ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

«Tack»: Η πολυβραβευμένη ταινία της Βάνιας Τέρνερ στο σινεμά Απόλλων – Η σκηνοθέτιδα τιμήθηκε από το ΚΕΜΕΣ

MakThes Team07 Οκτωβρίου 2024

Της Βάλιας Σταυρίδου

Την πολυβραβευμένη ταινία της Βάνιας Τέρνερ, «Tack» παρουσίασαν οι «Σινεφίλ Δεύτερες» σήμερα (7/10) το βράδυ στο θερινό σινεμά Απόλλων.

Το ντοκιμαντέρ που προβάλλεται πρώτη φορά στην Θεσσαλονίκη μετά την πρεμιέρα που έκανε τον Μάρτιο στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, παρουσιάζει την ελληνική πραγματικότητα και μέσα από τα πλάνα του «κρίνει» τις παθογένειες του συστήματος.

Η ιστορία ξεκινά με την Αμαλία, μια νεαρή κοπέλα που είχε κακοποιηθεί από τον προπονητή της στην αθλητική της καριέρα στην ιστιοπλοΐα, όντας μόλις 12 χρόνων τότε. Εμπνευσμένη από την δύναμη της χρυσής Ολυμπιονίκη, Σοφία Μπεκατώρου, επικοινωνεί μαζί της κι έτσι ξεκινά και ο δικός της αγώνας προς την δικαιοσύνη. Έτσι λοιπόν η Αμαλία κάνει …tack (ιστιοπλοϊκός όρος για την αλλαγή πορείας).

Η κάμερα της Τέρνερ παρακολουθεί από κοντά τις ζωές των δύο γυναικών και τον αγώνα που πρόκειται να δώσουν, ο οποίος θα κρατήσει περίπου δύο χρόνια.

Μέσα από αυτό το ντοκιμαντέρ διάρκειας 96 λεπτών, η Τέρνερ κατάφερε να συγκινήσει αλλά πάνω από όλα να ευαισθητοποιήσει το κοινό που παρευρέθηκε στην προβολή, γύρω από το ζήτημα της σεξουαλικής κακοποίησης και να τους αφυπνίσει σχετικά με τα δεδομένα της ελληνικής πραγματικότητας.

Μάλιστα, για την πλήρη παρουσίαση της κατάστασης, και λόγω της απαγόρευσης καταγραφής, χρησιμοποιήθηκαν σκίτσα προκειμένου να μεταφέρουν το κλίμα μέσα στην δικαστική αίθουσα, με τους αληθινούς διαλόγους. Σκίτσα των οποίων η αισθητική πήρε 8 μήνες.

Μετά το τέλος της προβολής, η σκηνοθέτιδα συνομίλησε με το κοινό απαντώντας στις ερωτήσεις τους. Στην συζήτηση συμμετείχε και η Κυριακή Τσολάκη, δημοσιογράφος της εφημερίδας «Μακεδονία», η οποία χαρακτήρισε το ντοκιμαντέρ συγκλονιστικό και αναγνώρισε το θάρρος, την αλληλεγγύη και την δύναμη που πηγάζουν μέσα από αυτό.

«Όσο πέρναγε ο καιρός και βλέπαμε τι αντιμετώπιζε η Αμαλία και η οικογένεια της, το γεγονός ότι δεν υπήρχε καμία προστασία για τα θύματα, ότι τα δικαστήρια είναι μια μαύρη τρύπα , τότε ερχόμαστε αντιμέτωποι με αυτό που είδατε» τόνισε η Βάνια Τέρνερ.

Σχετικά με τα όσα διαδραματίστηκαν στο δικαστήριο η Τέρνερ είπε χαρακτηριστικά «Στο δικαστήριο προσπαθούν να αποδομήσουν την προσπάθεια του θύματος και να το εξευτελίσουν. Όπως φάνηκε στους ενόρκους, πέτυχε».

Η προσέγγιση

«Δεν ήταν η πρώτη φορά που αντιμετώπιζα ένα τέτοιο υλικό, έχω καλύψει το προσφυγικό , έχω ακούσει άσχημες ιστορίες από ανθρώπους που έχουν βασανιστεί, και θεωρούσα ότι με την εμπειρία που είχα θα ήμουν κάπως προετοιμασμένη για αυτό που θα αντιμετώπιζα» δήλωσε η σκηνοθέτιδα.

Ανέφερε επίσης πως στο συγκεκριμένο θέμα της είχε γίνει μια ανάθεση από την στέγη ΩΝΑΣΗ σχετικά με τον σεξισμό.

«Κάναμε μια επαφή με την Σοφία το 2020 για να μιλήσει για την σεξουαλική κακοποίηση» συνέχισε. «Ξεκινήσαμε χωρίς να ξέρουμε που θα πάει αυτό».

Σύμφωνα με την ίδια η Σοφία Μπεκατώρου είχε δεχτεί πολλά μηνύματα και από άλλα θύματα. Όμως αυτό που έκανε το μήνυμα της Αμαλίας να ξεχωρίσει ήταν το γεγονός πως δεν είχε παραγραφεί και ήταν ανήλικη .

«Το focus στην αρχή ήταν η διαφθορά που υπάρχει στην ελληνική ιστιοπλοΐα αλλά μετά άλλαξε η κατεύθυνση της ταινίας» είπε.

Κλείνοντας την συζήτηση η Β.Τέρνερ αναφέρθηκε στην αντίληψη που έχει ένα μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας. Ότι δηλαδή ένα κορίτσι απ’ τη στιγμή που αναπτυχθεί είναι σε θέση να αποπλανήσει.

Το ντοκιμαντέρ της Τέρνερ έχει ως στόχο όχι μόνο την αποτροπή αναπαραγωγής της βίας. Αλλά και την δημιουργία καλών σχέσεων με τον εαυτό μας, ώστε να μπορέσουμε έτσι να διεκδικήσουμε αυτά που θέλουμε και κυρίως να βρίσκουμε την δύναμη να μιλήσουμε και να βρεθούμε μπροστά.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.