ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τα σπασμένα γυαλιά μυωπίας ενέπνευσαν μαθητές Λυκείου να φτιάξουν συσκευές για να βοηθήσουν τυφλούς συμμαθητές τους

Έλενα Καραβασίλη09 Μαΐου 2024

Το 2021 ένα πρόβλημα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η Αλίκη Ράγκου, μαθήτρια της B’ Λυκείου τότε, ήταν η αρχή για τη δημιουργία του Pop2See Smart Class ένα καινοτόμο σύστημα δύο συσκευών που βοηθούσε στην ένταξη των μαθητών με απώλεια όρασης στα σχολεία και στα πανεπιστήμια.

Το Pop2See ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2021 από τον Κωνσταντίνο Μαζαράκη και την Αλίκη, από την Πάτρα, και τον Σπύρο Τσουκαλά, από την Κέρκυρα, ως μία μαθητική ομάδα ρομποτικής. Η Αλίκη και ο Κωνσταντίνος ήταν ακόμα μαθητές Λυκείου ενώ ο Σπύρος ήταν ο προπονητής της ομάδας.


Η Αλίκη λέει στο makthes.gr πως «Αφορμή αποτέλεσε το σπάσιμο των κόκκινων γυαλιών μυωπίας μου. Αναγκάστηκα να παρακολουθήσω τα μαθήματά μου χωρίς αυτά, κάτι που με έκανε να αναρωτηθώ τι κάνουν οι μαθητές με απώλεια όρασης στο σχολείο. Κι έτσι, ξεκινήσαμε!».

Η ομάδα μετά από πολλή έρευνα, και πολλά πειράματα, δημιούργησε το Pop2See Smart Class. «Το Pop2See Smart Class είναι δύο συσκευές που μετατρέπουν ό,τι γράφει ο εκπαιδευτικός στον σχολικό πίνακα σε κείμενο Braille ώστε να είναι προσβάσιμο από τους μαθητές και αντίστροφα. Ό,τι γράφει στον κώδικα Braille ο μαθητής μετατρέπεται αυτόματα στα ελληνικά ή αγγλικά για τον βλέποντα εκπαιδευτικό. Έτσι, μπορούν οι μαθητές να είναι αυτόνομοι μέσα στις τάξεις», εξηγεί στο makthes.gr ο Κωνσταντίνος, ενώ ο Σπύρος προσθέτει πως «ουσιαστικά, η λειτουργία του συστήματος Pop2See εξυπηρετεί τις δύο βασικές ανάγκες του τυφλού μαθητή, την γραφή και την ανάγνωση χωρίς την συμβολή κάποιου βλέποντα».


Διακρίσεις

Με το Pop2See Smart Class διαγωνίστηκαν τόσο σε εθνικούς όσο και σε παγκόσμιους διαγωνισμούς και έλαβαν αρκετές διακρίσεις. Ξεκίνησαν από τον διαγωνισμό του Πλαισίου “Plaisiobots: The Race”, όπου δεν κατάφεραν να αποσπάσουν κάποια διάκριση παρά τους πολλούς μήνες δουλειάς.

Γεμάτη απογοήτευση η ομάδα ήταν έτοιμη να τα παρατήσει, αλλά ευτυχώς δεν το έκανε. Τότε είναι που έμαθαν να μην το βάζουν ποτέ κάτω, γιατί λίγο καιρό αργότερα διαγωνίστηκαν στον Εθνικό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, κερδίζοντας την 1η θέση και το εισιτήριο για τον 33ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Νέων Επιστημόνων (EUCYS) στο Λάιντεν της Ολλανδίας. Μεταφέρουν πως η προετοιμασία για την Ολλανδία ήταν χαοτική. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μαρτυρία της Αλίκης πώς μία μέρα πριν δώσει πανελλήνιες, αντί να διαβάζει, γύριζαν βίντεο για τον διαγωνισμό. Δούλευαν όλο το καλοκαίρι!

Στην Ολλανδία, ωστόσο, πάλι δεν κατάφεραν να διακριθούν και γυρίζοντας στην Ελλάδα δεν ήθελαν να συνεχίσουν. Ο Σπύρος όμως τους έπεισε να προσπαθήσουν άλλη μία φορά και σχεδόν απροετοίμαστοι πήγαν στα Προκριματικά της Ολυμπιάδας Ρομποτικής και κέρδισαν την πρώτη θέση.

Εκπροσώπησαν την Ελλάδα στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) 2022 στο Ντόρτμουντ της Γερμανίας, κατακτώντας την 2η θέση (αργυρό μετάλλιο).

Περιγράφουν στο makthes.gr ότι εκείνη ήταν η στιγμή που όλες τους οι θυσίες, οι προσπάθειες, ο κόπος και η κούραση ανταμείφθηκε. «Ήταν μία αξέχαστη εμπειρία να βρίσκεσαι πάνω στο βάθρο με την ελληνική σημαία και να νιώθεις πως δεν πάλεψες άσκοπα τόσο καιρό». Αργότερα, τους απένειμαν και το You Smile Award στην κατηγορία Επιστήμη και Τεχνολογία από το Χαμόγελο του Παιδιού.


Στην ομάδα, σε όλο αυτό το ταξίδι εντάχθηκαν ακόμη οκτώ άτομα, «χωρίς τους οποίους τίποτα δεν θα ήταν δυνατό», λένε τα μέλη της ομάδας. Ο καθένας έχει την δική του ξεχωριστή θέση και ρόλο. Η ομάδα είναι η Τζίλντα Μαζαράκη, ο Ιωάννης Κοσμαδάκης, ο Δημήτρης Τσαπλαρής, η Κωνσταντίνα Νικολακοπούλου, ο Οδυσσέας Παπαδήμας, ο Γιάννης Ράγκος, η Χριστιάνα Μέξα και ο Μάριος Καρέλης. Το Pop2See, ως startup, πλέον δημιουργεί τεχνολογικές λύσεις για ανθρώπους με απώλεια όρασης για να βελτιώσει την καθημερινότητά τους, δίνοντάς τους αυτονομία.

Εφαρμογή «μεταφράζει» όλες τις πληροφορίες

Η ομάδα αποφάσισε να πάει την καινοτόμα εφαρμογή ένα βήμα παραπέρα ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί από μία ευρύτερη ομάδα ανθρώπων. Έτσι, ίδρυσαν από κοινού το Pop2See ως μία τεχνολογική πρωτοβουλία με κοινωνικό χαρακτήρα.

Περιγράφουν πως σε έναν διαγωνισμό στην Πορτογαλία που ταξίδευαν με την εκπρόσωπο του «Με άλλα μάτια», (ΑΜΚΕ που έχει σκοπό την υποστήριξη των ανάπηρων ατόμων) Τζουλιάνα Μπούσι, ανακάλυψαν τυχαία δύο σοβαρά προβλήματα της καθημερινότητας ενός τυφλού ανθρώπου: την ελλιπή πρόσβαση σε πληροφορίες γύρω από τα φάρμακα (π χ ημερομηνία λήξης, οδηγίες χρήσης, παρενέργειες) και την πρόσβαση σε πληροφορίες για τον περιβάλλοντα χώρο, εσωτερική πλοήγηση. Έτσι, αποφάσισαν να βρουν λύση στα παραπάνω ζητήματα, χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες (Τεχνητή Νοημοσύνη) για κοινωνικό σκοπό.

Η Pop2See ήταν ανάμεσα στις δέκα βραβευθείσες ομάδες από τους 800 αιτούντες παγκοσμίως που επιλέχθηκαν να παρακολουθήσουν το τρίμηνο πρόγραμμα WomenEntrepreneurs4Good, που οργανώθηκε από το Women’s Forum, τη Bank of America, το Bredin Prat και το HEC University. Τον Νοέμβριο, βρέθηκαν στο Παρίσι και παρουσίασαν στην σκηνή του Women’s Forum.

Τέλος, έγιναν επίσημο Case Study του Alba Business Graduate School, ενώ η Αλίκη βραβεύτηκε στα Greek International Women Awards 2023 στην κατηγορία Young Star. Μάλιστα, κλήθηκαν από το University of East London να παρουσιάσουν το Pop2See μπροστά σε φοιτητές και μαθητές που ασχολούνται με την μηχανική (engineering).

Η ομάδα έχει συνεργαστεί στενά με την Περιφερειακή Ένωση Τυφλών Δυτικής Ελλάδας, με την ΑΜΚΕ “Με Άλλα Μάτια” και με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Το Pop2See συμπεριλήφθηκε στην λίστα του περιοδικού Forbes 30 under 30 2024, παρακολούθησε το πρόγραμμα του Orange Grove και συμμετέχει στο Πρόγραμμα Accelerator της Deloitte στην Πάτρα. Το Pop2See έχει συνεργαστεί με αρκετές εταιρείες μερικές από τις οποίες είναι η Google, η Jungheinrich, η ΚΑΥΚΑΣ και η Think Silicon. Τα μέλη της ομάδας λένε τέλος στο makthes.gr πως «δεσμευόμαστε να συνεχίσουμε το έργο μας, προσπαθώντας να συμβάλλουμε στη δημιουργία μίας πιο συμπεριληπτικής κοινωνίας».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.