Στο ασταθές περιβάλλον στο οποίο βρισκόμαστε το διακύβευμα είναι η σταθερότητα. Και η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί εγγύηση για τον τόπο. Γιατί η χώρα δεν έχει περιθώριο για πειραματισμούς. Αυτό τονίζει στη «ΜτΚ» ο βουλευτής Σερρών και Γραμματέας Διεθνών Σχέσεων και ΕΕ της ΝΔ Τάσος Χατζηβασιλείου, επισημαίνοντας ότι η χώρα πρέπει και μετά τις επόμενες εθνικές εκλογές να συνεχίσει να έχει μια στιβαρή κυβέρνηση με ικανότητα διαχείρισης των έκτακτων κρίσεων που ανακύπτουν.
Η ένταση και η επιθετικότητα της τουρκικής πλευράς έχει γίνει πλέον καθημερινότητα. Η εξήγηση που δίνεται είναι οι επερχόμενες εκλογές στην Τουρκία. Είναι μόνο αυτό ή ο αναθεωρητισμός έχει προσλάβει πιο μόνιμα χαρακτηριστικά στην εξωτερική πολιτική της Τουρκίας;
Όλα ξεκινούν από μία λανθασμένη πεποίθηση της τουρκικής πλευράς, ότι δηλαδή η Τουρκία διαθέτει δυσανάλογα μικρό γεωπολιτικό αποτύπωμα. Το τουρκικό πολιτικό προσωπικό, συχνά διακατέχεται από αυτοκρατορικές φαντασιώσεις και η προκλητική ρητορική διατρέχει οριζόντια την πλειοψηφία των κομμάτων στην γειτονική χώρα. Δυστυχώς, ο αναθεωρητισμός φαίνεται ότι ήρθε για να μείνει. Έχει αναχθεί σε δομικό συστατικό της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και η κυριότερη έκφανση του είναι το αφήγημα της Γαλάζιας Πατρίδας. Πρόκειται για μία έωλη και ανυπόστατη θεωρία που δεν έχει καμία σχέση με το Διεθνές Δίκαιο. Βεβαίως, όσο πλησιάζουμε προς τις τουρκικές εκλογές του 2023, οι προκλήσεις αναμένεται να συνεχιστούν. Οι δημοσκοπικές επιδόσεις του κυβερνητικού συνασπισμού δεν είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικές και σίγουρα συμβάλλουν στην διατήρηση του κλίματος έντασης. Η τουρκική ιστορία επιβεβαιώνει ότι η ύπαρξη μιας εξωτερικής απειλής αυξάνει την συσπείρωση της μάζας γύρω από τον ηγέτη. Όπως ο Ατατούρκ έπραξε το 1922, έτσι και ο Ερντογάν σήμερα φωτογραφίζει την Ελλάδα ως το μεγάλο κίνδυνο που απειλή την Τουρκία με τις πλάτες της Δύσης. Το ευτύχημα, όμως, είναι ότι με βάση τις δημοσκοπήσεις η πλειοψηφία των Τούρκων δεν θεωρούν εχθρούς του Έλληνες.
Να περιμένουμε θερμό επεισόδιο;
Ας μείνουμε ψύχραιμοι. Η Τουρκία δεν θα ήθελε να προκαλέσει θερμό επεισόδιο και να εμπλακεί σε μία περιπέτεια που θα είχε πρωτίστως για εκείνη αρνητικά αποτελέσματα. Εκτιμώ ότι βασική της επιδίωξη είναι να προκαλέσει στην Ελλάδα ψυχολογική κόπωση, ώστε εμείς να αντιδράσουμε πρώτοι και να βρεθούμε εν αδίκω. Όμως, ευτυχώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ως ψύχραιμος και υπεύθυνος ηγέτης, δεν μπαίνει σε ρητορική αντιπαράθεση με τον Τούρκο Πρόεδρο. Αποκρούουμε αποφασιστικά κάθε πρόκληση και ταυτόχρονα κρατάμε ανοιχτή την πόρτα του διαλόγου βάσει του Διεθνούς Δικαίου. Βέβαια, ελλοχεύει ο κίνδυνος ατυχήματος «ηθελημένης ηρωποιήσης» οποιουδήποτε τούρκου αξιωματικού επιθυμεί να αποδείξει την αφοσίωση του στην ηγεσία της χώρας.
Να περιμένουμε αύξηση των μεταναστευτικών ροών και ακόμη μεγαλύτερη εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού από τη μεριά της Τουρκίας;
Το τελευταίο διάστημα, οι μεταναστευτικές ροές αυξάνονται. Δυστυχώς, η Τουρκία συνεχίζει να εργαλειοποιεί τους μετανάστες, αδιαφορώντας για την απελπισία και το ανθρώπινο πόνο. Ο στόχος της είναι διπλός. Από τη μία, να πιέσει την Ευρώπη, για να αποκομίσει είτε πολιτικά οφέλη είτε αυξημένα κονδύλια για την διαχείριση του προβλήματος. Από την άλλη, πιέζει με μετανάστες την Ελλάδα, προσπαθώντας να δημιουργήσει εσωτερική αστάθεια στην χώρα μας. Οι υβριδικές απειλές σε βάρος της χώρας μας θα συνεχιστούν. Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι μπορεί να προστατεύει αποτελεσματικά τα σύνορα της πατρίδας. Το βλέπουμε στον Έβρο, το βλέπουμε και στα νησιά, όπου η Αστυνομία και το Λιμενικό κάνουν εξαιρετική δουλειά. Εμείς εφαρμόζουμε αυστηρή αλλά δίκαιη μεταναστευτική πολιτική, ενώ η Τουρκία δεν τηρεί την συμφωνία με την ΕΕ και ενθαρρύνει τις παράνομες αναχωρήσεις από το έδαφός της. Εκείνη έχει ευθύνη για τις ναυτικές τραγωδίες και το λιμενικό της απεδείχθη ότι συμπεριφέρεται βίαια απέναντι σε μετανάστες που επιβαίνουν σε βάρκες. Ο Ελληνικός λαός έχει προσφέρει στέγη σε χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες. Είναι οξύμωρο να μιλάει η Τουρκία για ανθρωπισμό.
Η διεθνοποίηση του ζητήματος που ακολουθεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται εκνευρίζει την Τουρκία. Εμείς τι πρέπει να κάνουμε ως χώρα;
Η τακτική του πρωθυπουργού να διεθνοποιήσει πλήρως την τουρκική παραβατικότητα φέρνει καρπούς. Η Τουρκία προφανώς εκνευρίζεται, αφού με τις πράξεις και την συμπεριφορά της εκτίθεται διεθνώς. Ποιός ξένος ηγέτης δεν πείθεται για το άδικο της Άγκυρας, όταν πχ. του δείχνουμε τον χάρτη του παράνομου τουρκολιβυκού μνημονίου; Ορθώς λοιπόν, συνεχίζουμε την τακτική της ενημέρωσης. Πλέον, κανένας σύμμαχος και εταίρος δεν έχει το άλλοθι της άγνοιας.
Την ίδια στιγμή υπάρχει και το ουκρανικό που επιτείνει τη διεθνή αβεβαιότητα. Βλέπετε φως στο τούνελ;
Έχουμε εισέλθει στην δυσκολότερη φάση του πολέμου στην Ουκρανία. Η παράνομη προσάρτηση ουκρανικών εδαφών από τον Πούτιν, περιπλέκει την κατάσταση. Οι πρόσφατοι ρωσικοί βομβαρδισμοί εναντίον κατοικημένων περιοχών επιβαρύνουν περαιτέρω την διεθνή εικόνα του Κρεμλίνου. Η καταστροφή της γέφυρας της Κριμαίας αποτέλεσε πλήγμα στον Ρώσο Πρόεδρο, ο οποίος δυστυχώς αναζήτησε νέους στόχους λόγο της αδυναμίας των δυνάμεων του να φέρουν τα επιθυμητά αποτελέσματα. Η ανθρωπιστική τραγωδία συνεχίζεται. Με αυτά τα νέα δεδομένα στενεύουν τα περιθώρια συμβιβασμού. Δεν διαφαίνεται «εύσχημη διέξοδος» και απεμπλοκή του Πούτιν από τον αιματηρό πόλεμο.
Για το ενεργειακό που καίει τους πολίτες τι πρέπει να κάνει η Ευρώπη;
Η Ευρώπη χρειάζεται να συμφωνήσει σε μία κοινή παρέμβαση στις τιμές του φυσικού αερίου. Η Ελλάδα κατέθεσε τις προτάσεις της από πολύ νωρίς, όμως, λόγο της αδυναμίας της ΕΕ να φτάσει σε συμφωνία, χάθηκε χρόνος. Η λύση, την οποία πρότεινε η χώρα μας, είναι η επιβολή πλαφόν στην χονδρική τιμή του φυσικού αερίου. Μετά την σύνοδο της Πράγας, άρχισε να διαμορφώνεται ένας κοινός τόπος στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για μια κοινή δραστική παρέμβαση, προκειμένου να μειωθούν οι τιμές σε αέριο και ρεύμα. Είναι κάτι που έπρεπε να γίνει νωρίτερα, αλλά ακόμα και τώρα, οι χώρες της ΕΕ πρέπει ενωμένες να επιβάλλουν πλαφόν διασφαλίζοντας ταυτόχρονα ασφάλεια στον ενεργειακό ανεφοδιασμό. Αξίζει να αναφερθεί ότι κάθε μήνα εισπράττουμε μέχρι 1 δισ. από τα υπερέσοδα των εταιρειών ηλεκτροπαραγωγής, τα οποία επιστρέφονται στους λογαριασμούς ρεύματος. Είναι σημαντικό ότι αυτός ο ελληνικός μηχανισμός, που έχει αποδώσει 2,7 δισ. ευρώ τους πρώτους 3 μήνες λειτουργίας, έχει υιοθετηθεί από την ΕΕ και έχει γίνει ευρωπαϊκός κανονισμός.
Με φόντο και τις επερχόμενες εθνικές εκλογές στην Ελλάδα, πόσο απαραίτητη είναι μία σταθερή κυβέρνηση για να αντιμετωπίσει αυτές τις αβεβαιότητες;
Σε αυτό το ασταθές περιβάλλον, το διακύβευμα είναι η σταθερότητα. Η χώρα πρέπει να συνεχίσει να έχει μία στιβαρή κυβέρνηση με ικανότητα διαχείρισης των έκτακτων κρίσεων που ανακύπτουν. Άλλωστε, η σταθερή κυβέρνηση Μητσοτάκη διαχειρίζεται επιτυχώς τα ελληνοτουρκικά, κράτησε την χώρα όρθια στην κρίση του κορονοϊού, έβαλε την οικονομία σε τροχιά ανάπτυξης και στηρίζει την κοινωνία εν μέσω της πρωτοφανούς ενεργειακής κρίσης που βιώνουμε. Η αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ αποτελεί εγγύηση για τον τόπο. Η χώρα δεν έχει περιθώριο για πειραματισμούς.
Θα προκύψει κάτι τέτοιο από τις επερχόμενες εκλογές; Και αν δεν κερδίσει την αυτοδυναμία τι θα κάνει η ΝΔ; Με ποιον θα συμμαχήσει;
Στις εκλογές οι πολίτες θα κληθούν να απαντήσουν στο ερώτημα «σταθερότητα ή νέες περιπέτειες». Και οι ίδιοι οι πολίτες θα έδειχναν τον δρόμο για τις πιθανές συνεργασίες, αν αυτό χρειαζόταν. Κάθε πολιτικό κόμμα οφείλει να μιλήσει ανοιχτά και ξεκάθαρα για τις προτάσεις και τις προθέσεις του για την επόμενη ημέρα. Πιστεύω απόλυτα ότι ο ελληνικός λαός θα ανανεώσει την εμπιστοσύνη του στον Κυριάκο Μητσοτάκη και θα αναδείξει εκ νέου μια αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 16.10.2022