ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα σενάρια για το παζλ της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου

Νίκος Οικονόμου26 Ιουνίου 2023

Tην Πέμπτη, προτελευταία ημέρα της προεκλογικής εκστρατείας, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη περιλάμβανε λίγες κινήσεις. Το πρωί συνάντησε τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάρακ Ομπάμα και στη συνέχεια περιόδευσε στο Παλιό Φάληρο. Στη συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης απομονώθηκε για να συμπληρώσει το παζλ της κυβέρνησης που όπως όλα δείχνουν θα κληθεί να ανακοινώσει την Τρίτη μετά τις σημερινές εκλογές και τη διαφαινόμενη αυτοδυναμία της ΝΔ. Ένα παζλ που μόνο εύκολο δεν είναι. Και αυτό γιατί η δεύτερη κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη θα πρέπει να τρέξει με πολύ γοργούς ρυθμούς.

Για τη σύνθεσή της έχουν γραφτεί πολλά σενάρια, τα περισσότερα από τα οποία προέρχονται από εκτιμήσεις για το τι σκέφτεται ο πρόεδρος της ΝΔ. Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει σε κανένα τα σχέδιά του. Μάλιστα επανειλημμένα τις τελευταίες ημέρες φρέναρε την ονοματολογία και όλους αυτούς που ετοιμάζουν υπουργικά κοστούμια, προτείνοντάς τους να τα κρατήσουν για τους γάμους και τα βαφτίσια που έρχονται το φετινό καλοκαίρι. «Πρώτα η νίκη της ΝΔ και μετά τα σενάρια» είναι η επωδός του.

Τι έχει πει ο ίδιος για τη νέα κυβέρνηση;

«Η δική μου αποστολή είναι να κάνω την καλύτερη δυνατή κυβέρνηση και στο δικό μου το μυαλό η καλύτερη δυνατή κυβέρνηση δεν είναι μία κυβέρνηση ισορροπιών ή γεωγραφικής εκπροσώπησης, όπως παλιά θεωρούσαμε, αλλά το ποιος μπορεί να κάνει τη δουλειά στο υπουργείο ή στο υφυπουργείο, όπου θα πάει. Άρα θα είναι μία κυβέρνηση δουλειάς, μία κυβέρνηση με ανθρώπους που θα με έχουν πείσει για την αποτελεσματικότητά τους.

Και ναι, το rotation πιστεύω ότι είναι χρήσιμο, διότι πάντα υπάρχει η ανάγκη για καινούριες προκλήσεις. Αυτή η ανανέωση, δηλαδή να φύγει ένας πρωτοκλασάτος υπουργός και να πάει σε ένα άλλο υπουργείο, μάς βγάζει από αυτή τη ‘βολή’ μας και μάς κάνει όλους με κάποιο τρόπο καλύτερους», σημείωσε στην τελευταία του συνέντευξη που παραχώρησε στον ΑNT1 και τον Νίκο Χατζηνικολάου. Προσθέτοντας με νόημα ότι ένα πρώτο αντίδοτο είναι «ένα γερό ταρακούνημα στο σχηματισμό της κυβέρνησης. Να ταράξουμε λίγο τα νερά».

Τάραγμα των νερών λοιπόν, rotation, κάτι που σημαίνει ότι και κάποιοι πρωτοκλασάτοι θα μείνουν στον πάγκο και μεγαλύτερη συμμετοχή γυναικών. Ακόμη η κυβέρνηση θα είναι μονοκομματική, αλλά και πολύχρωμη καθώς η χρησιμοποίηση εξωκοινοβουλευτικών που δεν ανήκουν στη ΝΔ θα συνεχιστεί.

Οι πρώτες αλλαγές

Οι πρώτες αλλαγές που φαίνεται ότι έχουν κλειδώσει έχουν να κάνουν με το Μέγαρο Μαξίμου. Εδώ ο ισχυρός άνδρας θα παραμείνει ο Άκης Σκέρτσος ως υπουργός Επικρατείας. Νέα προσθήκη θα αποτελέσει ο παλιός στενός συνεργάτης του Αντώνη Σαμαρά Σταύρος Παπασταύρου που αναμένεται να ορισθεί δεύτερος υπουργός Επικρατείας με ευθύνη σε θέματα στρατηγικής. Στη θέση του κυβερνητικού εκπροσώπου αναμένεται να ορισθεί η Σοφία Ζαχαράκη, η οποία θεωρείται από τα πιο εξελισσόμενα στελέχη της ΝΔ. Σχετικά με τον έτερο πρώην υπουργό Επικρατείας Γιώργο Γεραπετρίτη το πιο πιθανό σενάριο τον θέλει να αναβαθμίζεται σε υπουργική θέση. Αν πάει όπως ακούγεται στο υπουργείο Εξωτερικών εικάζεται ότι θα προκαλέσει το πρώτο ηχηρό rotation με τον Nίκο Δένδια να μετακομίζει πιθανότατα στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας.

Μία πολύ πιθανή μετακίνηση θεωρείται αυτή του Κωστή Χατζηδάκη που ολοκλήρωσε με επιτυχία τη δουλειά του στο υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και αναμένεται να αναλάβει τη θέση του υπουργού Οικονομικών.

Μία σειρά αλλαγών στη λογική του rotation θα αφορούν αρκετούς πρώην υπουργούς, με μοναδική εξαίρεση τη Λίνα Μενδώνη που όλα τα σενάρια την θέλουν να παραμένει στο υπουργείο Πολιτισμού. Αντίθετα, αναμένεται να μετακινηθούν οι Άδωνις Γεωργιάδης («παίζει» για το Εσωτερικών), Νίκη Κεραμέως (Υγείας), Χρήστος Σταϊκούρας (Υποδομών) και Κυριάκος Πιερρακάκης (Παιδείας). Πολλά σενάρια ακούγονται για την επιστροφή στην κυβέρνηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και την είσοδο σε αυτήν της Όλγας Κεφαλογιάννη (Τουρισμού), αλλά και για αναβαθμίσεις πολλών πρώην αναπληρωτών υπουργών και υφυπουργών σε θέσεις υπουργών, όπως ο Θόδωρος Σκυλακάκης που ακούγεται για το Ανάπτυξης, ο Λευτέρης Αυγενάκης (Αγροτικής Ανάπτυξης), και η Δόμνα Μιχαϊλίδου για το νέο υπουργείο για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση, ενώ δε λείπουν και τα σενάρια για υπουργοποίηση βουλευτών που για πρώτη φορά θα εισέλθουν στην κυβέρνηση, όπως ο Δημήτρης Καιρίδης και η ευρωβουλευτής Άννα Μισέλ Ασημακοπούλου.

Αλλαγές αναμένεται να υπάρξουν και σε θεσμικό επίπεδο, με τη μετακίνηση αρμοδιοτήτων μεταξύ υπουργείων ώστε να γίνει πιο αποδοτική λειτουργία τους και να υπάρξει επιτάχυνση του κυβερνητικού έργου. Εδώ εντάσσεται και η δημιουργία νέων χαρτοφυλακίων, το σπάσιμο υπουργείων και η συγχώνευση άλλων.

Ήδη ο κ. Μητσοτάκης έχει ανακοινώσει τη δημιουργία ξεχωριστού υπουργείου για την Οικογένεια, το Δημογραφικό και τη Στέγαση, στο οποίο θα μεταφερθούν αρμοδιότητες από το υπουργείο Εργασίας. Επίσης η αρμοδιότητα του Αθλητισμού θα μετακινηθεί στο Παιδείας από το Πολιτισμού, ως διακριτό χαρτοφυλάκιο και με αναπληρωτή υπουργό. Από εκεί και πέρα στο τραπέζι είναι το ενδεχόμενο το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών να σπάσει στα δύο δημιουργώντας διακριτά χαρτοφυλάκια, ενώ συζητιέται το να συγχωνευθούν το Πολιτικής Προστασίας με το Περιβάλλοντος, καθώς εκτιμάται ότι μπορούν να σχεδιαστούν πιο συνεκτικές πολιτικές αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής.

Στον Βορρά

Και στον Βορρά αναμένεται να υπάρξει ένα γερό ανακάτεμα της τράπουλας. Κάποιοι πρώην υπουργοί και υφυπουργοί θα καθίσουν στο πάγκο, ενώ κάποιοι νέοι θα αναλάβουν υπουργικές θέσεις. Κομβικό ζήτημα για τον Βορρά είναι η στελέχωση του υφυπουργείου Μακεδονίας-Θράκης όπου αναζητείται ένας βουλευτής με πολιτική και οργανωτική επάρκεια. Με δεδομένο και το πολιτικό παιχνίδι που παίχτηκε προεκλογικά στη Ροδόπη, αλλά και την εμπειρία του από παλιότερες υπουργικές θέσεις ένα πιθανό πρόσωπο για αυτή τη θέση θεωρείται ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, με το σενάριο να είναι εκτός Θεσσαλονίκης ο επόμενος ένοικος του Διοικητηρίου να είναι πολύ ισχυρό ακόμη και αν δεν επιλεγεί ο κ. Στυλιανίδης, ο οποίος ακούγεται και για άλλες κυβερνητικές θέσεις.

Όπως όλα δείχνουν θα διατηρηθεί το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, όπου ο ένοικος μπορεί να είναι υποψήφιος βουλευτής που δεν εξελέγη ή να προέρχεται και από αλλού. 

Σε θέση υφυπουργών είναι πολύ πιθανό να αξιοποιηθούν η Έλενα Ράπτη από την Α’ Θεσσαλονίκης, ο Δημήτρης Βαρτζόπουλος από τη Β’ Θεσσαλονίκης (ακούγεται για το Υγείας), ο Στάθης Κωνσταντινίδης (Κοζάνη) και ο Χρήστος Δερμεντζόπουλος (Έβρος), ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ Νίκος Παπαϊωάννου και ο πρώην υφυπουργός Υποδομών Γιώργος Καραγιάννης, ενώ πολύ πιθανή θα πρέπει να θεωρείται η υφυπουργοποίηση του Τάσου Χατζηβασιλείου (Σέρρες) στο ΥΠΕΞ.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 25.06.2023

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.