ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα στεγαστικά προβλήματα των δικαστηρίων στο επίκεντρο σύσκεψης υπό τον Κ. Τσιάρα στο ΥΜΑΘ

Νίκος Οικονόμου01 Μαρτίου 2021


Την επίσπευση της λύσης του στεγαστικού προβλήματος των δικαστηρίων της Θεσσαλονίκης επιδιώκει η κυβέρνηση, ενός προβλήματος που συζητιέται επί χρόνια στην πόλη αλλά δεν λύνεται.

Για το σκοπό αυτό ο αρμόδιος υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας περιόδευσε σήμερα στη Θεσσαλονίκη, όπου είχε σειρά συναντήσεων και επαφών. Το πρωί επισκέφτηκε το Δικαστικό Μέγαρο, όπου προήδρευσε σε σύσκεψη με τους προϊσταμένους των διοικήσεων των Δικαστηρίων και των Εισαγγελιών της πόλης, αλλά και εκπροσώπων του νομικού κόσμου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης βρέθηκε το στεγαστικό πρόβλημα, ζητήματα απονομής της Δικαιοσύνης και θέματα της καθημερινότητας των δικαστηρίων, υπό το πρίσμα των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η πανδημία του νέου κορονοϊού. Μάλιστα στο θέμα της υγειονομικής κρίσης και της παγκόσμιας διάστασής της αναφέρθηκε και σε δηλώσεις του λίγο προτού ξεκινήσει η σύσκεψη, συνιστώντας «υπομονή για να ξεπεράσουμε την κρίση με ασφάλεια».

Στη συνέχεια ο υπουργός Δικαιοσύνης συμμετείχε σε σύσκεψη που έγινε στο Διοικητήριο, με βασικό θέμα το στεγαστικό των δικαστηρίων της πόλης και στην οποία έλαβαν μέρος ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης Σταύρος Καλαφάτης, η επικεφαλής του πρωθυπουργικού γραφείου Μαρία Αντωνίου, ο προϊστάμενος του Εφετείου Θεσσαλονίκης πρόεδρος Εφετών Χρήστος Νάστας, o πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Στάθης Κουτσοχήνας, ο επικεφαλής της 3ης ΥΠΕ Παναγιώτης Μπογιατζίδης και εκ μέρους του ΕΦΚΑ ο συντονιστής κεντρικής Μακεδονίας Κώστας Ζιγκερίδης -καθώς και μέσω τηλεδιάσκεψης ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας και ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Στη σύσκεψή εκφράστηκε η κοινή θέση όλων των παρευρισκομένων να τρέξει το πρότζεκτ της επέκτασης του Δικαστικού Μεγάρου με την αξιοποίηση του διπλανού κτηρίου του πρώην Κέντρου Υγείας Πύλης Αξιού, όπου στεγάζονται υγειονομικές υπηρεσίες και υπηρεσίες του ΕΦΚΑ. Αυτή είναι σήμερα και η πρώτη προτεραιότητα της όλης επιχείρησης, δηλαδή να βρεθεί ο χώρος όπου θα μεταφερθούν οι υπηρεσίες που σήμερα στεγάζονται εκεί και την οποία θα "τρέξει" ο υφυπουργός Μακεδονίας-Θράκης.

Σε δηλώσεις του ο κ. Τσιάρας διαβεβαίωσε ότι «δεν θα υπάρξει λύση που θα αιφνιδιάσει», αλλά η όποια λύση «θα έχει ως προϋπόθεση τη συνεννόηση». Στο σημείο αυτό, ο ίδιος επισήμανε ότι η μεταστέγαση των υπηρεσιών του ΕΦΚΑ «θα πρέπει να γίνει μέσα από συνθήκες που θα δημιουργούν και την εύκολη πρόσβαση και πολύ περισσότερο θα ικανοποιούν τις ανάγκες των πολιτών και της τοπικής κοινωνίας».

Σχολιάζοντας δε την πρωτοβουλία που είχε αναληφθεί σε προ μηνών σε σύσκεψη για το ίδιο θέμα, όταν αποφασίστηκε η συγκρότηση ομάδας εργασίας για τη δρομολόγηση λύσης, ο υπουργός ανέφερε ότι «δεν απέδωσε τα αναμενόμενα, γιατί μπήκαμε στην περίοδο της πανδημίας και ήταν δύσκολο να δρομολογηθεί εξέλιξη».

Από την πλευρά του ο κ. Καλαφάτης σημείωσε ότι οφείλουμε να βρούμε λύση που να συμβάλλει στην αναβάθμιση της λειτουργίας της δικαιοσύνης στη Θεσσαλονίκη. «Θα διερευνήσουμε όλα τα ενδεχόμενα, θα κάνουμε έρευνα εις βάθος, θα ασχοληθούμε ενδελεχώς αλλά πρέπει να καταλήξουμε και θα καταλήξουμε. Αυτός είναι ο στόχος του υφυπουργείου Εσωτερικών» είπε, τονίζοντας ότι υπάρχει «άμεσος ορίζοντας» για την επίλυση αυτού του διαχρονικού θέματος.

Στις δηλώσεις του ο κ. Τσιάρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση του πολυισοβίτη Δημήτρη Κουφοντίνα, σημειώνοντας ότι η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα: «Είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να δει κανείς από την πραγματική του διάσταση κι όχι μέσα από μικροζητήματα. Η τρομοκρατία είναι καταδικαστέα, δεν μπορεί κανείς να αφαιρεί ζωές αθώων ανθρώπων», σημείωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, ενώ πρόσθεσε ότι «μέσα από αυτή τη διάσταση πρέπει κανείς να δει και τον ρόλο του, προκειμένου τέτοια ζητήματα να μην γίνονται ζητήματα της κοινής γνώμης».

Αναφορικά με τις αλλαγές στο Ποινικό Δίκαιο για σεξουαλικά αδικήματα, ο κ. Τσιάρας επισήμανε ότι «έχουμε ήδη καταλήξει σε συγκεκριμένες προτάσεις, τις οποίες έχουμε υποβάλλει στην Επιτροπή Παρακολούθησης του νέου Ποινικού Κώδικα», υπογραμμίζοντας πως «όταν κανείς νομοθετεί για θέματα του Ποινικού Δικαίου δεν μπορεί να νομοθετεί ούτε με την ψυχολογία της στιγμής ούτε αποσπασματικά».

Τέλος, υπενθύμισε τις πρόσφατες αλλαγές με την αυστηροποίηση των ποινών για τον βιασμό και τον ομαδικό βιασμό, τονίζοντας ότι οι υποθέσεις που είδαν τον τελευταίο καιρό το φως της δημοσιότητας «ανέδειξαν κάποια μικρά κενά στο Ποινικό μας Δίκαιο τα οποία προφανώς και πρέπει να αντιμετωπίσουμε».

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.