ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Tale of X Cities»: Μία δημιουργική συμμαχία πόλεων της Β. Ελλάδας

MakThes Team24 Φεβρουαρίου 2021

Ένα φιλόδοξο πρόγραμμα, που έχει σκοπό να φέρει μέσω της τέχνης πιο κοντά τόσο τους φορείς όσο και τους κατοίκους των πόλεων της βόρειας Ελλάδας, ξεκινά στις 3 Μαρτίου 2021 και θα συνεχιστεί μέχρι το καλοκαίρι, οπότε και αναμένεται να κορυφωθεί με ένα φεστιβάλ. Το «Tale of X Cities», με πρωτοβουλία του Goethe Institut Thessaloniki, φιλοδοξεί να δημιουργήσει ένα δίκτυο πόλεων, στο πλαίσιο του προγράμματος Common Lab, που υλοποιείται υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της ArtBOX και σε συνεργασία με τη ΔΕΘ-Helexpo.

Πρόκειται για ένα δωρεάν, διαδικτυακό εργαστήριο για κατοίκους πόλεων της βόρειας Ελλάδας, που εστιάζει σε θέματα που έχουν να κάνουν με την τοπική ιστορία, τις παραδόσεις και τα τρέχοντα ζητήματα, και παρέχει εκπαίδευση στη χρήση των νέων μέσων τεχνολογίας πληροφοριών και επικοινωνίας. Το «Tale of X Cities» περιλαµβάνει δύο φάσεις: ένα εργαστήριο -ανοιχτό σε ανθρώπους όλων των ηλικιών και των ειδικοτήτων- και ένα φεστιβάλ, στο οποίο θα παρουσιαστούν τα έργα που θα δηµιουργηθούν από τους συµµετέχοντες κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου. Το εργαστήριο και το φεστιβάλ θα υλοποιηθούν τόσο διαδικτυακά, όσο και σε φυσικούς χώρους -εφόσον το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες.

Το εργαστήριο θα πραγματοποιείται κάθε Τετάρτη από τις 3 Μαρτίου έως τις 19 Μαΐου και υλοποιείται από ομάδα ειδικών από διαφορετικούς τομείς, οι οποίοι/ες θα παρέχουν θεωρητικές και τεχνικές γνώσεις για την αφήγηση -μικρών και μεγάλων- ιστοριών με διαφορετικά μέσα. Για τα εικαστικά θα μιλήσει η Έλλη Χρυσίδου, για τη λογοτεχνία η Σώτη Τριανταφύλλου, για τη δημοσιογραφία η Αννίτα Μορδεχάι, για τον κινηματογράφο ο Αντώνης Βαλληνδράς, για τη φωτογραφία ο Στέφανος Τσακίρης και για την πολιτιστική διαχείριση ο Χρήστος Σαββίδης, ο οποίος είναι και ο καλλιτεχνικός διευθυντής του προγράμματος.

Μέσα από την εκπαιδευτική διαδικασία, το εργαστήριο αποσκοπεί να καθοδηγήσει τους συμμετέχοντες στην δημιουργία έργων που θα παρουσιαστούν σε ένα τελικό Φεστιβάλ το καλοκαίρι του 2021, σε φυσικό χώρο στις συμμετέχουσες πόλεις, καθώς και στο διαδίκτυο - ανάλογα με τις συνθήκες.

Υπεύθυνη του εργαστηρίου είναι η Έλλη Χρυσίδου, η οποία στην πρώτη φάση θα ενισχύει τους συμμετέχοντες στη γνωριμία των μέσων έκφρασης που συστήνουν οι υπόλοιποι ειδικοί, δίνοντας αναφορές και παραδείγματα, ενώ στη δεύτερη φάση, θα τους καθοδηγεί στην υλοποίηση των προτάσεών τους. Τη γενική διεύθυνση του προγράμματος έχουν η διευθύντρια του Goethe Institut Thessaloniki, Beate Koehler και ο υπεύθυνος του πολιτιστικού τμήματος του Goethe Institut Thessaloniki, Άρης Καλόγηρος. Την επιμέλεια του προγράμματος έχει η ομάδα της ArtBOX — ο καλλιτεχνικός διευθυντής Χρήστος Σαββίδης, η επιμελήτρια Λυδία Χατζηιακώβου και ο θεωρητικός τέχνης Δρ. Σωτήρης Μπαχτσετζής.

Στην πρόσκληση της νέας διευθύντριας του Goethe-Institut Thessaloniki για η δράση, ανταποκρίθηκαν ήδη είκοσι φορείς από έντεκα πόλεις και πιο συγκεκριμένα από την Αλεξανδρούπολη, τη Βέροια, τη Δράμα, την Ηγουμενίτσα, τη Θεσσαλονίκη, τα Ιωάννινα, την Καβάλα, την Κοζάνη, την Κομοτηνή, την Ξάνθη και τις Σέρρες. «Οι συμμετοχές που ήδη έχουμε δηλώνουν το πολύ έντονο ενδιαφέρον από την περιφέρεια για τέτοιου είδους δράσεις, ιδιαίτερα σε αυτήν την περίοδο της πανδημίας που δε γίνονται πολλές εκδηλώσεις», δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Χρήστος Σαββίδης, ο οποίος τονίζει ότι στόχος του Goethe-Institut Thessaloniki και της Artbox είναι «η ενδυνάμωση των τοπικών κοινωνιών μέσω της Τέχνης».

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή μέσα από τη σχετική φόρμα που είναι διαθέσιμη στην ιστοσελίδα του προγράμματος (www.commonlab.info) μέχρι τις 26 Φεβρουαρίου.

This page might use cookies if your analytics vendor requires them.