Στα επιδόματα που μοίρασε η προηγούμενη κυβέρνηση, στη fake αντιπαλότητα που δημιουργήθηκε μεταξύ της ΝΔ και του ΠΑΟΚ, στις εσωκομματικές αναταράξεις που καταγράφηκαν στις δημοτικές εκλογές σε διάφορους δήμους, αλλά και στην υπονόμευση κάποιων προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη βλέπει τους λόγους για τα σχετικά χαμηλά ποσοστά που πέτυχε η ΝΔ στην Α’ Θεσσαλονίκης ο Τάσος Σπηλιόπουλος.
Ο τιμονιέρης της ΝΔ Θεσσαλονίκης, ο οποίος είχε την ευθύνη της Διοικούσας του κόμματος από τον περασμένο Νοέμβριο, καθώς και το συντονισμό και των τεσσάρων τελευταίων εκλογικών αναμετρήσεων, μιλώντας στη «ΜτΚ» αναλύει τα πρόσφατα εκλογικά αποτελέσματα, σκιαγραφεί το ρόλο του κόμματος στο μέλλον, ενώ δεν μασά τα λόγια του για κάποιους που, όπως λέει, «ήταν εξαφανισμένοι την προεκλογική περίοδο σήμερα περιφέρονται σε γραφεία υπουργών, προκειμένου να βολευτούν».
Για το εκλογικό αποτέλεσμα της Α’ Θεσσαλονίκης ο γαλάζιος πρόεδρος τονίζει ότι η ΝΔ «θριάμβευσε στις περιφερειακές και τις δημοτικές εκλογές, θριάμβευσε στις ευρωεκλογές όπου σε σχέση με το 2014 αύξησε τα ποσοστά της κατά 12% και 14% στην Α’ και στη Β’ αντίστοιχα, έχοντας ως σημείο αναφοράς τα ιστορικά χαμηλά ποσοστά στις εκλογές αυτές, όπως και στις εκλογές του 2015.
Γιατί έχει σημασία από πού ξεκινάς, για να φτάσεις κάπου.
Στη Β’ Θεσσαλονίκης η διαφορά κυμάνθηκε από 8% έως 25%, στο δήμο Θεσσαλονίκης ήταν 12,5%, ενώ η ΝΔ υπερτέρησε ακόμη στους δήμους Καλαμαριάς και Ευόσμου». Παραδέχεται ότι το κόμμα του «υστέρησε του ΣΥΡΙΖΑ στις λεγόμενες λαϊκές περιοχές και ιδιαίτερα στους δήμους Αμπελοκήπων-Μενεμένης, όπου υπάγεται ο Δενδροπόταμος και όπου τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ έφτασαν στο 85%, αλλά και στο δήμο Παύλου Μελά.
Στους παραπάνω δήμους εκλέχτηκαν πανηγυρικά δήμαρχοι, προσκείμενοι στη ΝΔ. Ανάλογα ήταν τα αποτελέσματα και σε συγκεκριμένες λαϊκές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.
Στο γιατί απαντά ότι «το φαινόμενο αυτό οφείλεται στον επηρεασμό των κατοίκων αυτών των περιοχών από τις συνέπειες της κρίσης, όπως η φτώχεια και η ανεργία.
Από τα επιδόματα που μοίρασε ο ΣΥΡΙΖΑ, από το μεθοδευμένο εκφοβισμό και τη σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ, από τον οργανωμένο εκμαυλισμό συλλόγων και σωματείων της περιοχής με χρήματα του έλληνα φορολογούμενου μέσω του ΥΜΑΘ και άλλων υπουργείων. Ακόμη αρνητικό ρόλο έπαιξαν και τα προβλήματα και οι αντιπαραθέσεις που προκάλεσαν οι πολλές υποψηφιότητες στελεχών μας στους δήμους αυτούς. Προσωπικά πιστεύω ότι συνεισέφερε και η σκόπιμη διαστρέβλωση των θέσεων της ΝΔ σχετικά με τον ΠΑΟΚ.
Παρά τις προσπάθειές μας (με επισκέψεις στη δυτική Θεσσαλονίκη του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Κώστα Καραμανλή), το κλίμα που υπήρχε δεν άλλαξε. Επομένως θα χρειαστεί σοβαρή και υπεύθυνη δουλειά για την ανατροπή του κλίματος αυτού. Είμαστε αισιόδοξοι».
Για το άμεσο μέλλον τονίζει ότι «θα συζητήσει με τον πρωθυπουργό και τους συνεργάτες του για το τι μέλλει γενέσθαι στη Θεσσαλονίκη, οργανωτικά από κομματικής αλλά και κυβερνητικής πλευράς και με δεδομένη τη βούλησή του να επικοινωνεί άμεσα με την πόλη και τους ανθρώπους της. Υπό την έννοια αυτή, είναι ευχής έργον η τοποθέτηση του Θόδωρου Καράογλου στη θέση του υφυπουργού Μακεδονίας - Θράκης, που πέρα από φίλος είναι και ένας άνθρωπος ιδιαίτερα σοβαρός, υπεύθυνος, συνεργάσιμος και αποφασιστικός».
Για το ρόλο του κόμματος σημειώνει ότι «η ενδυναμωμένη ανανεωμένη κομματική οργάνωση οφείλει να συνεργάζεται με την κυβέρνηση και τους βουλευτές. Να τους βοηθά στο έργο τους, να αποτελεί αγωγό μεταφοράς των προβλημάτων της πόλης και των αναγκών της κοινωνίας αλλά και των δίκαιων αιτημάτων όσων αποδεδειγμένα τη βοήθησαν στο δύσκολο έργο της. Ακόμη να περιορίσει την όρεξη ορισμένων που ήδη περιφέρονται στα γραφεία ορισμένων υπουργών στην Αθήνα, προκειμένου να βολευτούν. Ορισμένοι που μέχρι χτες ήταν εξαφανισμένοι».
Για το γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη που, όπως λέει, «έστησε ο Αλέξης Τσίπρας για επικοινωνιακούς και μικροκομματικούς λόγους» δεν είναι αρνητικός στο να συνεχίσει να λειτουργεί. «Προσωπικά πιστεύω πως το γραφείο αυτό κάτω από σαφώς προκαθορισμένες προϋποθέσεις θα μπορούσε σε αγαστή συνεργασία με τον υφυπουργό Μακεδονίας-Θράκης και την κομματική οργάνωση να διασφαλίσει την άμεση επικοινωνία του πρωθυπουργού με τη Θεσσαλονίκη και τους Βορειοελλαδίτες, και την άμεση επίλυση διαφόρων προβλημάτων λόγω και της γνωστής αποφασιστικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο όγκος των προβλημάτων που κληρονομούνται από τη νέα κυβέρνηση και οι πιέσεις που ήδη άρχισαν να ασκούνται απαιτούν τη συνέργεια όλων αυτών των δυνάμεων στη Θεσσαλονίκη για την αντιμετώπισή τους».
Για την υποεκπροσώπηση της Θεσσαλονίκης στην κυβέρνηση επισημαίνει ότι στη Θεσσαλονίκη οι βουλευτές που εκλέγονται στην Α’ και τη Β’ περιφέρεια είναι συνολικά 10. «Εξ αυτών οι 4 εκλέχτηκαν για πρώτη φορά. Από τους παλιούς βουλευτές ο ένας, δηλαδή ο Θόδωρος Καράογλου, έγινε υφυπουργός, ο άλλος, ο Σταύρος Καλαφάτης, γραμματέας της ΚΟ. Από εκεί και πέρα η συγκρότηση της κυβέρνησης αποτελεί προνόμιο αποκλειστικά του πρωθυπουργού και φυσικά και οι ανασχηματισμοί. Εύχομαι ειλικρινά και πιστεύω ότι κατά τη διάρκεια ζωής της κυβέρνησης θα βρεθούν σε θέσεις υπουργών και άλλοι βουλευτές της περιφέρειας.
Όσο για το δικό του ρόλο, είναι σαφής. «Εγώ είμαι στρατιώτης και τις υπηρεσίες μου τις προσφέρω εθελοντικά. Δεν είμαι υπάλληλος. Με επιστράτευσε ο πρωθυπουργός για να βοηθήσω τον ίδιο και την παράταξη. Έδωσα και την ψυχή μου προκειμένου να φανώ χρήσιμος και πιστεύω ότι τα κατάφερα. Γνωρίζω ότι η παρουσία μου ξεβόλεψε αρκετούς», τονίζει.
Και όταν τον ρωτάμε για ονόματα και διευθύνσεις, απαντά: «Είναι όλοι αυτοί που εκμεταλλευόμενοι την ανυπαρξία προηγούμενων Διοικουσών Επιτροπών της ΝΔ στη Θεσσαλονίκη αυτονομήθηκαν και αλώνιζαν. Είναι όμως και όλοι αυτοί που δεν ήθελαν να συμβιβαστούν με την εκλογή του Μητσοτάκη ως προέδρου της ΝΔ και περιφέρονταν αμφισβητώντας τον.
Είναι οι ίδιοι που μετά τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών και των τελευταίων εθνικών εκλογών δηλώνουν για ευνόητους λόγους μητσοτακικοί. Είναι οι ίδιοι που στις εκλογές για το δήμο Θεσσαλονίκης αμφισβήτησαν και πολέμησαν λυσσαλέα τη γνωστή απόφαση του προέδρου του κόμματος.
Είναι τέλος οι ίδιοι που σήμερα περιφέρονται και προεξοφλούν και την κατάργηση της Διοικούσας, για να δρουν ανενόχλητοι και να παραγοντίζουν. Στα φαινόμενα αυτά πρέπει να δοθεί τέλος και θα δοθεί. Γιατί τραυματίζουν την εικόνα της παράταξης».
*Δημοσιεύθηκε στη "ΜτΚ" στις 21 Ιουλίου 2019