ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τάνια Καραγιάννη: Το ΕΣΥ υπονομεύεται από την ίδια την κυβέρνηση

Ιάσων Μπάντιος12 Δεκεμβρίου 2021

«Ογδόντα με εκατό ασθενείς καταλήγουν καθημερινά και η κυβέρνηση δείχνει να έχει συνθηκολογήσει με αυτή την κατάσταση» δηλώνει στη «ΜτΚ» η αναπληρώτρια εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Τάνια Καραγιάννη, ασκώντας σκληρή κριτική στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τη διαχείριση της πανδημίας.

Παράλληλα επισημαίνει ότι για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ «είναι κρίσιμο να υπάρξει πολιτική αλλαγή, να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση», ενώ σε σχέση με το επικείμενο Συνέδριο του κόμματος δηλώνει ότι αυτό θα βγει πιο δυνατό «και με στρατηγική νίκης για τις επόμενες εκλογές».

Η μετάλλαξη Όμικρον και η πορεία της πανδημίας σε όλο τον κόσμο δημιουργούν ανησυχία στην επιστημονική κοινότητα. Θεωρείτε πιθανό ένα νέο lockdown στη χώρα, όσο πλησιάζει και η εορταστική περίοδος των Χριστουγέννων;

Θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι είναι τόσο ακατάληπτος ο τρόπος, με τον οποίο έχει κινηθεί δυο χρόνια τώρα αυτή η κυβέρνηση, που είναι αδύνατον για οποιονδήποτε λογικό άνθρωπο να κάνει ασφαλή εκτίμηση για τις επόμενες κινήσεις της.

Αλλά για να μπούμε στην ουσία του ζητήματος. Το κυρίαρχο πρόβλημα στη χώρα μας δεν είναι η «ανησυχητική πορεία της πανδημίας παγκοσμίως» ούτε «η εμφάνιση νέων μεταλλάξεων». Το βασικό μας πρόβλημα επικεντρώνεται κυρίως στον εξωφρενικό ρυθμό των θανάτων. Βρισκόμαστε δύο φορές πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο σε αναλογία θανάτων ανά εκατομμύριο κατοίκων, γεγονός που κατά γενική ομολογία οφείλεται στην αδυναμία του Εθνικού Συστήματος Υγείας να ανταπεξέλθει επαρκώς σε έναν τέτοιου μεγέθους υγειονομικό πόλεμο.

Γιατί συμβαίνει αυτό; Για έναν απλό λόγο. Διότι διαρκώς και συστηματικά το ΕΣΥ υπονομεύεται από την ίδια την κυβέρνηση. Σήμερα τα νοσοκομεία μας είναι, με ευθύνη της κυβέρνησης, υποστελεχωμένα. Λειτουργούν με 2.500 λιγότερο προσωπικό σε σχέση με το 2019, διότι ο ρυθμός προσλήψεων υπολείπεται του αριθμού αποχωρήσεων λόγω συνταξιοδότησης, για να μην μιλήσουμε για τα χιλιάδες κενά που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας των αναστολών εργασίας, χωρίς ταυτόχρονα να έχει δοθεί άλλη λύση.

Την ίδια στιγμή το ΕΣΥ δεν δέχεται καμία άλλη βοήθεια από πουθενά. Αντιθέτως, έχουμε μία ιδιότυπη προστασία του ιδιωτικού συστήματος υγείας από την εμπλοκή του στη μάχη κατά της πανδημίας και συνεπώς αναξιοποίητες δυνάμεις που θα μπορούσαν να έχουν τεθεί στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Ογδόντα με εκατό ασθενείς καταλήγουν καθημερινά και η κυβέρνηση δείχνει να έχει συνθηκολογήσει με αυτή την κατάσταση. Δεν κάνει απολύτως τίποτα και την ίδια στιγμή αρνείται ακόμα και να δώσει τα στοιχεία για τον αριθμό των θανάτων εκτός ΜΕΘ.

Σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ υπάρχουν 800 γιατροί που περιμένουν σε λίστες αναμονής για να προσληφθούν και η κυβέρνηση… περπατάει από πέρυσι τον Φεβρουάριο το «τελευταίο μίλι» και μιλάει για συγχωνεύσεις, ιδιωτικοποιήσεις και ΣΔΙΤ.

Είναι λοιπόν σαφές ότι εδώ έχουμε μια ξεκάθαρη επιλογή της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη, που δεν φρόντισε να ενισχύσει το Δημόσιο Σύστημα Υγείας, πολύ απλά διότι ουδέποτε πίστεψε στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας. Πρέπει όμως να ανακρούσει πρύμναν. Η επίθεση κάθε φορά στους πολίτες με άλλοθι την ατομική ευθύνη είναι κωμικοτραγική.

Είναι σαφές ότι η πανδημία έχει δημιουργήσει συνθήκες οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Ωστόσο φαίνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν δέχεται την ανάλογη πολιτική φθορά. Πώς το εξηγείτε;

Εν μέσω υγειονομικού πολέμου, με 100 θανάτους την ημέρα, σας διαβεβαιώνω ότι είναι το τελευταίο που μας απασχολεί. Το ζήτημα αυτή τη στιγμή δεν είναι εάν θα αποτυπώνεται η φθορά της κυβέρνησης του κ. Μητσοτάκη ή όχι. Το ζήτημα είναι να σταματήσουμε να θρηνούμε κάθε μέρα τους ανθρώπους μας, τους φίλους μας, τους συγγενείς μας.

Και για να συμβεί αυτό πρέπει επιτέλους να ληφθούν από την κυβέρνηση οι σωστές αποφάσεις. Δεν γίνεται να χάνουμε ανθρώπους και να μην έχουν μπει στη μάχη ιδιωτικές κλινικές και τα στρατιωτικά νοσοκομεία. Δεν γίνεται να έχουμε τέτοιου μεγέθους πρόβλημα και να συγχωνεύονται σχολικά τμήματα αντί να αραιώνουν. Δεν μπορεί να ζούμε αυτή τη δραματική κατάσταση και να γίνεται το αδιαχώρητο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Δεν είναι δυνατόν να μην επαναφέρουν την τηλεργασία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, όπου αυτό είναι εφικτό, για να αποφύγουμε τη διασπορά σε ΜΜΜ και χώρους εργασίας.

Χρειάζεται ενίσχυση του ΕΣΥ, χρειάζεται μαζικό testing σε όλους, εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, με δωρεάν πρόσβαση στο μοριακό τεστ και βεβαίως χρειάζεται επιτάχυνση του εμβολιαστικού προγράμματος, μέσα από μια μεγάλη οργανωμένη προσπάθεια, ακόμα και πόρτα-πόρτα με συμμετοχή γιατρών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, ακόμα και ανθρώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Αυτό το Σαββατοκύριακο ολοκληρώνονται οι εκλογές στο Κίνημα Αλλαγής για την ανάδειξη νέου προέδρου, ανάμεσα στους κ.κ. Ανδρουλάκη και Παπανδρέου. Πώς προβλέπετε την πορεία της κεντροαριστεράς στη χώρα μετά από αυτή τη διαδικασία;

Εκ των πραγμάτων, ο ρόλος που καλούνται να παίξουν τα πολιτικά κόμματα καθορίζεται από τις πολιτικές θέσεις που διατυπώνουν, από την αξιοπιστία των προσώπων που τις εκφράζουν και φυσικά από την κρίση του λαού. Εξάλλου, στην πολιτική τα ζητήματα είναι απλά και το δίλημμα είναι πάντα ένα. Με τον λαό ή τα συμφέροντα. Όλοι δοκιμαζόμαστε σε αυτό το πεδίο. Και πάντως σίγουρα δεν μπορείς να είσαι και με τα δύο.

Συνεπώς, αυτό θα εξαρτηθεί από το περιεχόμενο των απαντήσεων που θα κληθεί να δώσει την επόμενη μέρα το Κίνημα Αλλαγής, ανεξαρτήτως ποιος θα είναι ο νέος του πρόεδρος. Απαντήσεις για τα μεγάλα, υπαρκτά και πραγματικά προβλήματα της ελληνικής κοινωνίας, την πανδημία, την ακρίβεια, το εισόδημα, τον κατώτατο μισθό, τις εργασιακές σχέσεις, τη διαχείριση του δημοσίου χρήματος και φυσικά την μεγάλη οπισθοδρόμηση που έχει υποστεί ο τόπος αυτά τα δύο τελευταία χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ.

Σε κάθε περίπτωση για εμάς το κρίσιμο είναι να υπάρξει πολιτική αλλαγή, να υπάρξει προοδευτική διακυβέρνηση και να προχωρήσει ο τόπος μπροστά, αφήνοντας πίσω την καταστροφική περίοδο της κυβέρνησης Μητσοτάκη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με ανακοίνωσή του άφησε αιχμές για τις δημοσκοπήσεις που έδειχναν τον Ανδρέα Λοβέρδο να περνά στη δεύτερη Κυριακή. Θέτετε όπως και στο παρελθόν ζήτημα αξιοπιστίας για το σύνολο των δημοσκοπήσεων;

Δυστυχώς τα ίδια τα γεγονότα, που διαρκώς πληθαίνουν, δικαιολογούν αυτούς τους προβληματισμούς μας, που είναι και προβληματισμοί του λαού μας, σχετικά με το κατά πόσον οι δημοσκοπήσεις λειτουργούν ως εργαλεία αποτύπωσης της πραγματικότητας ή εργαλεία επιρροής που στοχεύουν στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης. Αν όντως υπάρχουν φαινόμενα δημοσκοπήσεων που εξυπηρετούν τις πολιτικές επιδιώξεις εκείνων που τις παραγγέλνουν, πρέπει να εκριζωθούν. Πρέπει να μπουν κανόνες και να υπάρχει έλεγχος. Το θέμα είναι σοβαρό. Είναι ζήτημα Δημοκρατίας.

Στο κόμμα σας προετοιμάζεστε για το 3ο Συνέδριο, το οποίο θα σηματοδοτήσει και την οργανωτική ενοποίηση της Προοδευτικής Συμμαχίας. Πιστεύετε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα βγει πιο δυνατός και ενωμένος από αυτή τη διαδικασία;

Πηγαίνουμε σε Συνέδριο ενότητας, συνέχειας, τομής και μετεξέλιξης. Ο διάλογος και η στρατηγική της διεύρυνσης είναι διαδικασίες που από τη φύση τους αθροίζουν και πολλαπλασιάζουν. Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι βέβαιο ότι θα βγει μέσα από αυτή την κορυφαία διαδικασία πιο δυνατός και με στρατηγική νίκης για τις επόμενες εκλογές.

*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 12 Δεκεμβρίου 2021