ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταμείο Ανάκαμψης: Οι πρώτες σκέψεις για τη Βόρεια Ελλάδα

Νίκος Οικονόμου04 Απριλίου 2021

Ένα τεράστιο πακέτο πόρων που πλησιάζει τα 60 δισ. ευρώ είναι το ισχυρό όπλο της κυβέρνησης που ρίχνεται στη μάχη της επόμενης ημέρας. Το Εθνικό Σχέδιο Ανθεκτικότητας και Ανάκαμψης «Ελλάδα 2.0», που παρουσιάστηκε την περασμένη Δευτέρα από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τους αρμόδιους υπουργούς είναι έτοιμο ύστερα από διαβουλεύσεις ανάμεσα στα μέλη της Επιτροπής που το συνέταξε αλλά και των ευρωπαϊκών μηχανισμών.

Ένα φιλόδοξο αλλά ρεαλιστικό σχέδιο για την αξιοποίηση κοινοτικών πόρων είτε με τη μορφή επιχορηγήσεων είτε με τη μορφή δανείων που φτάνουν τα 32 δισ. ευρώ και το οποίο στοχεύει να κινητοποιήσει επιπρόσθετα ιδιωτικά κεφάλαια ύψους 25 δισ. ευρώ. Ένα σχέδιο που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης αλλά και σχετικών μελετών της Τραπέζης τη Ελλάδος θα προσθέσει στην αναπτυξιακή διαδικασία της χώρας, συνολικούς πόρους που φτάνουν τα 57 δισ. ευρώ, θα αυξήσει το ΑΕΠ της χώρας κατά 7 μονάδες εντός της επόμενης εξαετίας και φιλοδοξεί να δημιουργήσει επιπλέον 200.000 νέες θέσεις εργασίας.

Ένα σχέδιο που χαράσσει έναν οδικό χάρτη 170 συγκεκριμένων μεταρρυθμίσεων, επενδύσεων και έργων πνοής σε όλη την Ελλάδα και συνδυάζει οικονομική αποτελεσματικότητα με κοινωνική συνοχή και δικαιοσύνη. Ένα σχέδιο που όπως τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελεί μία ιστορική ευκαιρία για τη χώρα να αλλάξει σελίδα και λογισμικό και θα την οδηγήσει όχι μόνο στη μετά COVID εποχή, αλλά και στην τρίτη δεκαετία του 21ου αιώνα.

Το σχέδιο αναπτύσσεται σε 4 πυλώνες:

1ον: Τη ψηφιακή μετάβαση για το κράτος, τις επιχειρήσεις και τους πολίτες.

2ον: Την αύξηση της απασχόλησης και της συνοχής της κοινωνίας.

3ον: Την πράσινη μετάβαση στην οποία αφιερώνεται πάνω από το 37% των πόρων του σχεδίου.

4ον: Την εκτίναξη της παραγωγικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Μάλιστα τα κεφάλαια για το Ταμείο Ανάκαμψης που αφορούν στα επόμενα τρία χρόνια δεν θα είναι τα μόνα που μπορεί να αξιοποιήσει η χώρα μας. Δίπλα σε αυτά η Ελλάδα θα επιχειρήσει να απορροφήσει πόρους για το νέο ΕΣΠΑ 2021-27, καθώς και άλλα σημαντικούς έμμεσους πόρους είτε μέσω του προγράμματος αγοράς τίτλων της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας είτε μέσω δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, ενώ υπάρχουν πάντα και οι πόροι από άλλα ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το πρόγραμμα Sure της Κομισιόν. Έτσι το σύνολο των διεκδικούμενων πόρων της χώρας μας μπορεί για τα επόμενα χρόνια να ξεπεράσει τα 100 δισ. ευρώ…

Όπως σημειώνει ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Θόδωρος Σκυλακάκης το πλάνο για το Ταμείο Ανάκαμψης δεν θα είναι εύκολο. Γιατί παρά τα εύσημα που έλαβε η χώρα μας από την ΕΕ οι απαιτήσεις είναι πολλές και οι προθεσμίες τις περισσότερες φορές ασφυκτικές.

Αυτό που αρχίζει να αχνοφαίνεται είναι το σχέδιο για την Βόρεια Ελλάδα. Όπως τονίζουν αρμόδιες κυβερνητικές πηγές ακόμη δεν υπάρχει γεωγραφική εξειδίκευση και αυτή θα επακολουθήσει της τελικής έγκρισης του σχεδίου. Όμως ήδη μερικές πρώτες βασικές κατευθύνσεις έχουν διαφανεί. Ποιες είναι αυτές;

Όπως σημείωσε ο κ. Σκυλακάκης για τη Βόρεια Ελλάδα έχει μεγάλη σημασία το πρόγραμμα «Εξοικονομώ», το οποίο αφορά τόσο στα νοικοκυριά όσο και σε επιχειρήσεις και στο δημόσιο. Ιδιαίτερα στην εξοικονόμηση θερμαντικής ενέργειας, ένα αίτημα που για τη Βόρεια Ελλάδα σημαντικό, θα δοθεί μεγάλο βάρος, ενώ αναμένεται να γίνει και ανοικτή πρόκληση προς τους δημόσιους φορείς, τις περιφέρειας και τους δήμους για επενδύσεις ενεργειακής αναβάθμισης. Στη Δυτική Μακεδονία ο τομέας έργων για την αποκατάσταση εδαφών θα είναι επίσης ένας τομέας αιχμής. Ταυτόχρονα στην κυβέρνηση εκτιμούν ότι η ηλεκτροκίνηση στις μεγάλες πόλεις και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη θα ενισχυθεί σημαντικά, με την κυβέρνηση να είναι έτοιμη να βοηθήσει τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης να κάνουν το βήμα προς την εποχή της ηλεκτροκίνησης. Επίσης έργα οργανωμένων αναπλάσεων αλλά και αναδασώσεων θα έχουν στον Βορρά μεγάλη πέραση, ενώ θα χρηματοδοτηθεί και η ολοκλήρωση όλων των τοπικών πολεοδομικών σχεδίων που σήμερα βρίσκονται ακόμη πολύ πίσω.

Επίσης ο Βορράς θα πάρει το κομμάτι που του αναλογεί για τον ψηφιακό μετασχηματισμό του κράτους και στους τομείς της υγείας, της παιδείας, της δικαιοσύνης, της πολεοδομίας αλλά και του ΕΦΚΑ, όπου όλα τα αρχεία θα ψηφιοποιηθούν με στόχο τη διαλειτουργικότητα. Έτσι ώστε να σταματήσει ο πολίτης να είναι «πολίτης courier» και να πηγαίνει από υπηρεσία σε υπηρεσία για να καταθέσει το ίδιο έγγραφο.

Το ίδιο ισχύει και τον εκσυγχρονισμό της φορολογίας, που θα ενισχυθεί παντού, όπου το μότο είναι «όλοι online και όλα online». Αυτό σημαίνει από τιμολόγια κι αποδείξεις και ταμειακές μηχανές μέχρι και Δελτία Αποστολής.

Ακόμη ένα μεγάλο κομμάτι του σχεδίου θα αφορά και τις αλλαγές στο πρόγραμμα κατάρτισης, όπου όπως τονίζει ο κ. Σκυλακάκης η κυβέρνηση θα βάλει ένα διαχωριστικό τείχος ανάμεσα στον πάροχο και σε αυτόν που πιστοποιεί ότι κάποιος καταρτίστηκε.

Τέλος σημαντικές θα είναι οι παρεμβάσεις και στον χώρο της Βόρειας Ελλάδας όσον αφορά στις υποδομές, τα δίκτυα 5G στους αυτοκινητοδρόμους και τις οπτικές ίνες καθώς και στον ψηφιακό μετασχηματισμό στην υγεία και την παιδεία, με τη δημιουργία ψηφιακών τάξεων. Ιδιαίτερα στον κρίσιμο τομέα της υγείας θα γίνουν συνολικές παρεμβάσεις εκσυγχρονισμού σε υποδομές και εξοπλισμό όλων των νοσοκομείων αλλά και των Κέντρων Υγείας, που θα αφορά άμεσα τη Θεσσαλονίκη και ιδιαίτερα το νοσοκομείο Παπανικολάου, ενώ μεγάλο κομμάτι των επενδύσεων στην υγεία (περίπου το ¼) θα αφορά στην πρόληψη.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 4 Απριλίου 2021
This page might use cookies if your analytics vendor requires them.