν είναι άμοιρος ευθυνών».

Επιπρόσθετα, αναφέρει πως θα πρέπει να μειωθεί το ποσό που δικαιούται το κάθε άτομο χωρίς φορολόγηση στα 50 ευρώ από τα 175 ευρώ που είναι αυτή τη στιγμή για κάθε άτομο που περνάει τα σύνορα και επιστρέφει στην Ελλάδα με αγορές. Όπως εξηγεί μια οικογένεια με τέσσερα μέλη μπορεί να έχει αφορολόγητο έως 175 ευρώ το άτομο κάθε φορά που επιστρέφει από την Ανδριανούπολη, άρα συνολικά 700 ευρώ και χωρίς να υπάρχει περιορισμός στο πήγαινε – έλα την μέρα.

«Είναι θέμα το οποίο δεν είναι σημερινό, είναι εδώ και χρόνια, όταν έχεις σύνορα με μια γείτονα χώρα γίνεται αν θέλετε η ανταλλαγή του κόσμου σε κατανάλωση» λέει στο makthes.gr ο Χριστόδουλος Τοψίδης, πρόεδρος του Επιμελητηρίου Έβρου.

«Στον νότιο Έβρο έρχονται οι τουρίστες από τη Τουρκία για σαββατοκύριακο και είναι καταναλωτές της Αλεξανδρούπολης. Στο μεν βόρειο τμήμα του νομού Έβρου πηγαίνουν οι δικοί μας περισσότερο, επειδή η Ανδριανούπολη είναι πόλη σχεδόν των 170.000 κατοίκων με εμπορικά κέντρα και είναι καταναλωτές στην ένδυση, υπόδηση και γενικότερα σε αυτή την κατηγορία» προσθέτει.

«Αυτό που μπορεί να γίνει και ψήφισε η ομοσπονδία βενζινοπωλών Ελλάδας είναι να γίνει μια ζώνη free με βενζινάδικα στον πρώην δήμο Τριγώνου τα οποία να έχουν φθηνά καύσιμα στην Ελλάδα» καταλήγει.


This page might use cookies if your analytics vendor requires them.