ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα τρία στοιχήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη

Νίκος Οικονόμου28 Ιουνίου 2020

Τρία είναι τα βασικά στοιχήματα που θέλει να κερδίσουν το επόμενο διάστημα η κυβέρνηση και ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Το πρώτο έχει να κάνει τα ζητήματα της σκανδαλολογίας, στα οποία ύστερα από καιρό επέμεινε η κυβέρνηση δια παρεμβάσεων στενών συνεργατών του πρωθυπουργού, αλλά και αξιοποιώντας τις εξελίξεις. Το αυτογκόλ του ΣΥΡΙΖΑ με τη γνωστοποίηση των συνομιλιών που είχαν ο Σάμπι Μιωνή και ο στενός συνεργάτης του Αλέξη Τσίπρα και πρώην υπουργός του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Παππάς.

Οι τόνοι από την πλευρά της κυβέρνησης δεν πρόκειται να κατέβουν μετά τη δήλωση περί ανάληψης ευθύνης από τον κ. Παππά, ενώ τα βέλη θα κατευθυνθούν προς τον ίδιο τον κ. Τσίπρα. «Δυο κουβέντες του αέρα και ούτε γάτα, ούτε ζημιά. Ποιον νομίζουν ότι κοροϊδεύουν; Για τόσο αφελείς περνούν τους Έλληνες;» σημειώνουν στην ίδια γραμμή κυβερνητικές πηγές, αλλά και από τη ΝΔ για τις εξηγήσεις του στενού συνεργάτη του κ. Τσίπρα. «Ανάληψη ευθύνης για ένα τόσο σοβαρό θέμα δίχως παραίτηση ή αποπομπή δεν υπάρχει» συνεχίζουν. Μάλιστα η ΝΔ υπενθυμίζει το ερώτημα που έχει θέσει προς τον κ. Τσίπρα «είτε να διαγράψει τον κ. Παππά, είτε να αναλάβει την ευθύνη του παρακράτους».

Σε σκληρή γραμμή κινήθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας. «ο κ. Παππάς ακούγεται να λέει ότι ξέρει, καταλαβαίνει, οσμίζεται, μαθαίνει, ότι κάποιοι “βγάζουν πολλά λεφτά”. Και όταν κατηγορούσε “κάποιους” στον κ. Μιωνή είναι προφανές πως δεν εννοούσε τον κ. Μιωνή. Γιατί δε θα μιλούσε σε τρίτο πρόσωπο στον άνθρωπο που είχε μπροστά του. Και δεν θα του απαντούσε ο κ. Μιωνής “το έχω ακούσει και εγώ αυτό”. Εξίσου προφανές είναι ότι είχε υποχρέωση, όχι μόνο πολιτική, αλλά και νομική, να καταγγείλει αυτούς τους “κάποιους”, πράγμα που ουδέποτε έπραξε», σημείωσε ο κ. Πέτσας.

Ακόμη ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι ο κ. Παππάς «μιλώντας για αυτούς τους “κάποιους” υποστήριζε ότι “η ατζέντα τους κάμπτει την ατζέντα του μαγαζιού” και συνέχιζε να μιλά για το “μαγαζί μας”. Δεν αναφέρεται σε άλλα μαγαζιά, αλλά στο δικό τους. Θεωρούν το Μέγαρο Μαξίμου “μαγαζί” που κάνει δουλειές». Σε αυτή τη επιθετική γραμμή κινήθηκε και ο έτερος στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Γιώργος Γεραπετρίτης. «Εγώ βρίσκομαι σε ένα καθεστώς μικρού σοκ», σχολίασε τις συνομιλίες Μιωνή-Παππά ο υπουργός Επικρατείας.

Να σημειωθεί ότι το ηχητικό ντοκουμέντο των συνομιλιών Μιωνή-Παππά που προσκομίστηκε στη Βουλή ερευνάται πλέον από τη Δικαιοσύνη και πιο συγκεκριμένα από τη Εισαγγελία της Αθήνας. Η υπόθεση όπως φαίνεται θα έχει και συνέχεια, καθώς ο συνήγορος του κ. Μιωνή δήλωσε ότι ο πελάτης του διαθέτει και άλλα αποκαλυπτικά στοιχεία προς επίρρωση των θέσεων του.

Για τις ανακοινώσεις της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς και του Υπουργείου Δικαιοσύνης των Ηνωμένων Πολιτειών για κλείσιμο της υπόθεσης Novartis με την επιβολή προστίμων, δίχως να προκύψουν αποδείξεις εμπλοκής πολιτικών προσώπων, στην κυβέρνηση και τη ΝΔ μιλούν για τίτλους τέλους σε μια σκευωρία που έχει καταρρεύσει εδώ και καιρό. Θυμίζουν ότι ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ήταν αυτός που έξω από το Μέγαρο Μαξίμου είχε πει ότι η Novartis αποτελεί «το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους», όμως τα όσα έγιναν γνωστά από τις Ηνωμένες Πολιτείες καταρρίπτουν απόλυτα τον σχετικό ισχυρισμό. Επισημαίνουν δε τρία σημεία που προκύπτουν από τις ανακοινώσεις. Πρώτον: η υπόθεση Novartis και το πρόστιμο αφορά μόνο παράνομες προωθητικές ενέργειες σε ιδιώτες παρόχους, κλινικές και νοσοκομεία. Δεύτερον: δεν υπάρχει αναφορά σε πολιτικά πρόσωπα ή αξιωματούχους, ούτε για χειραγώγηση τιμών. Και τρίτον: δεν προκύπτει τίποτα για οποιαδήποτε έρευνα σχετικά με πολιτικά πρόσωπα.

Για τις εξελίξεις στην Προανακρτική, όπου την Πέμπτη ο κ. Παπαγγελόπουλος αιφνιδίασε τα μέλη της, ανακοινώνοντας ότι αποχωρεί από την Επιτροπή και ότι δεν προτίθεται να απαντήσεις στις ερωτήσεις των μελών της, στην κυβέρνηση και τη ΝΔ επισημαίνουν από τη μια ότι δεν εμπλέκονται στο έργο της, ενώ μιλούν για θυσία του Ρασπούτιν από τη μεριά του κ. Τσίπρα.

Το δεύτερο στοίχημα έχει να κάνει με τη μάχη για την επανεκκίνηση της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας, αλλά και για το άνοιγμα της χώρας στον τουρισμό. «Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο. Πρώτο μέλημά μας είναι η ασφάλεια και η υγεία όλων. Φαινόμενα χαλάρωσης δεν επιτρέπεται να παρατηρούνται Ας πούμε ναι στην τήρηση των μέτρων που μας συστήνουν οι ειδικοί. Αν χαλαρώσουμε, θα το πληρώσουμε», τονίζουν στην κυβέρνηση και επιταχύνουν τους ρυθμούς όπως δείχνει και η νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που είναι προγραμματισμένο για την Τρίτη.

Σε ό,τι αφορά την οικονομία χαρακτηρίζουν ως ιδιαίτερα θετικό γεγονός ότι η απόδοση του 10ετούς ομολόγου υποχώρησε στο 1,25%, έναντι 1,57% που ήταν στην πρόσφατη έκδοση στις αρχές Ιουνίου, φθάνοντας το επίπεδο των 10ετών ιταλικών ομολόγων. Η εξέλιξη αυτή αποδεικνύει ότι η διεθνής επενδυτική κοινότητα επιβραβεύει την υπευθυνότητα και την αξιοπιστία της πολιτικής μας.

Όπως σημείωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκη στην 28η Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων το φετινό μήνυμα είναι ότι «Δεν διαθέτουμε μόνο ομορφιά, αλλά και ασφάλεια». Ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε τα μέλη του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων πως υπάρχουν δυνάμεις για να αντέξουν αυτή τη δύσκολη χρονιά τονίζοντας πως αν είναι κριθεί απαραίτητο να δοθεί πρόσθετη στήριξη στις δυνάμεις παραγωγής, αυτό θα γίνει. 

«Αν χρειάζεται πρόσθετη στήριξη των δυνάμεων της παραγωγής και αν αυτή είναι απαραίτητη δε θα διστάσουμε να την δώσουμε προς τα τέλη Ιουλίου», σημείωσε. Πρόσθεσε δε πως ο υπουργός Οικονομικών έχει δεσμευτεί ότι στο ζήτημα της προκαταβολής φόρου που απασχολεί τόσο πολύ όλες τις ελληνικές επιχειρήσεις, οι παρεμβάσεις θα πραγματοποιηθούν και θα ανακοινωθούν τον Ιούλιο. Ακόμη σημείωσε ότι η κεντρική πολιτική της κυβέρνησης αυτό το καλοκαίρι υπηρετεί δύο στόχους: «Πρώτον να ελαχιστοποιήσουμε όσο το δυνατόν τις απώλειες, να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις, να διαφυλάξουμε όσο το δυνατόν περισσότερες θέσεις εργασίας. Και δεύτερον να μπορέσουμε να μεγιστοποιήσουμε τα οφέλη από την επιτυχή διαχείριση της υγειονομικής κρίσης, ώστε ο τουρισμός να ανασυνταχθεί και να επανέλθει δυναμικά στην ανάπτυξη από τις αρχές του 2021».
Με Μακρόν και Μπορέλ

Το τρίτο στοίχημα έχει άρωμα Ευρώπης, καθώς αφορά στα ανοικτά ζητήματα της τουρκικής προκλητικότητας και του Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ. Αυτό τα δύο θέματα βρέθηκαν στο επίκεντρο της τηλεφωνικής συνομιλίας που είχαν την Πέμπτη ο Ελληνας πρωθυπουργός με τον Γάλλο πρόεδρο της Δημοκρατίας Εμανουέλ Μακρόν. Παρόμοια ατζέντα υπήρχε και στη συνάντηση που είχε ο Πρωθυπουργός στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Ύπατο Εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Ένωσης για Θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γιοζέπ Μπορέλ.
Στη συνάντηση τονίστηκε ότι τα εξωτερικά σύνορα της Ελλάδας, που είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, φυλάσσονται με μεγάλη αποφασιστικότητα και ότι η στήριξη της ΕΕ προς την Ελλάδα θα είναι διαρκής όπως εκδηλώθηκε -με τον πλέον ξεκάθαρο τρόπο- και τον περασμένο Μάρτιο στον Έβρο.

Μητσοτάκης-Ερντογάν

Πάντως η τηλεφωνική συνομιλία που είχε το μεσημέρι της Παρασκευής ο πρωθυπουργός με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν μπορεί και να σηματοδοτεί μία ύφεση στην προκλητικότητα των γειτόνων. Σύμφωνα με πληροφορίες οι δύο ηγέτες συζήτησαν για τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού και τις προσπάθειες αντιμετώπισής τους, καθώς και για ζητήματα που συνδέονται με το άνοιγμα των συνόρων και την αποκατάσταση των τουριστικών ροών, ενώ συμφώνησαν να διατηρήσουν ανοικτούς τους διμερείς διαύλους επικοινωνίας.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 28 Ιουνίου 2020

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.