ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΑΡΘΡΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Τechnology Forum: Άρωμα Silicon Valley στη Θεσσαλονίκη

Στέφανος Μαχτσίρας29 Σεπτεμβρίου 2022

Τεχνητή νοημοσύνη και μηχανική μάθηση, metaverse και εικονική πραγματικότητα στο gaming και τον κινηματογράφο, η νέα γενιά της κινητικότητας, διασυνδεμένα συστήματα, Ίντερνετ των Πραγμάτων, προηγμένες τεχνικές προσομοίωσης συστημάτων και συμπεριφορών, cloud και data

Άγνωστες λέξεις για κάποιους; Ίσως, αλλά αναμφίβολα αποτελούν τα «κλειδιά» που θα ανοίξουν τις πόρτες στον κόσμο του μέλλοντος που είναι ήδη εδώ… Είναι ενδεικτικό το γεγονός πως το ιλιγγιώδες ποσό των 230 δισ. δολαρίων είναι έτοιμο να επενδυθεί σε start ups (νεοφυείς επιχειρήσεις) που δραστηριοποιούνται στους τομείς που προαναφέραμε.

Στο πλαίσιο του φετινού Technology Forum μερικές από τις πιο κορυφαίες προσωπικότητες του χώρου της καινοτομίας και της τεχνολογίας παγκοσμίως, στην πλειονότητά τους με πολυετή παρουσία στη Silicon Valley, βρέθηκαν σήμερα, με φυσική παρουσία αλλά και διαδικτυακά στη Θεσσαλονίκη.

Ο Λάρι Κάτλερ, συνιδρυτής της εταιρείας VR animation, «ΒaobabStudios», που έχει μέχρι στιγμής κερδίσει εννέα βραβεία «Emmy» μίλησε για το μέλλον της αφήγησης. Ο κ. Κάτλερ έχει εργαστεί ως τεχνικός διευθυντής στις ταινίες «ToyStory 2», «Monster’s Inc» και «A BugsLife» της «PixarAnimationStudios», οι οποίες απέδωσαν συνολικά έσοδα περίπου 1,5 δισ. δολ. στο boxoffice.

Ο Αμερικανός επενδυτής και educator Στιβ Σιεσίνσκι, ιδρυτής και διευθύνων εταίρος της «KalelePartners», διεθνούς εταιρείας επενδύσεων επιχειρηματικών συμμετοχών και συμβουλευτικών υπηρεσιών και πρώην πρόεδρος του SRI International, ενός από τους κορυφαίους ανεξάρτητους οργανισμούς έρευνας και ανάπτυξης στον κόσμο, εστίασε στην καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Για την «ευφυία πραγματικού χρόνου» και τη διαχείριση μεγάλων συνόλων δεδομένων έδωσε τα φώτα της η βραβευμένη επιστήμονας πληροφορικής, Αναστασία Αϊλαμάκη, η οποία έχει διδάξει πληροφορική επί οκταετία στο περίφημο «CarnegieMellonUniversity» στις ΗΠΑ και σήμερα είναι καθηγήτρια του Τμήματος Πληροφορικής και Επικοινωνιών του Ομοσπονδιακού Πολυτεχνείου της Λωζάνης (EPFL). Η κ. Αϊλαμάκη είναι επίσης συνιδρύτρια και διευθύνουσα σύμβουλος της «RAW Labs SA», εταιρείας με έδρα την Ελβετία, η οποία δραστηριοποιείται στην ανάπτυξη συστημάτων για την ανάλυση ετερογενών Μεγάλων Δεδομένων από πολλαπλές πηγές, με πελάτες κολοσσούς όπως οι «Nestle», «CreditSuisse» και «Huawei».

Για διασυνδεμένα συστήματα μίλησε η ανεξάρτητη επενδύτρια Τζιλ Φορντ που διετέλεσε επικεφαλής της «Toyota Ventures», αλλά και επικεφαλής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας της πόλης του Ντιτρόιτ μετά τη χρεοκοπία της.

Ο Chief Digital Officer της Toyota Motor Corporation και CEO της Woven Planet Holdings, Τζέιμς Κάφνερ ανέφερε πως οι τεχνολογικές απαντήσεις που δίνονται σε φιλοσοφικά ερωτήματα που αφορούν τα αυτόνομα οχήματα (ατυχήματα), είναι και ηθικές, αφού στηρίζονται στην γνώση και τα δεδομένα που σήμερα διαθέτουμε.

Παράλληλα, στάθηκε στην πόλη - πρότυπο που θέλει να "χτίσει" μέχρι το 2024 η Toyota, υποστηρίζοντας ότι στόχος είναι οι λύσεις κινητικότητας που θα έρθουν, να δίνουν ελευθερία κινήσεων στα άτομα, ανεξαρτήτως ηλικίας και φυσικής κατάστασης ενώ η χρήση ρομπότ θα μειώσει τις ώρες απασχόλησης δίνοντας στους ανθρώπους τη δυνατότητα να φροντίσουν τους εαυτούς τους και τις οικογένειές τους.

Ο στόχος για την πρότυπη πόλη Woven City με οχήματα και ρομπότ στους πρόποδες του όρους Φούτζι είναι η ουδετερότητα ως προς τις εκπομπές CO2 όχι μόνο στην καθημερινή κινητικότητα, αλλά σε ολόκληρη τη ζωή των ανθρώπων και στις υποδομές της πόλης, λέει η Toyota. Οι κάτοικοι πρέπει να «ζουν σε αρμονία με τη φύση και την τεχνολογία – έξυπνα, συνδεδεμένα και βιώσιμα».

O νέος εικονικός κόσμος, η επαυξημένη πραγματικότητα και οι ψηφιακές συλλογές δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη φετινή BEYOND: Φέτος, φιλοξενούνται καινούργιες κατηγορίες, όπως το Metaverse, NFTs, Big Data, και ειδικές συζητήσεις που θα εξετάζουν πώς η τεχνολογία επηρεάζει τη διαμόρφωση διάφορων πτυχών της κοινωνίας του μέλλοντος. Για παράδειγμα, θα υπάρχουν θεματικές αφιερωμένες στο νέο εργασιακό χάρτη της ψηφιακής εποχής, την κατάρτιση (reskilling) και την αναβάθμιση των γνώσεων (upskilling), το ψηφιακό εκπαιδευτικό οικοσύστημα, όπως επίσης και μια πολύ ενδιαφέρουσα ενότητα για τη σύνδεση μεταξύ τεχνολογίας και υγείας.

Το Metaverse έχει την τιμητική του στη φετινή διοργάνωση. Στην ανάπτυξη αυτού του «μετα-σύμπαντος», που συνδυάζει τον φυσικό με τον εικονικό κόσμο και μας καλεί να συνδιαλεγόμαστε και να συναλλασσόμαστε μεταξύ μας, να εργαζόμαστε και να διασκεδάζουμε μέσω avatars, επενδύονται ήδη δισεκατομμύρια ευρώ, ενώ στις πρόδρομες μορφές του, όπως ο εικονικός κόσμος της «Decentraland», αποκτούν παρουσία μέχρι και κράτη (όπως τα νησιά Barbados, που ανακοίνωσαν τη δημιουργία ψηφιακής πρεσβείας).

Σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Bloomberg, η παγκόσμια αγορά του Metaverse μπορεί να αγγίξει τα 800 δισ. δολάρια.




This page might use cookies if your analytics vendor requires them.