«Το 2024 αναμένουμε να είναι μία χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα!», αναφέρει μεταξύ άλλων στη συνέντευξή του στη «ΜτΚ» ο Τάσος Μπαρτζώκας. Ο βουλευτής Ημαθίας, αναφέρεται στην επιστολική ψήφο, την οπαδική βία και την ακρίβεια.
Κύριε Μπαρτζώκα, το 2024 θα είναι η χρονιά των μεταρρυθμίσεων, όπως λέει ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση. Με την επιστολική ψήφο, τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και τις αλλαγές στους ποινικούς κώδικες να προχωρούν άμεσα. Τι αλλάζει στη ζωή των πολιτών;
Πράγματι, το 2024 αναμένουμε να είναι μία χρονιά-ορόσημο για την Ελλάδα! Οι μεταρρυθμίσεις που αναφέρετε, είναι οι πρώτες εμβληματικές πρωτοβουλίες που προωθούνται από την κυβέρνηση στις αρχές του 2024. Και πολύ σωστά με ρωτάτε για τις αλλαγές που θα δουν οι πολίτες. Αυτό ακριβώς είναι το ζητούμενο: όχι να ψηφίζουμε θεωρητικά νομοθετήματα, αλλά να βλέπουμε διαφορά και βελτίωση στην καθημερινή ζωή των πολιτών.
Καταρχάς, η επιστολική ψήφος είναι μία κατάκτηση που μας αφορά όλους. Όλες οι Ελληνίδες και οι Έλληνες θα μπορούν να ψηφίζουν από το σπίτι τους. Διευκολύνει τους συμπολίτες μας, που πιθανώς να είναι μεγαλύτεροι σε ηλικία ή να δυσκολεύονται σε μετακινήσεις. Τελικώς, είναι ένα μέτρο που συμβάλλει στην καλύτερη λειτουργία της Δημοκρατίας!
Η εισαγωγή των μη Κρατικών Πανεπιστημίων, θα αλλάξει δραστικά το τοπίο της Τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνιστώντας παράγοντα ανταγωνισμού και βελτίωσης και για τα Δημόσια Πανεπιστήμια. Αυτό σημαίνει καλύτερα Πανεπιστήμια, -και μάλιστα καλύτερα Κρατικά Πανεπιστήμια- για όλους τους πολίτες.
Επίσης, οι αλλαγές που προωθούνται στον Ποινικό Κώδικα φιλοδοξούν να επιταχύνουν τις διαδικασίες και να περιορίσουν τους υπότροπους εγκληματίες. Επομένως, προστατεύουμε την κοινωνία από επικίνδυνους παραβάτες.
Υπάρχει κάτι που σας φοβίζει σε όλα αυτά; Είναι ώριμες αυτές οι αλλαγές;
Είναι απολύτως ώριμες! Εξάλλου, δεν έρχονται «ουρανοκατέβατες», αλλά ως η φυσική συνέχεια του μεγάλου μεταρρυθμιστικού έργου που έχουν ξεκινήσει η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός από το 2019. Για παράδειγμα, η συζήτηση για τα μη κρατικά Πανεπιστήμια στην Ελλάδα κρατά εδώ και δεκαετίες, και νομίζω, ότι σήμερα -περισσότερο από ποτέ- η κοινωνία μας είναι έτοιμη για την αλλαγή αυτή.
Το θέμα της οπαδικής βίας είναι σίγουρα πιο περίπλοκο. Είστε αποφασισμένοι να το φτάσετε μέχρι το τέλος;
Ναι, πρόκειται για ένα χρόνιο, εξαιρετικά πολύπλοκο πρόβλημα. Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, τήρησε εξ αρχής μία απόλυτη στάση. Χωρίς αστερίσκους, και χωρίς παρενθέσεις. Και όλοι στεκόμαστε δίπλα του, μέχρι τέλους: Μέχρι να σιγουρευτούμε, ότι τα γήπεδα είναι απολύτως ασφαλείς χώροι για όλους μας, για τα παιδιά μας, για τους αθλητές, ακόμα και για τους αστυνομικούς μας που τα φυλάσσουν. Είναι μονόδρομος για εμάς η οριστική αντιμετώπιση της οπαδικής βίας.
Και η ακρίβεια; Αποδεικνύεται ότι δεν αντιμετωπίζεται εύκολα. Τι πρέπει να γίνει;
Η ακρίβεια είναι ένα πρόβλημα πρώτης γραμμής που απασχολεί καθημερινά τους πολίτες και ξεκίνησε εξαιτίας μίας σειράς εξωγενών παραγόντων. Η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας τη σοβαρότητα του θέματος, δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια. Προχώρησε σε μία σειρά από κινήσεις για να στηρίξει το εισόδημα των πολιτών, όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, οι αυξήσεις των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων κ.τ.λ. Αλλά και με μέτρα, όπως το «καλάθι του νοικοκυριού». Όμως, το μεγαλύτερο στοίχημα για την κυβέρνηση παραμένει η πάταξη της αισχοκέρδειας, και όπως βλέπουμε όλοι, οι εντατικοί έλεγχοι έχουν αρχίσει να αποδίδουν υψηλά πρόστιμα σε μεγάλες εταιρείες. Το σημαντικό είναι όλοι να εμπεδώσουν το μήνυμα, ότι αυτή η κυβέρνηση δεν κάνει τα στραβά μάτια σε κάθε προσπάθεια οικονομικής εξαπάτησης των πολιτών.
Σας προβληματίζει η πολιτική κυριαρχία της ΝΔ και το γεγονός ότι δεν φαίνεται να υπάρχει ισχυρή αντιπολίτευση; Πολλοί λένε ότι μπορεί να δημιουργηθεί το πεδίο για να αναπτυχθούν φαινόμενα αλαζονείας στην κυβέρνηση. Τι λέτε;
Φυσικά, ο ρόλος της αντιπολίτευσης -και κυρίως της αξιωματικής αντιπολίτευσης- είναι δομικός για τη σωστή λειτουργία της Εκτελεστικής Εξουσίας, αφού οφείλει να στηλιτεύει λάθος πολιτικές της κυβέρνησης. Όμως, το εάν διακρίνεται ή όχι από αλαζονεία μία κυβέρνηση δεν εξαρτάται τόσο από την Αντιπολίτευση. Έχουμε ζήσει κυβερνήσεις του παρελθόντος με απαράδεκτες αλαζονικές τάσεις, παρόλο που η αξιωματική αντιπολίτευση ήταν κραταιά. Σημασία έχει αν η κεφαλή, δηλαδή ο πρωθυπουργός, αφήνει το περιθώριο να αναπτυχθούν τέτοια φαινόμενα. Και στη δική μας περίπτωση, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποδείξει ότι είναι αμείλικτος απέναντι σε κάθε τέτοιο περιστατικό.
Σε έξι μήνες θα έχουμε ευρωεκλογές. Ποιος θα πρέπει να είναι ο στόχος της ΝΔ; Και πώς θα αντιμετωπίσετε το φαινόμενο της χαλαρής ψήφου που συχνά καταγράφεται στην ευρωπαϊκή κάλπη;
Η Νέα Δημοκρατία έχει κερδίσει ήδη 4 διαδοχικές εκλογικές μάχες. Όντως, οι Ευρωεκλογές καταγράφουν μία πιο χαλαρή ψήφο. Βεβαίως, στόχος της Νέας Δημοκρατίας θα είναι να αναδείξει το πώς θα αντιπροσωπεύσει καλύτερα τη χώρα μας στην ΕΕ.
Ας μην ξεχνάμε, ότι δυστυχώς, έχουν υπάρξει στο παρελθόν περιπτώσεις Ελλήνων Ευρωβουλευτών από άλλες πολιτικές παρατάξεις, που όχι μόνο δεν έχουν στηρίξει τα συμφέροντα της χώρας μας, αλλά έχουν καταγγείλει την Ελλάδα. Επομένως, το ερώτημα και πάλι είναι: ποιός θα εξυπηρετήσει καλύτερα τα συμφέροντα της Ελλάδας στην Ευρώπη; Και η απάντηση, φυσικά είναι αυτονόητη: μόνο η Νέα Δημοκρατία.
Πάντως η Ημαθία έχει ανεβάσει τον πήχη. Μετά το Μουσείο της Βεργίνας είναι έτοιμο και το Νέο Αναστηλωμένο Ανάκτορο στις Αιγές, το επονομαζόμενο και «Παρθενώνα της Μακεδονίας». Αρκούν αυτά για την ανάπτυξη του νομού ή χρειάζονται και άλλες κυβερνητικές κινήσεις;
Είμαι πολύ υπερήφανος και εγώ, και όλοι οι Ημαθιώτες, για την τεράστια πολιτιστική κληρονομιά που διαρκώς αναδεικνύεται στο Νομό μας. Πράγματι, το νέο αναστηλωμένο ανάκτορο του Φιλίππου Β’ στις Αιγές συνιστά μία ακόμα μεγάλη ανακάλυψη της αρχαιολογικής σκαπάνης. Ένα στολίδι όχι μόνο για την Ημαθία ή την Ελλάδα, αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη!
Έχω πολλές φορές εκφράσει το όραμά μου και την πίστη μου, ότι η Ημαθία με το πλούσιο και μοναδικό πολιτιστικό της αποτύπωμα, μπορεί να αποτελέσει πόλο έλξης χιλιάδων επισκεπτών και μοχλό ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή και όχι μόνο. Αυτό δεν αποτελεί ουτοπία, αλλά ρεαλιστικό στόχο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο έχω πρόσφατα διατυπώσει τις σκέψεις μου για την αναβίωση της Σχολής του Αριστοτέλη, με πιο σύγχρονη ματιά, η οποία θα προσφέρει τη μοναδική δυνατότητα στους επισκέπτες της Ημαθίας, να κάνουν βίωμά τους την μοναδική πολιτιστική και εκπαιδευτική εμπειρία της. Βεβαίως η ανάπτυξη πρέπει να συνεχιστεί σε όλα τα επίπεδα, κυρίως προς την κατεύθυνση ο πολιτιστικός πλούτος του νομού να διασυνδεθεί και να αξιοποιηθεί συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα πλεονεκτήματα της Ημαθίας, τουρισμό, φυσικό περιβάλλον κ.λπ., ώστε να υπάρχουν πολλαπλά οικονομικά οφέλη για την τοπική κοινωνία. Η κυβέρνηση άλλωστε έχει αποδείξει ότι δίνει μεγάλη βαρύτητα στην πολυδιάστατη ανάπτυξη όλων των περιοχών και το κάνει με πράξεις.
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 06/07.01.2023