Δύο σημαντικές ειδήσεις «έβγαλε» η χθεσινή εκδήλωση του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης με θέμα την Αγορά στην εποχή του Covid 19.
Ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης, Υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης αποκάλυψε ότι «προωθείται διάταξη για απαγόρευση μερικών βιομηχανικών προϊόντων από τα σούπερ μάρκετ», κάτι που αποτελούσε βασικό αίτημα και διεκδίκηση των Επιμελητηρίων και άλλων φορέων της Αγοράς.
Όπως εξήγησε η κυβέρνηση προχωρά στη δημοσίευση ΦΕΚ με το οποίο θα απαγορεύεται η πώληση διαρκών αγαθών (ρούχα, παπούτσια, ηλεκτρικά, ηλεκτρονικά, παιγνίδια, βιβλία, κλπ) από τα σούπερ-μάρκετ, για όσο διάστημα είναι κλειστά τα εμπορικά καταστήματα ώστε να μη δημιουργούνται συνθήκες αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η δεύτερη αφορά την Επιστρεπτέα Προκαταβολή, καθώς, όπως εξήγησε ο κ. Γεωργιάδης «δεν πρόκειται να σταματήσουμε την επιστρεπτέα προκαταβολή, έως ότου ξαναπάρει μπρος η οικονομική δραστηριότητα».
«Όσο παραμένουν οι επιχειρήσεις κλειστές, το κράτος πρέπει να τις βοηθάει. Όταν με το καλό βρεθεί το εμβόλιο και αρχίσει πάλι η οικονομία να λειτουργεί, τότε θα σταματήσει και η επιστρεπτέα προκαταβολή» υπογράμμισε ο υπουργός.
Οι δύο έρευνες του ΕΕΘ
Στην χθεσινή εκδήλωση, που διοργάνωσε η Επιτροπή Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ παρουσιάστηκαν δύο έρευνες, μία Δημοσκόπηση στα μέλη του Επιμελητηρίου με ερωτήσεις για την Πανδημία και τις επιπτώσεις της στην Αγορά. Και μία συγκριτική παρουσίαση για τα μέτρα που έχουν ληφθεί για τη στήριξη των επιχειρήσεων σε επτά χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ανοίγοντας την εκδήλωση ο πρόεδρος του ΕΕΘ, Μιχάλης Ζορπίδης ζήτησε να παγώσουν όλες οι καταβολές υποχρεώσεων (δόσεις δανείων, λογαριασμοί ενέργειας, φόροι, εισφορές) και να στηριχτούν οι επιχειρήσεις όσο και οι εργαζόμενοι. «Καμία επιχείρηση δεν μπορεί να πληρώνει εάν δεν εισπράττει» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Ζορπίδης, που ζήτησε από τον εκπρόσωπο της Κυβέρνησης πιο γενναιόδωρες αποφάσεις.
Η Δημοσκόπηση
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δημοσίων Σχέσεων του ΕΕΘ Χριστόφορος Εδιάρογλου τόνισε ότι η παρούσα διαδικτυακή εκδήλωση διοργανώθηκε προκειμένου να παρουσιαστούν έγκυρες μελέτες που αποτυπώνουν με ακρίβεια την κατάσταση που επικρατεί στην Αγορά.
Όπως εξήγησε παρουσιάζοντας τη Δημοσκόπηση ο Δημήτρης Κατσαντώνης, Πρόεδρος της Εταιρίας “To The Point”, που τη διενήργησε, από αυτήν προκύπτει ότι οι επαγγελματίες/επιχειρηματίες- μέλη του Ε.Ε.Θ. δεν ακολούθησαν μία στάση «πάνω απ’ όλα το κέρδος μου» αλλά μία πιο μαχητική στάση και προσπάθησαν να εντοπίσουν τη βελτίωση της επαγγελματικής τους κατάστασης στο μέτρο με την, κατά την άποψη τους, μικρότερη υγειονομική επιβάρυνση. Παράλληλα, δεν έκαναν απολύσεις, παρά τη δύσκολη συγκυρία (μόλις το 4,7% απάντησε ότι μείωσε προσωπικό). Ελάχιστοι προσέφυγαν για βοήθεια στις Τράπεζες, κάτι που σύμφωνα με τον κ. Κατσαντώνη φανερώνει τάσεις αποξένωσης των επαγγελματιών/επιχειρήσεων από τις ρυθμίσεις τους: 3 στους 4 δήλωσαν ότι δεν έκαναν κάποιο αίτημα για υποστήριξη/ χρηματοδότηση μέσω Τραπεζών . «Και ίσως δικαιολογούνται, αφού από αυτούς που έκαναν σχετικό αίτημα (με κυρίαρχο θέμα τη συμμετοχή στο ΤΕΠΙΧ) μόλις 29% κατέγραψε θετική ανταπόκριση ενώ το 32% περίπου σημείωσε ότι έλαβε αρνητική απάντηση. Χαρακτηριστικό στοιχείο, ότι το 35,5% δε γνωρίζει ακόμη», τόνισε ο ίδιος. Το 62,9% των ερωτηθέντων κρίνει ως πρώτη προτεραιότητα μέσα στο ναρκοθετημένο οικονομικό περιβάλλον την μείωση των φορολογικών συντελεστών, με την μείωση των εισφορών και την ανάγκη για μέτρα επιδότησης της εργασίας να ακολουθούν. Μάλιστα το 46,7% αποτιμά αρνητικά τα μέτρα που έλαβε η κυβέρνηση για τη στήριξη της οικονομικής δραστηριότητας των επιχειρήσεων. Η επιστρεπτέα προκαταβολή συγκέντρωσε την προτίμηση πολλών επιχειρήσεων.
Μοιρασμένες είναι οι απαντήσεις για τα μέτρα που αφορούσαν τις ασφαλιστικές εισφορές και τις φορολογικές οφειλές. Οι μισές επιχειρήσεις δεν έθεσαν το προσωπικό τους σε αναστολή σύμβασης εργασίας ενώ το 18% δεν χρησιμοποίησε κανένα μέτρο στήριξης!
Πιο συγκεκριμένα:
Από μία σχεδόν ισοδύναμη θετική/αρνητική κρίση όσον αφορά στις ασφαλιστικές εισφορές , περνάμε σε μία σαφώς αρνητική κρίση για τα φορολογικά ζητήματα (9 μονάδες αρνητικό ισοζύγιο) και σε μία πιο μαζική απόρριψη (23,5 μονάδες αρνητικό ισοζύγιο) όσον αφορά την οικονομική στήριξη της επαγγελματικής/ επιχειρηματικής δραστηριότητας.
Αντίθετα όμως, υπάρχει η αίσθηση ότι τα κυβερνητικά μέτρα στήριξαν επαρκώς τους εργαζόμενους (10,5 μονάδες υπεροχή των θετικών κρίσεων έναντι των αρνητικών) – μία αίσθηση η οποία ίσως δεν πρέπει να ερμηνευθεί ως αντίθεση προς τη στήριξη αυτή αλλά ως εκτίμηση ότι θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα από κυβερνητικής πλευράς όσον αφορά την οικονομική στήριξη επαγγελματιών/επιχειρήσεων (ιδιαίτερα έντονη είναι αυτή η αίσθηση σε όσους δήλωσαν ότι έκλεισαν κατά τη διάρκεια του πρώτου κύματος της πανδημίας, όπου καταγράφεται υπεροχή 14,5 μονάδων της άποψης ότι τα μέτρα για τους εργαζόμενους ήταν θετικά).
(Δείτε όλη τη Δημοσκόπηση εδώ)
Τι έκαναν άλλες κυβερνήσεις
Η δεύτερη μελέτη, που παρουσιάστηκε από τον Δημοσιογράφο Χρήστο Νικολαΐδη, αφορούσε τα μέτρα που πήραν για να στηρίξουν τις επιχειρήσεις των χωρών τους οι κυβερνήσεις της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Ισπανίας, της Πορτογαλίας, της Αυστρίας, του Βελγίου και της Τσεχίας. Σ’ αυτήν η Ελλάδα με βάση το ποσοστό του ΑΕΠ που διαθέτει για την στήριξη των επιχειρήσεων (6% ή 11 δις.) υπολείπεται της Γερμανίας (9%), της Αυστρίας (9,6%) αλλά όχι της Πορτογαλίας (5%).
Επίσης, στην έρευνα αποτυπώνονται και μέτρα του τύπου «λεφτά από το ελικόπτερο», που πήραν ήδη στη Γερμανία, την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Αυστρία.
(Δείτε όλη την έρευνα εδώ)
Ο σχολιασμός του Γεωργιάδη
Ο κ. Γεωργιάδης σχολιάζοντας την Δημοσκόπηση τόνισε ότι «από αυτήν προκύπτει ότι οι συμπολίτες μας καταλαβαίνουν ότι τα μέτρα ήταν αναγκαία, είναι αναγκαίο κακό, αλλά αναγκαίο. Ήταν καθαρή η πλειοψηφία σε αυτό. Μια μειοψηφία λέει ότι έπρεπε να ληφθούν νωρίτερα, αλλά η απάντηση της πλειοψηφίας είναι σαφής. Όπως και στην επίπτωση των οικονομικών μέτρων για την πανδημία, η πλειοψηφία είναι σαφής, ότι τα μέτρα ήταν σχετικά καλά, φυσικά ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο, όλοι θα θέλαμε κάτι παραπάνω» είπε ο κ. Γεωργιάδης και πρόσθεσε:
«Πάντως, εικόνα μιας αδιάφορης κυβέρνησης δεν βγαίνει από αυτές τις έρευνες. Το αντίθετο. Και χαίρομαι, που βλέπω σε πολλά πράγματα υπάρχει μεγάλη ευαρέσκεια, όπως για την επιστρεπτέα προκαταβολή και για την (κάλυψη για την) αναστολή των εργαζομένων και για όλα αυτά».
Σε σχετική παρέμβαση του προέδρου του ΕΕΘ Μιχάλη Ζορπίδη για τα τραπεζικά επιχειρηματικά δάνεια, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στα μέτρα για το πάγωμα των τόκων ως το τέλος του χρόνου, αλλά ήταν εξέφρασε την απόλυτη αντίθεση του για δανεισμό επιχειρήσεων με μη τραπεζικά κριτήρια.
«Οι τράπεζες μπορούν και πρέπει να δίνουν δάνεια μόνο σε επιχειρήσεις που κρίνουν ότι αυτά τα δάνεια θα επιστραφούν. Ειδάλλως είναι η συνταγή ολοσχερούς εθνικής καταστροφής. Πιστεύω ότι η προηγούμενη κρίση κάτι μας έχει διδάξει» είπε ο κ. Γεωργιάδης και σημείωσε:
«Για τις επιχειρήσεις που δεν μπορούν να δανειοδοτηθούν τραπεζικά έχουμε φτιάξει την επιστρεπτέα προκαταβολή, επιπλέον η 4 και η 5, θα είναι το 50% μη επιστρεπτέο, έχουμε μέτρα, μέσω των περιφερειών, από το ΕΣΠΑ, για την επιδότηση , έχουμε πληρώσει τόκους των επιχειρηματικών δανείων της πρώτης φάσης της πανδημίας, έχουμε σειρά μέτρα για την αποζημίωση των ενοικίων και για τη στήριξη των εργαζομένων, αλλά δε θα παρέμβουμε να δοθούν δάνεια χωρίς τραπεζικά κριτήρια. Αυτό θα ήταν ακραία πράξη ανευθυνότητας».
«Τα μέτρα δούλεψαν, απεδείχθη από τους πίνακες που έβγαλε η Γιουροστατ. Η Ελλάδα ήταν η χώρα που είχε τη μικρότερη απώλεια θέσεων εργασίας σε όλη την Ε.Ε. και στις 27 χώρες από το πρώτο lock down. 'Αρα, τα μέτρα που φτιάξαμε δούλεψαν . Σημειώνω , ότι στην αρχή, η Ελλάδα θεωρούνταν ότι θα ήταν η χώρα που θα είχε τις περισσότερες απώλειες θέσεων εργασίας, λόγω της μεγάλης εξάρτησης από τον τουρισμό. Άρα, όχι μόνο δούλεψαν, αλλά δούλεψαν σε μια χώρα, που όλοι θεωρούσαν ότι θα έχει τη μεγαλύτερη ζημιά. Με την ίδια αποφασιστικότητα, μεθοδικότητα και εργατικότητα δουλεύουμε τώρα».
Ο υπουργός σχολίασε θετικά το νέο της ανακοίνωσης της φαρμακευτικής εταιρίας Pfizer για το εμβόλιο κατά του κορονοϊού και την προοπτική κάλυψης σε λίγους μήνες των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού, τονίζοντας ότι τα νέα δημιουργούν για πρώτη φορά μια πολύ μεγάλη «ελπίδα εξόδου» από την κρίση του κορονοϊού και πρόσθεσε:«Πρέπει να μείνουμε με τις επιχειρήσεις μας ανοιχτές και όρθιες, μέχρι την έξοδο από τον εφιάλτη, μέχρι το εμβόλιο, Είναι μπροστά μας δύο, τρεις, τέσσερεις μήνες να κρατήσουμε γερό κουπί για να συμβεί αυτό».
«Πιστεύω, ότι το εμβόλιο θα έρθει η οικονομία θα είναι ακόμη όρθια και το 2021 θα είναι μια πολύ καλύτερη χρονιά» είπε ο κ. Γεωργιάδης.
ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα συμπεράσματα της εκδήλωσης του ΕΕΘ για την "Αγορά στην εποχή του Covid 19"
MakThes Team10 Νοεμβρίου 2020